Encyclopedie4-fluoramphetamine (4-FA)

Azarius

 • $

$ 0, -

US$ 0,00

4-fluoramphetamine (4-FA) - Encyclopedie

Menu tonen Menu verbergen

4-fluoramphetamine (4-FA)

11 Reacties

Wat is 4-fluoramfetamine?

4-fluoramfetamine Ė ook wel bekend als 4-FA, 4-fluor, 4-fmp, para-fluoramfetamine of 4-fluor-α-methyl-fenethylamine Ė is een research chemical uit de amfetamine klasse. Het wordt voornamelijk gebruikt als partydrug, als alternatief voor MDMA en speed. 4-FA kwam rond 2001 voor het eerst op de recreatieve drugsmarkt, maar de effecten op mensen zijn nooit wetenschappelijk onderzocht. Gebruikers beschrijven het middel als: Ďeuforischer dan speed en stimulerender dan MDMAí. Meestal komt 4-FA voor in poedervorm of als pil. Inname is over het algemeen oraal, alhoewel het af en toe ook wordt gesnoven.

Geschiedenis

Waarschijnlijk werd 4-fluoramfetamine voor het eerst gesynthetiseerd door Alexander Shulgin, die een hele lijst Ďsubstituted amphetaminesí van het fenethylamine type produceerde. In 1975 werd de stof voor het eerst wetenschappelijk onderzocht in een studie op ratten. Onderzoek naar de effecten op het menselijke brein zijn nooit uitgevoerd.

Rond 2001 kwam 4-FA op de markt als recreatieve drug. De designer drug is niet gereguleerd in de meeste landen. In Nederland valt 4-FA niet onder de Opiumwet, maar staat het wel op de Geneesmiddelenlijst, wat betekent dat je een vergunning nodig hebt om de stof te produceren, bestellen of verkopen. Desondanks is het mogelijk 4-FA online aan te schaffen. In enkele Europese landen, zoals Duitsland, Polen, Hongarije, het Verenigd Koninkrijk en Slowakije is 4-FA illegaal.

Chemische eigenschappen

4-FA

4-fluoramfetamine bevordert de afgifte van dopamine, serotonine en norepinephrine en remt de heropname van deze stoffen in de hersenen. 4-FA is nauw verwant aan amfetamine: op de vierde plek van de phenylring is een waterstofatoom vervangen door een fluoratoom.

In het onderzoek met ratten werd ontdekt dat 4-FA de activiteit van het enzym tryptofaan hydroxylase vermindert en de serotonine- en 5-hydroxy-indolazijnzuurniveaus in de gehele hersenen verlaagt. De verminderde aanwezigheid van deze stoffen duurde slechts korte tijd (2-6 uur na injectie van de stof) en binnen 24 uur waren zowel serotine als 5-hydroxy-indolazijnzuur weer terug op normaal niveau.

Effecten

Over 4-FA worden de volgende positieve effecten gerapporteerd; het is een stimulant die de energie doet toenemen en euforische gevoelens veroorzaakt, vergelijkbaar met MDMA. 4-FA verbetert de gemoedstoestand en wakkert warme gevoelens en empathie aan. Het veroorzaakt een gevoel van openheid en saamhorigheid en maakt je spraakzamer. Verder vergroot 4-FA de zintuigelijke waarneming, veroorzaakt het een Ďbody highí en stimuleert het de lust om te dansen. Sommige gebruikers ervaarden dat ze compleet werden opgenomen door de muziek, ook rapporteerden ze een sterker gevoel van controle dan bij MDMA.

Net als bij andere amfetamines kan 4-FA stijve kaken en knarsetanden veroorzaken en onderdrukt het de eetlust. In vergelijking met andere research chemicals lijkt het overhittingseffect minder heftig te zijn, maar oververhitting is nog steeds een risico. Verder verhoogt 4-FA de hartslag en kan het misselijkheid, hoofdpijn en gevoelens van angst en onbehagen veroorzaken. Slapeloosheid is een ander mogelijk bijeffect van 4-FA.

Gebruikers melden dat de empathogene effecten over het algemeen het sterkst zijn de eerste drie uur na inname, daarna krijgen de stimulerende effecten de overhand.

Gebruik

Volgens verschillende bronnen ligt een gemiddelde dosering tussen de 80 en 140 mg. Een dosering van 50-80 mg zorgt voor een milde trip.

4-FA komt meestal voor als wit poeder, soms zit het in een pil. Oraal innemen werkt het beste: los in poedervorm, in een capsule of in een vloeitje gewikkeld. Het is ook mogelijk het poeder met water of vruchtensap te mengen. Na een half uur tot een uur komt het effect op. De hele ervaring duurt meestal ongeveer 6 uur, met een piek rond 2-4 uur. Voor een enkeling houdt het effect maximaal 12 uur aan.

Het is ook mogelijk 4-FA te snuiven, hoewel dit het neusslijmvlies beschadigt en dit tot wel een kwartier pijn blijft doen. Als je het poeder snuift heb je een lagere dosering nodig. Het effect komt al binnen enkele minuten op, is intenser, maar duurt ook korter dan wanneer je het oraal inneemt.

Waarschuwing

Zoals al eerder gezegd is er op het moment van schrijven nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van 4-FA op de mens. Net als bij meer research chemicals geldt dat je je eigen Ďproefkonijní bent als je besluit het te nemen.

4-FA is nauw verwant aan speed (metamfetamine), daarom wordt verwacht dat ongeveer dezelfde gezondheidsrisicoís gelden voor beiden. Dit betekent dat je 4-FA nooit in combinatie met een MAO-remmer mag gebruiken. Een aantal voorgeschreven medicijnen, voornamelijk antidepressiva, bevat MAO-remmers . Daarnaast komen MAO-remmers voor in een aantal natuurlijke producten, zoals Syrische wijnruit (peganum harmala), banisteriopsis caapi, passiebloem en yohimbe.

Personen met een hartafwijking (bijvoorbeeld aderveralking of een hoge bloeddruk) moeten zeer voorzichtig zijn, omdat amfetamines het hart zwaar belasten.

Uit onderzoek blijkt verder dat amfetaminegebruik tijdens de zwangerschap het geboortegewicht van de baby kan verlagen en de kans op hartproblemen verhoogt. Daarnaast zijn andere geboortebeperkingen mogelijk. Metamfetamine (speed) wordt waarschijnlijk via de moedermelk getransporteerd, dit zou ook voor 4-FA kunnen gelden.

Voor zover wij weten zijn er tot nu toe geen fatale ongelukken met 4-FA gebeurd.

Combinaties

Er is niet veel bekend over de lange-termijneffecten van 4-FA en nog minder over interacties met andere stoffen. Over het algemeen zijn verschillende amfetamines (MDMA, speed) goed met elkaar te combineren, maar sommige gebruikers laten weten dat 4-FA de euforische effecten van MDMA onderdrukt.

Sommige mensen combineren 4-FA met methylone (MDMC), een andere research chemical die nauw verwant is aan MDMA. Zowel positieve als negatieve ervaringen komen voor, alhoewel de combinatie waarschijnlijk zeer schadelijk is voor de hersenen, omdat de neurotoxiteit van beide stoffen opeenstapelt.

Alcohol in combinatie met amfetamines zorgt voor een zware belasting van de lever en nieren, wat tot uitdroging kan leiden. Als gevolg hiervan kun je oververhit raken. Over het algemeen zullen alle negatieve bijeffecten van 4-FA sterker worden in combinatie met alcohol.

Er is nog niks bekend over de interactie van 4-FA met gangbare psychoactieve middelen, alhoewel duidelijk is dat 4-FA nooit met een MAO-remmer gecombineerd mag worden (zie ĎWaarschuwingí).

Verder lezen/kijken:

-4-FA in Spuiten & Slikken

-Erowid 4-fluoramphetamine vault

-Legale status van 4-FA

-4-fluoramphetamine in ratten: Fuller et al. Neuropharmacology, 1975.

Bronnen:

-Erowid 4-fluoramphetamine vault

-Wikipedia

-Drugsinfoteam

-Unity

-Drugsforum over research chemicals

-4-fluoramphetamine in ratten: Fuller et al. Neuropharmacology, 1975.



Reacties

 • Lisa 03-04-2016 10:20:11

  Hoi!

  Ik heb afgelopen vrijdag 4fmp in capsulevorm geslikt samen met een vriend van mij. Beide hadden we gedronken en na inname van 4fmp nog twee puntjes speed genomen. Na de inname van de speed hebben we vreselijke symtomen gekregen. het begon met een vreselijke hoofdpijn, ik dacht dat ik een migraine aanval had. Vervolgens heb ik vespreid over een uur staat kotsen, ik kon geen water binnen houden. Daarna ben ik rustig gaan zitten op de bank, werden mijn voeten gemasseerd en trok mijn hoofdpijn helemaal weg. Toen ik naar huis ging en dus op stond werd alles zwart voor mijn ogen. Ook hoorde ik mijn omgeving heel gedempt en nam een zeer harde oorruis het geluid over. Die oorruis is nu 2 dagen later nog steeds niet weg en als ik op sta word het nog steeds zwart voor mijn ogen. Mijn mond is nog steeds droog en ook de hoofdpijn wilt maar niet weg gaan. Mijn vriend is die avond 2 keer knock out gegaan. Ik heb de groote fout ever gemaakt. Ik had nooooiit moeten combineren en ik wil dit verhaal aan zoveel mogelijk mensen vertellen zodat niemand dezelfde stomme fout als ons begaat.

 • Alice 03-04-2016 17:14:41

  Ik heb gisteren 4fa gesnoven omdat ik niet wilde dat het te lang duurde. Ik had aardig wat gedronken ook. Het brandt als de hel maar voor de rest geen neveneffecten aan ondervonden. Effecten waren zoals beschreven, ik heb een prettige trip gehad, met fijne diepe gesprekken. Mijn bron had het zelf al veel vaker gebruikt dus wist hoe ik noest doseren.

 • Gopher 03-05-2016 22:32:16

  Speed is totaal niet hetzelfde als methamefatime tho...

 • Shady 16-06-2016 13:34:42

  Ik had ook tijdje geleden 2 pillen van 220 mg 4-FA
  Na de eerste pil ging alles precies zoals hierboven staat geschreven. Was top helder maar sociaal en euforisch. Ook vrij goede hallicunaties. Na de 2de pil voelde ik ook migraine opkomen, precies wanneer de 2de pil begon intewerken. Dit duurde vervolgens iets van 8 uur. Ook had ik dat als ik buitenkwam me ogen iets van 2 minuuten moesten wennen aan het licht, tot die tijd was ik dus helemaal verblindt :P . En ik kotste ook heel lijp, had ook na elke slok water kotste ik het weer uit.

 • Legalsilkroad.nliep 27-09-2016 11:34:05

  Ja, ik had een tijdje geleden ook een pil van 172 mg via een betrouwbare vendor. Op het feestje kon ik veel langer doorgaan dan op XTC en ook de "dinsdagdip" was niet aanwezig. Prettig spul. Memo aan mezelf. Niet te veel gebruiken!

 • BetterSafeThanSorry 27-09-2016 11:36:12

  O ja en laat je drugs testen mensen. Dan weet je zeker of je het goede spul hebt te pakken. Hier een lijstje met waar je dat allemaal kan doen.

  https://www.legalsilkroad.nl/drugs-testen-4fa-4fmp-drugstestservice-alle-adressen/

 • not4ForAll 05-10-2016 19:47:21

  WAARSCHUWING!
  Ik had eerst niet aan 4-FA gelinkt, maar ik kan nu uit de eerste hand ervaringen bevestigen:
  4-FA kan ernstige migraine-aanvallen veroorzaken, ook in mensen zonder enige voor geschiedenis met migraine.

  Om het in context te plaatsen:
  Eerste persoon duurde attack 3 dagen in totaal, was week aan het herstellen dag 1 hebben we 112 gebeld. Die gaven haar 2 shots fentanyl, morphine 2 puffers nadaÖ gillende hel was dat) Persoon 2 had nog nooit migraine gehad maar ik zie de verschijnselen opkomen, en doe wat ik kan om haar rustig te krijgen.. Na donkere kamer koude natte handdoek en knock out dose benzo werd ze alleen even wakker om te kotsen maar na 2,5 uur was het gelukkig voorbij..

  Dit was o.a. uit dezelfde batch waar al kilo's van door NL zijn gegaan, van wel bekende NL vendor en waar mín vrienden al vele grammen met veel plezier hebben geresearched.

  Jammer ik was dol op 4-FA maar dit voelt nu als een soort Russisch roulette waar ik liever van af zie.

 • BM 29-10-2016 15:42:17

  Ik heb al een keer of 10 4FA gebruikt en ook ervaring met speed, XTC en MDMA. Als je voorzichtig bent met doseren is er volgens mij niets aan de hand. Ik neem als we naar een feestje gaan een capsule van 110mg na het eten. Meestal voor het na binnengaan nog eens eentje. Dit geeft bij mij geen bijwerkingen en het effect tussen speed en XTC in. Dus wakkerder, empatischer (ik moet me echt inhouden in het bijzijn van vrouwen). De wakkerheid duurt dan bij mij tot einde feest, dus een uurtje of 8, al bouwt het na 6 uur wel wat af. Het empatische wordt na een uur of 4 minder. De volgende dag na een goede nachtrust heb ik er geen last van. Nadeel is dat ik er wel alcohol bij lust, wat bij speed en XTC niet het geval is. Daardoor dus toch een katertje ;-) Advies: voorzichtig aan, laag beginnen, niet te snel bijslikken. En ken je lichaam, maar dat geldt bij alle drugs, zelfs bij alcohol.

 • Mar 08-12-2016 13:20:31

  Ik denk dat je je huiswerk nog eens moet doen. Mdma en speed zijn helemaal niet goed te combineren. Misschien qua ervaring maar combinatie geeft meer risico op schade dan afzonderlijk gebruik.

 • Info 09-12-2016 21:09:17

  Er zijn de laatste 20 jaar in toenemende mate gehalogeneerde amfetaminederivaten op de markt, te koop voor jan en alleman. Ik ben helemaal voor het vrij zijn in het beslissen wat je in je lichaam stopt en dat deze stoffen beschikbaar mogen blijven voor de geïnteresseerde experimentator. Maar beste genotmensen, het is belangrijk eerst zelf onderzoek te doen voor je research-chemicals gaat consumeren!

  Ik schrik ervan als ik zie dat mensen het verschil niet opmerken tussen 4-fa en 4-fma. Nu ligt de dosering van 4-fa en 4-fma nog redelijk dicht bij elkaar, bij veel andere stoffen kan een vergissing betekenen dat je al schuimbekkend het leven laat en 5 dagen later opgeblazen en leeggelopen gevonden wordt. Dus LET OP EN DOE ONDERZOEK. Als je twijfelt aan je vermogens al die informatie van elkaar te kunnen scheiden en interpreteren, begin er dan gewoon niet aan.

  En wie denkt 4-fa te nemen terwijl het 4-fma is komt van een koude kermis thuis (zoals hierboven al eens in een comment beschreven). 4-fma werkt uit eigen ervaring nog wel even een stukje langer dan 4-fa, maar mist het warme, gezellige, feestelijke 'ik heb net heerlijk gedoucht' gevoel. In tegendeel, 4-fma kan wat warring en besluiteloos maken, als je niet een doel voor ogen had wat je met je tijdelijke kerncentrale ging doen. Het effect van 4-fma lijkt veel meer op een soort super-powered dextro-amphetamine broertje vergeleken bij 4-fa. Niet echt iets voor op een feestje dus. Tenzij je het fijn vindt om met een drukkend, ongezellig, werk-modus gevoel op een feestje te zijn, en dat dat gevoel dan na een paar uur overgaat in een warrig, hangerig maar toch gespannen high.

  4-fa is met het serotonerge effect, en in mijn mening zelfs ietwat entactogene gevoel juist bij uitstek iets voor social gatherings. Uit eigen ervaring kan 4-fa bij accurate, eenmalige (empirische) dosering van ongeveer 125mg bijdragen aan een positieve ervaring met voldoende energie om te dansen en genoeg helderheid om goede gesprekken te hebben. Je bent in elk geval zo'n 6-8 uur voorzien van een warme, gezellige, subtiele maar toch krachtige energiebron. Met 125mg kan mentaal weinig misgaan en waarschijnlijk heb je een leuke dag. De afterglow is best prima te verdragen. Nadeel is wel dat je vervolgens nog zo'n 12-24 uur slecht of niet slapen zonder hulpmiddelen.

  Maar het houden aan de 'standaard' (empirische) dosering van 4-fa, zo'n 125mg, en het niet herdoseren wanneer het uitwerkt, is nu juist het heikel punt van dit goedje. Ik heb weinig mensen meegemaakt die na 125mg op dag 1 van een meerdaags festival dachten, dat was het dan - ik pak even rust en stap over op iets anders. Het komt veel vaker voor dat men om de pakweg 6 uur 125-160mg naar binnen werkt, 3-4 dagen lang. Deze mensen lopen vaak hoog risico, zonder dat ze het zelf doorhebben (of willen weten). Ik heb vaak zien gebeuren om mij heen en zelf ook meegemaakt dat met constant herdoseren, niet slapen en weinig eten na een dag of wat een subtiele, lichte paranoia kan ontstaan. Het lijkt dan alsof iedereen het over je heeft, naar je kijkt, of iets van je vindt. De subtiliteit van dit alles kan onverwachts een stuk minder subtiel worden, waarna mensen echt stemmen gaan horen, heftige waanideeën krijgen, hun vrienden niet meer vertrouwen, denken dat iedereen op het betreffende feest het op ze gemunt heeft, etcetera, etcetera.

  Het is bekend dat langdurig gebruik van oppeppende middelen op termijn vaak lijdt tot psychotische episodes. Maar met betrekking tot de gehalogeneerde amfetamine derivaten (2-fa, 2-fma, 3-fma, 4-fa, 4-fma, etc) lijkt het gevaar op acute negatieve reacties een heel stuk groter dan met veel andere amfetamine-achtige stoffen. Zo is 4-chloroampfetamine (dus 4-fa met fluor vervangen door chloor) zelfs een potent neurotoxine dat in laboratoria gebruikt wordt om selectief serotonerge neuronen te doden in celpopulaties. Dit goedje is naar mijn beste weten ook al eens aangetroffen als restproduct in een batch 4-fa, maar dat terzijde.

  Dan het combineren van 4-fa met 'gewone' straat-amfetamine (pep, if you will). Dit is zo ongeveer het riskantste wat je kunt doen en is de express train to lala-land. Wederom eigen ervaring. Om de een of andere reden is de combinatie amfetamine met haar 4-fluoro zusje een extreme katalysator voor psychotische episodes. Ik heb dit zelf dus een keer meegemaakt, en ken nog iemand die hetzelfde had. Als jouw idee van plezier is een hele dag na een festival in je kamer zitten en denken dat er cameras op je raam geplakt zijn en er microfoons in je muur worden geboord, terwijl babystemmetjes constant je naam roepen, dan moet je deze combinatie vooral doen.

  Dan is er nog het lichamelijk element; vooralsnog geven de berichten over hersenbloedingen en hartproblemen met deze stoffen niet veel moed.

  TL;DR

  1) leer het verschil tussen de verschillende gehalogeneerde amfetamine derivaten en bespaar je een kuifeest.
  2) doseer niet te hoog, het best blijf je bij 125mg.
  3) herdoseer niet, genoeg is genoeg, je riskeert psychotische episodes (je hoeft hier geen aanleg voor te hebben).
  4) combineer gehalogeneerde amfetamine derivaten NOOIT met andere amfetaminen. Zie punt 3 x 1000

 • R-C-SHOP.NL 06-03-2018 18:17:43

  Pfff, tja je kan alle research chemicals gaan verbieden. Er zal altijd iets nieuws komen.


Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.