BlogOp een date met vrouwe Salvia: 5 tips voor een perfect salvia ritueel

Ben je op zoek naar een magisch cadeautje? Laat je inspireren door onze top 50 cadeautips voor de feestdagen.

Azarius

  • $

$ 0, -

US$ 0,00

Op een date met vrouwe Salvia: 5 tips voor een perfect salvia ritueel

07-03-2018 - 1 Reacties

Je hebt waarschijnlijk wel eens van Salvia divinorum gehoord. Elke trotse psychonaut heeft het op een moment in zijn/haar ontdekkingsreis gerookt. YouTube staat vol met zelfgemaakte tripvideo’s die haar korte (een salvia trip duurt ongeveer tien minuten), maar overweldigende, onvoorspelbare en soms beangstigende effecten laten zien.

salvia flower


Salvia staat bekend om haar desoriënterende, dissociatieve werking. Gebruikers voelen zich losgekoppeld van hun lichaam en over het algemeen is dat niet een ervaring die ze vermakelijk of plezierig vinden. Aan de andere kant hebben de meeste mensen die salvia-extracten roken ook geen spirituele ervaring of iets wat daar op lijkt. Geen terugblik op het verleden, geen lessen of boodschappen van de geest van de plant.

Maar in feite is er wel degelijk een plantgeest…

"Ook ervaringen van vliegen, drijven en reizen naar andere plekken worden vaak beschreven. Mensen richten zich daarom ook op salvia om verloren voorwerpen te vinden, geliefden die ver weg zijn te zien en om speciale gaven of gunsten te vragen."

Ontmoet de Mazateken

Sjamanen van verschillende tradities over de hele wereld geloven dat planten een ziel of ‘spirit’ hebben en dat zij tot ons spreken als een vriend of leraar.

De Mazateken beschouwen Salvia als heilig wezen. Sinds mensenheugenis gebruiken ze de bladeren van deze plant als krachtig medicijn en om de toekomst te voorspellen. Voor hen is salvia een kanaal waardoor ze boodschappen ontvangen. Daarbij zit ook kennis over mogelijke aandoeningen - zowel fysiek als spiritueel - inclusief informatie over de oorzaak van de ziekte en behandelingen die hen kunnen genezen. Ook ervaringen van vliegen, drijven en reizen naar andere plekken worden vaak beschreven. Mensen richten zich daarom ook op salvia om verloren voorwerpen te vinden, geliefden die ver weg zijn te zien en om speciale gaven of gunsten te vragen.

Mazatec medicine


Salvia divinorum is bijzonder omdat het een buitengewoon zeldzame plant is. Ze is alleen in Sierra Mazateca (Oaxaca, Mexico) gevonden. Ze floreert in het regenwoud waar gebroken zonlicht en vochtigheid elkaar in perfecte balans houden.

De Mazateken verwijzen naar salvia als ‘Yerba Maria’ (het kruid van de maagd Maria) of ‘Xka Maria Pastora (het blad van Maria de herderin). Ze zijn dan ook ‘nominale christenen’, wat betekent dat ze de goden en heiligen van het christendom in hun eigen inheemse praktijken en ceremonies hebben geïncorporeerd. Net zoals het in vele andere culturen is gegaan waar het christendom van bovenaf werd opgelegd. Het is echter zeer waarschijnlijk dat de Mazateken salvia al lang voor de Spaanse overheersing gebruikten.

Wat kunnen we van de Mazateken leren over het ontwikkelen van een relatie met de spirit van een plant? - Iets waar zij eeuwenlang ervaring mee hebben. Duizenden kilometers verderop, in de Amazone, verbindt men zich op een verglijkbare manier met de geest van ayahuasca.

Creëer je eigen salvia-ritueel

We willen je graag de kans geven salvia met respect tegemoet te treden. En dus een andere benadering te proberen dan het roken van een extract, waardoor je in een bizarre, maar betekenisloze trip terecht komt, die bovendien maar een paar minuten duurt.


1. Bereid je voor

Net als bij alle psychedelische middelen zijn set en setting essentieel voor een veilige en plezierig reis. Dat begint bij de voorbereiding en het reinigen van de ruimte waarin je je bevindt. Je lichaam, geest en omgeving horen daar ook bij. Begin dus een paar dagen voor je salviatrip met gezond eten. Vermijd seks, alcohol en andere drugs en breng zoveel mogelijk tijd door in de natuur. Je kunt ook lichamelijke oefeningen doen of wat je dan ook maar als effectief ervaart om lichaam en geest te reinigen.


2. Bereid de ruimte voor

Kies een rustige plek, waar je je veilig en comfortabel voelt. Traditioneel houden de Mazateken geen rituelen op maandag en vrijdag. Een ritueel vindt altijd ’s nachts plaats, in gedeeltelijke of volledige duisternis. Ook is er een altaar. Peter Addy, die het traditionele gebruik van salvia bestudeerde, noteert de volgende uitspraak van de Mazateken: “De geest van Salvia is timide als een hert en felle lichten of harde geluiden schrikken haar af. Daarom moet je erg stil en rustig zijn, als je haar de kans wil geven je te bezoeken.” We raden je daarom aan de salvia-ervaring ’s nachts en/of in een donkere ruimte te laten plaatsvinden. Als je kaarsen hebt aangestoken tijdens de voorbereiding, vergeet dan niet deze weer uit te doen als het ritueel begint.


3. Creëer een altaar

Maak een klein altaar met voorwerpen die betekenis voor je hebben. Ook kun je enkele offerandes aan vrouwe Salvia neerleggen, bijvoorbeeld: bloemen, zaden, stenen, veren, schelpen of een lok van je haar. De Mazateken gebruiken verder cacaobonen, tabak en kopal (hars) tijdens hun salvia-rituelen, en ook bevruchte eieren. Deze spelen een belangrijke rol: ze worden gebruikt als spons om kwade energieën op te zuigen. Waarschijnlijk wil je ook wierrook branden. Palo santo stokjes, saliebladeren (Salvia officinalis) en kopal zijn goede opties.


4. Zet je intentie

Terwijl je je altaar en de ruimte voorbereidt, kun je beginnen met het uitspreken van je intentie. Dit is erg belangrijk, want het zal je door de ervaring heen gidsen. Je intentie geeft vorm aan jouw energie terwijl je met de plant spirit communiceert.

Het is van belang om je actief op te stellen in deze interactie. Je kunt dit doen door te beginnen met een gebed aan Salvia waarin je vertelt wie je bent en waarom je haar wilt ontmoeten. Vraag haar vriendelijk of ze jou ook wil zien. Vertel haar waar je hulp bij nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld om een geschenk, goede raad of een gunst vragen. Herhaal je intentie voortdurend en vriendelijk, hardop of in stilte. Dit helpt je om je focus te behouden en niet afgeleid te worden door andere gedachten.


5. Zorg dat er iemand in de buurt is

Het is erg belangrijk om iemand in de buurt te hebben tijdens een salvia-ervaring, want ongeveer 10% van de mensen die salvia gebruiken - in welke vorm dan ook - gaan zich onvoorspelbaar gedragen. Ook als je besluit alleen op de bladeren te kauwen is het verstandig om iemand uit te nodigen bij wie je je op je gemak voelt en die je vertrouwt om als ‘sitter’ deel te nemen aan de ceremonie. Deze begeleider kan je helpen de ruimte voor te bereiden, je kunt samen mediteren of chanten en deze persoon kan je veiligheid waarborgen terwijl jij aan het trippen bent. Het is mooi en bijzonder om zoiets met een vriend te delen en de volgende keer kun je de rollen omwisselen.


Kauwen of roken?

Salviabladeren bevatten ongeveer een dozijn unieke chemicaliën die niet in andere planten zijn gevonden. Salvinorin A is hiervan de belangrijkste en meteen ook het sterkste psychedelicum dat we vandaag de dag kennen.

De Mazateken beschouwen het roken van de gedroogde bladeren of extracten als heiligschennis. Het is een belediging voor de Salvia-godheid. Salvia houdt namelijk van vocht: ze groeit alleen in een frisse, vochtige omgeving en moet eigenlijk nooit gedroogd worden - laat staan verbrand!

De traditionele manier van inname bestaat dan ook uit kauwen of het maken van een pruim van opgerolde verse bladeren (in de vorm van een sigaar). Een andere methode is het sap uit gekneusde bladeren te drinken.

Maar tenzij je in de omgeving van Sierra Mazatec woont óf je je eigen salviaplant hebt gekweekt, is het erg lastig om aan verse bladeren te komen. Het enige alternatief is om droge bladeren te bemachtigen en deze opnieuw nat te maken.


Kauwen op Salvia bladeren

Week ongeveer 20 gram van de gedroogde bladeren in een kom met water. Plaats dit op je altaar en laat het daar staan terwijl je jezelf en de ruimte voorbereidt voor een ontmoeting met de plantgeest.

Als je er klaar voor bent, kun je de bladeren voorzichtig uitpersen om het overtollige water kwijt te raken. Daarna vorm je een kleine bal (pruim) en stopt deze in je mond. De werkzame stoffen worden voornamelijk door het mondvlies opgenomen, dus kauw zo langzaam mogelijk en zo lang als je kunt. Houd de pruim in je wangen en slik hem niet door. Als je niet meer kunt, spuug je de bal uit en begin je opnieuw met verse, natgemaakte bladeren. Je kunt voor en na het kauwen je mond omspoelen met een beetje tequila.

De eerste 10 tot 15 minuten zal je weinig effect merken. Blijf kauwen. Na ongeveer 30 minuten spuug je alle bladeren uit. Nu zou je wel iets moeten voelen. De effecten houden ongeveer 30 minuten aan en vervagen dan geleidelijk.

Het roken van een salvia-extract

Extracten zijn beschikbaar voor wie een korte, diepe tripervaring zoekt. Om het extract goed te laten werken heb je een kleine pijp nodig. Het hele extract moet in één keer gerookt worden, dus het is belangrijk dat je de gehele dosering in één keer kunt inhaleren. Houd de rook in je longen terwijl je de pijp teruggeeft aan je begeleider. Terwijl je dit doet is de trip waarschijnlijk al begonnen. Waarschijnlijk realiseer je je als snel waarom de Mazateken geen liefhebbers zijn van roken: tegen de tijd dat je door hebt wat er aan de hand is, is het alweer voorbij!

Let op: Azarius heeft salvia-extracten oplopend van 5x tot 40x. Het maakt niet uit welk extract je neemt, de ervaring is steeds hetzelfde. Het enige verschil is de hoeveelheid die je nodig hebt (zelden meer dan een mespuntje). Lees zorgvuldig de waarschuwingen en gebruikerservaringen voordat je probeert een salvia-extract te roken.

Zoals hierboven al vermeld kan Salvia erg verlegen zijn. In Pharmako/Poeia zegt Dale Pendell: “Soms moet ze je haar een tijdje kennen voordat ze naar buiten komt om je te groeten. Maar als ze eenmaal verschijnt, zijn er niet veel zo direct als zij.”

Dit verschijnsel wordt ook wel ‘omgekeerde tolerantie’ genoemd. Zelfs met een extract ervaren sommige mensen de eerste keren geen effect. Geef niet op en blijf erop staan haar te ontmoeten. Toon je oprechte interesse en je zult ervoor beloond worden.

Bestel salvia divinorumReacties

  • peer 20-03-2018 14:58:33

    tof artikel!, aangezien ik nooit spirituele ervaringen heb gehad met salvia lijkt me dit de moeite om een kans te geven


Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.