EncyclopedieOloliuqui

Azarius

 • $

$ 0, -

US$ 0,00

Ololiuqui - Encyclopedie

Menu tonen Menu verbergen

Ololiuqui

4 Reacties

Als je graag Ololiuhqui zaden wil bestellen, ze zijn beschikbaar in de online winkel.

Wat is Olioliuqui?

Hoewel deze plant onder verschillende namen bekend staat, is Turbina corymbosa (of het iets oudere Rivea corymbosa) de meest gebruikte. Het mexicaanse "ololiuqui" verwijst naar de zaden. Het is een winde, die aantal dezelfde alkaloïden bevat als de blauwe winde (morning glory), Ipomoea violacea zoals die van oudsher in Mexico gebruikt werden.

Geschiedenis

Een van de eerste beschrijvingen en illustratie van ololiuqui is afkomstig van Francisco Hernandez, een Spaanse arts die tussen 1570 en 1575 in opdracht van Philip II uitgebreid onderzoek deed naar de flora en fauna in Mexico. In zijn beroemde 'Rerum medicarum Novae Hispaniae thesaurus, seu plantarum, animalium, mineralium mexicanorum historia' uitgebracht in 1651 in Rome, beschreef en benoemt Hernandez ololiuqui in het deel "De Oliliuhqui, seu planta orbicularium foliorum".

In een fragment van een vrije vertaling uit de versie in het Latijn van 1651 valt te lezen: "Oliliuhqui, die sommigen coaxihuitl, of slangenplant noemen, is een klimmend kruid met dunne groene kordate bladeren, slank en met groene kegelvormige bladeren, en langwerpige witte bloemen. De zaden zijn rond en lijken op koriander. "

In zijn werk beweert Hernandez dat priesters de ololiuqui aten en in een staat van delirium raakten, waarin ze berichten uit het bovennatuurlijke ontvingen en communiceerden met hun goden. Volgens hem kregen de priesters visioenen en ervaarden ze onder invloed van het middel de meest vreselijke hallucinaties.

Als we de schrijvers van destijds moeten geloven, zou ololiuqui veelvuldig gebruikt worden in de valleien van Mexico, voordat de overheersers arriveerden. Het lijkt in deze context zelfs van groter belang te zijn geweest dan peyote of psilocybine-paddenstoelen. Ook werd het veel toegepast voor medicinale doeleinden. Ololiuqui werd gebruikt om winderigheid te genezen, als medicijn tegen geslachtsziekten, als pijnbestrijding en om tumoren te laten verdwijnen. Er werd aangenomen dat Ololiuqui een soort goddelijkheid bevatte, die wonderen kan verrichten bij de juiste toepassing.

Ondanks de redelijk goede beschrijving en heldere beschrijving van Hernandez zorgde de identificatie van ololiuqui voor veel ophef en discussie in professionele kringen. Uiteindelijk werd ololiuqui in 1897 door M. Urbina geïdentificeerd als Rivea corymbosa Hall. f. (syn . Ipomoea sidaefolia (HBK)). Deze identificatie werd bevestigd door Schultes.

Plantkundig

Met Ololiuhqui word in het Nahuatl de naam van de zaden bedoeld, niet van de plant die de zaden draagt. Het betekent 'rond ding'. De zaden zijn klein, bruin en ovaal. De plant zelf is een klimplant, toepasselijk genaamd coaxihuitl, 'slangenplant', in Nahuatl, en door Spaanse schrijvers werd zij hiedra of bejicco genoemd. Het is een winde die onder veel omstandigheden snel groeit. In bergachtige gebieden in het zuiden van Mexico komt de plant veelvuldig voor. In tegenstelling tot teonanacatl (paddo's) draagt zij het zaad voor enkele maanden, en deze kunnen voor lange tijd en over lange afstanden vervoerd worden.

Chemische eigenschappen

Het hoofdbestanddeel in de zaden is lyserginezuuramide, ook wel ergine genaamd.

Effecten

Ololiuhqui is van de vier bekende hallucinogene middelen die we kennen uit Mexico waarschijnlijk de minst bekende. Onder de oorspronkelijke bewoners van het land is het echter het meest bekende en meest gebruikte middel. In het Westen staat het middel voornamelijk bekend om de effecten, die enigszins te vergelijken zijn met die van paddenstoelen en peyote. Experimenten hebben aangetoond dat een hallucinogene staat kan worden bereikt. Eerst bereikt men een staat van lusteloosheid en verhoogde visuele waarneming, totdat men zich uiterst ontspannen voelt en visioenen ervaart die de gebruiker meenemen tot zijn jeugd.

Gebruik

Qua gewicht zijn ololiuqui zaden ongeveer tweemaal zo potent als morning glory (blauwe winde). De informatie over doseringen op Erowid en doseringen van reguliere Morning glory kunnen je helpen de juiste dosering te bepalen.

C. Rätsch schrijft in de Encyclopedia of Psychoactive Plants het volgende over de dosering:

"De verse of droge zaden worden gebruikelijk toegevoegd aan alcoholische dranken als mescal, aguardiente, tpache en balche. Verse zaden worden fijngemalen en toegevoegd aan pulque (cf. agave spp.) waarna men ze laat weken. Deze drank, die bekend staat als piule, kan gedronken worden om hypnotische staten te bereiken. Vijftien of meer zaadjes kunnen vermalen worden om vervolgens in anderhalf kop water te laten trekken. De Zapotec stellen dat de sjamanistische dosis uit dertien paar zaden bestaat, traditionele doses bestaan ook uit 14 tot 22 zaden. Omdat zulke traditionele doses geen effect hadden op Westerse testers werden experimenten gehouden met grotere hoeveelheden:

De inname van 60 - 100 zaden resulteerde in apathie, onverschilligheid en een verhoogde gevoeligheid voor optische stimuli. Na ongeveer 4 uur volgde een langdurige fase van ontspanning en welbehagen. Dit in tegenstelling tot acht mannelijke testers waarbij een dosis tot 125 zaden geen effecten gaf behalve overgeven.

Doses van wel 300 tot 500 zaden zijn getest, voornamelijk met onbevredigende resultaten en krachtige bijeffecten als overgeven, diarree, etc."

Links / Referenties

LSD, Ololiuhqui & Other Ergolines

Dit artikel is gebaseerd op de volgende pagina's:

Teonanácatl and Ololiuqui, two ancient magic drugs of Mexico Bulletin on Narcotics. Issue 1, 1971; 3-14. By Albert Hofmann.
Notes on the Present Status of Ololiuhqui and the Other Hallucinogens of Mexico by R. Gordon WassonReacties

 • GtoThaillDog 16-04-2008 15:14:17

  Mijn ervaring met het hele proces:

  Voorbereiding:
  Een vriend had een leeg huis en we hadden 10 zaadjes besteld, ieder 5. We zijn eerst naar de DA gegaan om gedestilleerd water te halen voor de voorbereiding, omdat kraanwater mineralen en dergelijke bevat de de LSA kunnen afbreken. We hadden niet ontbeten en dus een compleet nuchtere maag (maximaal effect).
  Eerst gingen we de zaadjes ontdoen van velletjes enzo en daarna hebben we ze in stukjes gehakt wat nog best moeilijk bleek te zijn. We deden elk onze 5 gecrushte zaadjesmateriaal in een kopje. Ondertussen zat het water al in in een pannetje en dit werd verhit tot het kookpunt, toen het net onder het kookpunt was (dus geen belletjes meer maar wel heel heet) goten we het in onze kopjes tot deze half gevuld waren. Na anderhalf uur was het water afgekoeld tot kamertemperatuur en gingen we het geheel (rond 12 uur 's middags) opdrinken.

  Inname:
  Elke slok goed door je mond laten gaan en om de zoveel slokken een paar grote slokken normaal gedestilleerd water tussen door (om misselijkheid te minimaliseren). Ook moet je de zaadjes heel goed kauwen en een tijdje door je mond laten gaan alvorens ze door te slikken. Als het op is nog even wat gedestilleerd in je kopje doen en drinken (dan krijg je alle restjes binnen en minimaliseer je de misselijkheid nog meer door normaal gedestilleerd water te drinken).

  Eerste effecten:
  Na een kwartier begon bij mijn vriend de misselijkheid al, dit natuurlijk in combinatie van VEEL honger. Na iets van 20 minuutjes begon ik het zelf ook te voelen. Het irritante is dat je niet weet of je wat moet eten of niet, je wilt wel maar als je dan eet voelt dat ook weer misselijkmakend.

  De misselijkheid werd steeds erger en na een paar hapjes van dit en dat (na ongeveer een halfuurtje) hield mijn vriend het niet meer kotste alles uit. Ik had het er erg moeilijk mee maar ik hield het binnen, het is echt hele nare misselijkheid.
  Na ongeveer anderhalfuur was de misselijkheid een beetje afgenomen maar kwam in vlagen nog terug, nu kwamen echter wel de eerste psychoactieve effecten, ik voelde me een beetje zweven en zag helder, niet erg boeiend dus. Ik dacht dat we te weinig hadden genomen omdat je met paddo's na 20 minuutjes vaak al de eerste effecten voelt. Er was ook 1 minder fijn effect, dat was dat het voelde alsof mijn spieren in mijn armen en benen zich een beetje samentrokken, een soort kramp vooral als je ze strekt.
  Mijn vriend had besloten om maar wat hits van een puur pijpje wiet te nemen, omdat hij dacht dat het geen effect meer zou hebben omdat hij alles uit had gekotst. Ik had wel zin om onderhand ook wat meer te gaan voelen dus ik deed maar met hem mee. Na een paar goeie hits ging ik weer op de bank liggen en hebben we relaxte muziek opgezet.

  De trip:
  Binnen een paar minuten was alle misselijkheid ineens helemaal weg! Ik begon me supergoed te voelen en kreeg echt letterlijk het gevoel dat mijn ziel openbarstte. Al het eten smaakte ineens weer goed en het effect werd steeds maar meer en meer, maar ik bleef controle houden, wat soms bij paddo's niet meer het geval is. Het gevoel wat ik kreeg was pure euforie en het voelde echt zo goed dat het al die misselijkheid waard was. We hadden allemaal matrassen, kussens en dekens op de grond gelegd en hebben die middag de tijd van ons leven gehad als 2 kleine jongetjes (ja mijn vriend voelde toch duidelijk ook wat ondanks het feit dat hij het uit had gekotst).
  De hoofd effecten waren:
  - Veel energie
  - Een geweldig euforisch gevoel
  - De hele tijd lachen
  - Het gevoel alsof je helemaal opgaat in 1 moment en alle antwoorden van de vragen des levens zijn ineens zo duidelijk
  - Het open gaan van je ziel en je voelt je als herboren

  Er waren ook visuele aspecten, ik zag een lichte waas van gekleurde patroontjes en sommige objecten bewogen een klein beetje. Om het anderhalf uur ofzoiets deden we weer puur pijpje, en alle effecten kwamen dan weer net zo hard terug als het begin! (Goeie TIP om de trip maximaal te rekken). Rond 8 uur 's avonds was de LSA wel ongeveer uitgewerkt en waren we beide erg vermoeid, maar wel lekker geslapen en de volgende ochtend voel je je weer gewoon helemaal fit.

  Kortom:
  Het was echt een supertrip en voor herhaling vatbaar, je moet alleen wel goed rekening houden met die intensieve misselijkheid, maar naar mijn mening is dat het dubbel en dwars waard. Wat me opviel is dat je helemaal geen rode ogen krijgt als je wiet gebruikt en dat de effecten ervan heel anders zijn met LSA in je lichaam. LSA en wiet gaan PERFECT samen en zorgen voor een geniale trip zonder misselijkheid!
  P.S. Dit was gewoon mijn ervaring, iemand anders kan iets heel anders ervaren

  Peace

 • GtoThaillDog 17-04-2008 21:55:39

  Vergeten: Je krijgt ook nog een liefdevol gevoel naar alles en iedereen toe

 • dexter 01-12-2008 19:24:46

  Ik heb de zaden ook al eens geprobeerd 5 stuks maar de misselijkheid daar heb ik geen last van gehad. Niks eten is dan ook niet aanteraden je kan beter wel iets eten alvorens dit te consumeren . Het effect zal mms niet zo hevig zijn maar de misselijkheid ook niet. Ik nam het in combinatie met een beetje ephedra maar wel eerst de ephedra(nu wel niet meer legaal) en iets later dan de zaden. Het visueele blijft wel minder maar is in ieder geval beter dan doornappel (aftreksel wortel en bladeren) waar je de bittere smaak mond verwaring en verzwakte spieren voornamelijk benen veel minder ervaart
  zou zeggen mms de zaden fijnmalen ascorbinezuur en iets oppeppend gebruiken caffeine om de vermoeidtheid te maskeren

 • bas 18-03-2009 02:05:06

  euforis gevoel zoals Xtc ofzo kun je dat miss wel als vervangings middel gebruiken en zoals ik het lees is het nogal fijn


Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.