BlogHap, vlieg, weg Ė Een vliegenzwam avontuur

Bij elke zadenbestelling krijg je nu 1 gratis zaadje | Shop wietzaden

Azarius

  • $

$ 0, -

US$ 0,00

Hap, vlieg, weg Ė Een vliegenzwam avontuur

14-12-2016

ĎDe vliegenzwam? Die is toch hartstikke giftig?í Vrijwel iedereen kent de karakteristieke paddenstoel Ė rood met witte stippen Ė maar weinig mensen weten dat Amanita muscaria een tripmiddel is. Een hele bijzondere zelfs, want de vliegenzwam groeit gewoon bij ons in het bos. Bij voorkeur onder berken- of dennenbomen. In de herfst maak je de meeste kans ze te vinden.

Ritueel gebruik

De Amanita muscaria werd ritueel gebruikt in SiberiŽ, Japan en het precolumbiaanse Amerika. In Europa speelt de paddenstoel vooral een rol in de volkscultuur: de vliegenzwam wordt regelmatig afgebeeld bij sprookjes en op wenskaarten, vaak geassocieerd met elven en kabouters. In de Middeleeuwen wordt ze een enkele keer genoemd in een recept voor heksenzalf.

Giftig?

Onder westerse deskundigen stond de paddenstoel lange tijd bekend als Ďzeer giftigí. Ten onrechte: er zijn geen gevallen bekend met een dodelijke afloop. Van verse vliegenzwam ga je je wel ziek voelen: misselijkheid en overgeven. Maar na bereiding verdwijnt dit effect grotendeels.

De trip is minder voorspelbaar dan die van de paddo en kan sterk per persoon en per situatie verschillen. De paddenstoel kan een prachtige, dromerige ervaring oproepen, maar ook vergeetachtigheid en desoriŽntatie veroorzaken.

Een hapje Amanita?

Lees in ons nieuwe encyclopedie-artikel over de dag dat ik een hap nam uit een verse Amanita muscaria.Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.