EncyclopedieFilm: Altered States

Azarius

  • $

$ 0, -

US$ 0,00

Film: Altered States - Encyclopedie

Menu tonen Menu verbergen

Film: Altered States

0 Reacties

Altered States filmposter


De Engelse filmregisseur Ken Russell (1927 - 2011) werd bekend dankzij een aantal stijlvolle en controversiŽle films. The Devils (1971), Mahler (1974) en de filmversie van The Who's Tommy (1975) werden gekenmerkt door een psychedelische intensiteit. Het is daarom weinig verrassend dat Russell uiteindelijk een film zou maken die specifiek psychedelica als onderwerp heeft: Altered States. Verrassender is het feit dat Altered States werd gemaakt op het moment dat interesse in de psychedelische cultuur waarschijnlijk zijn laagste punt had bereikt. De psychedelische golf van de jaren zestig was weggeŽbd en grotendeels vervangen door New Age en alternatieve therapieŽn. CocaÔne was de modedrug aan het eind van de jaren zeventig. Altered States was zeker geen kaskraker maar dankzij de komst van de videotheek zouden dit soort films snel uitgroeien tot cultklassiekers.

Altered States heeft een fascinerende verhaallijn maar zijn cultstatus is grotendeels te danken aan de speciale effecten. De psychedelische visioenen waren hun tijd ver vooruit en bezitten een sinistere authenticiteit dankzij Russells visuele flair en katholieke inslag. Hij gebruikt op slimme wijze allerlei soorten religieuze beelden, duister van toon en vaak met een surrealistische insteek. De dissonante muziek geeft deze visioenen bovendien een extra intensiteit.


Altered States visioen


De film vertelt het verhaal van de jonge psychologieprofessor Edward Jessup (gespeeld door William Hurt.) Jessup, een samenstelling van Timothy Leary, Carlos Castaneda, Robert Gordon Wasson en vooral John C. Lilly, doet experimenten met sensorische deprivatie waarvoor hij zogenaamde floating tanks gebruikt. Maar hij zoekt meer. Vanwege zijn fascinatie met schizofrenie denkt hij veel na over veranderingen in bewustzijn en de authenticiteit van deze ervaringen. Jessup gelooft dat deze bewustzijnservaringen net zo echt zijn als normale vormen van bewustzijn. Wanneer hij hoort van een inheemse stam die natuurlijke psychedelica gebruikt om hogere staten van bewustzijn te bereiken besluit Jessup om naar Mexico af te reizen. Daar neemt hij deel aan een ceremonie die intense visioenen veroorzaakt. Na afloop krijgt Jessup een tinctuur die hij naar zijn laboratorium meeneemt zodat hij de drug kan gebruiken tijdens zijn sessies in de floating tank. De combinatie vormt een krachtig synergisme. Langzaam verandert Jessup lichamelijk alsof hij een omgekeerde evolutie doormaakt.

Hoewel de tweede helft van Altered States af en toe onzinnig is blijft het een zeer spannende film. En de visuele krachtpatserij houdt aan tot de psychedelische climax. Zoals vele films uit die tijd zou de invloed van Altered States langzaam op gang komen en een nieuwe generatie op het spoor brengen van psychedelica. De invloed op popcultuur is interessant, met visuele verwijzingen in videoclips of de recente serie Stranger Things naast talloze samples die te horen zijn op platen van onder andere Ministry en DJ Shadow. Na al deze jaren blijft Altered States een bijzondere film die een unieke blik geeft op bewustzijnsverruimende middelen. Een ware psychedelische klassieker.

Altered States (1980)
Regie: Ken Russell
Acteurs: William Hurt, Blair Brown, Bob Balaban
Speelduur: 103 minutenBen je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.