EncyclopedieDe Dab Files

Azarius

  • $

$ 0, -

US$ 0,00

De Dab Files - Encyclopedie

Menu tonen Menu verbergen

De Dab Files

1 Reacties

To Dab or not to Dab?
Alles wat je altijd al wilde weten over dabben.

Wat is dabben?

Dabben is een innovatieve manier om cannabis te consumeren. In plaats van de bloemen direct te roken of verdampen, verdamp je een concentraat van de werkzame stoffen in de cannabis (cannabinoiden en terpenen). Je gebruikt een Ďdabberí, een speciaal hiervoor ontwikkeld instrument, om het cannabisconcentraat op een verhitte titanium Ďnagelí aan te brengen.

Met een nagel tover je elke gewone bong om tot professionele dab-uitrusting. Als het concentraat begint te verdampen kun je de damp inhaleren.

Dabben bestaat al minstens tien jaar, maar nu extractietechnieken snel verbeteren, wint de methode aan populariteit. De recente marihuana-legaliseringsgolf in de Verenigde Staten heeft hier zeker aan bijgedragen. Vooral voor medische gebruikers van marihuana kan dabben een uitkomst zijn, omdat het mogelijk is grote hoeveelheden cannabinoiden in ťťn keer tot je te nemen. Vanwege de sterkte worden cannabisconcentraten als harddrugs beschouwd in Nederland. Ze zijn dan ook niet te koop in de coffeeshop. Desondanks is het wel mogelijk om doe-het-zelf-concentraten te fabriceren en te dabben.

De ingrediŽnten van een Dab

oilrig

-Oilrig (glazen bong)

Een bong die speciaal voor het dabben is ontworpen wordt een Ďoilrigí genoemd. Een oilrig heeft een ingebouwde nagel met of zonder koepel. Het is ook mogelijk een normale glazen bong of waterpijp voor het dabben te gebruiken. In dat geval is het belangrijk dat de maat van de nagel aansluit bij de opening van de bong.

dabber-Dabber (dab gereedschap)

Een instrument om een kleine hoeveelheid van het concentraat af te schrapen en op de voorverwarmde nagel aan te brengen. Een dabber ziet er uit als een dun stokje en wordt gemaakt van glas, roestvrij staal of titanium.

-Nagel

nagel

Nagels zijn er in verschillende soorten en maten: bijvoorbeeld van glas, keramiek, kwarts of titanium. Alles werkt, zolang het materiaal maar bestand is tegen verhitting met een butaangasaansteker. Het voordeel van titanium is de lange levensduur. Ook komt er van titanium geen extra smaak vrij, die zich kan mengen met het concentraat. Een nagel kan een koepel hebben of heeft voor gebruik een aparte koepel nodig. De functie van de koepel is het binnenhouden van de damp. Een koepelloze nagel houdt damp binnen via een buitenschijf of door middel van gaten rondom de nagel zelf.

butaangasaansteker

-Butaangasaansteker

Hiermee verwarm je de nagel voordat je het concentraat aanbrengt. De nagel moet rood-heet verhit worden, zodat je genoeg tijd hebt voor de volgende stap.

cannabisconcentraat

-Cannabisconcentraat

Waar het allemaal om draait: het concentraat bevat cannabinoiden en terpenen uit de trichomenhoofdjes van de cannabisplant. Het THC-niveau kan oplopen tot wel 80%. In ons cannabisextractie encyclopedie-artikel kun je meer lezen over de productie van cannabisconcentraten.

Hoe dab je?

dabbing

Gevaren en voordelen

Het belangrijkste gevaar van dabben is ook het grootste voordeel: omdat concentraten zulke hoge concentraties cannabinoiden bevatten is ťťn dab veel sterker dan ťťn hit van een joint. Door medicinale gebruikers wordt dit als voordeel gezien, omdat het voor hen vaak moeilijk is de juiste concentratie van cannabinoiden te bereiken met het roken of verdampen van gewone bloemen. Het nadeel is dat dabben het mogelijk maakt een overdosis in te nemen, wat angst, misselijkheid of flauwvallen kan veroorzaken.

Daarnaast kan het fabriceren van cannabisconcentraten gevaarlijk zijn Ė vooral als je de butaangasmethode thuis gebruikt. Butaan is zeer licht ontvlambaar en leidt regelmatig tot explosies als het binnen wordt gebruikt!

Lees meer over de productie van cannabisextracten in ons Cannabisextracties encyclopedie artikel.

Zelf proberen?

In onze headshop vind je alle benodigdheden voor je eigen dabsessie.Reacties

  • moesty 24-03-2009 08:30:38

    hoi ik kom uit belgie heb spasmofilie en fibromaligie inorm veel pijn een hel ik had graag medicale weet heb een voorschrift voor zware croninche pijnen maaar waar vind ik hem en ik moet zeggen belgie staat nog veel achter op nedereland wie kan me helpen of ik kan ook naar de coffie chop gaan maar daar ben ik zo niet voor groetjes


Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.