EncyclopedieOpium

Azarius

 • $

$ 0, -

US$ 0,00

Opium - Encyclopedie

Menu tonen Menu verbergen

Opium

4 Reacties

Wat is Opium?

Opium is een verdovend middel dat wordt verkregen uit de onrijpe zaaddozen van de papaver (Papaver somniferum L. of het synoniem paeoniflorum). Bij het inkerven van de slaapbol ontstaat een melkachtige sap genaamd opium. Deze sap bevat een verscheidenheid aan opiaten zoals codeïne en morfine. Het heeft een lange gebruiksgeschiedenis in Azië en Europa.

Geschiedenis

Opium is eeuwenlang een veel verhandeld product geweest en kent een rijke historie als verdovend middel en pijnstiller. Het was goed bekend bij de Grieken in de oudheid, die het de naam opion ('poppy sap') gaven, waarvan de huidige naam afgeleid is.

Het beeld van de poppy of bol capsule was een eigenschap van goden, lang voordat opium werd geëxtraheerd uit de melkachtige sap. In het Metropolitan museum staat in de Assyrische reliëf galerij een beeld van een gevleugelde god, in een bas-reliëf uit het paleis van Ashurnasirpal II op Nimrud, gewijd in 879 voor Christus. Het beeld draagt een boeket van papaver bollen op lange stengels, die door het museum als granaatappels omschreven worden.

Opium kan gerookt worden, soms in combinatie met tabak. Het roken van opium werd wereldwijd vaak geassocieerd met immigrerende Chinese gemeenschappen, de opium clubs waren een beruchte plaats binnen de Chinese wijken.

In de 19e eeuw leidde het smokkelen van opium van India naar China tot de Opium oorlog. Brittannië bezette Hong Kong, het begin van wat de Chinezen de 'eeuw van schaamte' noemen. Opium was destijds 's werelds meest lucratieve smokkelwaar, het werd beschreven door de vooraanstaande Harvard University historicus John K. Fairbank als "de meest langdurende en georganiseerde internationale misdaad van de moderne tijd."

Er waren geen wettelijke beperkingen op de invoer of het gebruik van opium in de Verenigde Staten tot de Harrison Narcotics Tax Act in 1914. Medicijnen bevatte vaak opium zonder waarschuwing op het label. Vandaag de dag zijn er diverse nationale en internationale wetten betreffende de productie en distributie van narcotica. In het bijzonder stelt Artikel 23 van de Single Convention on Narcotic Drugs (Enkelvoudig Verdrag inzake verdovende middelen) dat opium producerende landen een overheidsorgaan moeten aanwijzen om de legale opium gewassen zo snel mogelijk na de oogst in bezit te nemen en tevens alle groothandel en export door middel van dat orgaan te laten verlopen. Het farmaceutische gebruik van opium wordt wereldwijd strikt gereguleerd en niet-farmaceutisch gebruik is over het algemeen verboden.

Botanisch

papavers

De plant is een rechte, kruidachtige jaarlijkse, met veel variatie in de kleur van haar bloemen, evenals in de vorm van de vruchten en de kleur van de zaden. Alle delen van de plant, maar vooral de wanden van de capsules of slaapbollen bevatten een systeem van vaten, gevuld met een witte sap. De bloemen variëren in kleur van zuiver wit tot roodachtig paars. In de wilde plant zijn ze licht lila met een paarse vlek aan de basis van elk bloemblaadje.

De bollen variëren in vorm en omvang. Ze zijn doorgaans halfrond maar met een depressie bovenop, waar de stigma van vele stralen in het centrum gevestigd is; ze hebben een gezwollen ring onder de plaats waar de bol overgaat in de stengel. De kleine niervormige zaden, minutieus en zeer talrijk, zitten vast aan zijdelingse projecties van de binnenwanden van de bol en variëren in kleur van witachtig tot leisteen. De koppen zijn bleek groen in jonge exemplaren.

Opium wordt geëxtraheerd van de poppy of slaapbollen voordat ze rijp zijn en van Slaapbollen die in het Oosten groeien; de Europese variant levert doorgaans maar weinig op.

Chemie

De voornaamste alkaloïde, zowel naar medische belangrijkheid als kwantiteit waarin het voorkomt, is morfine. Hierna zijn Narcotine en Codeine van secundair belang. Onder de talrijke overige alkaloïden, tot in totaal ongeveer 1 procent van het geneesmiddel, behoren thebaïne, narceïne, papaverine, Codamine en Rhoeadine.

Effecten

De effecten van opium zijn vrij direct. Ze blijven 2-3 uur aanhouden, afhankelijk van de lichaamsgrootte, tolerantie en hoeveel je hebt gerookt.

Medisch gebruik

Opium wordt beschreven als een verdovend middel. Historisch gezien is voorgeschreven als pijnstiller, voor ontsteking gepaard gaan met benauwdheid, tyfus en pokken etc.

Gebruik

Opium wordt geëxtraheerd van de slaapbollen voordat ze rijp zijn. Wanneer de blaadjes van de bloemen gevallen zijn worden er voorzichtige incisies gemaakt in de wand van de bollen, die het binnenste van de bol penetreren. De afgescheiden sap , gedeeltelijk gedroogd, wordt verzameld door het op te schrapen. Alle schraapsel worden uiteindelijk tot een soort cakes gevormd, verpakt in opium bladeren of papier en verder gedroogd in de zon. De witte melkachtige sap wordt donkerder tijdens het drogen.

De beste manier om opium te roken is door middel van een waterpijp. Het verbrandt op een hogere temperatuur dan cannabis of tabak, dus houd je aansteker op de hoogste stand. Begin met een portie ter grootte van een luciferkop per persoon en bouw het op indien nodig. Op basis van de ondervonden effecten merk je vanzelf wanneer je op de juiste dosering zit.

Waarschuwing

Opium is een verslavend middel. Het is mogelijk om te overlijden aan een overdosering opium

Links / meer leesvoer

Purdue University - Papaver somniferum

Referenties

Dit artikel is gebaseerd op de volgende pagina's:

Wikipedia over opium

Erowids Opium poppy Vault

Botanical.com over opium

Lyceaum Opium FAQReacties

 • maarten 20-05-2008 15:00:14

  wat is een safi? wat gebruik je als filter ? en hoe hou je zo'n ding goed vast:p

 • jeroen 03-08-2008 15:51:32

  @maarten
  de safi is eigenlijk de chillumsteen dit ding houd de teer tegen en fungeert eigenlijk evengoed als filter.
  je steekt je chillumsteen in de chillum en zorgt dat hij goed vastzit. dan leg ik altijd eerst een klein beetje gewone tabak en dan pas met mijn hash/tabak mengsel zodat ik zeker ben dat bij het roken geen hash in men mond komt met het roken.

  vasthouden kan je doen zoals je eigenlijk zelf wilt. je kan hem als een gewone sigaret gebruiken of wat leuker is, de chillum tussen wijsvinger en middelvinger klemmen (bovenste kootjes) je hand als een soort tunnel te vormen. het deel waar je duim is aan je mond te zetten en de achterste opening bij je pink open te laten en te sluiten met je andere hand. je steekt de chillum aan haalt diep in en op het einde laat je de hand bij de achterste opening los en je krijgt een volle haal binnen en je inhalleert ineens goed :)

  kijk maar eens op youtube hoe je de chillum gebruikt

 • Een tevreden lezer 04-05-2014 20:50:37

  @Jeroen: Bedankt voor dit zeer informatief artikel. Het beantwoorde meer dan voldoende aan de vragen die ik me bij de drug stelde. Daabovenop is het zeer duidelijk en goed geschreven waarvoor mijn felicitaties.
  Kunnen we ergens meer van je werk(en) lezen?
  Alvast bedankt!

 • poo 04-04-2016 08:51:00

  hey


Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.