BlogKauwen op Salvia divinorum

Bij elke zadenbestelling krijg je nu 1 gratis zaadje | Shop wietzaden

Azarius

  • $

$ 0, -

US$ 0,00

Kauwen op Salvia divinorum

02-03-2017 - 2 Reacties

Hierba de la pastora (het kruid van de herderin) of divinerís sage is een magische plant uit Mexico, beter bekend als Salvia divinorum. De meeste psychonauten roken een extract van de bladeren. Dit veroorzaakt een korte, intense trip, die enigszins lijkt op het roken van DMT. Persoonlijk ben ik meer geÔnteresseerd in de traditionele manier van gebruik: kauwen.

Pruim

Je maakt een pakketje van de bladeren (traditioneel 26, in paren gevouwen) en houdt dit in je mond voor tenminste 30 minuten. Tijdens het kauwen wordt de actieve substantie, salvinorine A, door de mondvliezen opgenomen, net als bij pruimtabak. Het effect is mild: het begint na tien minuten en houdt ongeveer een uur aan.
De Mexicaanse curandera MarŪa Sabina gebruikte Salvia divinorum als vervanger van magische paddenstoelen als deze niet beschikbaar waren. In Oaxaca, de regio waar ze woonde, groeien vele psychedelische planten die ritueel worden gebruikt: naast Salvia divinorum en verschillende psilocybine houdende paddenstoelen, de LSA-bevattende Morning glory (Ipomoea tricolor) en de daaraan gerelateerde Ololiuqui (Turbina corymbosa).

Ceremonie

Volgens MarŪa Sabina heeft het kruid van de herderin ongeveer dezelfde effecten als paddoís. Beide ceremonies lijken dan ook erg op elkaar: eerst wordt het sacrament geconsacreerd met wierook (kopal) en gebeden. Na inname liggen de deelnemers op hun matrasjes in een compleet stille en donkere ruimte.
De ceremonies zijn vooral gericht op genezing. Na afloop vertaalt de curandera haar visioenen in een diagnose en recept voor verdere behandeling van de patiŽnt. Waar het effect van de paddenstoelen 4 tot 6 uur aanhoudt, duurt een Salvia divinorum ceremonie maximaal 1 tot 2 uur.

Kauwen

Al lang heb ik zelf-geoogste bladeren en een 10x-extract van deze bladeren in huis. Helaas is de moederplant overleden. En hoewel de plant tegen me sprak toen ze nog leefde, had ik nooit het gevoel dat het het juiste moment was haar in te nemen. Tot nu.
Helaas zijn de bladeren een beetje bruin geworden. Ze zouden lange tijd goed moeten blijven, maar voor de zekerheid kies ik voor het extract (dat goed gedroogd is). Het is een beetje een gok hoeveel ik zal nemen: als het een 10x extract is, zouden 2.6 bladeren perfect zijn. Maar hoe kan je dat zien als alles verkruimeld is? Na lang wikken en wegen besluit ik dat ik de juiste hoeveelheid heb. Ik vergeet de wierook en de gebeden niet en dan neem ik een hap.
Bitter! Natuurlijk. Maar het is niet te heftig. Het lijkt wel wat op andere kruiden: erg bladachtig. Ik kauw. En ik kauw nog meer. En inderdaad: na zoín tien minuten begint mijn visuele waarneming te veranderen. Contouren vervagen, kleuren worden intenser. Sommige voorwerpen lijken warm licht uit te stralen en ze veranderen af en toe in antropomorfe figuren. Na een poosje zie ik ook enkele vage patronen in verschillende ondergronden.

Kalm en helder

Ik blijf kauwen. Nooit geweten dat ik zoveel speeksel aan kon makenÖ Na een poosje gaan mijn kaken zeer doen. Maar ik begin het ook leuk te vinden. Ik voel me ontspannen en blij en besluit te gaan liggen. Van te voren heb ik al gezorgd dat er geen fel licht of andere afleidingen zijn: er branden alleen een paar kaarsen. Na een half uur ben ik wel klaar met kauwen. Een deel van het plantmateriaal slik ik door, de rest spuug ik uit in een kopje.
Mijn geest is kalm en helder. Verschillende inzichten komen vanzelf. Mijn vriend en ik hebben net besloten uit elkaar te gaan en daar ben ik verdrietig over. Maar nu voel ik dankbaarheid voor alles wat we samen hebben meegemaakt. Ik voel een sterk vertrouwen in het universum: nieuwe dingen zullen op mijn pad komen. Ik begrijp dat ik me nergens aan moet vastklampen: niet aan een persoon, en ook niet aan een idee of situatie. Ik kan mijn droom voor de toekomst duidelijk zien. Ik voel me goed, helder en opgeladen. Een beetje als de vroege lente: nog rustig, maar vol beloftes. Dit gevoel blijft de daaropvolgende dagen bij me. Ook lijkt het alsof ik net wat meer energie heb dan daarvoor.

Het kruid van de herderin

Het is niet dat ik haar heb Ďgeziení: de maagd, herderin. Maar als ik haar spirit zou moeten tekenen zou ik kleurpotloden gebruiken. Een zachte, lieve en krachtige vrouwelijke aanwezigheid in een lang gewaad en met lang haar, haar gezicht onherkenbaar. Het is niet vreemd dat ze in Mexico wordt gezien als verschijningsvorm van de maagd Maria: het lot van vele vrouwelijke godheden over de hele wereld. Maar in mijn ervaring heeft de herderin een hele andere energie: veel onafhankelijker.

Auteur: Judith



Reacties

  • Darko 07-03-2017 20:13:20

    Zelf heb ik ook deze plant gekweekt, maar wat is het enorm lastig om ervoor te zorgen dat de plant zelf in leven blijft. De plant krijgt bruine bladeren en sterft vervolgens af. Bij vrijwel iedereen gebeurt dit. Ik denk dat dit mogelijk te maken heeft met een te lage luchtvochtigheid. Ik denk dat 80& het minimum is. Ik heb een klein stekje nog over die bedekt is door een stuk plastic waar de luchtvochtigheid goed is. Het stekje leeft nog steeds, maar groeit nog amper. Al met al, een lastige plant.

  • Learry 25-10-2017 21:57:50

    Ik had mijn tuin heraangelegd en op de plantenlijst richting tuinier die er gewoon bijgezet, resultaat was dat hier plots 6 halfwas planten stonden zonder meer, bladeren zijn prima te kauwen als je daarvan houdt, persoonlijk vind ik ze wat fel smaken en droog ik liever.. kauwen geeft je wel een zeker gevoel en kan je, hoewel kort, best hoog gaan in je trip, persoonlijk wel tot level 3 gegaan ermee, maar dan kauw je wel hele middag op een 50 tal bladeren die best FF kan uitdrogen en omwikkelen met paar verse om je die wassige textuur te geven, die planten staan hier buiten zelfs in de winter, koop je ze online dan loopt het fout, koop je ze van je tuinier dan zijn ze gehard gekweekt lokaal, top gewoon


Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.