EncyclopediePsilocybe cubensis

Azarius

 • $

$ 0, -

US$ 0,00

Psilocybe cubensis - Encyclopedie

Menu tonen Menu verbergen

Psilocybe cubensis

19 Reacties

Bestel paddo kweeksets in de online smartshop.

Wat is Psilocybe cubensis?

P.cubensis paddenstoel

Psilocybe cubensis is momenteel een van de meest populaire en verkrijgbare natuurlijke psychedelica. Deze soort is bekend onder verschillende namen waaronder Stropharia cubensis, Stropharia cyanescens of Stopharia caerulaescens, maar de meest gebruikte naam is de Mexicaanse. Deze paddenstoel is eenvoudig om te kweken, en is mede daardoor wereldwijd een van de meest gebruikte hallucinogene paddenstoelen. In het Engels is de soort bekend onder de naam 'magic mushrooms', in het Nederlands wordt er vaak gesproken over 'de paddo'.

Meer dan 180 paddenstoelsoorten bevatten de tryptamine alkaloïden psilocine en/of psilocybine. Het zijn agaricalen en ze zijn onderverdeeld in de categorieën Psylocybe (117 soorten), Gymnopilus (13 soorten), Panaeolus (7 soorten), Copelandia (12 soorten), Hypholoma (6 soorten), Pluteus (6 soorten), Inocybe (6 soorten), Conocybe (4 soorten), en Agrocybe, Galerina en Mycena (ieder 1 soort). De Psylocybesoort is erg wijd verspreid, het overgrote deel ervan groeit in de subtropische vochtige bossen van Mexico en Nieuw Guinea. Mexico heeft het grootste aantal neurotropische paddenstoelsoorten (76) waarvan er 44 tot de Psilocybe horen. Dit komt neer op 39% van het totale aantal op de wereld.

De naam van de soortnaam 'Psilocybe' komt van het Griekse woord psilos (kaal) en kube (hoofd), wat in het Nieuw Latijn tot psilocybe is verbasterd. Letterlijk betekent dit dus 'kaalkop' wat waarschijnlijk te maken heeft met het uiterlijk van de paddenstoel.

Geschiedenis

Op een archeologische vindplaats in de Non Nak Tha regio in Noord-Thailand zijn botten gevonden van vee (zeboes) waaraan men kon zie hoe ze voor menselijk handelen gebruikt zijn. Het is bekend dat Psilocybe cubensis op mestgronden groeit in deze regio. Terence McKenna suggereerde dat de temporele en fysische relaties tussen botten van mensen die daar zijn gevonden en die van hun vee het bewijs vormen dat deze mensen bekend waren met de psychoactieve paddenstoelen omstreeks 15.000 v. Chr.
Op de Tassilivlaktes in Noord-Algerije zijn grottekeningen gevonden die dateren van 9000 v. Chr. (Samorini. 1992; Gartz, 1996), van antropomorfische afbeeldingen met daarin paddenstoelen verwerkt: het bewijs dat men deze paddenstoelen kende en gebruikte op mystieke wijze.
Emboden (1979) beschrijft dat onder traditionele volkenkundige remedies in de 2e eeuw van de Chin dynasty in China, een middel bestond tegen 'de lachziekte', oftwel paddenstoelenvergiftiging ontstaan door het per ongeluk innemen van psilocybe bevattende paddenstoelen.
In Centraal en Zuid Amerika was het gebruik van psilocybine bevattende paddo's (en andere hallucinogenen) heel gewoon totdat de Spanjaarden kwamen die het katholieke geloof met harde hand verspreidden en het gebruik verboden.
De Mixtec hadden zelfs een god voor hallucinogene planten, en met name de spirituele paddenstoel, die Zeven Bloem genoemd werd en werd afgebeeld met een paar paddenstoelen in zijn hand (Wasson 1898). Maar ook de Azteken hadden hun eigen god voor de entheogenen, Xochipili, Bloemenprins. Paddenstoelen die ingenomen werden door de inheemse bevolking zijn verondersteld Psilocybe mexicana of caerulescens en Paneolus sphinctrinus.

De introductie van de paddenstoel in de 'moderne wereld' begon toen Gordon Wasson naar het Mazateekse dorpje Huatla de Jimenez kwam, en daar een 'velada' sessie van curandera Maria Sabina meemaakte. Velada is een religieus ritueel dat sterk onder invloed van Psilocybe paddenstoelen plaatsvindt (Wasson 1898). Steeds meer informatie over deze paddenstoelen verspreidde zich en experimenten begonnen. In 1958 zijn de actieve ingrediënten, psilocybine en psilocine, ontdekt en gesynthetiseerd door Dr. Albert Hoffmann, die ook LSD ontdekt heeft (Schwartz 1988). Het experimenteren met paddo's is met het verstrijken van de jaren meer geworden, wat leidde tot grote invloed in de psychedelische beweging in de jaren '60 (The Vaults of Erowid: Sacred mushrooms). En tegenwoordig zijn psilocybine bevattende paddenstoelen nog steeds een van de meest gebruikte natuurlijke substanties voor recreatieve doeleinden (Adlaf 1998).

P. cubensis (Earle) Singer, een van mest levende soort die algemeen voorkomt in subtropische regionen, maar in de tropen niet gevonden wordt, werd als eerste gevonden in Cuba gevonden in 1904. Deze werd geïdentificeerd als Stropharia cubensis (Earle 1906). Op ongeveer hetzelfde moment, vond Patouillard (1907) de Naematoloma caerulescens, wat nu een synoniem is voor Psilocybe cubenis, in Tonkin (Hanoi), Noord-Vietnam.

Plantkundig

 • Rijk Eencellige organismen
  • Divisie Fungi
   • Klasse Basidiomycetes
    • Subklasse Stropharia
     • Families Bolbitiaceae, Coprinaceae, Cortinariaceae, Pluteaceae, en Strophariaceae
 • Basidiomycotina or -Mycetes -- Paddenstoelen die sporen op de stelen, en buiten de terminale cellen, produceren.
 • Agaricales -- Paddenstoelen met hoed en plaatjes;

Meest voorkomende soorten:

 • Panaeolus sphinctrinus, subbalteatus (benanosis)
 • Psilocybe baeocystis, caerulescens, cyanescens, mexicana, pelliculosa, semilanceata, stuntzii
 • Stropharia (Psilocybe) cubensis

De paddenstoel heeft een gele hoed, die een diameter tussen de 1,5 en 8 centimeter kan hebben en een stam van 4 tot 15 centimeter hoog. Hij wordt gevonden door het hele zuiden van de Verenigde staten, in grote delen van Centraal en Zuid-Amerika en in Zuidoost Azië. De soort groeit vooral op koeienmest of handmatig gevoede grond.

Chemische samenstelling

De voornaamste actieve stoffen van de paddenstoel zijn psilocybine en psilocine, en in mindere mate baeocystine en norbaeocystine. De verhouding van deze stoffen verschilt van soort tot soort. Het belangrijkste verschil is dat psilocine onstabiel is en dat het afbreekt wanneer je de paddenstoel droogt, terwijl psilocybine veel langer kan blijven bestaan (er is eens een 115 jaar oude paddenstoel gevonden die het nog steeds bevatte). Alleen psilocine is psychoactief. Psilocybine wordt in de lever omgezet naar psilocine.

Effecten van de 'paddo'

In het verleden werden de geestverruimende effecten van psilocybine beschreven als een reis naar de spirituele wereld. Deze hallucinogene effecten zijn gelijk aan die van LSD; hoewel psilocybine tweehonderd keer minder sterk is en bovendien een kortere duur heeft (Schwartz 1988). Gebruikelijke lichamelijke reacties zijn ontspanning van de spieren, koude ledematen en buik, verwijding van de pupillen. Een iets sterkere dosis geeft visioenen en mentale hallucinaties, een sterke vervorming van de ruimte, de mogelijkheid om creatief te visualiseren, spontane gedetailleerde beelden en een veranderd tijdsbesef. Deze effecten worden vaak beter herkend en ervaren door gebruikers die al eerder paddenstoelen genomen hebben. Al met al veroorzaakt de paddenstoel een gevoel van afscheiding van de realiteit en een ander bewustzijnsniveau (Cumno 1994).
De intensiteit van de trip hangt af van de persoon en de stemming waarin de persoon verkeerd. Daarom kan jouw ervaring verschillen van wat je leest of van anderen hoort.
Allereerst zullen er wat bijwerkingen optreden; in tegenstelling tot een kater van de alcohol die na afloop komt, kunnen paddo's een soort kater geven voordat de eigenlijke trip begint. Dit kan betekenen: een lagere lichaamstemperatuur, winderigheid of een onrustige maag en misselijkheid. Dit is het punt waarop een bad trip zou kunnen ontstaan, maar onthoud dat dit alleen gebeurt wanneer je in een negatieve stemming raakt. Die gevoelens worden versterkt en overdreven, en die negatieve spiraal beïnvloedt de effecten. Er is eigenlijk alleen kans dat dit gebeurt bij mensen die depressief, schizofreen of getraumatiseerd zijn of zijn geweest. Dus als je hier last van hebt, of wanneer je je gestresst, gespannen of gewoon niet helemaal gelukkig voelt, neem het risico niet en vermijd het gebruik van paddenstoelen.

Bij een medium dosis zal de trip na 4-6 uur langzaam afnemen. De intervallen tussen de hallucinaties zullen langer duren, totdat deze volledig verdwenen zijn.

Medisch gebruik

De verspreiding van psilocybine door de geschiedenis en het huidig gebruik hebben geleid tot uitgebreide studies en onderzoek. De studies op mensen en dieren hebben uitgewezen dat psilocybine psychose-achtige symptomen produceert, voornamelijk door stimulering van serotonine-2 receptoren.

Zeer positieve effecten worden gemeld door mensen die last hebben van clusterhoofdpijnen. Hun pijn vermindert sterk en kan zelfs helemaal wegblijven dankzij het gebruik van sommige varianten van Psilocybe cubensis. Erowid heeft informatie en ervaringen op dit gebied verzameld.

Ook heeft onderzoek uitgewezen dat psilocybine dienst kan doen in de behandeling van psychische aandoeningen. Echter, hier wordt momenteel nog onderzoek naar gedaan en veiligheidsnormen moeten nog worden opgesteld.

Variaties

De lijst van Psilocybe soorten is erg lang (meer dan honderd soorten); waarvan maar enkele in deze encyclopedie zijn opgenomen. Psilocybe cubensis heeft een aantal varianten, waarvan de meest gebruikelijke zijn: Psilocybe cubensis "Amazonian", Psilocybe cubensis "Brazil", Psilocybe cubensis "Cambodian", Psilocybe cubensis "Cuba", Psilocybe cubensis "Ecuador", Psilocybe cubensis "Golden Teacher", Psilocybe cubensis "Gulfcoast", Psilocybe cubensis "Huautla", Psilocybe cubensis "Matias Romero", Psilocybe cubensis "Mazatapec", Psilocybe cubensis "Orissa India", Psilocybe cubensis "Palenque", Psilocybe cubensis "Tasmanian", Psilocybe cubensis "Thai", Psilocybe cubensis "Transkei".
De meeste zien er ongeveer hetzelfde uit - het meeste verschillen ze in grootte - maar ze vinden hun oorsprong in verschillende landen en groeien optimaal onder iets andere omstandigheden.

Cubensis Hautla

Cubensis Hautla paddenstoel

Gebruik

De gemiddelde orale dosis voor volwassenen is, volgens Hofmann, 4-8 mg psilocybine. Zo kun je inschatten wat een juiste dosis is aan de hand van de grafieken in wetenschappelijke literatuur. De hoeveelheid voor '% droog gewicht' is even groot als het aantal centigrams per gram, dus je kunt dit met 10 vermenigvuldigen om het aantal mg psilocybine per gram paddenstoelen te weten te komen.
Voor verse paddenstoelen wordt vaak het volgende doseringsschema aangehouden:
5-10 gram voor een lichte trip voor starters.
15-25 gram voor een medium trip.
30-25 gram voor een trip van het hoogste niveau voor de echte psychonauten.

Er is jammergenoeg geen betrouwbare manier om het gewicht van verse paddo's om te rekenen in dat van droge. Ze bevatten ongeveer 90% water (10 gram vochtig = 1 gram droog) maar de verhouding is voor iedere soort net even anders.

Gebruik als dosering 7 tot 10 verse paddenstoelen (ongeveer 10 gram) of 1-2 gram gedroogde.
Volgens de meeste psychonauten is paddenstoelenthee de beste manier om ze te consumeren. Leg hiervoor de gedroogde paddenstoelen in heet water, wacht vijf tot tien minuten en giet de vloeistof dan af. Laat de paddenstoelen dan opnieuw trekken in heet water. Voeg naar wens honing of suiker aan de vloeistof toe en drink het op.
De paddenstoelen, vers of gedroogd, kunnen ook vermengd worden met sinaasappelsap, warme chocolademelk, honing-water en specerijen.

Waarschuwingen

Houd er rekening mee dat zoals de meeste andere hallucinogenen dat doen, psilocybine geestesziektes en psychotische vlagen naar de oppervlakte kan brengen. Dus wanneer iemand hier in het verleden mee te maken heeft gehad. Ook wanneer je je gestresst, down of depressief voelt, neem geen paddo's; wanneer je schizofrenie of iets daaraan verwant hebt, NEEM GEEN paddo's.

Bijwerkingen

Het gevoel van een lagere lichaamstemperatuur, winderigheid, een oncomfortabel gevoel in de maag en/of misselijkheid zijn redelijk gebruikelijk, hoewel lang niet iedereen deze effecten ervaart. Houd in gedachten dat deze absoluut normaal zijn en laat je hierdoor niet in een negatieve stemming brengen (wat niet goed is voor de rest van de trip).

Combinaties

Het combineren van deze paddenstoel met MAO-remmers wordt niet aangeraden, hoewel na het consumeren van MAO-remmers nog maar de halve dosis nodig is en de trip tot twee uur langer kan duren. Maar omdat de consequenties die MAO-remmers hebben niet gering zijn, is voorzichtigheid geboden.
Het roken van marihuana wanneer de trip net is begonnen, zal de helderheid in het hoofd - die de paddo's veroorzaken - sterk doen verminderen. Wanneer het gerookt wordt in de piek, gaat de THC een synergie aan met de psilocybine/cine en komt de trip even in een hogere versnelling, waarna hij weer terugzakt naar een meer mellow niveau. Tot slot, wanneer het wordt gerookt aan het einde van de trip zal dit de effecten weer even terugbrengen, zoals ze rondom de piek ervaren werden, maar met veel meer activiteit.

Kweken

Psilocybe cubensis kan worden gekweekt via verschillende methoden vanuit sporen. Het zou niet erg slim zijn om deze hier in het kort neer te zetten, terwijl er zoveel goede en gedetailleerde beschrijvingen op internet staan. Complete kweekinstructies zijn te vinden op Erowids Mushroom cultivation Vault.
Ook The Shroomery heeft perfecte kweekgidsen en FAQs.
Voel je er niets voor om alle benodigdheden te kopen en veel tijd in het kweken van je eigen paddo's te steken? Er zijn allerlei kweeksets te koop, waarmee je eenvoudig 200 tot 400 gram verse Mexicaanse paddenstoelen kunt oogsten in ongeveer twee weken. Op het moment dat ze verkocht worden bevatten ze nog geen psilocybine of psilocine, dus zijn ze in veel landen nog volkomen legaal.

Bewaren

Verse paddenstoelen kunnen in de koelkast ongeveer twee weken bewaard worden. Maar het eten van paddenstoelen is minder onplezierig wanneer je ze zo snel mogelijk na aankoop consumeert, of eerst droogt. Gedroogde paddenstoelen zijn iets minder sterk, maar kunnen daarentegen nog jaren bewaard worden.

Links / Referenties

The magic mushrooms growers guide
Shroomery FAQ over trippen
Psilocybe from The Encyclopedia of Psychoactive Substances by Richard Rudgley. Bevat een beschrijving van Gordon Wassons psilocybine ervaring met curandera Maria Sabina.
The Ascent and Spread of Psilocybian Mushroom Consciousness door John W. Allen en James Arthur
Mushroom John's Shroom World online articles and books door John W. Allen

Dit artikel is gebaseerd op de volgende paginas:

Erowids Mushrooms FAQ
Shroomery mushroom FAQ
The Ascent and Spread of Psilocybian Mushroom Consciousness door John W. Allen en James Arthur
Psychoactive Mushroom Use in Koh Samui and Koh Pha-Ngan, Thailand door John W. Allen en Mark D. MerlinReacties

 • mar 08-10-2007 13:59:30

  waarom is er niets genoemd over bijwerkingen?: Ginseng remedy pregnancy warning zie http://www.medicalnewstoday.com/articles/4368.php

 • Babe 11-10-2007 05:45:49

  Infomative, Great Links, and very much appriciated by a chronic cluster headache person. I read, learn and grow in hopes of finding the answer to a normal life. Beautiful web site.

 • Tres 24-04-2008 21:34:37

  Hoe droog je die verse dan?

 • Klaas 24-05-2008 18:41:41

  Mooie uitleg inderdaad, maar op Wikipedia wordt verteld dat de werkzame stof van de paddo verdwijnt zodra ze in kokend water worden gelegd of als er suiker wordt toegevoerd aan de oplossing.
  Hier staat weer als tip aangegeven er suiker aan toe te voegen om de vieze smaak te verdoezelen. Misschien aardig daar eens naar te kijken.

 • shamania 23-11-2008 11:45:46

  25-30gr vers voor een ervaring van het hoogste niveau??
  komt neer op nog geen 2,5 gr of 3,0gr gedroogd.
  5gr gedroogde of 60gr verse is eerder de dosis voor een ervaring van het "hoogste" niveau.

  like Terence McKenna (1946-2000 RIP) said:

  -weigh the dose, you must weigh the dose. Cause 5 grams is what you want.

 • jasper 30-12-2008 14:18:16

  35 gram verse mexicanen is een stevige dosis voor een beginner. Het is wel beter om te beginnen met de helft +/- 18 gram vers om je gevoeligheid te testen. Suiker is een downer. Het haalt idd het effect van de paddestoel omlaag maar met suiker is het wel makkelijk door je strot te krijgen. Wat ik altijd doe is eigenlijk na het eten wacht ik 2 uur en drink ik alleen maar water. Ik eet na 2 uur 20 gram in ongeveer 30 min op met een beetje vruchtensap. Ik ga dan een fruitmant maken. Hierna neem ik nog zo'n 10 gram en spurt ik snel naar het bos met mijn fruitmant. na een uur in me trip te zitten neem ik een beetje pure chocola (MAO remmer) om zo het effect te versterken. Eventueel rook ik een herbal joint dat stukjes amanita erin heeft. Ook dit versterkt het effect.

 • ColdPlace 11-04-2009 01:35:05

  Typisch.. eigenlijk om kwaad over te worden. maar het hoeft niet. want junks roepen laat alleen maar zien dat deze persoon nog nooit shrooms gebruikt heeft. En dus ook niet weet dat ze helemaal niet verslavend werken en dus het woord junks hiervoor helemaal niet opgaat. wandel lekker bind verder. Ik hoop dat je een bevredigend leven leid.

 • FERDOS P. 17-08-2009 08:29:53

  THX for GREATTTTTTTT INformation!!!thx.

 • jakester 13-01-2011 16:15:00

  as a mycologist i can say this is very informative and acurate as well, i can also say "state of mind" is extreamly important when considering consuming any psychedelic compound-especialy mushrooms! as allways BE CAREFULL!

 • Yanal 14-05-2011 03:22:11

  Thnx alot

 • jas 03-03-2012 23:44:12

  By most mycologists Fungi are classified as a kingdom unto themselves, separate from Plantae and Protista. Also the rank of "Phylum" is used in place of division, which is the commonly used rank for members of the kingdom Plantae.

 • G 03-08-2014 01:15:55

  Hi. Does anyone know if it is legal to have mushroom growing kits (spores and not psylosibin) in Costa Rica? I want to bring some in my luggage after a trip to Amsterdam. I think mushrooms are illegal but not spores...

 • schmuck 21-01-2015 14:38:56

  Almost all of this info is absolutely wrong. People shouldn't post stuff if they have no idea what their talking about. don't trust the internet, read books Paul Stamets will never stear you wrong

 • paddoboer 29-03-2015 16:40:57

  explain yourself please why this info is wrong!
  As a regular user and grower i find the info in this article very accurate.

  The most important things are mentioned.
  Do not use when you don't feel good.
  use with a good state of mind, setting and don't use more than you can handle.

  depending on wich strain you use the dosage is between 0.5-3,5 gramms dry, most common is psylocibe cubensis 2-3,5 gr dry. Also the best results are given when your stomach is empty and you don't use other medication.

  It is said that the use of Ritalin (methylfenidate) smoothens the trip and reduces mindfucks and fear.
  But I wouldn't reccommend it because I don't have any experience with this combo, also i'm not a doctor.

 • Connie 17-01-2017 22:25:12

  Is it legal to grow these in your home?

 • mo jo 16-03-2017 18:18:58

  Really cool information...
  Just wowww...

 • mo jo 16-03-2017 18:20:37

  Never tried shrooms
  But surely I'm gonna try
  N information its just great...
  Just waiting for rain n Paul stamets guide

 • Mike 13-07-2017 05:59:27

  It's been proven that it had helped mental illness such as depression an anxiety. . 65% show depression goes away completely and 55% for anxiety.. I'm a expert when it comes to it as I have the symptoms that I treat

 • james 27-03-2018 00:59:22

  -great article. the warning part is realistic,and well written." --been there "- depression/mental emotional problems,are Not to be taken lightly ! psycho exploring,like any adventure, should be undertaken,with known risks in mind ! it is-A Whole New Way of Seeing the World !


Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.