KlantenserviceVerse paddo's mogen wel, bewerkte niet

Azarius

  • $

$ 0, -

US$ 0,00

Verse paddo's mogen wel, bewerkte niet

Menu tonen Menu verbergen

Uitgegeven: 11-10-2000 19:46, Bron: www.nu.nl

DEN BOSCH - Het gerechtshof in Den Bosch heeft woensdag in het hoger beroep van het proefproces over paddo's enkele kwekers en -verkopers van hallucinogene paddenstoelen tot werkstraffen veroordeeld.

De veroordelingen zijn conform de eis twee weken geleden van aanklager I. van Asperen De Boer. Zij eiste ook werkstraffen terwijl justitie juist in beroep was gegaan tegen de relatief lage straffen die de rechtbank eerder aan de verdachten had opgelegd.

De Eindhovense smartshop Mindscapes V.O.F., waar de paddo's werden verkocht, kreeg een boete van tienduizend gulden, waarvan de helft voorwaardelijk, opgelegd. De voormalige champignonkweker R. de G. uit Kerkdriel en de andere vier verdachten kregen opnieuw werkstraffen van 120 tot 240 uur.

Weinig schade

Advocaat-generaal Van Asperen de Boer hield bij haar eis al rekening met het rapport van het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring Synthetische Drugs (CAM) dat kort voor de zitting uitlekte. Daarin staat dat paddo's weinig schade toebrengen aan de gezondheid, en dat de handel geen overlast veroorzaakt. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van minister Borst van Volksgezondheid.

Toch leidde het rapport niet tot vrijspraak. Het hof bepaalde woensdag dat het niet aan de rechters is om te oordelen of paddo's onterecht op de lijst van verboden drugs staan. In ieder geval was het bezit van paddo's tijdens de geconstateerde overtredingen strafbaar, aldus het hof.

Minister Borst wil het vonnis eerst bestuderen voordat zij een standpunt inneemt. Volgens haar woordvoerder gaat het om een proefproces en verwacht Borst dat cassatie wordt ingesteld bij de Hoge Raad. Dan is de zaak weer onder de rechter. In de tussentijd mogen bewerkte paddo's niet worden verkocht, verse paddo's wel. In bewerkte paddo's zijn de stoffen erin werkzaam gemaakt. Die stoffen zijn verboden.


Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.