EncyclopedieWietzaden, een overzicht

Azarius

  • $

$ 0, -

US$ 0,00

Wietzaden, een overzicht - Encyclopedie

Menu tonen Menu verbergen

Wietzaden, een overzicht

2 Reacties

Als je je eigen wiet wilt kweken uit zaad, dan is er keuze uit honderden, zo niet duizenden verschillende soorten. Om de juiste soort te kiezen is het belangrijk om te beslissen wat je wensen en voorkeuren zijn. Wil je voornamelijk hoge opbrengsten behalen? Kies je voor een soort met een aparte geur en smaak? Of is de wiet bestemd voor medicinaal gebruik? Binnen- of buitenkweek? Deze, en andere vragen zul je eerst voor jezelf dienen te beantwoorden voordat je de voor jou meest geschikte soort kunt uitkiezen.

Regulier of gefeminiseerd zaad

Als eerste kun je ervoor kiezen om te kweken uit regulier of vrouwelijke (gefeminiseerd) zaad. De regulier zaden zijn goedkoper, maar bevatten ook planten van het mannelijk geslacht, welke verwijderd dienen te worden voordat ze de vrouwelijke planten bevruchten. Doe je dit niet, dan zal de vrouwelijke plant vol zaden komen te zitten, wat niet bevorderlijk is voor de smaak en potentie.

Als je vrouwelijke zaden aanschaft zullen alle planten van het vrouwelijke geslacht zijn. Dit betekent dat je meer zekerheid hebt over het aantal planten wat je overhoud en je geen mannelijk planten hoeft te identificeren.

Zaadbanken

Vandaag de dag is er de keuze uit een duizelingwekkend aantal soorten. Maar voor welke wietzadenleverancier kies je? Bij Azarius hebben we alleen merken in het assortiment met een goede reputatie als het aankomt op kwaliteit.

Toen de eerste coffeeshops hun deuren openden in de vroege jaren '70 bestonden er nog geen zaadbanken. Dit zou nog minstens 10 jaar duren. In het begin van de jaren '80 arriveerden de eerste kruisingen en zaden uit de VS, die door Nederlandse pioniers werden gebruikt om door te kruisen. Het waren bedrijven als Sensi Seeds (opgericht in 1985) die voor een revolutie zorgden en als eerste hun genetica in de vorm van zaden te koop aanboden.

Vanaf halverwege de jaren 2000 raakte het veredelen en de verkoop van wietzaden in een stroomversnelling. Het waren met name de Spaanse zadenbanken zoals Dinafem en Sweet Seeds die, mede dankzij soepele wetgeving in Spanje, een grote schare fans aan zich wisten te binden door goede genetica te combineren met aantrekkelijke prijzen.

Autoflowering / Zelfbloeiers

Normaal gesproken gaat de wietplant bloeien vanaf het moment dat de dagen korter worden in het najaar (of de kweker de lichtcyclus in de kweekruimte aanpast). Bij autoflower planten is dit echter niet nodig, deze bloeien ongeacht het aantal uren licht.

Deze eigenschap is te danken aan de genen van de de Ruderalis plant, die een stuk kleiner is maar 'automatisch' begint te bloeien zodra deze volwassen is. Zelfs als de kweker het aantal lichturen op 18 uur licht laat staan (wat er normaal gesproken voor zorgt dat de plant maar door blijft groeien) zal de plant volledig uitbloeien van zaadje tot oogst in zo'n 90 dagen (of minder).

De meest recente autoflowering soorten zijn in staat om in korte tijd uitstekende opbrengsten van goede kwaliteit te leveren. Een ander voordeel is dat meerdere oogsten per (buiten)seizoen behaald kunnen worden.

Sativa

Wietplanten met overwegend Sativa eigenschappen zijn te herkennen aan hun bladeren met 'dunne', smalle bladeren en wat meer langgerekte groei. Ze hebben doorgaans meer licht nodig dan Indica's en bloeien ook langer. Soorten die de naam 'haze' dragen zijn overwegend Sativa. Bekende haze-soorten zijn Neville's Haze en Super Silver Haze.

Vergeleken met Indica-soorten bevatten haze-varianten meer THC en minder CBD. Dit zorgt voor een meer 'high' en opwekkend effect, wat zich veelal uit in een creatieve boost.

Sativa's zijn met name geschikt voor kweek in een Screen Of Green, waarbij de vele vertakkingen op een net of rek worden gebonden om zo tot een gelijk bladerdek met toppen te komen.

Enkele voorbeelden van typische Sativa-soorten zijn:

Kali Mist (Serious Seeds)
Arjan's Ultra Haze #1, gefeminiseerd
Arjan's Haze #3, gefeminiseerd
Sativa mix (Greenhouse) gefeminiseerd
Collection pack Sativa (Paradise Seeds)

Indica varianten hebben bredere bladeren en zijn korter en bossiger. Ze hebben een ander groeipatroon en bloeien ook een stuk sneller. 'Skunk'-soorten zijn overwegend Indica's.

Vergeleken met de Sativa beschikken Indica-varianten over hogere CBD-waarden dan THC. Dit zorgt voor een meer 'stoned' en ontspannend gevoel. Deze soorten zijn dan ook erg geschikt voor onder andere slapeloosheid en voor pijnverlichting.

Indica's zijn geschikt voor zowel de binnen- als buitenkweek, evenals de teelt in een zogenaamde 'Sea of Green', waarbij vooral de hoofdtop voor de opbrengst zorgt.

Enkele voorbeelden van bekende Indica-soorten zijn:

Skunk #11(Dutch Passion)
Ortega Indica (Dutch Passion) feminized
Collection pack Indica (Paradise Seeds)
Indica mix E (Greenhouse) feminized

Hybrides

Hybrides zijn kruisingen die een (enigszins) gelijkwaardig aandeel Sativa als Indica (en/of Ruderalis) genen bevatten. Veredelaars combineren deze eigenschappen vaak om tot een nieuwe, unieke soort met de door hen gewenste eigenschappen te komen. Dit kruisen kan verschillende generaties in beslag nemen, en daardoor een tijdrovend karwei zijn.

Vaak domineert of het Indica gen (Big Bud, Sensi Star etc), of het Sativa gen (Jack Herer etc). Op onze website geven we doorgaans aan in welke verhoudingen de genetica zich uit.Reacties

  • Il marley 11-01-2017 15:56:19

    Hi I'm interested to buy seeds I first time growing pots send me information on [email protected] cheers

  • gewoon Jan 24-05-2018 21:39:11

    Mijn bestelling AD954204 zijn drie zaden niet ontkiemd het gratis zaadje doet het geweldig.
    Ik ben hierdoor teleur gesteld dat de zaadjes niet zijn uitgekomen.


Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.