EncyclopedieDe War on Drugs

Azarius

  • $

$ 0, -

US$ 0,00

De War on Drugs - Encyclopedie

Menu tonen Menu verbergen

De War on Drugs

1 Reacties

Hoe de oorlog begon

De War on Drugs is een oorlog die, net als de War on Terrorism, nooit kan worden gewonnen. De term ĎWar on Drugsí werd voor het eerst gebruikt door president Richard Nixon in 1971, maar hij was zeker niet de eerste die campagne voerde tegen de vrijheid om cannabis en andere psychoactieve substanties te gebruiken. Een ander belangrijk figuur is Harry Anslinger, voormalig hoofd van de Federal Bureau of Narcotics, die zich specifiek richtte op de bestrijding van marijuana.

De War on Drugs is gericht op alle drugs, met uitzondering van tabak en alcohol; middelen waarvan het gebruik gereguleerd is en die belast worden. In de War on Drugs wordt over het algemeen geen onderscheid gemaakt tussen verslavende en niet-verslavende drugs, tussen schadelijke en onschadelijke drugs of tussen gebruik voor verdoving en gebruik om het bewustzijn te verruimen.

Nancy Reagan probeerde tieners aan te moedigen om Ďgewoon nee te zeggení tegen alle drugs, en dan vooral tegen middelen die niet belast worden en die niet door farmaceutische bedrijven worden verkocht. Haar campagne mislukte jammerlijk, net zoals alle andere inspanningen die ervoor moeten zorgen dat mensen zich tot alcohol, tabak en farmaceutische medicijnen beperken.

Schadebeperking

Een veel betere aanpak, die door de meeste drugsgebruikers wordt gepropageerd, is om schade proberen te voorkomen. Dit kan door middel van eerlijke informatievoorziening, het uitdelen van schone naalden, of bijvoorbeeld door ondernemers toe te staan cannabis te verkopen, zodat gebruikers het niet bij criminele dealers hoeven te halen. (Een goed voorbeeld hiervan is het Nederlandse coffeeshopbeleid, waardoor iedere meerderjarige legaal een paar gram cannabis kan kopen.)

Voorstanders van de War on Drugs maken zich over het algemeen niet zo druk om schadebeperking. Ook realiseren ze zich niet dat hun Ďoorlogí vaak meer schade aanricht dan de bestreden drugs zelf. Zo zitten de meeste gevangenen in de Verenigde Staten opgesloten vanwege een drugsovertreding. De toekomst van vele jonge studenten is geruÔneerd omdat ze werden betrapt met een joint.

De War on Drugs is mislukt

In 2011 kwam een zelfbenoemde commissie van 19 leden bij elkaar. Onder hen de voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan, Mexicoís voormalige president Ernesto Zedillo, BraziliŽís voormalige president Fernando Henrique Caroso, de voormalig Colombiaanse president Cesar Gaviria en ook de voormalige V.S. Federal Reserve-voorzitter Paul Volckel en de huidge minister-president van Griekenland George Papandreo. Zij verklaarden: ĎDE WAR ON DRUGS IS MISLUKT.í Ook prominente Latijns-Amerikaanse schrijvers Carlos Fuentes en Mario Vargas Llosa maakten deel uit van de commissie, net als het voormalige hoofd van het EU-Buitenlands Beleid Javier Solana en George Schultz, een voormalige V.S. staatssecretaris.

In 2010 spendeerde de federale overheid van de V.S. meer dan $15 miljard aan de War on Drugs. Dat komt neer op $500 per seconde.

De afgelopen jaren heben veel landen hun drugswetgeving aangepast. Het meest opvallend zijn Portugal, TsjechiŽ en Peru, die het bezit van kleine hoeveelheden van diverse substanties hebben gedecriminaliseerd. Helaas gaat het in Nederland, dat toch lange tijd als zeer progressief land bekend stond, alleen maar bergafwaarts.Reacties

  • bb 25-03-2017 16:09:47

    Czechoslovakia no longer exists. It split after Velvet Revolution in early 90's. As far as I know the drug law has not changed in Slovakia


Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.