EncyclopedieCafeÔne

Azarius

  • $

$ 0, -

US$ 0,00

CafeÔne - Encyclopedie

Menu tonen Menu verbergen

CafeÔne

0 Reacties

Wat is Cafeïne?

Cafeïne is een alkaloïde xanthine die van nature in voedingsmiddelen voorkomt zoals koffiebonen, thee, kola noten, Yerba mate, guarana bessen en (in kleine hoeveelheden) cacaobonen. Dit artikel omvat alle dranken en producten die cafeïne bevatten. Het woord cafeïne komt van het Franse (tevens Spaanse en Portugese) woord voor koffie: café.

Koffiebonen geroosterd

Cafeïne is geïdentificeerd in meer dan honderd soorten planten, maar de meest gecultiveerde bronnen zijn de zaden (bonen) van de bessen van de koffie-boom (Coffea arabica of Coffea canephora, variëteit robusta), de bladeren en bladknoppen van de theestruik (Thea sinensis, ook bekend als Camellia sinensis), de moer van de kola boom (Cola acuminata) en de zaden (bonen) van de vrucht van de cacao (cocao) boom (Theobroma cacao). Waarom cafeïne is te vinden in zo veel planten is een kwestie van speculatie, maar een populaire theorie is dat cafeïne fungeert als een natuurlijk bestrijdingsmiddel; cafeïne is dodelijk giftig voor onder andere de larven van meelwormen en muggen.

Historie

Hoewel de thee consumptie in China duizenden jaren geleden begon, is het eerste gedocumenteerde gebruik van cafeïne in een drankje vanwege het farmacologisch effect afkomstig uit de 15e eeuw. De soefi's van Jemen gebruikten koffie om wakker te blijven tijdens de gebeden. In de 16e eeuw waren er koffiehuizen in Caïro en Mekka. In Europa werden in de 17e eeuw koffiehuizen geopend.

Cafeïne werd geïsoleerd door de Duitse chemicus Friedrich Ferdinand Runge in 1819. Volgens de legende deed hij dit op aandringen van Johann Wolfgang von Goethe (Weinberg & Bealer 2001)

Chemie

Chemische naam: 3,7-dihydro-1,3,7-trimethyl-1h-purine-2,6-dione.

Positieve effecten van cafeïne

Cafeïne verhoogt de hartslag, ademhaling, stofwisseling, maag/darm reflexen, de productie van maagzuur en urine en het ontspant gladde spieren, met name de bronchiale spier. Al deze invloeden variëren aanzienlijk van persoon tot persoon en kunnen afhankelijk zijn van de gevoeligheid van het individu, zijn / haar stofwisseling en van de regelmaat waarmee cafeïne ingenomen wordt. De duur van de werking wordt beïnvloed door hormonale status van de persoon, of hij/zij rookt of medicijnen neemt of een ziekte heeft die de leverfunctie schaadt.

Subjectief gezien melden mensen dat cafeïne hen een 'opkikker' geeft. Ze voelen zich minder slaperig / minder vermoeid en beter in staat tot snelle en aanhoudende intellectuele inspanning.

Negatieve effecten

Cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelsel en kan diverse effecten elders in het lichaam teweeg brengen. De symptomen van een overdosis cafeïne ("Caffeinism") zijn afhankelijk van de ingenomen hoeveelheid en kunnen van persoon tot persoon verschillen.

Dosering tussen 250 tot 750 mg (2 tot 7 koppen koffie) kunnen rusteloosheid, duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn, stijve spieren, slaapstoornissen, en onregelmatige hartslag. Doseringen daarboven kunnen alle voorgenoemde symptomen en evenals een reactie die vergelijkbaar is met een angstaanval, waaronder delirium, slaperigheid, oorsuizen, diarree, braken, lichtflitsen, ademhalingsproblemen en convulsies (extreme overdosis). Deze hoeveelheid cafeïne kan van een enkele dosering komen of van meerdere doseringen kort na elkaar.

Variëteiten

Cafeïne is een alkaloïde. Er zijn tal van verbindingen die alkaloïden genoemd worden, waaronder we de methylxanthines, met drie onderscheiden verbindingen: cafeïne, theofylline en theobromine, dat gevonden wordt in cola noten, koffie, thee, cacao bonen, yerba Mate en andere planten. Deze verbindingen hebben verschillende biochemische effecten en zijn aanwezig in verschillende verhoudingen in de verschillende plantaardige bronnen. Deze verbindingen zijn zeer vergelijkbaar en verschillen alleen door de aanwezigheid van methylgroepen in twee posities van de chemische structuur. Ze zijn gemakkelijk geoxideerd tot urinezuur en andere methyluric zuren die ook gelijk zijn in chemische structuur.

Cafeïne
Bronnen: Koffie, thee, kola noten, yerba mate, guarana.
Effecten: Stimulans van het centrale zenuwstelsel, hartspier, luchtwegen en diureticum. Vermindert vermoeidheid.

Theophylline
Bronnen: Thee
Effecten: Cardiale stimulans, gladde spierverslapper, diureticum, vasodilatator.

Theobromine
Bronnen: Primaire alkaloïde van de cacaoboon (1.5-3%) Kola noten en thee.
Effecten: Diureticum, gladde spierverslapper, cardiale stimulans, vasodilatator.

(Informatie uit Merck Index)

Links / Literatuur

Is Caffeine a Health Hazard?

Bronnen

Dit artikel is gebaseerd op de volgende pagina's / bronnen (Engelstalig):

Erowids Caffeine Vault
Caffeine FAQ
Wikipedia - Caffeine
Is Caffeine a Health Hazard?Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.