<![CDATA[Azarius News]]> http://azarius.nl/news/ info@azarius.net <![CDATA[Tweede Kamer stemt voor reguleren wietteelt]]> http://azarius.nl/news/836/Tweede_Kamer_stemt_voor_reguleren_wietteelt/ Afgelopen dinsdag, 21 februari 2017, stemde de Tweede Kamer met 77 tegen 72 in met de ‘wietwet’ van D66. Dit betekent dat de wietteelt in de toekomst door de overheid gereguleerd kan worden. Goed nieuws, maar voor het zover is moet de Eerste Kamer nog met de wet instemmen. En of dat gaat gebeuren is nog maar de vraag. Vooralsnog is het in ieder geval een stap in de juiste richting.

Einde gedoogbeleid

Mocht het wetsvoorstel de Eerste Kamer passeren, dan komt er een einde aan het verwarrende gedoogbeleid van de laatste veertig jaar. Volgens het gedoogbeleid mag wiet niet geteeld of ingekocht worden, maar het mag wel door coffeeshops worden verkocht. In plaats daarvan gaat de overheid toezicht houden op de wietteelt. Coffeeshops mogen dan legaal wiet inkopen van kwekerijen die onder controle staan.

Terugdringen criminaliteit

De voorstanders van de wet geloven dat hiermee de criminaliteit in het wietcircuit terug te dringen is. Het zal voor criminelen moeilijk worden om een vergunning te krijgen. Men hoopt met de wet de winst van criminelen te ontnemen. Voor de D66 was de wet bovendien bedoeld om coffeeshops makkelijker belasting te laten betalen. Ook de kwekerijen zullen bij ingang van de wet belasting moeten betalen.

Verbeteren volksgezondheid

Daarnaast hoopt D66 met de wet ook de volksgezondheid te verbeteren. Omdat kwekerijen nu niet onder toezicht staan weet de gebruiker nooit zeker wat er allemaal in de wiet zit. Ook is er geen zicht op het gebruik van bestrijdingsmiddelen en andere schadelijke stoffen. De kwaliteit van de wiet zou dankzij de regulering omhoog moeten gaan.

Het openbaar ministerie

Het OM had vorige week veel kritiek op de initiatiefwet. Wiettelers met een vergunning zouden niet meer door het OM vervolgd kunnen worden. Dat leidt tot spanningen op internationaal vlak, omdat Nederland internationale drugsverdragen heeft ondertekend. Het OM twijfelt ook of de criminaliteit teruggedrongen wordt, omdat volgens hen het overgrote deel van de wiet naar het buitenland gaat. De wet zal criminelen daarom niet tegenhouden om te blijven produceren.

De verkiezingen

Op dit moment hebben de tegenstemmers een meerderheid in de Eerste Kamer. Als er direct in de Eerste Kamer gestemd zou worden haalt de wet het niet. De verkiezingen staan bijna voor de deur en we weten nog niet welk kabinet er wordt gevormd. Nieuwe regels omtrent softdrugs kunnen een onderwerp voor uitruil zijn bij de formatie. De wet kan in dat geval de Eerste Kamer passeren. Het is dus afwachten wat er gaat gebeuren.

Auteur: Joris

]]>
Thu, 23 Feb 2017 00:00:00 +0100 http://azarius.nl/news/836/Tweede_Kamer_stemt_voor_reguleren_wietteelt/
<![CDATA[De verkiezingen 2017 en drugs (deel II)]]> http://azarius.nl/news/835/De_verkiezingen_2017_en_drugs_deel_II/ Wie zijn er voor de legalisering van wiet of het verzekeren van mediwiet? In het eerste artikel over de komende Tweede Kamerverkiezingen (zet woensdag 15 maart in de agenda) bespraken we de politieke partijen die samen in een coalitie een einde zullen maken aan het gedoogbeleid. Deze week komen een aantal partijen langs die een positievere blik hebben. Hier vind je de partijen die voor legalisering van wiet zijn en een ander, eerlijker coffeshopbeleid willen. Vaak blijft het daar bij steken in vergelijking met de echte hoogvliegers die je in het laatste deel zult tegenkomen.

DENK (6)

DENK heeft een uitgebreid partijprogramma gepresenteerd, Denkend aan Nederland, waar helaas veel te kort wordt ingegaan op drugs. Bij tien voorstellen voor een veiligere samenleving staat:

DENK vindt dat het huidige gedoogbeleid van cannabis criminaliteit in de hand werkt. DENK is daarom: V??r de regulering van de teelt en de verkoop van cannabis, waarbij cannabisgebruik wordt ontmoedigd.

Dat is veel te mager. Positieve intentie maar volgende keer beter uitwerken.

PvdA (6,5)

De Partij van de Arbeid is een traditioneel voorstander van het gedoogbeleid. In het verkiezingsprogramma pleit de partij voor legale wietteelt met drie klassieke argumenten: het haalt wiet uit het criminele circuit, het levert accijns op en het justiti?le apparaat kan zich op echte boeven richten. Harddrugs blijven verboden maar het testen van drugs op feesten moet standaard mogelijk zijn. Prima initiatieven.

Waarom dan een magere 6,5? De PvdA is door de jaren heen weinig initiatiefrijk geweest. Met name tijdens de Paarse kabinetten in de jaren negentig was de tijd rijp om wiet te legaliseren. Die kans heeft men laten liggen omdat premier Kok bang was voor reacties uit het buitenland en op dat moment heeft Nederland langzaam zijn rol als gidsland uit handen gegeven. Tijdens het afgelopen kabinet heeft de PvdA braaf de lijn gevolgd van de VVD en de ministers van Justitie hun sloopwerkzaamheden laten doen. Kortom, de komende tijd echt meer persoonlijkheid tonen.

50+ (6,5)

50+ heeft een goed doordacht plan voor wiet wat niet opvallend origineel is. Dat wil zeggen de wietteelt wordt gelegaliseerd onder strenge voorwaarden en met een vergunning. Dit is een landelijk project dat in een keer, zonder uitzonderingen, wordt ingevoerd. Verkooppunten staan onder streng toezicht en zijn toegankelijk voor 18 jaar en ouder. De overige drugs worden harder aangepakt en de overheid moet gebruik van alle genotsmiddelen actief ontmoedigen.

Positief in het verhaal van 50+ is de aandacht voor mediwiet. Medicinaal gebruik van wiet wordt opgenomen in het nieuwe zorgstelsel (iets waar veel partijen niets over melden.)

Partij voor de Dieren (7+)

Partij voor de Dieren heeft een superprogressief partijprogramma dat helaas wat summier is over drugs. De partij krijgt in ieder geval een voldoende voor legalisering:

Het gebruik en de productie van softdrugs wordt gelegaliseerd, zodat teelt legaal wordt en er accijns over kan worden geheven. De overheid draagt zorg voor een goede voorlichting over de gezondheids-risico?s van het gebruik van softdrugs.

Op de website van de Partij van de Dieren stelt men dat het gebruik van softdrugs de eigen verantwoordelijkheid van mensen is. Bovendien vindt de partij dat het hele softdrugsbeleid in Europa minder restrictief moet worden. Hetzelfde geldt voor het medicinale gebruik van wiet. Alles bij elkaar ruim voldoende maar met wat uitgebreidere plannen kan deze partij ongetwijfeld meer dan een 8 halen.

SP (7,5)

De Socialistische Partij is zoals veel partijen in het verkiezingsprogramma vrij summier over drugs. Wat er staat is in ieder geval goed:

De teelt en verkoop van softdrugs voor de Nederlandse markt wordt gereguleerd en gelegaliseerd. Zo gaan we criminaliteit tegen, kunnen we de voorlichting verbeteren en de wiet beter controleren ook in het belang van de volksgezondheid. De gezondheidsschade van gebruikers van mdma, xtc en paddo?s moet worden geminimaliseerd, gebruikers moeten weten wat zij innemen, bijvoorbeeld door inzet van mobiele testpunten.

Wat SP net wat beter maakt dan de rest van de partijen in dit segment is dat ze in de Tweede Kamer een proactieve houding aanneemt ten opzichte van cannabis. Dit leidde eind 2016 tot het aannemen van de motie van Van Nispen en Kooiman over het slimmer reguleren van het landelijk beleid rond softdrugs. Dit soort moties dwingen de regering om minder wazig te zijn over beleid. Bovendien geeft het mooi aan hoe de verhoudingen in de politiek liggen, waarbij regulering gewoon op een meerderheid kan rekenen.

Volgende keer bespreken we de drie partijen die het best scoren.

Auteur: El Duque

]]>
Mon, 20 Feb 2017 12:00:00 +0100 http://azarius.nl/news/835/De_verkiezingen_2017_en_drugs_deel_II/
<![CDATA[Ongelofelijke aanbiedingen in de Azarius Outlet]]> http://azarius.nl/news/834/Ongelofelijke_aanbiedingen_in_de_Azarius_Outlet/ Beste Azarianen. Van nu af aan vind je bij Azarius nog betere aanbiedingen. We presenteren namelijk de offici?le outlet waar je alle afgeprijsde artikelen vindt tegen prachtige kortingen. Soms is het gewoon tijd om de boel op te ruimen en plaats te maken voor spannende smartproducten, de nieuwste vaporizers, headshopartikelen en allerlei andere spannende zaken.

Dus ga snel kijken welke producten binnenkort een collector's item zijn. En vergeet niet dat het zadenseizoen binnenkort begint. Misschien lukt het je om tegen een lekkere prijs een paar extra wietzaden te scoren!

De Azarius outlet is met een klik te bereiken.

]]>
Wed, 15 Feb 2017 00:00:00 +0100 http://azarius.nl/news/834/Ongelofelijke_aanbiedingen_in_de_Azarius_Outlet/
<![CDATA[5 Valentijnscadeaus voor elke stonerliefde]]> http://azarius.nl/news/833/5_Valentijnscadeaus_voor_elke_stonerliefde/ En zowaar, het is februari! Het definitieve einde van de Nieuwjaars-perikelen en het begin van ontluikende liefdesgevoelens Met Valentijnsdag voor de boeg is menig geliefde op zoek naar dat perfecte cadeau. Geef eerst maar toe dat winkelen voor Valentijnsdag een gedoe is. Wat is het cadeau waar je stonerschatje blij van wordt? Welke liefdesbetuiging zal uiteindelijk zeggen: "Wil je mijn Valentijn zijn?“ Hier zijn vijf Valentijnscadeaus voor die speciale persoon:

Blowdom condoms

1. Blowdom Cannabis condooms

Laten we met een humoristisch cadeau beginnen. Wat zou Valentijnsdag zijn zonder een grapje? Als lol en lachen de weg naar het hart vormt, kun je experimenteren of dollen met de eerste op cannabis geïnspireerde condoom ter wereld. Als je dit jaar wat brutaler en meliger bent, kan dit cadeau goed van pas komen. Het is absoluut niet het meest romantische idee, maar hé, het is in ieder geval veilig!

hennepzeep

2. Hennepzeep

Hennepzeep is een ideaal cadeau voor minnaars die elkaar schoon willen houden. Hennepzeep staat bekend als bron van essentiële vetzuren en kan helpen met hydrateren van een ongemakkelijke, droge huid waardoor het die onweerstaanbaar zijdeachtige textuur krijgt. Het kan niet alleen een stomende douche nog heter maken, maar ook op effectieve manier je droge huid reinigen. En vergeet ook niet hoeveel gladde pret twee lichamen kunnen hebben.

Love Pack

3. Love Pack

Voor wie met Valentijndsdag in een meer promiscue bui is heeft Azarius een Love Pack samengesteld met producten die je libido en dat van je partner verhoogt. Het bevat naast Spaanse Vlieg een aantal kruidenwonders die ervoor zorgen dat je genitaliën de tijd van hun leven hebben. Als voorstanders van veilige seks hebben we natuurlijk twee condooms bijgevoegd. Al deze items werden samengevoegd om seksueel genot te verhogen. Waar wacht je nog op?

Encyclopedia of Aphrodisiacs

4. De Encyclopedia of Aphrodisiacs door Christian Rätsch en Claudia Müller-Ebeling

Voor stonergeliefden die niet zonder een boek kunnen op een regenachtige dag, de Encyclopedia of Aphrodisiacs geeft een mooi overzicht van alle hulpmiddelen van de liefdesgodin. Het is de uitvoerigste gids voor gebruik, voorbereiding en dosering van meer dan 400 erotisch stimulerende middelen. De meer dan 800 foto's zijn al genoeg om elke nieuwsgierige geest te stimuleren. Laat je geliefde ontspannen achterover leunen en door het boek bladeren en wie weet wacht je een interessant diner.

5. Een onmisbaar zorgpakket

Als je nog niet weet wat je je Valentijn moet geven is er altijd een zekerheid. Je stonergeliefde wordt graag high! Een onmisbaar zorgpakket is een verzameling van dingen waar elke wietliefhebber constant behoefte aan heeft: aanstekers, vloei, tips, een grinder, en natuurlijk, hun favoriete snacks. Al deze essentiële zaken zijn verkrijgbaar in de Azarius online smartshop. Je hoeft ze alleen nog maar even uit te kiezen. Geniet ervan!

Auteur: Sarah Picolet

]]>
Mon, 13 Feb 2017 00:00:00 +0100 http://azarius.nl/news/833/5_Valentijnscadeaus_voor_elke_stonerliefde/
<![CDATA[De verkiezingen 2017 en drugs (deel I)]]> http://azarius.nl/news/832/De_verkiezingen_2017_en_drugs_deel_I/ Op woensdag 15 maart vinden er weer Tweede Kamerverkiezingen plaats. Politiek gaat over veel onderwerpen maar bij Azarius willen we ons echter concentreren op de vraag wat de politieke partijen te zeggen hebben over drugs. Op deze manier kun je een weloverwogen keuze maken aan de hand van een onderwerp dat eigenlijk te weinig aandacht krijgt. In het eerste deel concentreren we ons op de partijen die een onvoldoende scoren.

CDA, ChristenUnie, SGP (2)

We gooien de christelijke partijen wegens afkijken op een hoop. Wat is het toch met christelijke partijen en drugs? Nergens in de Bijbel wordt gerept over drugs, laat staan een verbod. Geen cannabis, geen LSD, geen paddo’s, geen heroïne, geen 11de gebod dat je geen coffeeshops mag beginnen, helemaal niets. Aan de andere kant kunnen we ervan uitgaan dat de God die alles schiep bijvoorbeeld ook de cannabisplant bedacht. Dus in zekere zin is cannabis verbieden, God in twijfel trekken.

Nu weer terug naar de realiteit. Het CDA bespreekt in het partijprogramma coffeeshops en synthetische drugs in het hoofdstuk over Veiligheid waardoor meteen een criminele associatie wordt gelegd. Coffeeshops zijn een poel des verderfs waar nog net geen terroristisch aanslagen worden beraamd. Volgens het CDA is het Nederlands drugsbeleid failliet en is de productie van wiet en andere soorten middelen vooral bedoeld voor de export. Oplossing: het sluiten van alle coffeeshops en bezit van harddrugs wordt niet meer gedoogd. Ook het in bezit hebben van grootschalige hoeveelheden legale chemische stoffen moet strafbaar worden omdat je er misschien synthetische drugs mee zou kunnen produceren.

De toon van het verkiezingsprogramma van ChristenUnie is positiever dan het CDA. Totdat drugs ter sprake komen en men gewoon stelt: “Drugsgebruik is niet onschuldig omdat het leidt tot verslaving en daarbij behorende gezondheidsklachten.” Geen onderscheid van middelen, alles is verslavend en heeft van Nederland een doorvoerhaven gemaakt voor Europa. Oplossing: afschaffen van het gedoogbeleid.

SGP is traditioneel het strengst in de christelijke leer. In het verkiezingsprogramma gaat de partij uitvoerig in op drugs en waarom alles per direct dient te worden verboden. Het huidige drugsbeleid wordt als problematisch omschreven. Dit alles op een manier die lijkt aan te sturen op legalisering. Maar helaas, zonder onderbouwing wordt legalisering afgedaan als een schijnoplossing. Dus:

 • Het gedoogbeleid moet per direct worden afgeschaft.
 • Coffeeshops worden gesloten.
 • De productie van drugs blijft altijd strafbaar.
 • Het onderscheid tussen soft- en harddrugs moet verdwijnen: beide zijn verslavend en schadelijk voor de gezondheid.
 • Iedereen op zondag twee keer naar de kerk
Dat laatste is overigens niet waar, maar gezellig wordt het niet op deze manier.

PVV (1)

Een geval apart want in het partijprogramma staat helemaal niets over drugs. Aangezien de partijnaam ironisch is bedoeld hoeft het niet te verbazen dat de PVV de afgelopen jaren altijd tegenstemt als men probeert de Opiumwet te versoepelen of de wietteelt te reguleren. Je huiswerk niet inleveren is altijd een 1. Plus een schorsing wegens pesten.

VVD (5)

Er was lange tijd twijfel over de VVD, maar uiteindelijk komen de voormalige liberalen bij de zittenblijvers terecht. Premier Rutte is afgelopen partijcongres onder druk komen te staan om zijn starre houding ten opzichte van cannabis te laten varen. In het verkiezingsprogramma wordt natuurlijk eerst negatief uitgepakt over coffeeshops die bij overlast meteen gesloten moeten worden. Maar daarna volgt:

“Wij willen van die vreemde situatie af en het beleid rond softdrugs slimmer reguleren. Het is tijd om het gehele domein van en rondom softdrugs opnieuw in te richten. Die herinrichting kan alleen landelijk plaatsvinden.”

Niet te vroeg juichen: “Gemeenten moeten zo snel mogelijk stoppen met experimenteren met wietteelt.” Over andere middelen wordt niet gerept.

Het grote probleem is dat de VVD een hele slechte naam heeft dankzij een reeks falende ministers en staatssecretarissen van Justitie die enorme schade hebben toegebracht aan het gedoogbeleid. Bovendien zit de VVD al 40 jaar continu in regeringen en heeft de partij nooit het initiatief genomen om een echt liberaal standpunt in praktijk te brengen. Wanneer, met bijvoorbeeld het CDA, over een mogelijk rechtse coalitie moet worden onderhandeld zal de VVD zonder twijfel de regulering van cannabis direct opofferen. Dus vanwege herhaaldelijk ongeïnspireerd gedrag toch een onvoldoende. Wellicht dat een herkansing tot beter resultaat leidt.

Volgende week bespreken we de partijen die een voldoende scoren.

Auteur: El Duque

]]>
Thu, 09 Feb 2017 00:00:00 +0100 http://azarius.nl/news/832/De_verkiezingen_2017_en_drugs_deel_I/
<![CDATA[Medische effecten van psychedelica: wat weten we echt?]]> http://azarius.nl/news/831/Medische_effecten_van_psychedelica__wat_weten_we_echt/ LSD helpt bij clusterhoofdpijn, DMT bij verslaving en psilocybine bij depressie. De actieve stof in paddo’s werd ook succesvol ingezet om de doodsangst van terminaal zieke kankerpatiënten tegen te gaan. Dit zijn slechts enkele resultaten van wetenschappelijke studies die de afgelopen jaren naar psychedelica zijn gedaan.

Psychedelisch onderzoek, dat begon in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw, kwam abrupt ten einde door de War on Drugs. De laatste decennia is de draad weer opgepakt. Berichtgeving is meestal jubelend en er wordt gesproken van een heuse ‘psychedelische renaissance’. Maar wat weten we nu echt? En kunnen we onze paddo’s straks bij de apotheek afhalen?

Journalist German Lopez bestudeerde meer dan vijftig wetenschappelijke artikelen over de medische effecten van drie klassieke psychedelica: LSD, DMT en psilocybine. Dit waren zijn conclusies:

1. Resultaten zijn veelbelovend, maar nog beperkt.

De studies zijn steeds klein en vaak wordt er geen gebruik gemaakt van een controlegroep of placebo (dat laatste is lastig met psychedelica). We bevinden ons dus in een stadium waarin er nog geen definitieve conclusies kunnen worden getrokken of waarin er naar grotere populaties kan worden gegeneraliseerd.

2. Dit komt omdat het nog steeds erg moeilijk is om onderzoek naar psychedelica te doen.

Sinds de middelen op de Opiumlijst staan, willen overheden dergelijk onderzoek niet meer financieren. Ook farmaceutische bedrijven zijn ongeïnteresseerd: het zijn immers al bekende stoffen en daar kan geen patent op worden aangevraagd.

Het onderzoek van de afgelopen decennia werd gefinancierd uit privégiften, verzameld door enkele non-profit organisaties zoals MAPS, the Beckley Foundation en Heffter Research Institute. Omdat het om ‘illegale drugs’ gaat moet onderzoek aan zeer strenge voorwaarden voldoen. Dit brengt een berg bureaucratie met zich mee waardoor het onderzoek langer duurt en dus ook meer kost.

3. Gunstige effecten werden tot nu toe voornamelijk gevonden bij depressie, verslaving, obsessief-compulsieve stoornis en angst bij het levenseinde.

Dergelijke problemen zijn met conventionele methoden vaak moeilijk te behandelen: de positieve effecten van psychedelica - en vooral ook de percentages geholpen patiënten - zijn hierdoor extra opzienbarend. Het is bovendien bijzonder dat psychedelica vaak al bij een eenmalige dosering sterke veranderingen teweeg brengen, terwijl je andere (psychiatrische) medicijnen vaak langere tijd op regelmatige basis moet innemen voordat ze effect hebben.

Hoe lang de effecten aanhouden is onbekend. Vaak waren er resultaten zichtbaar bij follow-ups na 6 of 9 maanden (en in één geval zelfs 34 jaar later!), maar niet altijd. Of psychedelica bij andere aandoeningen ook helpen is nog niet onderzocht, maar het is wel aannemelijk. Uit enkele studies blijkt dat psychedelica ook een gunstig effect hebben op ‘gezonde’ mensen. Ze krijgen een meer open persoonlijkheid, zijn tevredener over hun leven en voelen zich emotioneel beter.

4. Psychedelica lijken te werken doordat ze een diepgaande mystieke ervaring teweeg brengen.

Hierdoor krijgen mensen een nieuw perspectief op hun leven, wat vaak leidt tot gedragsverandering. Verschillende onderzoekers wijzen op een correlatie tussen de diepte van de ervaring en het aanwijsbare effect van de behandeling.

5. Het (biologische) mechanisme hierachter is onbekend.

Wetenschappers nemen niet genoeg met een verklaring op het spirituele vlak en zoeken geestdriftig naar een biologische mechanisme. Recentelijk brachten ze de breinactiviteit onder invloed van LSD in beeld en observeerden meer connectiviteit tussen verschillende delen van de hersenen. Het zou kunnen dat de psychedelische ervaring de hersens als het ware ‘opschudt’, zodat oude, vastgeroeste patronen worden doorgebroken. Andere onderzoekers wijze op de bemiddelende rol van neurotransmitters serotonine en dopamine die de gemoedstoestand reguleren. Lopez wijst erop dat een psychedelische ervaring in korte tijd een betekenisvolle verandering in de hele persoon veroorzaakt.

6. Risico’s lijken beperkt.

Tot nu toe hebben zich geen noemenswaardige incidenten voorgedaan bij het behandelen van patiënten met psychedelica. In het artikel worden twee risico’s genoemd: mensen kunnen onder invloed rare dingen doen (zoals uit het raam springen) en mensen met aanleg voor psychoses kunnen beter helemaal geen psychedelica gebruiken. Met een strenge screening, veilige omgeving en deskundige begeleiding blijven deze risico’s beperkt. De meeste onderzoekers pleiten daarom voor beperking van het gebruik van psychedelica binnen een streng-gereguleerde klinische setting.

Trippen op doktersvoorschrift?

Het zal nog even duren voordat psychedelica op doktersvoorschrift te krijgen zijn, maar gezien de huidige ontwikkelingen is het niet ondenkbaar. Of dat ook wenselijk is, is een ander punt. Zoals algemeen bekend is de psychedelische ervaring sterk afhankelijk van de setting waarin deze plaatsvindt. En het zou jammer zijn als die beperkt blijft tot een dokterskliniek.

Lees het volledige artikel hier.
Ook interessant: de longread van Michael Pollan in The New Yorker: The Trip Treatment.
De afbeelding is overgenomen uit het oorspronkelijke artikel.

Auteur: Judith

]]>
Mon, 06 Feb 2017 12:00:00 +0100 http://azarius.nl/news/831/Medische_effecten_van_psychedelica__wat_weten_we_echt/
<![CDATA["Ayahuasca is eigenlijk altijd een grote leraar." ]]> http://azarius.nl/news/830/Ayahuasca_is_eigenlijk_altijd_een_grote_leraar/ In zijn boeken over ayahuasca schurkt Arno Adelaars tegen de wetenschap aan, maar net zo lief zit hij middenin het Amazoneregenwoud om het zelf te ervaren. Azarius sprak hem in de klimaatkas van de Amsterdamse Hortus Botanicus over zijn nieuwe boek en de enorme vraag naar ceremonies. ‘Een samenleving waarin kinderen denken dat melk alleen uit een pak komt, heeft wijsheid uit de jungle nodig.’

Toen Arno ruim twintig jaar geleden voor het eerst de Zuid-Amerikaanse ayahuasca-drank dronk, wist hij meteen: ‘dit is het voor mij’. Na talloze sessies waarin hij naar eigen zeggen al zijn demonen tegenkwam, werd hij door een Colombiaanse sjamaan ingewijd in de ayahuasca-traditie. Of hij zich nu dan ook sjamaan mag noemen, laat hij in het midden, maar met zijn met zijn lange grijze haar en vriendelijke vertelstem heeft hij er wel wat van weg. Tijdens het interview wijst hij bovendien geregeld op bijzondere tropische plantjes om daar een historische anekdote of botanisch verhaal bij te vertellen.

Wat betekent ayahuasca in het sjamanisme?

Ik ken een sjamaan die zegt: ayahuasca is het navelsnoer van het universum. Totdat je wordt geboren word je gevoed door je moeder, maar eigenlijk is dat de oermoeder, want in moederslijn gaat alles terug tot aan het begin. Als dat snoer bij je geboorte wordt doorgeknipt, zit je even zonder voeding. Drink je ayahuasca, dan laaf je je weer aan de bron van de oorsprong. Er zijn eindeloos veel variaties op dit verhaal maar ayahuasca is eigenlijk altijd een grote leraar.

Tien jaar na je Duitstalige boek ‘Ayahuasca – Rituale, Zaubertränke und visionäre Kunst aus Amazonien’ verschijnt nu dan ook eindelijk een herziene versie in het Engels. Wat is er veranderd in de tussentijd?

Ayahuasca is in rap tempo een globaal fenomeen geworden. Het wordt overal ter wereld gedronken voor therapeutische doeleinden of persoonlijke ontwikkeling. Je kunt deelnemen aan ceremonies in Zuid-Amerika maar ook op minder voor de hand liggende plaatsen als Nepal en Taiwan.

Is dat een goede of een slechte ontwikkeling?

Omdat de vraag zo groot is, is het aanbod dat ook. En dat is niet altijd goed. In Iquitos, het centrum van het ayahuasca toerisme in Peru (een uurtje vliegen vanuit Lima en je zit midden in de jungle) heb je zeker 150 lodges. Op internet vind je de meest fantastische foto’s van echte oude mannetjes en vrouwtjes van lokale stammen die jou een ayahuasca-ceremonie geven. Maar ondertussen mogen ze van hun Amerikaanse staf – psychoterapeutjes en yogaleraartjes die soms niet eens Spaans spreken – niet met de deelnemers praten. Aan de andere kant denken die sjamanen dan ook: die blanken hebben helemaal geen interesse in onze verhalen, laten we dan nog maar een kleedje en een sieraadje verkopen. En dat is dan de uitwisseling. Dat vind ik wel tragisch.

Wil je met je boek kennis verspreiden over hoe het wel moet?

In het ayahuasca-sjamanisme heb je veel verschillende stijlen die zijn gelieerd aan bepaalde volkeren of gebieden in het Amazoneregenwoud. Arme mensen die geen dokter kunnen betalen, gaan naar de sjamaan. Daarom heb je daar een onwaarschijnlijke concentratie van sjamanen en dus ook van ayahuasca ceremonies. Voor mij was belangrijk om die enorme variëteit aan in kaart te brengen. Binnen één volk kan de ene sjamaan het heel anders doen dan de ander. In Peru bijvoorbeeld zijn veel sjamanen vijanden van elkaar. De meeste bescherming tijdens ceremonies is tegen andere sjamanen. Zoveel concurrentie is er: het is echt een misverstand dat sjamanen superpacifisten zijn.

Wat is de meest bekende sjamanistische stijl?

Die stijl heet vegetalismo en komt uit de omgeving van Iquitos. Het is de stijl van de mestizos. Dat zijn indianen zonder dat ze nog bij een bepaald volk horen. Ze hebben hun culturele identiteit opnieuw uitgevonden.

Hoe verschilt het sjamanistische gebruik van de Santo Daime manier?

Santo Daime heeft het sjamanistische gebruik een moderne draai gegeven. De Santo Daime oprichter had een visioen waarbij de godin van het woud hem vertelde dat hij het zo en zo moest doen. Ik denk zelf dat hij een enorme ego inflatie had.

Ik dacht juist dat je ego heel klein werd door de ayahuasca?

Bij sommige mensen. Bij anderen wordt dat ego juist enorm groot. Albert Hofmann heeft eens gezegd: psychedelica geven je de mogelijkheid om God te horen. Als God een zender is, dan heb je plotseling een radio waarmee je hem kan horen. Ja je bent een kind van God. Maar op het moment dat je gaat denken dat jij hét kind van God bent, zit je er helemaal naast. Dan zit er ruis op je radio.

Is dat een gevaar van ayahuasca? Dat je er rare ideeën op nahoudt?

Dat is met alle psychedelica zo maar vooral met ayahuasca. Daarom is een goede begeleiding zo belangrijk. Er komen regelmatig mensen terug uit Peru, die zijn beschadigt door een verkeerde begeleiding van mensen die denken dat ze het kunnen.

Wat is een verkeerde begeleiding?

Vrouwen die verkracht worden tijdens de ceremonie. Door de sjamaan of zijn assistent. Maar het kan ook zijn dat er energie wordt weggepakt. De schuld ligt vaak bij de Ayahuasca toeristen zelf. Die gaan met een gevulde portemonnee naar een land waar de helft van de bevolking onder de armoedegrens leeft om erachter te komen wat ze met hun leven moeten doen. Dat is vragen om moeilijkheden. Die sjamanen worden allemaal onmenselijke dingen toegedicht, gezien als halfgoden, maar het zijn gewoon mensen. Hetzelfde gebeurde in de jaren 70-80 in India met goeroes.

Wat is dan een goede begeleiding?

Waar het om gaat is dat het veilig is en dat de deelnemers er wat goeds aan overhouden.

Hoe zie je de toekomst van ayahuasca?

Dan trek ik de vergelijking met paddo’s. Bijna niemand weet meer hoe die Mazateken dat doen en deden. De kennis over het oorspronkelijke gebruik is verdwenen. In plaats daarvan is een heel ander gebruik ontstaan, aangepast aan de westerse behoefte, van recreatief tot therapeutisch. Dat ligt ook op de loer bij ayahuasca.

]]>
Thu, 02 Feb 2017 00:00:00 +0100 http://azarius.nl/news/830/Ayahuasca_is_eigenlijk_altijd_een_grote_leraar/
<![CDATA[Medicinale Cannabis Social Club verovert Nederland]]> http://azarius.nl/news/829/Medicinale_Cannabis_Social_Club_verovert_Nederland/ Suver Nuver, de medicinale cannabis social club uit Friesland, groeit als kool. Begin dit jaar opent de stichting vestigingen in Amsterdam en Leiden. Tegen een vrijwillige bijdrage kunnen leden verschillende cannabismedicijnen bestellen. Die krijgen ze per post thuis gestuurd. Het gaat uitsluitend om cannabisextracties zoals olie, concentraten, zalfjes en tincturen. Niet om plantmateriaal of toppen.

Cannabis Social Clubs

Het idee van de Social Clubs ontstond in de jaren ´90 in Spanje. De clubs zijn niet-commercieel en alleen toegankelijk voor leden. Die geven schriftelijk toestemming aan de club om de planten te kweken die voor eigen gebruik worden getolereerd: in Nederland vijf stuks per persoon.

Rinus Beintema

Op basis van dit principe werd eerder in Amsterdam ‘Tree of Life’ opgericht: de eerste Nederlandse Cannabis Social Club. Suver Nuver onderscheidt zich van de gewone Social Clubs door zich uitsluitend op medicinaal gebruik te richten. Ze wil een aanvulling zijn op de coffeeshop, geen vervanging daarvan.

Groei

Initiatiefnemer Rinus Beintema opende in oktober 2015 de eerste vestiging in Leeuwarden. Al snel volgden Groningen en Zwolle. Samen hebben de drie locaties nu ruim 3500 leden. Per maand komen er zo’n 500 leden bij en dat aantal zal alleen maar groeien nu Suver Nuver ook de rest van Nederland verovert. De clublocaties fungeren alleen als ontmoetings- en informatiepunt voor leden. Er worden geen cannabisproducten uitgewisseld.

Legalisatie

Cannabisolie wordt verstuurd naar patiënten met uiteenlopende ziektebeelden, zoals kanker, MS, Crohn en reuma. Naast mensen helpen, wil Beintema met zijn initiatief ook de discussie over legalisering op scherp stellen.

Medicinale cannabis kan eigenlijk alleen onder strenge voorwaarden (en tegen hoge kosten) legaal worden verkregen. Met zijn initiatief hoopt Beintema een proefproces uit te lokken. Maar tot nu toe heeft Justitie geen actie ondernomen. Lokale overheden stellen zich juist welwillend op. Ze geven geen vergunning, maar gaan wel met Suver Nuver in gesprek.

Knipafval

Voor de bereiding van cannabisextracten gebruikt de club knipafval dat ze gratis van sympathiserende kwekers krijgt. Hierdoor is het mogelijk de medicijnen tegen zeer lage kosten te produceren. Nu de stichting groter wordt is ze ook begonnen haar eigen planten te kweken.

Bronnen/lees meer:

 • Website Suver Nuver
 • Derrick Bergman. ‘We’re gonna poke everyone with pitchforks’: Dutch ‘Medical Social Club’ pushes limits. Leafly, 31 mei 2016.
 • Derrick Bergman. Cannabisclubs in Nederland: de stand van zaken. RollingStoned, 4 oktober 2016.
 • Rinus Beintema. De start van Social Club Friesland. Mediwietsite, 9 november 2016.
 • Roelof van Dalen. Noordelijke wietclub breidt uit door heel Nederland. Dagblad van het Noorden, 21 oktober 2016.
 • Nicole Maalsté. Suver Nuver: 17.500 wietplanten, nieuwe clubs Eindhoven en Leiden én oplossing voor knipafval. RollingStoned 18 oktober 2016.
 • Suver Nuver komt naar Amsterdam. Mediwietsite. 28 november 2016.
 • Derrick Bergman. Primeur: 1e Cannabis Social Club. RollingStoned, 28 oktober 2014.

Auteur: Judith

]]>
Tue, 24 Jan 2017 00:00:00 +0100 http://azarius.nl/news/829/Medicinale_Cannabis_Social_Club_verovert_Nederland/
<![CDATA[Toch van die tabak (in je joint) af? 6 vaporizers bieden hulp!]]> http://azarius.nl/news/828/Toch_van_die_tabak_in_je_joint_af__6_vaporizers_bieden_hulp/ Het nieuwe jaar is net begonnen en voor velen is dat een moment om weer eens te stoppen met roken. Is dit je zoveelste poging? Ga je toch steeds weer voor de bijl, omdat je een jointje aanneemt en op die manier verslaafd blijft aan tabak? Overweeg dan eens een vaporizer aan te schaffen.

Een vaporizer verhit wiet tot het kookpunt van THC, waardoor de THC verdampt. Je ademt dus geen rook in, maar pure damp zonder schadelijke stoffen.

Zes vaporizer modellen op een rij

Azarius heeft speciaal voor degene die de meest zuiverste vorm van blowen willen ervaren, zes mooie vaporizers geselecteerd. Iedere vaporizer heeft unieke eigenschappen, die weer aansluiten bij ieders persoonlijke wensen.

De Boundless CFC is ??n van onze nieuwste aanwinsten. Het is een perfect instapmodel voor een wel heel scherpe prijs. Wanneer je iedere dag een pakje sigaretten rookt en daarmee stopt, kun je deze vaporizer na twee weken al kopen van je uitgespaarde geld. Zo wordt stoppen met tabak wel heel erg aantrekkelijk. De Boundless CFC heeft een keramische kamer, waardoor de damp een zachte neutrale smaak heeft. Deze kleine vaporizer is gemakkelijk mee te nemen en eenvoudig in gebruik.

De Storm is een penvaporizer, maar dan wel een grote variant. Deze geeft een prima damp, met een opvallend lekkere zachte smaak. De batterij gaat zeker 100 inhalaties mee. Voor een penvaporizer is dat zeer ruim. De Storm is ook geschikt om hasj mee te verdampen. Hiervoor wordt een aparte kamer bijgeleverd. Met weer een andere kamer kun je oli?n en wax verdampen. Kortom de Storm is zeer veelzijdig.

De Magic Flight Launch Box heeft absoluut een aantrekkelijk uiterlijk. De hele behuizing is van hout en metaal. Met uitzondering van het dekglaasje is dit apparaat plastic vrij.

Ben je van mening dat een vaporizer niets voor jou is, omdat je veel te stoned wordt van de zware damp? Dat probleem is nu opgelost. E?n inhalatie van de Magic Flight Launch Box brengt net zoveel THC in je longen als een trekje van een joint dat doet. Doseren was nog nooit zo gemakkelijk. Voor deze vaporizer kun je tevens een speciaal bakje aanschaffen waardoor je hasj kunt vapen.

six popular vaporizers


De Mighty is een uitkomst als je het liefst zo high mogelijk gaat. Deze vaporizer is een echte krachtpatser. De kamer waarin je de wiet doet is lekker ruim en hoeft dus minder vaak te worden bijgevuld. Ook de batterij is zwaar, waardoor lange sessies mogelijk zijn. Verder kun je iedere gewenste temperatuur van 40?C tot 210?C instellen. Het mag duidelijk zijn dat dit model het absolute hoogstandje is onder de draagbare vaporizers.

De WISPR werkt op butaangas. Dit is natuurlijk hartstikke handig voor als je je vaporizer mee wilt nemen naar een festival waar geen stroom is. Stoppen omdat je batterij op is, is met de WISPR voorgoed verleden tijd. Daarnaast is ook deze vaporizer een echte krachtpatser en heeft een zachte smaak. De gril zorgt ervoor dat de WISPR niet te warm wordt en gemakkelijk neer te zetten is.

De Puffit 2 blinkt uit in zijn discretie. Op het eerste gezicht lijkt dit op een medicinale inhalator, maar schijn bedriegt. Zie jij jezelf al vapen in de trein, de wachtkamer of een restaurant? Met de Puffit kun je gaan en staan waar je maar wilt zonder aanstootgevend te zijn. Hij past verder gemakkelijk in je broekzak en de krachtige batterij zorgt ervoor dat je lange tijd van huis kunt gaan.

Meer vaporizer modellen

Bovenstaande zes modellen vormen slechts een selectie van de vaporizers die wij in ons assortiment hebben. Wil je weten wat we op dit gebied nog meer aanbieden? Klik dan hier. Of je kunt in onze encyclopedie meer lezen over vaporizers.

Auteur: Sophie

]]>
Fri, 20 Jan 2017 00:00:00 +0100 http://azarius.nl/news/828/Toch_van_die_tabak_in_je_joint_af__6_vaporizers_bieden_hulp/
<![CDATA[Changa - Holy smoke!]]> http://azarius.nl/news/827/Changa_-_Holy_smoke/ Volgens sommigen is het de ‘evolutie van DMT’. Anderen noemen het rookbare ayahuasca. Changa is een relatief nieuw verschijnsel in de psychedelische scene. Onderzoeker en changa-expert Giorgia Gaia vertelt.

Wat is changa?

Veel mensen denken dat changa een plant is, maar dat klopt niet. Het is een rookbaar mengsel dat een grote variëteit aan kruiden kan bevatten. Ieder creëert zijn eigen unieke recept. De basis is altijd een DMT-extract uit een natuurlijke bron en tenminste één plant die als MAO-remmer fungeert. Uiteindelijk is het een creatief proces. Het is doe-het-zelf alchemie.

Hoe verschilt de ervaring met het roken van pure DMT?

In mijn ervaring is DMT meer beangstigend en komt het effect vaak als een schok. Voordat je tijd hebt om de rook uit te blazen, ben je al in een andere dimensie. Changa komt veel geleidelijker op en de ervaring duurt langer: 10-12 minuten in plaats van 5. Changa is natuurlijk: je kunt met de plant spirits communiceren. Sommige mensen gebruiken het zelfs (in lage dosering) om angst te verminderen. Pure DMT is onhandig: het is lastiger om te roken en je moet het zeer precies afmeten. Changa is makkelijker en je kan het zonder haast roken. Je neemt een paar hijsjes van een joint en komt in een relaxte staat. Bovendien kan het gevaarlijk zijn om met witte kristallen in je bagage rond te reizen. Changa ziet eruit als kruidenthee…

Wat was je meest indrukwekkende changa ervaring?

Dat was overdag, op de dansvloer van Ozora. Ik nam een pijp en ging zitten. Ik zag de mensen zeer scherp: ze bleven zichzelf, maar kregen een andere vorm. Ze zagen eruit als leden van inheemse stam uit het Amazonegebied, maar dan veel verder geëvolueerd. Ze droegen een metalen uitrusting rond hun hoofd, hadden futuristische kapsels en tatoeages op hun gezicht. Ze waren zeer verfijnd gekleed en zagen er allemaal anders uit. Door deze ervaring begreep ik dat de lineariteit van tijd een illusie is: ik zag de tijd voor- en achteruit bewegen. Soms heel langzaam, soms heel snel: net zoals je met een oud cassettebandje kunt spelen. Ik kon in een andere tijdslijn kijken. Ik geloof dat je kunt schakelen: je kunt andere dimensies en andere evoluties van de mensheid bezoeken.

Is changa iets nieuws?

Het is zeker een nieuw cultureel verschijnsel, dat met name in de psytrance scene voorkomt. Vooral in Australië is het erg populair. Maar natuurlijk weet de mensheid al tijden dat je DMT en MAO-remmers kunt mixen. Er was gewoon nog geen naam voor dit specifieke mengsel.

Hoe kun je changa het beste roken?

Er is geen ‘beste’ manier, het hangt er vanaf wat je wilt bereiken. Als je een doorbraakervaring zoekt en wezens uit andere dimensies wilt ontmoeten: gebruik een bong. Daarmee kan je een behoorlijke hoeveelheid ineens roken. Als je niet compleet van de wereld wilt zijn, bijvoorbeeld op de dansvloer of met vrienden, dan is een pijp perfect. Dat geeft een milder effect. Een joint kun je makkelijk met anderen delen en geeft je bewustzijn een kleine boost. Je krijgt misschien geen visuals, maar waarschijnlijk ervaar je wel dat je hart opengaat: je krijgt een warm gevoel in je borst.

Wat is je favoriete changa recept?

Ik gebruik bij voorkeur een DMT-extract van Acacia acuminata. Dat is de enige DMT-plant waarmee ik open-eyes-visuals krijg. Bovendien heeft het een kalmer effect dan bijvoorbeeld Mimosa. Ik gebruik altijd toorts als basis en een Caapi-extract van minstens 10x, dat ik bereid gedurende de 28 dagen van een maancyclus. Ik voeg ook graag een extract van lekker geurende kruiden toe, bijvoorbeeld lavendel of citroengras. Op het laatst meng ik er wat blauwe lotus door voor de kleur en vanwege het extra kalmerende effect. Het recept varieert met de tijd, het is een voortdurend creatief proces.

Ook een ritueel proces?

Ja, sommige changa alchemisten werken met complexe esoterische of magische rituelen. Ik heb dat zelf ook geprobeerd en ik volg graag de maancyclus bij het bereiden van mijn extracten. Daarnaast gebruik ik het liefst natuurlijke extractietechnieken. Je hebt geen alcohol of ethanol nodig, citroen en azijn werken net zo goed. Een extract van Syrische wijnruit kun je zelfs maken met alleen wat water. Het is belangrijk dat mensen die deze planten gebruiken dat bewust doen. Vooral in Australië zie je dat de acaciaboom bedreigd wordt. De oude bomen bevatten de meeste DMT, maar op dit moment worden ze onverantwoord geoogst. Het zou goed zijn als alle changa alchemisten hun eigen planten gingen kweken.

Wil je meer weten? Lees ons gloednieuwe encyclopedie-artikel over changa. Giorgia Gaia’s onderzoek naar changa vind je hier.

Auteur: Judith

]]>
Thu, 12 Jan 2017 00:00:00 +0100 http://azarius.nl/news/827/Changa_-_Holy_smoke/