EncyclopedieBiologische wiet kweken

Azarius

  • $

$ 0, -

US$ 0,00

Biologische wiet kweken - Encyclopedie

Menu tonen Menu verbergen

Biologische wiet kweken

0 Reacties

We hebben allemaal wel eens van biologisch gekweekte groente gehoord. Maar wist je dat je wiet ook op biologische wijze kunt groeien? Wellicht denk je dat dit logisch is, want wiet komt gewoon van een natuurlijk aanwezige plant.

Toch is biologische wiet pas de laatste jaren écht in opkomst. En dat is natuurlijk niet voor niets. Zo kleven er een aantal belangrijke voordelen aan biologische wiet. De geur en smaak is sterker, het is beter voor het milieu en je gezondheid, en het levert soms een betere oogst op.

Wil je meer weten over biologische wiet, lees dan dit artikel. We leggen je uit wat biologische wiet is, wat de voordelen zijn en we duiken wat dieper in de filosofie en wetenschap achter het biologisch kweken. Tot slot geven we je een aantal tips als je zelf aan de slag wilt met biologisch kweken.

biologische cannabisplant

Wat is biologische wiet?

Biologische wiet betekent wat de naam zegt, biologisch gekweekte wiet. Ja, een inkoppertje. Maar wat houdt biologisch kweken dan in? Dat is lastig om aan te geven, want er zijn verschillende definities en methodes om biologische wiet te kweken. 

In grote lijnen hoort biologisch gekweekte wiet zoveel mogelijk natuurlijk gekweekt te zijn. Wiet die puur natuur is, dus. Dat bereik je door verschillende methoden toe te passen.

Eén van de belangrijkste methoden om dat te bereiken is de wiet in een natuurlijke bodem te kweken, zonder toevoeging van onnatuurlijke meststoffen. Biologische wiet wordt zoveel mogelijk zonder ingrijpen van de mens gekweekt.

Bij het biologisch kweken van wiet gebruik je daarom ook geen pesticiden of chemicaliën om de groei van de plant te beïnvloeden.

Veel telers gebruiken juist wél dit soort producten. Zo worden pesticiden gebruikt om insecten tegen te gaan en gebruikt men allerlei chemicaliën om de plant zowel sneller te laten groeien als ervoor te zorgen dat plant meer oogst opbrengt.

Het biologisch kweken van wiet is dan ook vergelijkbaar met de biologische voedselindustrie. Denk bijvoorbeeld aan groenten die op biologische wijze worden geproduceerd. Ook dan vermijdt men het gebruik van pesticiden en chemicaliën.

Een belangrijke filosofie achter het biologisch kweken van wiet draait om het ecosysteem waarin de plant leeft en groeit. De plant staat namelijk in wisselwerking met de omgeving. Zo hebben bepaalde micro-organismen invloed op de groei van de plant.

Het zoveel mogelijk nabootsen van de natuurlijke groeiprocedure van de plant is een belangrijk onderdeel van biologisch kweken. Je leest daar verderop meer over.

Voor sommige mensen gaat het biologisch kweken van cannabis verder dan de teelwijze van de plant zelf. Ze willen bijdragen aan het verminderen van de ecologische voetafdruk, bijvoorbeeld door zo weinig mogelijk water en energie te gebruiken.

 

De voordelen van biologische wiet

Het kweken van biologische wiet levert volgens voorstanders verschillende voordelen op. Hieronder lees je drie voordelen van biologische wiet.

1. Sterkere smaak en geur

Voorstanders van biologische wiet geloven dat deze wiet een sterkere smaak en geur heeft. Biologisch gekweekte wiet heeft een scherpere smaak, omdat de plant op natuurlijke wijze de concentratie actieve ingrediënten ontwikkelt. Denk daarbij aan stoffen zoals terpentenen en cannabinoïden (o.a. THC en CBD).

2. Beter voor het milieu en de gezondheid

Omdat je bij het biologisch kweken van wiet geen giftige stoffen zoals pesticiden en chemicaliën gebruikt, is dit beter voor het milieu. Er komen dankzij het biologisch kweken geen giftige stoffen in de natuur terecht.

Vanwege dezelfde reden gelooft men dat het beter voor je gezondheid is. Biologische wiet is schoner om te gebruiken, omdat je lichaam geen pesticiden en chemicaliën binnenkrijgt.

3. Verbeterde oogst

Biologisch gekweekte wiet kan voor een betere opbrengst zorgen. Ja, dit staat in contrast met de motieven van de reguliere kweekindustrie. Want die gebruiken juist chemicaliën om de oogst van de plant te verbeteren.

Waarom zou biologisch kweken dan toch voor een betere oogst zorgen? Dat heeft te maken met het creëren van een optimale micro-omgeving. Wanneer je dat voor elkaar krijgt, kan de plant optimaal groeien en flinke toppen creëren.

Tegenwoordig is er zogenaamde ‘supergrond’ beschikbaar. Dat is een zorgvuldig samengesteld kweekmedium dat precies bevat wat de plant nodig heeft, zonder daarvoor meststoffen te gebruiken.

 

Biologisch kweken met micro-organismen

Ok, je kweekt wiet dus op biologische wijze door het ingrijpen van de mens zoveel mogelijk te reduceren. Je groeit de wiet in een zo natuurlijk mogelijke bodem en gebruikt geen pesticiden en chemicaliën.

Maar wat komt er nog meer bij kijken? Zoals uitgelegd heeft het creëren van een optimaal micro-ecosysteem een belangrijke invloed. Je hoort de natuurlijke groeiwijze van de plant zoveel mogelijk te stimuleren.

Micro-organismen spelen daarbij een belangrijke rol. Dit zijn levende organismen die ontzettend klein zijn, zoals bacteriën, schimmels en gisten. Deze organismen ondersteunen de cannabisplant op natuurlijke wijze. Ze voeden de plant en verwijderen schadelijk afval op natuurlijke wijze.

De micro-organismen leven in een symbiotische relatie met de plant. Dat betekent dat zowel de plant als de micro-organismen profiteren van hun ‘samenwerking’. De cannabisplant produceert op haar beurt namelijk voedingsstoffen voor de micro-organismen. Ze voorzien elkaar dus op natuurlijke wijze van voeding!

Het is daarom essentieel om de aanwezigheid van deze micro-organismen in de bodem te garanderen, zonder kun je niet optimaal biologisch kweken.

 

5 Tips voor biologisch wiet kweken

Zie je de waarde van biologische wiet in?  En wil je zelf aan de slag met het kweken van biologische cannabis? Om je op weg te helpen, hebben we een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet. Lees ze en ga aan de slag!

1. Begin met een goede bodem

Een goede bodem is het belangrijkste onderdeel van biologisch kweken. Zorg er daarom voor dat je een bodem hebt die geschikt is voor biologisch kweken en micro-organismen optimaal ondersteunt.  Geschikte biologische bodems zijn bijvoorbeeld compost mixen, turfmos en wormenmest.

Je kunt kant en klare ‘superaarde’ in een growshop kopen. Dit is een zorgvuldig samengestelde biologische bodem die alles bevat voor een ideaal micro-ecosysteem. Meestal hoef je zelf alleen maar water toe te voegen. Makkelijk als je net begint met kweken of geen zin hebt om moeilijk te doen.

Wil je zelf aan de slag, dan kun je jouw eigen ‘superaarde’ samenstellen. Zoek bijvoorbeeld naar een recept. 

2. Gebruik biologische voedingsstoffen

Heb je een ideale bodem, dan is water in principe genoeg om je planten te telen en in leven te houden. Maar het kan geen kwaad om extra voedingstoffen toe te voegen om de groei te stimuleren. Je dient dan wel biologische voedingsstoffen te gebruiken.

BioTabs compostthee

Veel biologische telers gebruiken compostthee. Dit is een vloeibare voeding voor je planten, samengesteld uit biologische materialen. Je kunt eenvoudig zelf compostthee maken, zoek daarvoor een recept op het internet.

Een andere manier om de groei van je cannabisplanten te stimuleren is het toevoegen van mycorrhiza schimmels. Deze schimmels helpen je planten om water en voedingstoffen op te nemen. Sommige bodems bevatten deze schimmels al, maar je kunt ze ook los kopen.

3. Natuurlijke ongediertebestrijding

Wil je biologisch telen, dan maak je geen gebruik van chemische pesticiden. Gelukkig kun je ongedierte ook op natuurlijke manieren bestrijden. De micro-organismen in je bodem doen dat al, maar je kunt een handje helpen door een natuurlijke bladspray te kopen. Of stel je eigen spray samen.

Benodigdheden:

  • Geperste knoflook
  • Kruidnagel
  • Anijs
  • Lavendelolie
  • Hete peper (sap)
  • Water

Een ander biologisch middel dat je kunt gebruiken is Spinosad. Dit middel bevat gefermenteerde bacteriën en valt het zenuwstelsel van insecten aan.

munt plant

4. Plaats gezelschapsplanten

Gezelschapsplanten plaats je naast je wietplanten (zoals munt, zie afbeelding.) Het plaatsen van gezelschapsplanten levert een aantal belangrijke voordelen op. Zo helpen sommige planten het bestrijden van ongedierte. Weer andere planten zorgen voor een betere bodem. En, zoals de naam al zegt, ze voorkomen dat je wietplanten eenzaam wegkwijnen.

Het is belangrijk dat je de planten dichtbij je wietplanten plaatst. Maar niet té dichtbij, want dan gaan ze met je wietplanten vechten om de bodem en voedingsstoffen. Wil je meer over gezelschapsplanten leren? Lees dan onze blogpost:

5. Zorg voor optimaal licht

Wil je zorgvuldig biologisch wiet kweken, gebruik dan zo natuurlijk mogelijk licht. Het is ideaal als je buiten kunt kweken in het zonlicht. Maar dat is in Nederland helaas niet altijd gemakkelijk. Besluit je om binnen te kweken, maak dan gebruik van full spectrum led-verlichting.

Deze verlichting lijkt het meest op natuurlijke verlichting en geeft precies het licht dat je planten nodig hebben. Daarnaast is deze verlichting energiezuiniger en omdat de led-lampen koel blijven, heb je minder ventilatie nodig.

Vergeet de wietzaden niet! Kijk in onze zadenshop voor een prachtige collectie wietzaden die geschikt zijn voor biologische kweek.

 

 

 

 Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.