EncyclopedieDamiana

Azarius

 • $

$ 0, -

US$ 0,00

Damiana - Encyclopedie

Menu tonen Menu verbergen

Damiana

3 Reacties

Damiana is beschikbaar in poeder- of versneden vorm in de online smartshop.

Wat is Damiana?

Damiana gedroogd

Damiana (Turnera diffusa) is een kleine struik met gladde, lichtgroene bladeren en gele bloemen. Het komt van nature in Afrika, Mexico en het zuidwesten van Texas in de Verenigde Staten.

Gedroogde Damiana bladeren en stengels worden gebruikt in diverse kruidenmengsels (zoals de Algerian Blend). Hoewel het beweerd wordt een milde high te geven die ongeveer 2 uur aanhoudt zijn de plant en de extracten daarvan wereldwijd nog legaal. Het is een veelgebruikt ingrediënt in producten die worden verkocht als afrodisiacum kruiden (bijvoorbeeld de Male Nitro en Venuswave).

Geschiedenis

De Maya's en de Azteken gebruikten damiana als afrodisiacum, ontspannend middel en als algeheel tonicum om de gezondheid te verbeteren. Vader Juan Maria de Salvatierra, een Spaanse missionaris, deed als eerste verslag van het drankje dat de Mexicaanse bevoolking van de damianabladeren maakte. Aan dit drankje werd suiker toegevoegd en men dronk het voor haar stimulerende eigenschappen op het gebied van de liefde. In de jaren 1870 werd het geïmporteerd in de Verenigde Staten als een tinctuur en geadverteerd als een krachtig afrodisiacum.

Hoewel in 1888 damiana werd opgenomen in de eerste editie van de 'National Formulary' (NF), is het nooit in de US Pharmacopeia gekomen, en het elixer werd uiteindelijk geschrapt uit het NF in 1916. Hoewel sommige commerciële bedrijven het bleven verkopen aan de Amerikaanse markt, was damiana bijna verdwenen tot de jaren '60 hippie-beweging het weer populair maakte.

Plantkundig

Damiana bloem

Een kleine, kort gestalkte struik met ovale, lichtgroene, gekartelde bladeren tussen de 1 tot 2,5 cm lang en 6 mm breed. De bloemen zijn geel en aromatisch.

Chemie

Damiana bevat tussen de 0,5% tot 1% vluchtige olie complex (thymol, alpha-copaeen, 8cadinene, calamene, 1,8 cineole, alfa pineen, beta-pineen, calamenene), dat de plant haar karakteristieke geur en smaak geeft. Het bevat ook de flavonoïden en tannines.

Van geen van deze ingrediënten is bekend dat ze psychoactieve of lustopwekkende eigenschappen hebben. Er zijn dus geen inhoudelijke gegevens beschikbaar om de geclaimde effecten te bevestigen.

Wikipedia maakt echter melding van 3 studies die het effect als afrodisiacum bij ratten bevestigen: "Diverse onderzoeken met dierproeven lijken een toename van seksuele activiteit aan te geven in seksueel uitgeputte of impotente mannelijke ratten bij blootstelling aan damiana, alsmede een hogere mate van seksuele activiteit in het algemeen voor beide seksen."

Onderzoek geeft weinig tot zelfs geen informatie omtrent de toxicologie bij het gebruik van dit kruid.

Effecten van damiana

De voornaamste effecten zijn ontspanning, een milde euforische high en een toename van de seksuele lust.

Medicinaal gebruik

Damiana heeft geen bekend medisch gebruik. Het kan zwakke zuiverend en diuretische effecten teweeg brengen en functioneren als een milde spierontspanner.

Consumptie

Damiana kan worden geconsumeerd als thee of als onderdeel van een legale kruidenmix voor het roken. Bij het gebruik van de gedroogde bladeren is 5 gram genoeg voor een enkele dosering. . Bij het gebruik van damiana poeder kan een theelepel vermengd worden met water, sap, yoghurt of vla.

Waarschuwingen

Er zijn geen waarschuwingen of contra-indicaties voor dit kruid. Sommige websites vermelden dat overvloedige gebruik lever-of nierschade kan veroorzaken (maar geen betrouwbare bron is genoemd ter ondersteuning van deze claim). Overmatig gebruik zou ook kunnen leiden tot slapeloosheid, hoofdpijn, misselijkheid en braken.

Combinaties

Zover bekend, kan damiana met elk ander afrodisiacum of ontspannend kruid gecombineerd worden.

Kweek

Damiana thrives in any good soil if given a sunny location. It should be watered abundantly from spring to fall, and sparingly in winter. In the greenhouse the temperature should not go below 13 degrees Celsius at night. Damiana is propagated by seeds and cuttings.

Damiana gedijt in elke goede grond zolang het op een zonnige plek staat. Het moet overvloedig water gegeven worden van de lente tot aan de herfst, en spaarzaam in de winter. In een kas moet de temperatuur 's nachts niet onder de 13 graden Celsius komen. Damiana wordt gekweekt door middel van zaden en stekken.

Bronnen en referenties

www.drugs.com

www.erowid.comReacties

 • ziena 26-10-2014 21:10:39

  Werkt ontspannend

 • ziena 26-10-2014 21:16:40

  Hoe kom ik aan de zaadtjes!

 • Simon 11-03-2017 09:57:57

  Ik heb een zakje Damania poeder 80gr en zou dit willen gebruiken voor mij en mijn partner als afrodisiacum.
  Hoeveel poeder doe ik best in een koffie of chocomelk voor een goed effect ?


Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.