EncyclopedieSida Cordifolia

Azarius

  • $

$ 0, -

US$ 0,00

Sida Cordifolia - Encyclopedie

Menu tonen Menu verbergen

Sida Cordifolia

0 Reacties

Wat is Sida Cordifolia?

Sida Cordifolia is verwant aan Ma-huang (Ephedra) en komt van oorsprong uit India, waar het ten ten minste 2000 jaar gebruikt is in de ayurvedische geneeskunde. Evenals ephedra, bevat Sida efedrine, maar in kleinere hoeveelheden. Efedrine wordt veel gebruikt als prestatieverbeteraar en als party energizer.

Plantkundig

Sida cordifolia is een kruid in de Malvaceae familie, is inheems in India, Cambodja en Sri Lanka, en groeit in de overgangs- of afval gebieden. De bladeren zijn hartvormig met een enkel blad op elk knooppunt. De bloemen worden geproduceerd in de groeiende uiteinden en zijn geel van kleur.

Chemie

Bestanddelen onder andere: efedrine (1%), fytosterolen en kaliumnitraat.

Effecten

De structuur van Efedrine (EPH) is vergelijkbaar met die van de synthetische derivaten amfetamine en methamfetamine. Efedrine wordt vaak gebruikt als een stimulerend middel, eetlustremmer en concentratie hulp.

Efedrine is een sympathicomimetische amine - dat wil zeggen, het belangrijkste werkingsmechanisme berust op de directe en indirecte werking op het adrenerge receptor-systeem, dat deel uitmaakt van het sympathisch zenuwstelsel of SNS (sympathetic nervous system). Het centrale zenuwstelsel is er tevens bij betrokken, maar de belangrijkste klinische effecten worden veroorzaakt door betrokkenheid bij het sympathische deel van het perifere zenuwstelsel. Want hoewel efedrine de bloed-hersenbarrière passeert, doet het dit niet erg efficiënt (efficiënte stoffen met soortgelijke werkingsmechanismen zijn onder meer amfetamine en metamfetamine).

Efedrine verhoogt post-synaptische noradrenerge receptor-activiteit door (lichte) directe activatie van postsynaptische a-receptoren en ß-receptoren, maar het grootste deel van het effect komt van de pre-synaptische neuron dat niet in staat is om onderscheid te maken tussen echte adrenaline of noradrenaline van efedrine. De efedrine, vermengd met noradrenaline, wordt door het noradrenaline heropname complex gevoerd en verpakt (samen met echte noradrenaline) in vesikels/blaasjes die zich op de terminale knop van een zenuwcel bevinden.

Als alkaloïde zorgt enige hoeveelheid van efedrine in een noradrenaline blaasje ervoor dat de algemene pH van het blaasje vermindert. Dit heeft als gevolg dat er een grotere kans bestaat dat het getroffen blaasje zal worden vrijgegeven bij een opvolgende actiepotentiaal die de zenuwcel ervaart.

De zenuwcellen in kwestie geven over het algemeen met vaste tussenpozen signalen door (het ‘afvuren’ van prikkels). Het effect van efedrine is een toename van het aantal vesikels die vrijkomen bij elk actiepotentiaal en mogelijk ook de tijdspanne te vergroten waarin de noradrenaline een kans heeft om post-synaptische neuron te beïnvloeden, op grond van het feit dat het heropname proces zowel noradrenaline als efedrine moet verwerken.

Het werkingsmechanisme van efedrine op de neurotransmissie in de hersenen is breed. Haar optreden als een agonist op de meeste grote noradrenaline receptoren en de mogelijkheid om de afgifte van zowel dopamine als in mindere mate serotonine te verhogen, door hetzelfde mechanisme als hierboven beschreven voor norepinephrine, wordt vermoed een belangrijke rol in het werkingsmechanisme te hebben.

Vanwege het vermogen van efedrine om dopamine neurotransmissie te versterken denken sommige onderzoekers het verslavende eigenschappen heeft. De mogelijkheid om serotonine en noradrenerge activiteit te versterken is klinisch relevant, maar wordt niet geacht bij te dragen aan de kans op misbruik.

Waarschuwing

Sida cordifolia kan trillerigheid, slapeloosheid, nervositeit en hoge bloeddruk veroorzaken.Gebruik geen efedrine indien u last heeft van hoge bloeddruk, bij hartproblemen, zwangerschap of indien u diabetisch bent. Combineer Sida niet met astmamedicijnen en MAO-remmers zoals antidepressiva en Yohimbe.

Legale status Sida Cordifolia, Ephedra en Efedrine

Sinds april 2004 is het volgens de Nederlandse wet verboden om ephedra en ephedra-houdende producten te verkopen.

Dit artikel is gebaseerd op de volgende pagina:

Wikipedia: Sida cordifolia
(Engelstalig)Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.