<![CDATA[Azarius News]]> http://azarius.nl/news/ Array <![CDATA[Hoe Carlos Castaneda een legende werd]]> http://azarius.nl/news/797/Hoe_Carlos_Castaneda_een_legende_werd/ Carlos Castaneda was een antropoloog die wereldberoemd werd met zijn boeken waarin hij zijn ervaringen beschrijft met de sjamaan Don Juan. Tijdens een studiereis in Mexico kwam hij Don Juan tegen, die hem vervolgens inwijdde in de mystieke wereld van de Yaqui indianen. Psychedelische middelen werden gedurende deze inwijding veelvuldig ingezet. Carlos Castaneda zou tien jaar in de leer bij hem zijn geweest.

Carlos Castaneda autobiografisch of fictief?

In eerste instantie werd zijn werk beschouwd als autobiografisch, maar al gauw beweerden critici dat veel van wat Castaneda beweerde niet klopte. Don Juan zou bijvoorbeeld Engelse woordspelingen maken, terwijl hij alleen Spaans sprak. Ook klopte de chronologie in zijn boeken niet. Zoals de botanische kennis en de kennis van de Yacui indianen niet overeenstemde met de werkelijkheid. Fans zeggen dat dit niet uitmaakt. Het gaat volgens hen om de inzichten die Carlos Castaneda uitdroeg.

Carlos Castaneda’s eerste vrouw

Margaret Runyan, zijn eerste vrouw, heeft het boek A Magical Journey with Carlos Castaneda geschreven. In dit boek legt ze uit hoe Castaneda voordat hij doorbrak al hunkerde naar roem. Timothy Leary werd in die tijd op ieder feestje omringd door fans. De boeken van Aldous Huxley werden in dezelfde tijd door studenten verslonden. Deze erkenning wilde Castaneda volgens zijn eerste vrouw ook.

Effecten van Carlos Castaneda op de Westerse wereld

Castaneda leefde in een tijd waarin men snakte naar nieuwe inzichten. De kerk had zijn macht verloren waardoor een leegte ontstond. Castaneda maakte gebruik van deze tijdsgeest. Door zichzelf in zijn boeken neer te zetten als zoekende leerling die zeer bijzondere en spannende ervaringen ondergaat zijn zijn boeken meeslepend. Zo bereikte hij een groot publiek.Zijn kennis deed hij echter vooral op in de universiteitsbibliotheek en niet via de sjamaan Don Juan. Ook putte hij informatie uit boeken over Oosterse mystiek en voerde vele gesprekken met geestverwanten. Zijn antropologische kennis kwam goed van pas en hij onderging een groot aantal psychedelische ervaringen. Zijn boeken staan zonder twijfel vol met boeiende inzichten. Carlos Castaneda wordt daarom ook wel beschouwd als de grondlegger van de New Age beweging. Daarnaast droeg hij veel bij aan de psychedelische revolutie.

Carlos Castaneda als leider van een cult

Castaneda leefde echter niet zoals hijzelf in zijn boeken voorschreef. Zo beweerde hij dat seksuele onthouding belangrijk was. Ironisch genoeg deed hijzelf aan polygamie. Castaneda leefde met vijf vrouwen die een clique vormde, een mysterieuze cult die hij leidde. Deze vrouwen hadden alle banden met familie en vrienden verbroken en namen een nieuwe naam aan. Toen Castaneda stierf, zijn zij op mysterieuze wijze verdwenen. Slechts één is dood teruggevonden in de woestijn. Wat er met de andere vrouwen is gebeurd weet niemand.

In welk perspectief kunnen we de boeken van Carlos Castaneda plaatsen?

Het lezen van Castaneda’s boeken kan zeker inspireren. Hij gaat diep in op verschillende psychedelische ervaringen en de mystiek die daarbij hoort. Neem echter niet alles letterlijk, want dat deed hijzelf blijkbaar ook niet. ;)

Wil je meer weten over Carlos Castaneda’s boeken en zijn bijzondere leven? Lees dan binnenkort het nieuwe encyclopedie-item over de legende Carlos Castaneda.

Door Inge

]]>
Thu, 25 Aug 2016 00:00:00 +0200 http://azarius.nl/news/797/Hoe_Carlos_Castaneda_een_legende_werd/
<![CDATA[Online enquête gebruik designerdrugs]]> http://azarius.nl/news/796/Online_enqu_te_gebruik_designerdrugs/ Steeds meer wetenschappers wijden onderzoek aan het gebruik van psychoactieve stoffen. Bij Azarius zijn wij altijd genteresseerd in dit soort wetenschappelijk onderzoek, helemaal als de gebruiker centraal staat. Het Bonger Instituut voor Criminologie van de Universiteit van Amsterdam cordineert een ambitieus project naar het gebruik van deze nieuwe middelen:

We onderzoeken diverse aspecten van NPS-gebruik in zes Europese landen. Met NPS bedoelen we alle vormen van Nieuwe Psychoactieve Stoffen. NPS worden ook wel aangeduid als designer drugs of legal highs. Een bekend voorbeeld van een NPS is 4-FMP. NPS imiteren het effect van traditionele drugs zoals cocane, ecstasy, amfetamine en wiet of hasj. Er zijn verschillende groepen NPS, bijv. opwekkende middelen (stimulantia), kalmerend of psychedelisch. NPS kunnen ook de vorm hebben van synthetische cannabinoden, cathinonen, amfetaminen, opiaten en andere chemische middelen. Ze worden voor allerlei toepassingen gebruikt, van slaapmiddel tot partydrug.

Wil je meedoen om een goed beeld te geven van het gebruik van nieuwe psychoactieve stoffen? De online vragenlijst bestaat uit maximaal 64 vragen en het hele proces is vanzelfsprekend volstrekt anoniem.

Je vindt de vragenlijst hier.

]]>
Mon, 22 Aug 2016 12:30:00 +0200 http://azarius.nl/news/796/Online_enqu_te_gebruik_designerdrugs/
<![CDATA[Psychedelica: het verschil tussen ritueel en recreatief gebruik]]> http://azarius.nl/news/603/Psychedelica__het_verschil_tussen_ritueel_en_recreatief_gebruik/
Er zijn namelijk zes verschillende soorten hersengolven, met ieder een eigen frequentiegebied, wat resulteert in een bepaalde vorm van bewustzijn:

1 Alfa (8-12Hz) golven hangen samen met een toestand van ontspanning.

2 Bta (16-38Hz) golven zijn erop gericht om stressvolle situaties het hoofd te beiden. Het sterke Ik gevoel is het product van bta golven.

3 Thta (4-8Hz) golven ontstaan in diep ontspannen toestand. Deze golven worden ook wel de creatieve laag genoemd.

4 Delta (0,5-4 Hz) golven komen voor bij baby's en tijdens de diepe slaap.

5 Gamma (30-80 Hz) golven komen voor bij sterke mentale activiteit, zoals angst, het oplossen van problemen en hoge staat van alertheid.

6 Senso-Motorische-Ritmische (12-16Hz) golven ontstaan tijdens fysieke rust en sterk sensomotorisch bewustzijn.

Effecten van psychedelica op hersengolven
Het blijkt dat recreatief gebruik van LSD, psilocybine en ayahuasca ervoor zorgt dat de alfa- en thta golven afnemen en de bta golven toenemen, oftewel het ego wordt versterkt. Dit in tegenstelling tot een ayahuasca ceremonie, waarbij juist de alfa- en thta golven toenemen en de bta golven afnemen, wat leidt tot een kleiner IK-besef. Dit verschil in effect is uitgebreid wetenschappelijk aangetoond door mensen tijdens een trip, al dan niet recreatief ondergaan of ceremonieel geleid, aan een EEG scan te koppelen. [1]

Als er een totaal ander hersengolfpatroon wordt gevonden, is er ook sprake van een andere vorm van bewustzijn. Nu rijst natuurlijk de vraag hoe het mogelijk is, dat een sjamanistisch ritueel een bijdrage levert aan bewustzijnsverandering. Op zich is dit niet zo moeilijk te verklaren. Het gebruik van psychedelica is namelijk niet de enige manier hoe we gericht ons bewustzijn kunnen veranderen. Zo resulteert meditatie eveneens in een andere staat van bewustzijn.

De kracht van meditatie
Er is veel onderzoek gedaan naar verschillende vormen van meditatie en de verandering van bewustzijn. Ook in dit geval werden er EEG scans gemaakt van mensen die verschillende vormen van meditatie beoefenden, wat resulteerde in verschillende vormen van bewustzijn. [2][3][4][5]

Tijdens een sjamanistisch ritueel wordt er eveneens gebruik gemaakt van allerlei meditatietechnieken, zoals het staren in een vuur, ritmische zang en dans, het uitspreken van mantra's of gewoon pure stilte. Kortom een sjamanistisch ritueel met psychedelica benvloedt het bewustzijn op twee manieren: namelijk door toediening van psychedelica en het ondergaan van meditatie technieken. Blijkbaar leidt deze combinatie tot een geheel andere vorm van bewustzijn dan wanneer je alleen gebruik maakt van psychedelica. Om die reden zijn sommigen van mening dat de uitwerking en daardoor waarde van een sjamanistisch ritueel niet te vergelijken is met een tripje op de dansvloer.

Tegelijkertijd is het natuurlijk interessant om te beseffen dat we onze psychedelische trip kunnen benvloeden door tijdens een trip meditatietechnieken toe te passen. Om die reden is in de Azarius encyclopedie een zeer uitgebreid hoofdstuk opgenomen over meditatie. Wil je je namelijk toeleggen op meditatie dan is het verstandig om te beseffen, dat meditatie niet altijd zonder gevaar is. Het artikel in de encyclopedie zal hier dieper op ingaan.

Bronnen1. Erik Hoffmann, Effects of a Psychedelic, Tropical Tea, Ayahuasca, on the Electroencephalographic (EEG) Activity of the Human Brain During a Shamanistic Ritual.


2. J.P Banquet, Spectral analysis of the EEG in meditation, Electroencephalography and Clinical Neurophysiology, Volume 35, Issue 2, August 1973, Pages 143151.


3. H.-Y. Huang1 , P.-C. Lo1, EEG dynamics of experienced Zen meditation practitioners probed by complexity index and spectral measure, 2009, Vol. 33, No. 4 , Pages 314-321.


4. L.I. Aftanas,, S.A. Golocheikine, Human anterior and frontal midline theta and lower alpha reflect emotionally positive state and internalized attention: high-resolution EEG investigation of meditation Neuroscience Letters, Volume 310, Issue 1, 7 September 2001, Pages 5760.


5. Tetsuya Takahashia, Tetsuhito Murataa,Toshihiko Hamadab, Masao Omoria, Hirotaka Kosakaa, Mitsuru Kikuchic, Haruyoshi Yoshidab, Yuji Wadaa Changes in EEG and autonomic nervous activity during meditation and their association with personality trait, International Journal of Psychophysiology Volume 55, Issue 2, February 2005, Pages 199207.


]]>
Sun, 21 Aug 2016 00:00:00 +0200 http://azarius.nl/news/603/Psychedelica__het_verschil_tussen_ritueel_en_recreatief_gebruik/
<![CDATA[Psychedelische kunst: vijf favorieten]]> http://azarius.nl/news/670/Psychedelische_kunst__vijf_favorieten/ Wat is psychedelische kunst? Kunst waar je trippy van wordt als je ernaar kijkt? Kunst waar je goed op zou kunnen trippen? Of kunst die genspireerd is door de psychedelische ervaring?

Misschien is die discussie helemaal niet waar het om gaat. Ga er eens goed voor zitten en geniet van deze adembenemende meesterwerken

Storm Thorgerson

Storm Thorgerson

Storm Thorgerson ontwierp vele album covers voor beroemde bands zoals Pink Floyd, Muse, The Mars Volta en Black Sabbath. Synaptic stimuli plaatste een prachtige impressie van zijn werk.

Chops Wanderweird

Chops Wanderweird

In zijn tekeningen verwerkt kunstenaar Chops Wanderweird invloeden uit de christelijke iconografie, heilige geometrie, mandalas en video games om ideen over te brengen die resoneren met die van Alan Watts, Timothy Leary en andere psychonauten.

Wanderweird schildert graag live op festivals. Ook creerde hij de buitengewone graphic novel Remember, die je hier kunt afspelen. Het is een overdenking die de werkelijkheid probeert te verklaren, volgens de kunstenaar.

Jessica Perlstein

Jessica Perlstein

Een andere kunstenaar die vaak live schildert en zich in de psychedelische kunst en festivalscene beweegt is Jessica Perlstein. Ze is genspireerd door haar reizen naar het Peruviaanse Amazonegebied.

Haar boodschap: Als je naar je instincten en intutie luistert en je hart volgt, ondanks schijnbaar ingewikkelde beproevingen, kan elke droom bereikt worden.

Anderson Debernardi

Anderson Debernardi

Als geen ander weet Anderson Debernardi de vele met elkaar verweven dimensies van de ayahuasca-ervaring op doek vast te leggen. Zijn schilderijen zijn voornamelijk door dit krachtige Amazonebrouwsel genspireerd, maar ook door ervaringen met andere sjamanenplanten, zoals in deze afbeelding datura.

Natalie Shau

Natalie Shau

Natalie Shau is een mixed media kunstenaar en fotograaf. Ze combineert mode- en portretfotografie met digitale illustraties en creert zo wonderbaarlijke en licht verontrustende sprookjeswerelden.Geschreven door: Juniper

]]>
Wed, 17 Aug 2016 00:00:00 +0200 http://azarius.nl/news/670/Psychedelische_kunst__vijf_favorieten/
<![CDATA[Azarius goes Berlin]]> http://azarius.nl/news/794/Azarius_goes_Berlin/ Op zaterdag 13 augustus nemen wij deel aan de Berlijnse Hanfparade. Samen met Stichting Legalize! raven we van het Hauptbahnhof naar de Alexanderplatz, waar we rond 17.00 uur aankomen. De Hanfparade maakt op een grootse manier duidelijk dat het hoog tijd is voor de legalisatie van cannabis als grondstof, medicijn en recreatieve drug.

Dit jaar worden meer dan 10.000 mensen verwacht om deze politieke boodschap te komen ondersteunen. Het motto van dit jaar is 'Legalisation is in the air'. Dat zal niemand in de stad kunnen ontgaan, want de groene damp zal vast nog lang in de lucht blijven hangen. Kom langs voor een handshake en (als je op tijd bent) gratis goodies.

De rave duurt van 13.00 tot 22.00 en in de hele stad zijn er talloze afterparties. Tja, anders zou Berlijn, Berlijn niet zijn! Ook wij hosten een afterparty in Club Kili.
Kulturhaus Kili
Wiesenweg 5 – 9
10365 Berlin

Bis Samstag!

Meer informatie: Hanfparade

]]>
Mon, 08 Aug 2016 16:54:00 +0200 http://azarius.nl/news/794/Azarius_goes_Berlin/
<![CDATA[The Psychedelic Sessions ]]> http://azarius.nl/news/795/The_Psychedelic_Sessions/ Voor de tweede keer organiseren wij The Psychedelic Sessions op Landjuweel 2016.

Vier spraakmakende lezingen bieden je de kans om meer te weten te komen over de psychedelische ervaring. Met een beetje trippen of spacen zijn de meesten van ons wel bekend, maar de horizon der psychedelica reikt veel verder. Zijn er werkelijke betere alternatieven voor XTC? Waarom is het ene middel spiritueler dan het andere? En hoe zit het eigenlijk met legaliteit in ons ooit zo vooruitstrevende landje?

De sprekers komen rechtstreeks uit het ‘veld’ en zullen ieder vanuit hun vakgebied een boeiend beeld schetsen van de psychedelische ervaring. Van ayahuasca tot 4-FA, van cannabis tot kikkergif.

Line up:

Derrick Bergman ~ Auteur en VOC-voorzitter

Kweek je eigen vrijheid: cannabis activisme in de 21e eeuw

De internationale beweging tegen de War on Drugs in het algemeen en het verbod op cannabis in het bijzonder heeft de laatste jaren opmerkelijke successen geboekt. De kloof tussen de politiek en de burger blijft echter groot, zeker ook in Nederland. De laatste nationale en internationale ontwikkelingen komen aan bod, alsook het belang van grassroots initiatieven.

Oliver Martin ~ Mushroom Doctor

Psilohuasca, Toad and Coming Home

Oliver zal alles vertellen over de ware magie van psilocybe paddestoelen die volledig loskomt in combinatie met Syrische wijnruit. Hij zal ook praten over Toad Magic en het krachtige 5MeO DMT, wat het belangrijkste ingrediënt is, en hoe hij beiden (Psilohuasca and Toad) in Spiritual Awakening Weekends combineert.

Judith Noijen ~ Projectleider bij Unity

4-FA. Tijdelijke hype of de eerste serieuze concurrent van XTC?

Met de stijgende populariteit van 4-fluoramfetamine neemt ook de aandacht, onder zowel feestend Nederland, als onder media, overheid en voorlichtingsorganisaties toe. Wat is er aan de hand met deze nieuwe psychoactieve stof?

Arno Adelaars ~ Author and Ayahuasca expert

Anaconda and Jaguar. The Fountain of Culture.

Lezing over de spirituele achtergrond van sjamanisme in het Amazonegebied nu Ayahuasca over de hele wereld steeds populairder wordt.

Vrijdag 12 Augustus, 15:00 - 19:00
Salon Ruigoord
Ruigoord 36, 1047 HH Amsterdam

]]>
Thu, 04 Aug 2016 00:00:00 +0200 http://azarius.nl/news/795/The_Psychedelic_Sessions/
<![CDATA[Prehistorisch gebruik van wiet?]]> http://azarius.nl/news/793/Prehistorisch_gebruik_van_wiet/ Hier bij Azarius zijn we dol op elk wetenschappelijk nieuws over wiet. Zeker als het in een gerenommeerd tijdschrift als New Scientist verschijnt. Volgens dit artikel waren onze voorouders al stoners.

Onderzoekers stellen dat verschillende groepen mensen op de Euraziatische landmassa onafhankelijk van elkaar de plant begonnen te gebruiken - wellicht voor zijn psychoactieve effecten of als een bron voor voedsel of als medicijn, of zelfs voor het maken van textiel."

Het artikel staat vol interessante suggesties voor vervolgonderzoek. En als je het onderwerp echt te gek vindt kun je hier de studie 'Cannabis in Eurasia: origin of human use and Bronze Age trans-continental connections' vinden.

Vergeet ook niet het werk van Terence and Dennis McKenna die gelijksoortig onderzoek deden over het prehistorische gebruik van paddenstoelen.

]]>
Wed, 27 Jul 2016 00:00:00 +0200 http://azarius.nl/news/793/Prehistorisch_gebruik_van_wiet/
<![CDATA[Kweektips: een vliegende start]]> http://azarius.nl/news/792/Kweektips__een_vliegende_start/ “Het groeiseizoen breekt aan, er is geen betere moment dan het heden”

- onbekend

De natuur, in al zijn schoonheid, veroorzaakt elk jaar een cyclus van seizoenen. Ze zijn op hun eigen manier speciaal en de respectievelijke kenmerken beïnvloeden op verschillende manieren onze omgeving. Vandaag vieren we de lente met de zon en regen die daarbij horen. Het is tijdens deze periode dat zaden uitkomen, bloemen bloeien en bomen groeien. Overal is groei, in de vegetatie en in onszelf. In de natuur kunnen we groei observeren en wanneer het op geplante zaden en de planten die we verzorgen aankomt, kunnen we de plant zelf beïnvloeden zodat zijn potentieel en opbrengst verder zal toenemen.

In een wereld waar het kweken van marihuana een full-time hobby kan worden is het belangrijk om te onthouden dat met of zonder ons, de plant zal blijven groeien. Terwijl we de dans met de majestueuze sheeba vervolgen op het moment dat het zaad is geplant en ontkiemt, bestaat er een mogelijkheid om deze plant op een aantal manieren te verzorgen voor een maximaal groeipotentieel.

Net als elk levend wezen absorberen en verplaatsen planten energie. Fotosynthese vindt plaats vanaf het eerste moment dat de bladeren openen en licht zien. Wanneer hij begint te groeien volgt de plant een natuurlijk proces van leven en reproductie. Het is tijdens deze vroege levensfase dat we de opbrengst van onze oogst kunnen maximaliseren door de plant op verschillende punten te snijden. Deze “sneden” brengen de plant geen schade toe maar helpen om de energie van fotosynthese op een gebalanceerde manier door de plant te sturen. Het zijn deze essentiële sneden in een vroeg stadium die de plant vorm geven.

Wanneer toppen of fimmen?

Marihuana groeit steeds met twee bladen tegelijk. Na de vijfde rij van bladeren kan de plant bijgeknipt worden zodat twee nieuwe takken vanaf de top ontspruiten. Hierdoor zal de plant er voller uitzien en meer opbrengst geven. Als er beschikbare ruimte is kan dit heel handig zijn. Onthoudt dat de plant moet bijkomen na dit bijknippen. Ook al kun je de plant op elke moment van de groeifase bijknippen, wordt aangeraden om de plant niet tijdens de bloeifase te knippen.

Toppen

De meest gebruikte techniek van veel telers. Gebruik je nagels of een schaar om de steel van je plant, net onder de knoop waar nieuwe bladeren zouden ontspruiten, in te snijden. De plant op dit punt insnijden zorgt voor twee nieuwe takken, wat de plant wijder maakt en meer volume geeft aan de bladeren. Deze techniek is ideaal voor planten die in de open lucht groeien en veel natuurlijk licht krijgen.Fimmen

Volgens de legende kwam deze techniek door een fout tot stand. In plaats van de stam zelf in te snijden, kun je de top van de plant snoeien zodat twee nieuwe stengels op de top ontstaan. Al is dit eigenlijk dezelfde techniek als toppen, kan fimmen nuttig zijn bij planten die minder ruimte hebben om te groeien, of als er meerdere planten in een ruimte staan. Op deze plek snoeien zal voor meer druk op de plant zorgen waardoor meer energie naar de bovenste toppen vloeit en minder onderaan. In principe wordt de snede gemaakt waar vier nieuwe toppen kunnen uitgroeien.Trimmen en lage-stresstraining. Elke plant heeft af en toe een knipbeurt nodig. Vergeet niet dat grote bladeren meer licht absorberen en meer energie opnemen. Met gebruik van de juiste timing kun je de plant tijdens de groeifase twee tot drie keer knippen om zo de bloeiperiode te maximaliseren. Je kunt een plant op elke moment bijknippen, maar het beste is om de grote bladeren te verwijderen die het meeste water absorberen en licht opvangen. Deze bladeren afknippen resulteert in een eenvoudige groeispurt. Dit noemen sommige kwekers lage-stresstraining omdat de plant snel opleeft en meer energie gebruikt voor de jongere scheuten.

Het ritme van de dans

Een wietplant telen kan zowel een ingewikkeld proces als een romantische affaire zijn. Geduld en de juiste timing zijn noodzakelijk om planten zo te trainen dat zijn gezondheid robuust is en een vol postuur krijgt. Elke plant is verschillend maar de principes zijn toepasbaar op alle groene dingen onder de zon. Bladeren die natuurlijk licht ontvangen en wortels die regelmatig water krijgen zullen ongetwijfeld de mooiste vruchten geven wanneer de oogsttijd aanbreekt. Vergeet niet dat wanneer een plant geknipt is deze tijd nodig heeft om bij te komen. Het proces van knippen, wachten, bewateren, observeren is vergelijkbaar met een dans. Het ritme, net als in de natuur, moet natuurlijk zijn en nooit te stressvol. Timing is essentieel.

Geïnspireerd geraakt door Antonio, liefhebber van alle groene dingen? Ga eens langs bij onze zadencollectie voor nog meer ideeën.

]]>
Thu, 21 Jul 2016 00:00:00 +0200 http://azarius.nl/news/792/Kweektips__een_vliegende_start/
<![CDATA[De website is vernieuwd en dat vieren we! ]]> http://azarius.nl/news/791/De_website_is_vernieuwd_en_dat_vieren_we/ In ons 17-jarige bestaan hebben we onze website al meerdere keren in een nieuw jasje gestoken. Zo ook nu weer, komt dat zien!

Behalve een frisse nieuwe look waar wij erg blij van worden (bedankt PublicPixels!), hebben we ook de volgende vernieuwingen doorgevoerd:

  • Responsive design, oftewel makkelijk surfen op je smartphone of tablet
  • Afrekenen in drie duidelijke stappen
  • Verbeterde menu’s en navigatie
  • Een nieuw logo!

Feest = korting

En uiteraard vieren we feest! De playlist met feestnummers staat op non-stop en we drinken deze week geen koffie maar champagne. Jij profiteert een week lang van 5% kassakorting op al je aankopen. Gebruik de code CHEERSTOAZARIUS bij het afrekenen.

Speur mee naar bugs en verdien 50 Euro

Tja, met honderden nieuwe pagina’s bestaat de kans dat jij als oplettende bezoeker nog een bugje aantreft. Of misschien zelfs wel een hele grote. Mail ons een screenshot met uitleg (geef ook aan welke browser je gebruikt) naar bughunt@azarius.net en maak tot 31 juli kans op een waardebon van € 50.

Mis je iets op de website? Heb je een idee om de winkel nog beter te maken? Ook dit horen we graag via bughunt@azarius.net (gebruik ‘feature’ als onderwerp). Tot 31 juli maak je kans op een waardebon van € 50.

]]>
Tue, 12 Jul 2016 11:00:00 +0200 http://azarius.nl/news/791/De_website_is_vernieuwd_en_dat_vieren_we/
<![CDATA[Robert Gordon Wasson: de ontdekker van de magische paddenstoel]]> http://azarius.nl/news/788/Robert_Gordon_Wasson__de_ontdekker_van_de_magische_paddenstoel/ Robert Gordon Wasson wordt ook wel beschouwd als de man die de psychedelische revolutie in gang heeft gezet. Hij werkte onder andere samen met Albert Hoffman en schreef enkele zeer boeiende artikelen en boeken over psychedelica. Helaas zat er ook een keerzijde aan het delen van zijn kennis.

Het begin van zijn zoektocht

Wassons interesse voor psychedelica begon in 1927 toen hij met zijn Russische vrouw op reis was. Hij zag hoe zijn vrouw een paddenstoel plukte om te consumeren. Dit was iets wat voor hem als Amerikaan totaal nieuw was. Het feit dat Russen blijkbaar heel anders met paddenstoelen omgingen dan hijzelf gewend was, intrigeerde hem enorm. Samen met zijn vrouw begon hij daarom een diepgaande studie naar het gebruik van paddenstoelen binnen verschillende culturen.

Mara Sabina

Vooral het gebruik van psychedelische paddenstoelen vond Wasson interessant. Daarom reisde hij samen met zijn vrouw naar Mexico om daar sjamaan Mara Sabina te ontmoeten. Mara Sabina was een Mazatec-indiaan en stond toe dat Wasson en zijn vrouw deelnamen aan een paddenstoelceremonie. Zij waren n van de eerste westerlingen die de heilige paddenstoelen aten en waren zeer onder de indruk van het effect.

Seeking the magic mushroom

Omdat Wasson ook een journalist was, heeft hij deze eerste ervaring verwerkt in het artikel Seeking the magic mushroom (1957). Wereldwijd werd zijn verslag met grote interesse gelezen. Zo kwamen de psychedelische paddenstoelen voor het eerst onder de aandacht bij een groot publiek. Mensen werden door het artikel erg nieuwsgierig en velen reisden in de jaren zestig naar Mexico.

Een nieuw bedevaartsoord

Al gauw veranderde het dorpje van de Mazatecs in een soort bedevaartsoord voor psychonauten. In eerste instantie was Mara Sabina bereid de westerlingen kennis te laten maken met de heilige paddenstoelen. Dit veranderde echter toen de politie argwaan kreeg en haar beschuldigde van de verkoop van drugs aan buitenlanders. Als gevolg hiervan raakte de Mazatec-gemeenschap ontwricht. Mara Sabina werd daarom verbannen en haar dorpsgenoten staken zelfs haar huis in brand.

Spijt

Mara Sabina raakte op oudere leeftijd zeer verbitterd. Ze was van mening dat de westerlingen geen respect hadden voor de heilige paddenstoel. Jongeren zouden ze puur gebruiken als genotsmiddel. Hierdoor ging de kracht van de paddenstoel verloren.

Respect voor de paddenstoel

De kennis die Wasson deelde, heeft ons veel inzicht gegeven, maar de indianen beschadigd. Zie de paddenstoel daarom niet enkel als een genotsmiddel, maar ga er respectvol mee om, waardoor deze zijn kracht weet te behouden. Dit zijn we de indianen verschuldigd.

In het encyclopedie-artikel kun je nog veel meer te weten komen over Robert Gordon Wasson

]]>
Sat, 02 Jul 2016 00:00:00 +0200 http://azarius.nl/news/788/Robert_Gordon_Wasson__de_ontdekker_van_de_magische_paddenstoel/