EncyclopedieYohimbe

Azarius

 • $

$ 0, -

US$ 0,00

Yohimbe - Encyclopedie

Menu tonen Menu verbergen

Yohimbe

6 Reacties

Wat is Yohimbe?

Yohimbe is een populair kruid dat van oorsprong uit Zuid-Afrika komt en wereldwijd bekend is geworden als sterk afrodisiacum. Het wordt gewonnen uit het binnenkant van de bast van de tropische West-Afrikaanse boom Pausinystalia yohimbe (voorheen Corynanthe yohimbe). Al eeuwenlang gebruiken de mensen uit deze regio de gedroogde bast voor meer sexueel initiatief en plezier. Verder werd het in Afrika traditioneel gebruikt bij koorts, hoesten en lepra, en zelfs als hallucinogeen.

Geschiedenis

Yohimbe werd ontdekt en gebruikt vanwege de lustopwekkende kwaliteiten, door de Pygmeeën en de San in West-Afrika, waar het in het wild voorkomt. De Bantu sprekende stammen in dezelfde regio gebruiken en adoreren yohimbe nog steeds vanwege de sterke afrodiserende effecten. Maar deze stammen zagen het ook als een behandeling voor koorts, hoesten en lepra. Het werd verder gebruikt om de pupillen te vergroten, bij hartklachten en als plaatselijke verdover. Het heeft een meer recente geschiedenis als afrodisiacum, en als hallucinogeen. In de 19e eeuw ontdekten enkele Duitse missionarissen yohimbe in West-Afrika en brachten het naar Europa waar het al snel populair werd. De yohimbeboom kreeg als bijnaam de 'liefdesboom' en een extract van de bast werd verwerkt in smakelijke snoepjes. Deze liefdessnoepjes, zoals ze toepasselijk genoemd werden, waren een populair cadeautje onder Europese geliefden.

In de jaren '60 gaf de Amerikaanse overheid de FDA opdracht om yohimbe wetenschappelijk te testen om te zien of het daadwerkelijk als afrodisiacum werkte. De wetenschappers ontdekten dat dit inderdaad het geval was, vooral voor mannen. Maar, helaas bleek het geen middel tegen impotentie. De studies rapporteerden dat yohimbe ook de gevoeligheid voor aanrakingen verhoogt, en tintelende sensaties over de ruggengraat veroorzaakt.

Plantkundig

Yohimbe komt van een groene boom, die afkomstig is uit de regenwouden van Nigerië, Kameroen en Congo. De boom hoort tot de Rubiaceae familie en kan tot 30 meter hoog worden. De bladeren zijn 15 - 25 cm lang. Hij groeit op rijke gronden op plaatsen met schaduw of gedeeltelijk zon.

Chemische samenstelling

De hoofdbestanddelen van yohimbebast zijn onder meer indoolalkaloïden (yohimbine, yohimbiline, ajmaline, pseudoyohimbine) en looizuren. Het alkaloïde yohimbine, wat de bloedvaten bij de uiteinden van het lichaam verwijdt, zoals in de geslachtsdelen (zoals ook middelen als Viagra doen), in de huid en de vetcellen. Dit bestanddeel is nu geïsoleerd en gesynthetiseerd door farmaceutische bedrijven en wordt gebruikt voor het behandelen van impotentie.

Effecten

Effects zijn onder meer verhoging van het libido, een toegenomen gevoeligheid voor aanrakingen en meer uithoudingsvermogen. Vrouwen hebben dezelfde effecten ervaren en noemen het in het algemeen plezierige sensaties. Het stimuleert de bloedtoevoer naar de geslachtsorganen, het versterkt en verlengt de erectie.
Het kan een plezierige 'high' veroorzaken, een licht gevoel in het hoofd en lichte waarnemingsveranderingen. Dit lichte psychotropische effect komt alleen voor bij hogere doses (50-100 mg).
Voor sportmensen heeft yohimbe een krachtig opbouwend effect; de spiergroei wordt gestimuleerd en het zorgt voor een sneller herstel. In het kort worden door yohimbe prestatie, stemming en potentie verbeterd.

Medisch gebruik

Actieve bestanddelen in yohimbe, yohimbine genaamd, verwijden de bloedvaten, en daarom wordt het gebruikt bij erectieproblemen. Er wordt ook van gezegd dat het de bekkenzenuwpeesknopen stimuleert. Yohimbe is ook een MAO-remmer, waardoor het ook tegen depressie gebruikt kan worden. Het wordt echter niet in de eerste plaats als behandeling hiervoor beschouwd, en er zijn andere kruiden die dezelfde werking klinisch beter hebben bewezen.

Varianten

Van de binnenkant van de bast wordt een kruid gemaakt. Verder is yohimbe ook verkrijgbaar in tabletvorm, als vloeibaar extract en in poedervorm.

Wanneer je yohimbe mengt met vitamine C, vormt zich een nieuwe substantie, yohimbine ascorbinezuur. Dit geeft een plezieriger en milder effect.

Gebruik

Het kruid kan worden geconsumeerd als thee, waarvoor je drie theelepels bast per persoon nodig hebt. Ook kun je een liefdesdrank maken. Voor twee personen kook je 4 tot 8 theelepels bast in een halve liter water, gedurende 15 minuten. Filter het vervolgens in een koffiefilter en laat het afkoelen. Voeg 1 gram vitamine C toe en wat honing. Drink met kleine slokjes.

Legaliteit

Hoewel Yohimbe op zich niet illegaal is, mogen fabrikanten de bast niet langer verwerken in voedingssupplementen, zoals afrodisiaca, energizers en afslankproducten. Bovendien wordt de boom na tientallen jaren van extreme populariteit bijna met uitsterven bedreigd.

Waarschuwingen

Mensen met een nierstoornis of maagproblemen kunnen beter geen yohimbe nemen, evenals mensen met post-traumatische stress of paniekaanvallen. Yohimbe kan ook niet genomen worden door zwangere of borstvoeding gevende vrouwen. Neem contact op met je huisarts als je duizeligheid, misselijkheid, slapeloosheid, angst, hartkloppingen of een verhoogde bloeddruk ervaart.
Yohimbe is een lichte MAO-remmer. Dit betekent dat het de afbraak van bepaalde gifstoffen in de hersenen remt. Sommige voeding, medicijnen en drugs kunnen dan bijwerkingen hebben varierend van hoofdpijn tot meer ernstige, zoals vergiftiging.

Bijwerkingen

Onderzoek heeft uitgewezen dat yohimbe algemeen goed verdragen wordt wanneer het gebruikt wordt zoals aanbevolen, en dat bijwerkingen nauwelijks voorkomen. Maar, in hogere doseringen zijn er wel bijwerkingen gerapporteerd zoals verhoging van de speekselproductie, zwaardere ademhaling, lage bloeddruk en hartstoringen.

Combinaties

Normaalgesproken wordt het gecombineerd met andere kruiden zoals ginseng en saw palmetto om het effect nog krachtiger te maken. Yohimbe combineren met ephedra verhoogt de stimulerende werking en op die manier is het vaak gebruikt als smartdrug. Maar, combinaties als deze kunnen ook minder prettig ervaren worden; te veel stimulering kan de bloeddruk omhoog brengen en geeft een 'speedy' gevoel.

Bewaren

De bast moet worden bewaard op een droge en koele plaats.

Links / Verder lezen

Yohimbe research update door Ray Sahelian

Referenties

Dit artikel is gebaseerd op de volgende pagina's:

Chinese herbs over yohimbe
Herbal Information Center over yohimbe
About.com over yohimbe
Henriette's herbal over yohimbe
Erowids Yohimbe Vault
Urbanshaman over yohimbe
Viable herbal over yohimbe barkReacties

 • Sildenafil Citrate S 11-03-2009 02:54:16

  Nice article ;-) Sildenafil Citrate Soft Tabs

 • methyldreams 23-08-2012 12:21:10

  I only just stumbled upon this site and so far from what i can tell it looks like a good place for bits of info

 • W. K. van Stuijvenbe 29-11-2012 01:12:22

  Dankzij de tadalafil, hoort de buurt elke avond hartstochtelijk gegil.

 • karthik 02-04-2015 17:00:13

  Iam from India and I need Corynanthe yohimbe plant or bark for my research work first in small amounts approx 5gms. I find difficult in finding sellers of the above. If anyone could help me contact me. [email protected]

 • ASHAASHA 07-06-2018 20:21:05

  Please am from Ghana, West Africa and I want the local Ghanaian name for yohimbine yohimbe tree for my research please. I need help.

 • valere 16-07-2018 13:59:23

  ik wil wel regelmatig iets neer horen over deze gamma producten


Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.