BlogSyrische wijnruit: Zaden uit de woestijn

Azarius

  • $

$ 0, -

US$ 0,00

Syrische wijnruit: Zaden uit de woestijn

09-03-2017

Hij heeft vrijwel dezelfde effecten als de ayahuascaliaan Banisteriopsis caapi, maar komt uit een totaal ander deel van de wereld. Waar de Ďliaan van de zielí in het Amazone regenwoud rondslingert, voelt de Syrische wijnruit zich het meest thuis in de woestijn en andere droge gebieden in het Midden Oosten, Noord-Afrika en India.

Harmala alkaloÔden

De belangrijkste alkaloÔden in B. caapi zijn dezelfde als die in Peganum harmala. Deze harmala alkaloÔden hebben een MAO-remmend effect. Vanwege de liana is de DMT in ayahuasca oraal actief. Syrische wijnruit wordt tegenwoordig vaak met Mimosa hostilis gecombineerd voor een vergelijkbaar effect.
Met zijn slanke takken en bladeren komt de plant fragiel over, maar schijn bedriegt. Ook al sterft de plant zelf af bij vorst of droogte, de wortels overleven en de plant komt elk jaar terug. Het is zelfs erg moeilijk om er vanaf te komen, want de wortels groeien zo diep dat ze bijna niet uit te graven zijn.

Ritueel gebruik

Het zijn de zaden die harmala alkaloÔden bevatten. En het zijn ook de zaden die al sinds mensenheugenis voor een grote variŽteit aan toepassingen worden ingezet. Het meest voorkomende gebruik is ze te branden als wierrook om zo het boze oog af te wenden. Een gewoonte die vandaag de dag nog steeds te observeren is in landen als Marokko, Iran en Pakistan.
Er is gesuggereerd dat Syrische wijnruit de klassieke Haoma is: de heilige drank van het zoroastrisme. En misschien zelfs wel SomaÖ Alhoewel dat niet waarschijnlijk is, is de plant wel eerder ritueel gebruikt: de Hunza sjamanen uit het Pakistaanse deel van de Himalaya inhaleren de rook om in een helderziende trance te raken. De derwisjen uit Buchara deden hetzelfde.

Anahuasca

Het combineren van de Peganum harmala met DMT of andere tryptamines lijkt een relatief nieuw idee, dat werd bedacht door westerse psychonauten. Van over de hele wereld verzamelen zij DMT-bevattende en MAO-remmende planten om zogenaamde Ďayahuasca analogení te creŽren, kortweg ook wel Ďanahuascaí.
Elke plant in de anahuasca wereld heeft haar eigen spirit en karakter. In mijn ervaring is Syrische wijnruit een plant die je helpt om dieper in een helingsproces te gaan. De zaden geven niet zozeer visuele vervormingen, maar ze creŽren een open ruimte van acceptatie waarin het makkelijker is om diep naar binnen te kijken.
Net als de ayahuascaliaan kan Peganum harmala misselijkheid en overgeven opwekken. De trip is het prettigst in een rustige omgeving met een minimale hoeveelheid prikkels.

Lees meer over deze wonderbaarlijke plant in ons nieuwe Encyclopedie artikel.

Auteur: JudithBen je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.