BlogTraditioneel koken met cannabis

Azarius

  • $

$ 0, -

US$ 0,00

Traditioneel koken met cannabis

27-03-2017 - 1 Reacties

Koken met wiet: wie kent het niet? Buiten de geijkte spacecake is er echter een hele wereld van spannende gerechten! Hoe dat zo komt? Cannabis is inheems in regioís over de hele wereld, het groeide dus vrijelijk in allerlei landen. Daarom bestaat er in die landen dan ook al eeuwen een cultuur waarin gekookt werd met het kruidige plantje. Zo vogelden volken in China, MongoliŽ, Rusland, India en Europa al lang geleden uit hoe ze de plant konden cultiveren voor een betere kwaliteit en zaadproductie. Ook in Noord- en Zuid-Amerika kenden de inheemse bewoners cannabis als voedsel. Omnomnom.

Wietboter of wietolie

cannabis butter

De bekendste en simpelste manier om cannabis in een recept te verwerken, is door de werkzame stoffen op te lossen in iets vets, zoals olie, boter, of het Indiase ghee. Op deze manier kan je lichaam deze stoffen goed opnemen. Bovendien is olie of boter in bijna ieder gerecht wel te gebruiken, wat best wel vet is, toch? Misschien ken je de techniek van het oplossen van cannabinoÔden in vet wel van het maken van brownies of spacecake. Een voorbeeld van een traditioneel recept dat met deze boterbasis wordt bereid is Indiase bhang.

Indiase bhang

ĎBhangí is misschien een wat alarmerende naam voor een drankje, maar geen zorgen: je krijgt gewoon een lekkere buzz van deze romige vloeistof. Volgens voedselhistorici dateert de versnapering uit het tiende-eeuwse India, toen de bevolking de drogerende eigenschappen van cannabis sativa ontdekte. Om bhang te maken laat je blaadjes en knoppen van de plant in boter of ghee sudderen, en meng je het vervolgens met melk en kruiden. Meestal wordt het zoet gedronken, maar er zijn ook hartige varianten. Het drankje is populair tijdens het Indiase kleurige feest Holi. Ook vervangt de bhang ghee tijdens dit feest soms de gewone ghee in traditionele Indiase gerechten, zoals pakora, bhaji en samosa. Pas dus op wat je in je giecheltje duwt.
De show stelen op een feestje door je zelfgebrouwen bhang te serveren?

IngrediŽnten:

  • 1 tot 2 gram gemalen wiet of hasj
  • 2 cup melk
  • 3 gram boter
  • Een snufje specerijen zoals nootmuskaat en kaneel
  • Honing (optioneel)
  • Wodka (optioneel)

Verhit een steelpannetje op het fornuis en smelt zachtjes de boter. Voeg vervolgens de gemalen wiet toe en roer het goed door met een houten lepel. Laat de wiet een minuutje zachtjes sudderen in de boter. Voeg vervolgens de melk toe en roer weer goed door. Zet het vuur nog iets zachter en laat het mengsel langzaam warm worden. Laat niet koken. Tenslotte voeg je nog wat specerijen toe en eventueel wat honing (en als je het nog wat heftiger wil een shot wodka). Klaar!

Marokkaanse Majoun

Majoun is een soort pasta of jam, die bestaat uit wiet of hasj, rozijnen, noten, honing, specerijen en soms dadels, vijgen en rozenwater. Dit geurige mengsel kun je vervolgens op crackers of koekjes smeren, of er balletjes van maken die je in sesamzaad of fijngehakte noten rolt.
Bij deze een smakelijk recept voor lekkere zoete snackballetjes van Majoun:

IngrediŽnten

  • 1-3 gram hasj, fijn verkruimeld
  • 200 gram boter
  • 1,5 cup noten (bijvoorbeeld mix van cashewnoten, walnoten, amandelen en pistachenoten)
  • 100 gram vijgen
  • 100 gram dadels
  • 150 gram honing (of agavesiroop)
  • 50 ml (rozen)water
  • snufje zout
  • 1 tl kardemom
  • 1 tl gember
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl zwarte peper

Maak eerst hasjboter: zet de oven op een lage stand (100-120 graden) en zet een ovenschaal met de boter en de hasj een half uurtje in de oven. Hak de noten, de vijgen en de dadels fijn (noten kun je goed vermalen met de pulserende stand van een keukenmachine). Bewaar wat noten voor het notenjasje.
Giet de gesmolten boter in een beslagkom en roer er het zout en de specerijen door. Meng de overige ingrediŽnten erdoor (op een klein handje fijngehakte noten na), voeg nog wat extra water toe als het mengsel te droog en kruimelig wordt. Zet de kom een half uurtje in de koelkast. Maak vervolgens kleine balletjes en rol ze door het overgebleven notenmengsel.

shichimi togarashi


Chinese geroosterde hennepzaadjes

In AziŽ zijn vooral de hennepzaadjes populair. Zo gebruiken bewoners van het Nepalese platteland al generaties lang lokaal geproduceerde olie van hennepzaadjes om mee te koken. In veel afgelegen en geÔsoleerde gebieden is deze olie zelfs de enige soort plantaardige olie die in gerechten wordt gebruikt. In Japan worden gemalen geroosterde hennepzaadjes gebruikt in pittige specerijenmengsels als Shichimi Togarashi en Nanami Togarashi. In China worden al sinds mensenheugenis hennepzaadjes gegeten, rauw of geroosterd. De geroosterde zaadjes zijn een populaire snack op feestjes, een beetje zoals wij popcorn eten. Ook kun je de lekkernij in delen van China bij kraampjes op de markt kopen. Het maken van de geroosterde zaadjes is heel eenvoudig:

IngrediŽnten:

  • 100 gram hennepzaadjes
  • 2 tl olie
  • Zout

Verhit de zaadjes ongeveer vijf minuten in een koekenpan op middenhoog vuur. Zorg dat je goed roert zodat de zaadjes niet aanbranden. Voeg de olie en zout toe (niet te zuinig), roer nog even door en haal van het vuur.

Litouwse henneppap

Hartige henneppap, geserveerd met gebakken of gekookte ongeschilde aardappels, is een oud typisch Litouws gerecht. Litouwers (niet Lee Towers) noemen dit gerecht KanapiÝ KoūŽ, maar dat moeten ze zelf weten. Geroosterde hennepzaadjes worden in Litouwen als smaakmaker voor verschillende etenswaren gebruikt, met name voor aardappels. Voor dit recept worden de zaadjes eerst geroosterd, en vervolgens vermalen tot een fijn poeder. Het poeder voeg je dan weer toe aan een gesudderd papje van peper, zout, bloem en ui. Het is weer eens iets anders, zullen we maar zeggen. Proberen op eigen risico:

IngrediŽnten:

  • 1 kop hennepzaadjes
  • 1 ui, fijngehakt
  • 3 eetlepels bloem
  • 1,5 kop water
  • Snufje peper en zout

Bak de hennepzaadjes vijf minuten zachtjes in een koekenpan. Roer regelmatig. Vermaal de zaadjes dan tot een fijn poeder, bijvoorbeeld in een vijzel of een koffiemolen. Breng het water aan de kook en voeg dan bloem, ui, zout en peper toe. Blijf roeren en laat het mengsel zachtjes koken voor een minuut of 5. Haal de pan van het vuur af, voeg het henneppoeder toe, en roer goed door. Serveer in kommetjes met hete aardappelen, gebakken of gekookt in hun schil.

Inspiratie nodig?

Heb je door al deze recepten trek gekregen en wil je zelf aan de slag? Inspiratie voor meer gerechten kun je vinden in ťťn van de cannabis-kookboeken die tegenwoordig te koop zijn! Zo is er bijvoorbeeld The Cannabis Cookbook, The Official High Times Cannabis Cookbook en Herb: Mastering the Art of Cooking with Cannabis. Zeker dit laatste boek is een aanrader als basiskookboek. Het is geschreven door de makers van de website Herb.co, die op het geniale idee kwamen om meer dan 200 paginaís te vullen met recepten voor zowel beginnende als gevorderde spacechefs. Leuk cadeau-idee misschien?

Auteur: Sara de Waal



Reacties

  • Happy 14-11-2018 00:10:21

    heerlijk om te doen , moment van rust en actie , de Bhang lekker op koude regenachtige dagen , de Majoun als 'n gezonde zoete " snack " , geniet van het voor bereiden , het delen , bedankt Azarius


Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.