SmartshopKruidenEnergyYerba matť (Ilex paraguariensis)

Lees meer over de vertraging van verzendingen en antwoord op vragen.

Azarius

  • $

$ 0, -

US$ 0,00

Yerba matť (Ilex paraguariensis)

38 Reviews

Niet op voorraad

Stel een vraag over dit product

Verzendrestricties

Helaas kunnen we dit product niet verzenden naar jouw land. Mogelijk vanwege de wettelijke status, of omdat wij niet kunnen garanderen dat je bestelling tijdig en ongeschonden aankomt. Onze verzendrestricties zijn bindend. Voor meer informatie over de wettelijke status van de producten verwijzen we je graag naar punt 16 van onze algemene voorwaarden.

Verzendrestricties

Productinformatie

Yerba matť staat bekend als drank, getrokken uit de gedroogde bladeren en steeltjes van de boom Ilex paraguarensis. Het is een groene boom die behoort tot de hulstfamilie. Hij groeit in ArgentiniŽ, Chili, Peru en BraziliŽ, maar meest overvloedig in Paraguay, waar hij ook wordt gecultiveerd. De plant is nogal vaag geclassificeerd, volgens de westerse kruidenleer, als aromatisch, stimulerend, bitter, laxerend, sterk, vochtafdrijvend, zuiverend, zweetopwekkend en koortsverminderend. Matť bevat veel vitaminen en mineralen.

Yerba matť (letterlijk 'matť kruid') heeft zijn naam te danken aan de traditionele kop (ook 'matť' genaamd) waaruit het wordt gedronken. Deze kop was vroeger een gedroogde en versierde kalebas, maar tegenwoordig kun je ze gemaakt van alle mogelijke materialen vinden. In Zuid-Amerika wordt het nog steeds uit de speciale matť kop gedronken, waarbij men de drank opzuigt door een metalen of houten filter/rietje (bombilla genaamd).

Aan deze testronde deden 55 Azalysten mee. Van deze 55 ondervonden er 0 (0%) geen effect bij een gemiddelde dosering van 14 gram. Onderstaande gegevens representeren een gemiddelde uitkomst gebaseerd op de gegevens van de 55 Azalysten die een effect ondervonden. Voor uitgebreide rapportages zie de beoordelingen.

Meer informatie over het Azarius Test Team.

Effecten

Het drinken van matť thee is in Zuid-Amerika net zo gewoon als het gebruik van koffie en thee in de rest van de wereld. De inheemse Guarani zijn echter nooit afgeweken van het bereiden van de thee voor gezondheidsbevorderende doeleinden.

Ze gebruiken het om het immuunsysteem te versterken, het bloed te zuiveren en ontgiften, het zenuwstelsel te versterken, veroudering tegen te gaan, vermoeidheid te bestrijden, de geest een oppepper te geven, de eetlust onder controle te houden en tegen verzwakking, stress en slapeloosheid.

Gebruik

Om een matť infusie te bereiden, worden gedroogde en gekneusde bladeren van de Yerba matť in een kop gedaan, waaraan heet (ong. 70įC) water toegevoegd wordt. De drank wordt opgezogen door een metalen pijp genaamd bombilla, die onderaan een filter heeft zodat de bladeren niet bij de mond kunnen komen. Er zijn net zoveel verschillende bereidingswijzen als matťdrinkers, maar hier is een veelgebruikte, traditionele methode:

* Vul de kop met Yerba matť tot 3/4. Het is ook mogelijk om hem tot de helft te vullen, voor meer thee en een minder sterke smaak.

* Giet er heet water bij totdat de kop bijna helemaal vol is. Maak je niet druk om de blaadjes die eventueel droog op het water blijven drijven. Ze zullen later volledig geabsorbeerd worden.

* Laat het even rusten en wanneer het water is opgenomen door de blaadjes, giet je er opnieuw water bij.

* Wanneer het water niet meer geabsorbeerd wordt doe je het mondstuk van de bombilla dicht en steek je hem in de drank.

Sommige mensen voegen suiker toe en/of andere kruiden, munt bijvoorbeeld. Anderen vervangen het water door melk, speciaal voor kinderen. Je kunt blijven drinken en opnieuw water toevoegen totdat de vloeistof bijna geen smaak meer heeft. Dit herhaaldelijk extraheren lijkt de meest effectieve manier te zijn om al de werkende stoffen uit het kruid binnen te krijgen.

Links

De meeste informatie op deze pagina is gebaseerd op de waardevolle No borders website. Ook Erowid biedt veel goede informatie. Hier is nog een plantkundig/historisch rapport van Yerba matť te vinden en Wikipedia heeft uitgebreide beschrijvingen van het bereiden en drinken van matť.

Verzendrestricties

Let op: Wij versturen geen verse producten naar landen buiten Europa. Deze verzendrestricties zijn bindend. Voor meer informatie over de wettelijke status van de producten verwijzen we je graag naar punt 21 van onze algemene voorwaarden. Wij kunnen dit product in ieder geval NIET verzenden naar de volgende landen.
Productcode Productname

Waarom bestellen bij Azarius?

Gratis verzending (binnen Nederland)

Niet goed, geld terug garantie

Binnen 24 uur na betaling verzonden

Altijd een cadeautje erbij, voor niets!

Met liefde verpakt in Amsterdam

Geen illegale substanties of 'legal highs'

Wat onze klanten over ons zeggen

Reviews - Yerba matť (Ilex paraguariensis)

Alle recensies worden geschreven door klanten van Azarius. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om klantrecensies te beoordelen op juistheid, kwaliteit en betrouwbaarheid.

Een beoordeling toevoegen

Fiets 2014-10-23

Toen ik de matť probeerde was ik vooral benieuwd naar de smaak, qua effect had ik weinig verwacht. De smaak was veel lekkerder dan verwacht, alleen daarom wil ik deze matť zeker vaker gaan drinken, als afwisseling op koffie of thee. Het schijnt ook nog eens erg gezond te zijn.…

Toen ik de matť probeerde was ik vooral benieuwd naar de smaak, qua effect had ik weinig verwacht. De smaak was veel lekkerder dan verwacht, alleen daarom wil ik deze matť zeker vaker gaan drinken, als afwisseling op koffie of thee. Het schijnt ook nog eens erg gezond te zijn.

Ik zat op dat moment in mijn eentje op de bank tv te kijken, dus ik kon in alle rust van mijn kop matť genieten. Een minuut of 20 na het opdrinken van de matť voelde ik een caffeine-achtig warm gevoel, heel mild, maar het leek wel iets langer aan te houden dan bij een bak koffie. Al met al een aangenaam drankje dat ik vaker ga drinken, 's avonds voor de tv, of 's morgens bij het ontbijt.

*Deze beoordeling is tot stand gekomen dankzij het Azarius Test Team*

Lees verder Toon minder

Jaro 2014-10-23

Thuis op een middag deze thee gedronken met het plan me flink te verdiepen in het lezen van een goed boek. Dit ging prima. Niet dat de effecten ontzettend duidelijk waren, eigenlijk bestwel subtiel. toch een heldere focus en ik voelde me ontspannen. Ik was tijdens het lezen geconcentreerd en…

Thuis op een middag deze thee gedronken met het plan me flink te verdiepen in het lezen van een goed boek. Dit ging prima. Niet dat de effecten ontzettend duidelijk waren, eigenlijk bestwel subtiel. toch een heldere focus en ik voelde me ontspannen. Ik was tijdens het lezen geconcentreerd en voelde me niet afgeleid. Geen onprettige effecten waargenomen van deze thee. Eigenlijk voelde het wel goed.

*Deze beoordeling is tot stand gekomen dankzij het Azarius Test Team*

Lees verder Toon minder

Joske 2014-10-22

Ik heb best een bijzonder vermoeiende periode achter de rug. Eerste maal yerba matť als ontbijt met wat fruit was een sterke, maar zuiver/comfortabel gevoel om een productieve dag te starten. De concentratie was helder, gedachtegang rustig. Geen neveneffecten ervaren.

Na een week gebruik, zowel traditioneel…

Ik heb best een bijzonder vermoeiende periode achter de rug. Eerste maal yerba matť als ontbijt met wat fruit was een sterke, maar zuiver/comfortabel gevoel om een productieve dag te starten. De concentratie was helder, gedachtegang rustig. Geen neveneffecten ervaren.

Na een week gebruik, zowel traditioneel bereid als simpel laten trekken met een mini koffiefilter in de kop perfect drinkbaar. De thee hoeft men niet speciaal binnen bepaalde tijd te verwijderen, hij mag gerust doortrekken. Nog steeds geen neveneffecten, let op, ik drink wel minimum 1.5l water per dag en eet veel fruit en groenten. Met soms wel eens wat snoep of junk food. Bekijk altijd het hele pakketje van wat je tot je toeneemt!

*Deze beoordeling is tot stand gekomen dankzij het Azarius Test Team*

Lees verder Toon minder

Toon meer beoordelingen

Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.