EncyclopedieKambo

Azarius

 • $

$ 0, -

US$ 0,00

Kambo - Encyclopedie

Menu tonen Menu verbergen

Kambo

23 Reacties

Kambo boomkikker- phyllomedusa bicolor

Kambo is het gif dat de groene boomkikker, de Phyllomedusa Bicolor, uitscheidt via zijn huid. De boomkikker leeft in de noordelijke regioís van het Amazonegebied. Vanwege zijn hoge toxiciteit heeft de boomkikker geen natuurlijke vijanden. Zelfs slangen gaan met een grote boog om hem heen. Vanwege het gebrek aan natuurlijke vijanden zijn de boomkikkers talrijk.

Het is onverstandig om het kikkergif in grote hoeveelheden in te nemen. Wanneer echter enkele druppels worden aangebracht op huid waarvan het bovenste laagje is weggebrand, kan het gif een diep reinigend effect hebben.

Kamboritueel

Inheemse volken kennen een ritueel waarbij kambo wordt toegediend door een sjamaan of medicijnman. Voordat de kambo door de medicijnman wordt aangebracht op de huid, drinkt men eerst twee liter water op een nuchtere maag. Daarna wordt de opperhuid met behulp van een wierookstokje weggebrand. Op de brandplekjes wordt kambo aangebracht. Zo wordt het kikkergif direct in de bloedbaan opgenomen.

Na het opbrengen volgt al gauw een warm gevoel. Het bloed trekt naar het hoofd en het gelaat kleurt diep rood. Na enkele minuten ontstaat een hevige misselijkheid, waarna men overgeeft. Tevens versnelt de hartslag, de lichaamstemperatuur gaat omhoog, het zweet breekt uit en men kan rillerig zijn.

Dit klinkt natuurlijk weinig aantrekkelijk. Het geval wil echter dat men zich na een kambosessie gereinigd voelt. Om die reden is het zinvol de ontberingen van het kamboritueel te doorstaan, dat meestal bestaat uit twee opeenvolgende rondes.

Tijdens een kambosessie zullen de meeste sjamanen liederen zingen of instrumenten bespelen. Ook wordt er gebruikt gemaakt van bepaalde geestelijke reinigingsrituelen, zoals het verbranden van palo santo of het schoonvegen van de aura met grote veren of bladeren afkomstig uit het oerwoud. Iedere sjamaan heeft zijn eigen vorm en eigen rituelen.

Een kambobehandeling in de jungle

Net als andere sjamanistische rituelen, heeft ook het kamboritueel inmiddels het Westen bereikt. Om een sessie te ondergaan hoef je dus geen verre reis naar het Amazonegebied te maken. Je kan ook in Nederland een westerse sjamaan bezoeken. Hierbij moet vermeld worden, dat een sjamaan uit het Amazonegebied vaak een jarenlange opleiding heeft ondergaan en meestal zijn hele leven wijdt aan het genezen en dienen van anderen.

Westerse sjamanen daarentegen, hebben vaak niet meer dan enkele inwijdingen gevolgd. Sommigen zijn zelfs op geen enkele manier geschoold, maar keken het 'kunstje' een paar keer af en hebben zichzelf daarna tot sjamaan benoemd. Er bestaat helaas niet zoiets als een sjamanistisch keurmerk. Kortom de rituelen die wij hier in het Westen ondergaan, zijn over het algemeen een zwakke afspiegeling van de oorspronkelijke sjamanistische rituelen uit het Amazonegebied.

Kambo ritual - burning skin

Doe het zelf

Naast het bezoeken van een sjamaan is het ook mogelijk om kambo zelf te kopen en jezelf of elkaar te behandelen. Uiteraard zal iedere sjamaan je dit afraden vanwege mogelijke entiteiten die je daarmee over je afroept. Heb je echter geen binding met het sjamanistische ritueel, dan kan je ook zelf een sessie uitvoeren.

Het voordeel hiervan is, dat je in vertrouwde omgeving verkeert - wat zeker in combinatie met de extreme misselijkheid een pre is Ė en je kan zelf bepalen wanneer je het ritueel ondergaat. Daarnaast is het bijzonder goedkoop. Een eigen uitgevoerde sessie kost namelijk nog geen vijf euro per keer. Terwijl de gemiddelde sjamanistische kamboceremonie al gauw vijftig euro per sessie kost.

Verzamelen van kambo

Kambo kikker, het verzamelen van kambo

Kambo wordt verkregen door de boomkikker te vangen en het sap van zijn huid af te schrapen. Boomkikkers zijn meestal te vinden rond rivieren in het Amazonegebied. Deze waterplaatsen worden door de indianen ook wel Igarapťs genoemd. Wanneer het gaat regenen verzamelen de boomkikkers zich rond de Igarapťs en maken een bepaald geluid. Dit geluid imiteren de indianen, waarmee ze de boomkikkers lokken, om ze vervolgens op te pakken.

Omdat de boomkikkers geen natuurlijk vijanden hebben, is het vrij gemakkelijk ze te vangen. Vervolgens worden ze heel voorzichtig aan hun pootjes aan vier takken vastgebonden, zodat hun lichaam een X vormt.

Soms zal een vrouwelijke sjamaan de pootjes van de kikker masseren, waardoor de gifproductie wordt gestimuleerd. Hierna wordt voorzichtig de giftige substantie van zijn huid geschraapt en op kleine platte bamboestokjes geplaatst, vervolgens droogt het gif op. Als de indianen genoeg gif hebben verzameld, wordt de kikker vrij gelaten en keert terug naar zijn vertrouwde habitat. De kikker loopt dus geen schade op tijdens het verzamelproces. De opgedroogde kambo op het bamboestokje, kan vervolgens worden gebruikt door er een beetje speeksel of water aan toe te voegen. De kambo verandert dan in een geleiachtige substantie die in bolletjes is aan te brengen op de huid.

History

Omdat de inheemse volken hun geschiedenis niet opschrijven, maar alles overleveren door middel van vertellingen, is de geschiedenis van kambo alleen bekend uit een legende. Volgens de indianen van de KaxinawŠ was er ooit een groep mensen van hun stam ernstig ziek. De sjamaan, Kampu, had alles gedaan wat binnen zijn vermogen lag. Hij had alle medicinale kruiden die hij kende geprobeerd, al zijn voorouders geraadpleegd, alle rituele uitgevoerd, maar niets hielp hem zijn stamgenoten te genezen.

Daarom trok Kampu alleen het oerwoud in en onder invloed van psychoactieve planten ontving hij de grote geest. De grote geest toonde hem hoe hij de de groene boomkikker op moest tillen en hoe hij vervolgens wat van de witte toxische vloeistof van zijn huid moest schrapen. Daarna leerde de grote geest Kampu het gif aan te brengen op de weggebrande huid. Na deze openbaring te hebben ontvangen, snelde Kampu terug naar zijn stam, om daar zijn zieke stamgenoten te behandelen volgens de instructies van de grote geest. Het kamboritueel genas zijn broeders. Hierna werd het ritueel vaker toepast.

Volgens de Indianen is de geest van Kampu na zijn dood in de groene boomkikker overgegaan en leeft daar verder om de indianen uit het Amazonegebied te dienen met zijn geneeskrachtige werking. In sommige stammen heet Kampu ĎSapoí, ĎKambuí of ĎVacina da Florestaí. Per stam verschillen de rituelen die worden uitgevoerd tijdens het reinigingsproces, maar in alle gevallen wordt de opperhuid weggebrand en kambo op de wondjes aangebracht.

De groene boomkikker - phyllomedusa bicolor

Wij westerlingen zijn geneigd om dergelijke verhalen af te doen als onzin. Hoe zou je immers onder invloed van psychedelica contact kunnen maken met de grote geest? Wanneer je zelf echter de effecten van natuurlijke psychedelica ondergaat, kunnen je ideeŽn hierover veranderen. Daar komt bij dat het wonderlijk is dat iemand ooit op het idee is gekomen een doodziek persoon te behandelen door hem via de huid een sterk gif toe te dienen.

Verder maken inheemse medicijnmannen gebruik van geneeskrachtige kruiden, waarvan de werking wetenschappelijk is aangetoond. Zo blijkt ook kambo vele stoffen te bevatten die een uitzonderlijk geneeskrachtig effect hebben. De geneeskrachtige werking van kambo berust dus niet alleen op bijgeloof.

Chemie

Kambo bestaat uit een mix van vele verschillende stoffen, die allemaal hun eigen effect op het menselijk lichaam hebben. Zo bevat het een groot aantal peptiden (eiwitten), zoals de peptide families bradykinins (phyllokinin), tachykinins (phyllomedusin), caerulein, sauvagine, tryptophyllins, dermorphins, deltorphins and bombesins.

Het gaat te ver om alle verschillende stoffen die in kambo zitten uitgebreid te behandelen. Mede omdat de wetenschap nog lang niet klaar is met het in kaart brengen van alle stoffen waaruit kambo bestaat. Om die reden zullen we dit artikel beperken tot de wetenschappelijk bewezen medische claims die worden gedaan over kambo.

Effecten van kambo

Zoals reeds werd geschreven, zal na het aanbrengen van kambo het lichaam eerst warm worden. Het kan zijn dat je langs je ruggengraat een soort tinteling omhoog voelt trekken. Vervolgens wordt je hoofd gloeiend heet. De druk in je hoofd kan onaangenaam hoog worden, anderen vinden het juist weer een prettig gevoel. Het lijkt een beetje op de sensatie van poppers. Tevens stijgt de bloeddruk, waardoor het gelaat rood kleurt. Dit gevoel zal even aanhouden. Dan zal er opeens een extreme misselijkheid optreden. Wanneer deze misselijkheid uitblijft, heb je te weinig kambo gekregen en wordt er door de sjamaan meer aangebracht.

Kambo aanbrengen op de huid

Een goede sjamaan zal doorgaan met het zetten van brandgaatjes en aanbrengen van kambo, totdat de deelnemer zo misselijk is, dat hij of zij naar het toilet rent of overgeeft in een emmer. Het overgeven gaat door tot de hele maaginhoud is geleegd. Op het einde spuug je gal. Zeker een eerste kambo-ervaring kan zeer heftig en daardoor ook beangstigend zijn. Je weet immers niet wat komen gaat, maar voor wie eenmaal ťťn sessie heeft ondergaan is het wat meer vertrouwd.

Uiteraard is bovenstaande beschrijving weinig uitnodigend, ware het niet dat je vijftien minuten na het ritueel een opgelucht gevoel ondergaat, dat de uren daarna alleen maar zal toenemen. Zeker de volgende dag kan je je helderder dan ooit voelen en sommige lichamelijke klachten kunnen verminderen of zelfs geheel verdwijnen. Sjamanen geloven dat meerdaags achter elkaar herhalen van een kamboritueel zelfs zou kunnen leiden tot het genezen van ernstige lichamelijke aandoeningen. Hoewel wetenschappelijk bewijs vooralsnog ontbreekt, zijn er genoeg ervaringsverhalen van mensen die genezen zijn van een aandoening door het ondergaan van een serie kambosessies.

Medische applicaties

Op dit moment bevat de Pubmed database slechts 47 artikelen die gaan over het kikkergif. Slechts een deel daarvan gaat over de geneeskrachtige werking van kambo. En dan is er vooral onderzoek gedaan waarbij in vitro (in reageerbuisjes) bepaalde componenten van het kikkergif zijn onderzocht op bacteriŽn en kankercellen.

Dubbelblind placebo-onderzoek naar de geneeskrachtige werking van kambo ontbreekt. Het aantal wetenschappelijk publicaties over kambo is dus zeer laag, zeker als we het bijvoorbeeld vergelijken met het aantal publicaties over knoflook - dan vinden we namelijk 4462 artikelen: dat is nogal een verschil.

Als kambo wordt toegediend, zien we twee fysieke effecten die onmiskenbaar een geneeskrachtige uitwerking hebben, namelijk:

1. De maag wordt met een dusdanig grote kracht geleegd, dat uiteindelijk ook het gal wordt uitgescheiden. Dit lijkt een ongezond proces, maar niets is minder waar. De lever bindt namelijk vetoplosbare giffen aan het gal, waarna het gal via de darm wordt uitgescheiden. Gedurende het verteringsproces wordt echter 90% van de gal door de darmwand geabsorbeerd. Dit is uiteraard niet handig, want zo wordt ook 90% van de in vet oplosbare gifstoffen geabsorbeerd. Doordat tijdens een kambosessie de maag zich van al het gal ontdoet, wordt er een grote hoeveelheid gifstoffen uitgescheiden, die normaal weer door het lichaam zou zijn opgenomen.

Vaak heeft men ook last van diarree. De ontlasting loopt dan zo snel door de darm, dat de darmwand niet in staat is het gal te absorberen. De galuitgescheiding wordt, in vergelijking met wat iemand normaal op een dag uitscheidt, per sessie ongeveer vertienvoudigd. Dit komt erop neer, dat je tijdens ťťn kambo sessie net zoveel vetoplosbare giffen uitscheidt, als je normaal in tien dagen zou doen. Kambo werkt dus zeer reinigend. Hierna wordt de lever gestimuleerd om weer nieuw gal te produceren.

Het melken van de kikker

2. De lichaamstemperatuur gaat omhoog door een kambosessie. Veel virussen en bacteriŽn sterven bij slechts ťťn graad temperatuurverschil. Kambo zorgt er dus voor, dat een groot aantal ongewenste indringers doodgaan. Dit effect is te vergelijken met het gebruik van een sauna.

Naast deze twee fysieke processen bevat kambo ook bepaalde stoffen die het immuunsysteem stimuleren, de ontstekingsreactie verlagen, antibacterieel en antiviraal werken en de doorbloeding verbeteren. Hieronder enkele medische claims, die wetenschappelijke bewezen zijn:

1. Kambo bevat de twee peptiden, dermaseptin B2 en B3. Deze stoffen blijken, naast hun antibacteriŽle werking, de groei van tumoren tegen te gaan. Het zijn dan ook twee veelbelovende stoffen, die nader onderzocht dienen te worden voor mogelijke antitumortherapie. Verder laten andere onderzoeken zien, dat kambo naast dermaseptin B2 en B3, ook andere stoffen bevat, die de groei van tumoren remmen. [1][2][5]

2. Onderzoek wijst uit dat het gif van twaalf verschillende boomkikkers wel tachtig verschillende antibacteriŽle stoffen bevat. Andere onderzoeken onderstrepen de antibacteriŽle werking van kambo eveneens. [3] [4] [6]

3. Sommige peptiden in kambo werken spierontspannend en kunnen om die reden worden ingezet bij hart- en vaatziekte. Zeker vanwege de geringe bijwerkingen zijn deze peptiden een potentieel medicijn. [5]

4. Tevens is aangetoond dat kambo ontstekingsremmend werkt. [5]

Applicatie bij middelengebruik

Kambo is goed te combineren met andere sjamanistische rituelen. Zo wordt het vaak ingezet voorafgaand aan een ayahuascaceremonie. In dat geval worden er meestal overdag twee kambosessies gedaan, om vervolgens in de avond een ayahuascaceremonie te doen. Het effect van de ayahuasca zal in dat geval veel krachtiger zijn, dan bij een op zichzelf staande ayahuascaceremonie.

Op eenzelfde manier kan kambo met een ibogaritueel worden gecombineerd. Eveneens wordt het in combinatie met een zweethutritueel aangeboden. Er zijn ook westerse sjamanen en therapeuten die kambo combineren met acupressuur. Dit doen zij door de kambo aan te brengen op acupressuurpunten.

Dosering

Kambo kikker - kambo schrapen van de huid

De dosis is per persoon zeer verschillend. Een sjamaan zal daarom beginnen met het zetten van drie puntjes, om vervolgens te kijken hoe de persoon daarop reageert. Sommigen hebben hier genoeg aan, anderen hebben het vijfvoudige nodig. Volgens de meeste sjamanen is een persoon erg schoon, als deze veel kambo nodig heeft. Voor deze bewering ontbreekt echter wetenschappelijk bewijs en de logica van deze bewering is onduidelijk. Mensen die ongezond leven en zelfs chronisch ziek zijn, hebben soms veel meer puntjes nodig dan gezonde mensen met een gezonde leefstijl.

Bijwerkingen

Zoals al eerder gezegd zijn de bijwerkingen niet gering, namelijk: zweten, rillen, misselijkheid, krampen, braken en temperatuursverhoging. Het gaat tijdens het kamboritueel echter min of meer om deze bijwerkingen en het is dan ook de vraag of dit wel Ďbijwerkingení moeten worden genoemd. Velen beschouwen deze verschijnselen namelijk als onderdeel van het ritueel. De lichamelijke ontberingen maken namelijk ook geestelijk veel los. Je kan tijdens een kambosessie niet anders dan je overgeven, zowel letterlijk als figuurlijk. Na het ritueel zal je je moe voelen en soms een lichte hoofdpijn hebben, maar bijna iedereen voelt zich de volgende dag erg fit.

Combinaties en contra-indicaties

Er zijn geen gevallen bekend waarbij kambo op de lange termijn een negatieve uitwerking had. Wel is kambo af te raden voor mensen met een donororgaan. Als je wilt voorkomen dat een donororgaan wordt afgestoten, dien je met medicijnen de immuunreactie te onderdrukken. Kambo werkt echter zeer stimulerend op het immuunsysteem. Voor mensen met een donororgaan kan het daarom onverstandig zijn kambo te gebruiken, omdat deze de werking van de medicijnen teniet doen.

Mensen met ernstige immuunsysteemstoornissen, zoals MS en ALS, dienen eveneens voorzichtig te zijn met kambo. Bij deze patiŽnten valt het eigen immuunsysteem immers het lichaam aan. Als je het immuunsysteem stimuleert, dan kunnen de immuunreacties heviger worden. Toch is het ook mogelijk, dat MS en ALS patiŽnten opknappen van een kambosessie, want kambo moduleert waarschijnlijk ook het immuunsysteem. In het geval van een ernstige immuunstoornis is het echter raadzaam om de eerste keer slechts ťťn ronde te doen, hierna af te wachten en pas later te bepalen of een kambosessie helend werkt.

Omdat kambo pas kort geleden in de Westerse wereld zijn intrede heeft gedaan, is er weinig gedocumenteerd over het gebruik van deze stof. Daarom is het verstandig om goed naar je eigen lichaam te luisteren. Op iedere stof kan je immers allergisch reageren en dat geldt ook voor kambo.

Bronnen

1. Zoggel H, Carpentier G, Dos Santos C, Hamma-Kourbali Y, Courty J, Amiche M, Delbť J., Antitumor and angiostatic activities of the antimicrobial peptide dermaseptin B2, PLoS One. 2012;7(9):e44351.

2. van Zoggel H, Hamma-Kourbali Y, Galanth C, Ladram A, Nicolas P, Courty J, Amiche M, Delbť J., Antitumor and angiostatic peptides from frog skin secretions, Amino Acids. 2012 Jan;42(1):385-95.

3. Amiche M, Ladram A, Nicolas P. Peptides. A consistent nomenclature of antimicrobial peptides isolated from frogs of the subfamily Phyllomedusinae. 2008 Nov;29(11):2074-82.

4. Wang L, Zhou M, McClelland A, Reilly A, Chen T, Gagliardo R, Walker B, Shaw C., Novel dermaseptin, adenoregulin and caerin homologs from the Central American red-eyed leaf frog, Agalychnis callidryas, revealed by functional peptidomics of defensive skin secretion, Biochimie. 2008 Oct;90(10):1435-41. Doi

5. Ran Wang, Tianbao Chenb, Mei Zhoub, Lei Wangb, Chris Shawb, PsT-1: A new tryptophyllin peptide from the skin secretion of Waxy Monkey Leaf Frog, Phyllomedusa sauvagei, Regulatory Peptides, Volume 184, 10 June 2013, p. 14Ė21

6. Josť Roberto S.A. Leitea, b, Luciano P. Silvac, Maria Izabel S. Rodriguesa, Maura V. Pratesa, Guilherme D. Branda, Bruno M. Lacavac, Ricardo B. Azevedoc, Anamťlia L. Boccad, Sergio Albuquerquee, Carlos Bloch Jr.a, f, Phylloseptins: a novel class of anti-bacterial and anti-protozoan peptides from the Phyllomedusa genus, Peptides, Volume 26, Issue 4, April 2005, p. 565Ė573Reacties

 • Ikke 02-01-2016 22:19:41

  Ik heb ms en kambo werkt helend bij mij .. krijg meer gevoel in mijn lichaam daar waar het weg was

 • Pluk 12-01-2016 16:38:49

  Heb onlangs mijn eerste Kambo ritueel gehad. Vond het ontzettend spannend en wilde ook bijna afhaken, maar de wil om door te zetten won het van de angst. Gelukkig... Het was eerst best heftig, je voelt je ziek, je kunt niks anders dan "je" overgeven, dat moment is echt niet prettig maar het gaat voorbij... daarna voelde ik me meteen heel schoon en blij.

  Ook de volgende dag. In de dagen daarna was het of ik herstellende was van een griep. Snel moe maar verrassend helder in mijn hoofd. Ook merk ik dat er iets veranderd is in mij. Ik heb letterlijk iets uitgespuugd. Oude bittere troep wat niet meer bij me hoort.

  Ik ben heel blij dat ik Kambo heb gedaan, ga het vaker doen. Het is echt een wondermedicijn. Wel raad ik aan om naar een betrouwbaar persoon te gaan en zeker niet zelf doen.

 • Kambo Practitioner 04-04-2016 08:32:59

  What an extremely uninformed article about Kambo. I suggest you update your knowledge and thinking.

 • Vzzy 22-12-2016 11:11:59

  what a useless comment without any links or real suggestions or critique.

 • Rosey 23-12-2016 08:11:06

  My sister has several SEVERE autoimmune conditions. Is it okay for her to take a small dosage as a test? And try more if she feels okay?

 • Butterfly Parachute 16-03-2017 21:48:28

  Rosey, you could try a one gate/spot per day approach, for a period determined by the results. This may be a more gentle approach to resetting your sisters immune system, gently reminding the body of its origins, but I also feel its wise to be cautious and only approach Kambo with absolute trust, gratitude and an abundance of respect and professionalism.

 • Butterfly Parachute 16-03-2017 22:00:08

  I have just re-read this article, very important the medecine is not absorbed directly into the blood system, this is not the way, far from it, we burn the first layer of skin away to allow the secretion of the PB to move gently into the lymphatic system where it will have a medicinal effect, going directly into the blood can have life threatening effect, I reckon it would have been worth mentioning that my dear friend Kambo Practitioner. Blessings and Love.

 • Psy-Chick 10-05-2017 15:52:32

  Heb gisteren een vraag gesteld, maar deze staat er nog niet bij? Is kambo wel of niet goed als je prothesen hebt, zoals knie prothesen of borstimplantaten?

 • Chris 12-05-2017 22:12:38

  Hi all ! .. I'm very interested in partaking in a kambo session but I'm not aware of any in my area, I live in the northwest of England , if anyone could point me in the direction of a trusted practitioner then I'd be most grateful , thanks.

 • Mimi 13-05-2017 18:04:38

  Ik gebruik enbrel voor r.a dit onderdruk het immuunsysteem, is kambo dan veilig of eerder af te raden.

 • Paul 16-06-2017 02:33:34

  Hi Chris, I can highly recommend a guy called Bryan - Kambo Spirit. 3 of us did our first Kambo session with him 2 weeks ago. Really sound bloke and knows his stuff. Spent loads of time with us explaining things and made us feel safe. Was really nervous leading up to it and I almost cancelled last minute. Glad I didn't it was more than worth it. Been feeling great, got my old edge back, like the old me :) Diet has changed, sleeping habits and I just feel so much better. Friends asking what has happened to me. Like a load lifted off my shoulders if you know what I mean. Not easy though and it took me 2 days to recover but I shed a lot of baggage. The purging was rough. Got another session booked. Kambo is amazing, wish I'd know about it years ago. All the best.

 • Boglarka 05-07-2017 21:38:57

  Hi Chris, we do a retreat in Eindhoven from 9-13 of August where you can do ayahuasca, kambo and bufo. We will have an experienced shaman from Colombia who works with Kambo medicine more than 20 years ago. I just had two treatments with him and it was hard but liberating, and i have seen other 30 people processes in 5 days. I can truly recommend him from my heart. if you want know more, just contact me on [email protected]

 • Anita 30-08-2017 14:46:20

  Sinds een jaar heb ik een epipen naar aanleiding van een acute allergische reactie (vermoedelijk wesp of ander steekdier)....is Kambo dan veilig of eerder af te raden??

 • EM 29-09-2017 12:50:24

  I have taken twice Kambo and it really works !!

 • Janneke 25-11-2017 09:51:07

  @Anita. Kan je gewoon vragen bij iemand die Kamborituelen verzorgt maar ik neem aan van wel.
  Ga het over een paar weken ervaren. Ben benieuwd. Zou mooi zijn als mensen wat eerder dit soort middelen inzetten, in combinatie met gezond leven, dan meteen naar chemische middelen grijpen.

 • Suze 16-04-2018 17:49:53

  Hoe weet je of je genoeg kambo hebt? Ik weet dat nooit zo

 • Ban me more 27-05-2018 04:48:38

  Stop killing animals to get off. Please. Thanks.

 • dreamer 14-07-2018 06:16:00

  they dont kill the frogs they release them

 • LadyoftheCave 19-07-2018 09:20:33

  Ik vind dit een super goed geschreven stuk, heel nuchter en ook wijzende op de gevaren waar je aan blootgesteld kunt worden als je niet wordt begeleid door een Sjamaan die jarenlange training heeft gehad. Je ziet in the force of the forrest heel duidelijk dat een sjamaan druk bezig is met bescherming op spiritueel gebied. Iemand uit het westen die het kambo-ritueel overneemt en niet jarenlang getraind is zal deze bescherming niet kunnen geven waardoor een persoon gevaar zou kunnen lopen.. Ik zou heel graag de ceremonie een keer mee willen maken, maar dan alleen door iemand die daarvoor is getraind..

 • Elizabeth 22-07-2018 10:26:00

  Ik wil mijn hogebloed pillen van tevoren afbouwen en dan wel hoelang van tevoren..
  Ik heb borstproteze kan ik hiermee toch deelnemen aan Kambo...??????????
  Tot horens graag

 • Ban him, he requeste 30-07-2018 13:54:48

  Stop posting uninformed comments to piss people off. Please. Thanks

 • Duval 28-10-2018 12:37:20

  Lady of the Cave. er zijn echt mensen die het kunnen en die een opleiding gevolgd hebben. Geen jarenlange, maar voldoende om de rituelen uit te kunnen voeren. Uiteindelijk hebben de eerste sjamanen het ook in de praktijk moeten leren en ze hebben de belangrijkste kennis over kunnen dragen aan mensen die hun werk hier voortzetten en intussen ook weer voldoende ervaring opgedaan hebben, om dit veilig uit te kunnen voeren. Ik denk dat ik hier geen namen mag noemen, maar zoek even op internet en lees de ervaringen door dan kom je er wel.

 • Lotus 06-12-2018 16:59:48

  @Elizabeth, die vraag zou ik ook graag beantwoord zien. Heb zelf ook borstimplantaten en heb mijn 1e Kambo voor de 15e dec in de planning.
  Kan iemand hier uitleg over geven ? Alvast bedankt.


Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.