BlogKiezen tussen ‘autoflowering’ en ‘gefeminiseerde zaden’: een leidraad voor beginners

Azarius

  • $

$ 0, -

US$ 0,00

Kiezen tussen ‘autoflowering’ en ‘gefeminiseerde zaden’: een leidraad voor beginners

08-03-2019

Een verhaal over Cannabis Sativa, Indica en Ruderalis

De Amerikaanse auteur Kurt Vonnegut, die antropologie had gestudeerd, zei ooit op dat het hanteren van een ‘spanningsboog’  een opmerkelijk verschil is tussen westerse verhalen en verhalen van “primitieve” culturen. Onze personages streven een doel na, overwinnen obstakels en halen op het eind hun slag thuis of houden er op zijn minst een louterende ervaring aan over. Het geijkte verhaal over hoe we ons als mens verhouden tot de cannabisplant vindt zijn oorsprong in een aloude symbiose maar wordt maar al te vaak als een moraliserend kindersprookje gelezen.

Het verhaal van de huidige cannabis plant is eenvoudig en duidelijk, althans vanuit het oogpunt van THC-liefhebbers: er zijn protagonisten die een betere versie van zichzelf nastreven, een rivaal die zich tot de goede zaak bekeert en een ‘eind goed, al goed’ waarin beiden de handen in elkaar slaan om de mensheid te dienen. Dat is het officiële verhaal over Sativa, Indica en hun minder bekende kleine broertje Ruderalis, die hier als de berouwvolle tegenspeler wordt neergezet.

Sativa en Indica variëteiten bevatten een hoger THC-gehalte dan Ruderalis maar ze hebben één belangrijke achilleshiel: ze groeien traag en bloeien maar één keer per jaar. We kennen ze vooral als indrukwekkende struiken met een overvloed aan rijpe, met hars bedekte knoppen. Het zijn de Sativa en Indica variëteiten die culturele iconen zijn geworden door de vele afbeeldingen van hun brede en weelderige bladeren. Naast hun opvallende aanblik en rijke opbrengst komen Sativa en Indica allebei uit het zuidelijke halfrond. Ze zijn dus gewend geraakt aan een zonovergoten levensstijl en bloeien enkel wanneer de tijd rijp is. We kennen ze ook als ‘fotoperiode’ soorten aangezien de duur van hun vegetatieve toestand en hun bloeiperiode bepaald wordt door de hoeveelheid licht waaraan ze worden blootgesteld.

Cannabis Ruderalis, daarentegen, is aangepast aan de moeilijke omstandigheden van het noordelijke halfrond en heeft dan ook meer bescheiden proporties met minder weelderige loof en knoppen. Deze variëteit heeft niet alleen geleerd te leven met minder zonlicht maar is er ook in geslaagd om zijn bloeiperiode los te koppelen van het beschikbare zonlicht. Hierdoor kan de Ruderalis meerdere keren per jaar bloeien, onafhankelijk van seizoensveranderingen. Jammer genoeg bevat deze soort een stuk minder THC waardoor de Ruderalis de rol van antagonist krijgt toebedeeld.

Onze helden Sativa en Indica zijn er uiteindelijk in geslaagd om hun delicate aard te overwinnen via kruisingen met de Ruderalis: vele Sativa en Indica soorten zijn dus eigenlijk hybriden. In hun streven om betere, sterkere en meer productieve versies van zichzelf te worden hebben de Sativa en Indica de handen in elkaar geslagen met de Ruderalis zodat ze ons het beste van beide werelden kunnen geven. Althans in dit verhaal…

‘Autoflowering’ vs ‘gefeminiseerd’ : er is veel meer aan de hand

Helaas, de stereotiepe spanningsboog van dit verhaal spiegelt de complexiteit van de echt wereld niet echt. Wij mensen zijn in de eerste plaats geïnteresseerd in vrouwelijke cannabisplanten en in het bijzonder hun onbevruchte, met hars bedekte toppen. Daarom worden de zaden van Sativa of Indica (of kruisingen van beide) soorten aangeduid als ‘gefeminiseerd’ terwijl we de zaden van soorten die gekruist zijn met de Ruderalis kennen als ‘autoflowering’. Dit klinkt een beetje raar aangezien de meeste ‘autoflowering’ zaden eigenlijk ook gefeminiseerd zijn. Een meer correct onderscheid zou dus ‘fotoperiode’ vs. ‘autoflowering’ zijn maar we schieten er niets mee op door nu plots af te wijken van de gangbare terminologie. Waar moet je nu rekening mee houden bij het kiezen tussen ‘autoflowering’ en ‘gefeminiseerde’ zaden?

Over het algemeen, als je meerdere oogsten per jaar verkiest, ga je voor ‘autoflowering’ soorten. Kleinere planten en kortere bloeiperiodes leveren je meerdere, bescheiden, oogsten op. ‘Gefeminiseerde’ variëteiten groeien gedurende een langere periode en leveren een uit de kluiten gewassen plant wanneer het tijd is om te oogsten. Ze zijn zijn delicater wanneer het aankomt op de bloeiperiode en kunnen dus maar één keer per jaar geoogst worden maar dan zit je ook tot over je oren in krachtige, kwaliteitsvolle wiet die bovendien minder plantenafval bevat. Snoeien helpt je ‘autoflowering’ planten niet aangezien ze maar heel kort in een vegetatieve toestand blijven waardoor er niet voldoende tijd is om nieuwe takken aan te groeien. De ‘gefeminiseerde’ planten hebben juist baat bij snoeien als je ze tot indrukwekkende struiken wil laten uitgroeien.

Een extra voordeel van gefeminiseerde soorten is dat ze gekloond kunnen worden. Een kloon van een plant - eigenlijk gewoon een takje dat je opnieuw plant - zal niet enkel dezelfde genen hebben als de moederplant maar ook dezelfde leeftijd. Een kloon van een ‘autoflowering’ soort zal dus beginnen te bloeien wanneer het nog een klein plantje is en dus een zeer kleine oogst opleveren. Een ‘gefeminiseerde’ (‘fotoperiode’ dus, weet je nog?) kloon heeft dan weer ruimschoots de tijd om tijden de vegetatieve fase uit te groeien tot een indrukwekkende plant voor de bloeiperiode aanbreekt. Kortom: voor elke nieuwe ‘autoflowering’ plant heb je een nieuwe zaadje nodig terwijl één enkel gefeminiseerd zaadje je toelaat om een hele tuin van cannabisplanten aan te leggen. Naast deze algemene overwegingen is het goed om rekening te houden met de voor- en nadelen van beide opties naargelang je binnen of buiten teelt.

Autoflowering vs gefeminiseerd: buitenteelt

Het grootste voordeel van ‘autoflowering’ soorten is dat je je geen zorgen hoeft te maken over de hoeveelheid licht waaraan je je planten blootstelt. Hun groeitempo ligt vast in de genetische code en wordt niet beïnvloed door lichtcycli. De bescheiden grootte van ‘autoflowering’ soorten leent zich bovendien perfect voor tuinen waarin je je cannabisplant niet teveel wil laten opvallen. Ze hebben daarnaast ook het voordeel dat ze slechts een korte tijd het risico lopen om ziektes op te doen alvorens ze klaar zijn om te oogsten.

Het planten van ‘gefeminiseerde’ zaden doe je over het algemeen rond maart/april en oogsten rond september/oktober. Een ‘gefeminiseerde’ plant zal blijven groeien tijdens de vegetatieve fase zolang er genoeg zonlicht is waardoor deze uitermate geschikt is voor telers die graag met hun uit de kluiten gewassen cannabisplanten uitpakken. Een algemene leidraad voor de buitenteelt kan je vinden in onze encyclopedie.

Autoflowering vs gefeminiseerd: binnenteelt

‘Autoflowering’ soorten gedijen onder een regelmatig 16 uren licht/ 8 uren donker regime doorheen de vegetatieve fase en de bloeiperiode. Het zijn redelijke kleine planten wat hen perfect maakt voor de binnenteelt, zeker wanneer je kampt met plaatsgebrek. In onze gedetailleerde gids voor het telen van ‘autoflowering’ planten kan je meer tips vinden voor binnen- en buitenteelt.

Als je een ‘gefeminiseerde’ plant in de vegetatieve fase wilt houden is 18 uren licht en 6 uren donker het aangewezen regime. Zodra je de lichtcyclus verandert naar een 12 uren licht / 12 uren donker regime zal de plant beginnen te bloeien en is er geen weg meer terug. Het snoeien van een plant zodat het tot volle wasdom kan komen vraagt enige behendigheid en je hebt ook best wat ruimte nodig.

Autoflowering vs gefeminiseerd: tijd om te beslissen

Hoewel ‘autoflowering’ zaden een grote stap voorwaarts betekenen voor cannabistelers wereldwijd zijn er nog altijd een hoop goede redenen om gefeminiseerde wietzaden te verkiezen. Of je nu binnen of buiten teelt, of voor ‘autoflowering’ of ‘gefeminiseerde’ planten gaat: het is nu de hoogste tijd om je zaadjes te planten dus je kan maar beter snel kiezen. Ben je een beginner en kan je niet wachten tot je je wiet kan oogsten? Misschien vind je het helemaal niet erg om nieuwe zaden te kopen voor elke plant als dit betekent dat je meerdere keren per jaar kan oogsten? Dan zijn ‘autoflowering’ zaden voor jou de beste optie.  Of heb je groene vingers en vind je het eigenlijk wel fijn om te wachten tot je de vruchten kan plukken van een indrukwekkende, volledige ontwikkelde plant? Misschien ben je wel van plan om je favoriete plant te klonen? In dat geval kies je best voor ‘gefeminiseerde’ zaden. Wat je ook kiest, Azarius staat klaar om je bij je keuze te helpen met een aanbod uit meer dan 25 zadenbanken en een handige zoekfunctie op onze website.Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.