BlogLionís mane: zet je geest op scherp

Bij elke zadenbestelling krijg je nu 2 gratis zaadjes | Shop wietzaden | Nu in de aanbieding: Barney's Farm zaden

Azarius

  • $

$ 0, -

US$ 0,00

Lionís mane: zet je geest op scherp

18-05-2017 - 0 Reacties

Lionís mane is in het Nederlands bekend onder de ludieke naam Ďpruikzwamí, en inderdaad: het zijn een soort Donald Trumppruikjes die aan beuken en eiken in Amerika, Europa en AziŽ groeien. De lionís mane is vanwege zijn prettige, zoete smaak een geliefd ingrediŽnt in de Chinese keuken. Een lekker zwammetje op zijn tijd is fijn, maar de culinaire toepassing is niet wat de lionís mane zo speciaal maakt. De paddenstoel staat vooral bekend als een eeuwenoud traditioneel Chinees medicijn, dat vandaag de dag nog steeds verschillende toepassingen kent. In AziŽ zeggen ze dat de lionís mane je Ďzenuwen van staal en het geheugen van een leeuwí geeft. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat dit wonderbaarlijk genoeg inderdaad het geval is.

De paddenstoel die je slim maakt

Een bijzondere eigenschap van de lionís mane is namelijk dat het je cognitieve vermogen ondersteunt. Zowel je geheugen, je focus, als je creativiteit krijgen een flinke boost van een kopje pruikjesthee. Het schijnt dat boeddhistische monniken zulks dan ook graag nuttigen vůůr een stevig potje mediteren, zodat ze zich optimaal kunnen concentreren. De paddenstoel krijgt dit voor elkaar door de stof myeline te vormen rondom zenuwvezels genaamd axonen. Axonen spelen een belangrijke rol in het overdragen van signalen. Het laagje myeline om de axonen maakt de signaaloverdracht sneller.

Lion's Mane on cut tree

Ook zorgt de paddenstoel ervoor dat bŤta-amyloÔde plaques afnemen. Deze plaques belemmeren juist de signaaloverdracht en lijken een rol te spelen in ziektes die de hersenzenuwen aantasten, zoals Alzheimer en Parkinson. Met meer myeline en minder plaques gaan je hersensignalen dus harder, waardoor jij harder gaat! Dit is dan ook gebleken uit verschillende onderzoeken waarin ouderen met een milde cognitieve achteruitgang een supplement kregen met lionís mane. Na een paar maanden scoorde deze groep significant hoger op een cognitieve test, dan de groep die al die tijd een placebo kreeg toegediend.

Nieuwe zenuwen

Dit is niet het enige cadeautje dat lionís mane aan je zenuwstelsel geeft. Het is Ėvoor zover bekend-namelijk ook de enige paddenstoel die zenuwen kan herstellen. Lionís mane doet dit door het stimuleren van de aanmaak van het hormoon Nerve Growth Factor (NGF). NGF speelt een belangrijke rol in het onderhouden en herstellen van verschillende populaties zenuwcellen in het perifere en centrale zenuwstelsel. Tot voor kort werd algemeen aangenomen dat je na de eerste twee jaar van je leven geen nieuwe zenuwcellen meer aanmaakt, maar er zijn nu verschillende onderzoeken die uitwijzen dat NGF dit proces opnieuw kan opstarten. Hierdoor kunnen eerder beschadigde of afgestorven zenuwbanen weer aangroeien. Onder andere in Japan is hier nog volop onderzoek naar. De hoop is dat deze unieke eigenschap ervoor zorgt dat ziektes als Alzheimer, Parkinson, dementie en andere neurologische problemen in de toekomst verdwijnen.

Overige gezondheidsvoordelen

De meest voorkomende toepassing van lionís mane in de traditionele Chinese geneeskunst is als medicijn tegen maagklachten. En terecht, want er is voldoende bewijs dat de paddenstoel inderdaad weldadig is voor de maag. Dit komt doordat de lionís mane een flinke portie polysachariden bezit: stoffen die significant werkzame bestanddelen blijken te zijn tegen maagzweren. Deze polysachariden zijn daarnaast de superhelden van het immuunsysteem: ze geven allerhande bacteriŽn, virussen en parasieten een stevig pak slaag. Om het feest compleet te maken schijnt de pruikjeszwam tenslotte je ůůk nog eens een goed humeur te geven: uit een klein onderzoek (onder vrouwen boven de veertig, dus misschien moet je nog even wachten of van geslacht veranderen) blijkt dat een dosis lionís mane zorgt voor minder gevoelens van depressie of angst.

Pak die pruikjeszwam

Deze zenbevorderende, zenuwherstellende, zweerverwoestende, zaligmakende zwam proberen? Groot gelijk. Bestel een handig elixer in onze webshop.

Auteur: Sara de WaalReacties

Nog geen reacties. Waar wacht je op? Ieder bericht telt. Juist nu.


Reageer

Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.