EncyclopedieCannabis

Azarius

 • $

$ 0, -

US$ 0,00

Cannabis - Encyclopedie

Menu tonen Menu verbergen

Cannabis

4 Reacties

wietplant

Wat is Cannabis?

Cannabis, een snel-groeiende bossige eenjaarsplant met dichte, kleverige bloemen, produceert de psychoactieve stoffen THC en CBD. De cannabis plant kan gedroogd of op andere wijze verwerkt worden tot producten met een hoge concentratie van psychoactive bestandsdelen die een medicinale of psychoactieve werking hebben na consumptie. Het consumeren wordt meestal gedaan door roken, vaporizen of eten.

Het is wereldwijd de meest gebruikte 'illegale' psychoactieve stof en heeft een lange historie van medicinaal, recreatief en industrieel gebruik. Vanwege de negatieve publiciteit, en het lobby werk van grote farmaceutische bedrijven, werd het bezit, gebruik, en de verkoop van psychoactieve cannabis producten legaal in vele landen in de vroege twintigste eeuw. De vezelachtige stengels van de plant worden gebruikt om hennep kleding en touw te produceren.

Geschiedenis

Cannabis was zeer goed bekend bij de Scythen, evenals de Thraciërs / Daciërs, wiens sjamanen (de kapnobatai - "degenen die lopen op rook / wolken") de cannabis bloemen verbrandden om trances te induceren. De cultus van Dionysus, die wordt verondersteld te zijn ontstaan ​​in Thracië, is ook gekoppeld aan de effecten van het roken van cannabis (en andere natuurlijke psychedelica zoals paddestoelen of de ergot schimmel).

De meest bekende gebruikers van cannabis waren echter de oude Hindoes. Volgens de legende droeg Shiva, een van de goden van de Hindoe drie-eenheid, zijn discipelen op om de hennepplant op alle mogelijke manieren te gebruiken. Cannabis wordt door sommigen ook gezien als de oeroude drug soma, die in de Veda's als een heilige bedwelmende hallucinogeen omschreven werd, hoewel een aantal geleerden suggereren dat ook de vliegenzwam paddestoel (Amanita muscaria) of een ayahuasca-achtige plant mengsel kan zijn geweest.

Hoewel cannabis al honderden jaren gebruikt is voor haar psychoactieve effecten, werd het voor het eerst alom bekend in de Verenigde Staten, tijdens de jazz-muziek scene van de late jaren 1920 en '30. Louis Armstrong werd een van de meest prominente toegewijden. Cannabisgebruik was ook een prominent aspect van de jaren '60 tegencultuur.

Het woord 'marihuana' (of 'marijuana') is een Mexicaanse term die populair werd in de late jaren 1930 in Amerika, tijdens een reeks van media en overheid programma's die nu de 'Reefer Madness Movement' genoemd worden.

Cannabis werd in 1937 verboden in de Verenigde Staten maar bleef desondanks een populaire recreatief middel. Tegenwoordig biedt een steeds groter aantal staten en landen juridische bescherming aan patienten die marijuana gebruiken met toestemming van een arts. (bijvoorbeeld in Californie)

Sommige landen zoals Peru, Portugal en Tsjechoslowakije hebben het bezit van kleine hoeveelheden voor persoonlijk gebruik gelegaliseerd.

Botanisch

Het geslacht Cannabis werd vroeger samen met brandnetels in de familie Urticaceae geplaatst, of met moerbeien in de familie Moraceae, maar wordt nu samen met Hop (Humulus sp.) beschouwd als lid van de familie Cannabaceae. Of de verschillende variëteiten van Cannabis een enkele soort zijn (Cannabis sativa L.) of meerdere soorten vormen is al meer dan twee eeuwen een omstreden onderwerp.

Ernest Small voerde een taxonomisch onderzoek naar cannabis en geconcludeerd dat er slechts een enkele soort bestaat met twee subsoorten, sativa en indica, die elk weer onderverdeeld zijn in een gecultiveerde en een wilde variëteit. Volgens dit concept werd C. sativa subsp. sativa geselecteerd voor eigenschappen die de vezel of zaadproductie verbeteren en heeft het een lage niveau van de psychoactieve delta-9-tetrahydrocannabinol (THC). Terwijl C. sativa subsp. indica vooral werd geselecteerd voor de productie van drugs en het relatief hoge THC niveau.

Cannabis planten zijn zeker nog in de natuur te vinden over de gehele wereld, maar de kwaliteit van deze wilde soort ('greppel-wiet') is over het algemeen vrij laag. Het merendeel van de cannabis wordt bewust gekweekt en kan zowel binnen als buiten groeien.

Chemie

Van de circa 400 verschillende chemische stoffen in Cannabis zijn de belangrijkste actieve bestanddelen: THC (tetrahydrocannabinol, of delta-9-tetrahydrocannabinol) en CBD (cannabidiol). THC kan degraderen tot CBL en CBN (andere cannabinoïden), die een je slaperig en gedesoriënteerd kunnen laten voelen. De verschillende wiet producten (van planten tot spacecakes) hebben verschillende verhoudingen van deze en andere cannabinoïden. Afhankelijk van de verhouding, zal de kwaliteit van de "high" variëren.

Effecten van cannabis

De primaire effecten waar de recreationele cannabis gebruiker naar verlangt zijn euforie, ontspanning en verandering in de perceptie en het denkvermogen. De werking verschilt afhankelijk van de dosering. Bij lage doseringen behoort o.a.: een gevoel van welzijn, een milde verscherping van de zintuigen (reuk, tast, gehoor) subtiele veranderingen in het denkproces en de expressie, praatgraagheid, giechelen, een toename in de waardering van muziek, meer eetlust en milde 'closed-eye visuals'. Bij hoger doseringen worden de visuals meer prominent, wordt je gevoel van tijd aangetast evenals je concentratievermogen en geheugen. Het denkvermogen en de mentale perceptie kunnen hevig veranderen.

Anekdotisch bewijs suggereert dat de Cannabis sativa soort de neiging heeft om meer van de cognitieve en perceptuele effecten te produceren, terwijl de Cannabis Indica meer van de fysieke effecten geeft.

Medicinaal gebruik

Marijuana (feitelijk cannabis extract) was legaal beschikbaar als een medicijn in de Verenigde Staten tot 1937, en werd verkocht als een middel voor de zenuwen -- maar de mensheid gebruikt cannabis medicijnen al veel langer. Marijuana verschijnt in bijna elke boek over geneesmiddelen dat door oude geleerden en wijzen geschreven is. Het wordt doorgaans als een van de top medicijnen beschouwd, ook wel 'panaceas' genoemd, wat letterlijk 'genees alles' betekend.

De lijst met aandoeningen waarbij cannabis naar verluid gebruik kan worden: multiple sclerose, kanker behandeling (ofwel het bestrijden van tumoren, of het verminderen de bijwerkingen van chemotherapie), gebrek aan eetlust bij AIDS-patiënten, glaucoom, depressie, epilepsie, migraine, astma , jeuk, sclerodoma, ernstige pijn, en dystonie. Deze lijst houdt niet eens rekening met de andere geneesmiddelen die gemaakt kunnen worden van marihuana - dit zijn slechts enkele van de ziekten waarvoor mensen cannabis roken of eten.

Er zijn meer dan 60 chemische stoffen in marihuana die medische toepassingen kunnen hebben. Het is relatief eenvoudig om deze in voedsel of drank te verwerken, of in een soort van lotion, met behulp van boter, vet, olie of alcohol. De chemische stof cannabinol kan nuttig zijn voor mensen die niet kunnen slapen. Een andere stof wordt gewonnen uit vroegtijdige toppen en heet cannabidiolisch zuur. Het is een krachtig desinfecterend middel. Marihuana opgelost in alcohol helpt mensen met de huidziekte herpes hun zweren te beperke; een zalf als deze was een van de eerste medische toepassingen voor cannabis. De bladeren werden ooit gebruikt in verband en een ontspannen niet-psychoactieve kruidenthee kan worden gemaakt van kleine cannabis stengels.

De meest bekende medicinale toepassing van cannabis is het tegengaan van misselijkheid en braken. Een van de meest belangrijke zaken bij de behandeling van kanker met chemotherapie of de behandeling van AIDS met AZT of Foscavir - het goed kunnen eten - maakt het verschil tussen leven en dood. Patiënten hebben gemerkt dat marihuana extreem effectief is in het bestrijden van misselijkheid. Er zijn zelfs zoveel mensen die het voor dit doeleinde gebruiken (ook al is het in hun land/staat illegaal) dat zij clubs hebben opgericht om elkaar te helpen bij het vinden van een voldoende voorraad.

Marihuana is ook nuttig in het bestrijden van twee andere ernstige en wijdverbreide aandoeningen. Glaucoom is de op een na belangrijkste oorzaak van blindheid, veroorzaakt door onbedwingbare druk op het oog. Marihuana kan de druk tegengaan en blindheid voorkomen. Multiple Sclerose is een ziekte waarbij het immuunsysteem de eigen zenuwcellen aanvalt. Spasmen en vele andere problemen zijn hiervan het gevolg. Marihuana helpt niet alleen bij het verminderen of te stoppen van deze willekeurige krampen, maar het er tevens voor zorgen dat multiple sclerose niet nog erger wordt.

Soorten

Hasjiesj of 'hasj' wordt gemaakt van diverse hoeveelheden van Cannabisbloem en -blad delen. De harsreservoirs van de trichomen (ten onrechte aangeduid als "polm") worden gescheiden van de plant via diverse extractie- en zeefmethodes zoals koudwater scheiding, of chemische extractie. Het restant wordt in hasjblokken geperst zodat het makkelijk mee te nemen en opbergbaar is, zonder het THC gehalte te verliezen door oxidatie. Stukjes worden afgebroken en verwarmt in bongs, (water)pijpen, joints, gemixt met tabak of gebruik bij de bereiding van eten zoals brownies, boter of cake.

Hoe gebruik je wiet?

De meest populaire consumptie methode van wiet is roken. De werking van wiet treedt vrijwel direct in. Wanneer het gegeten wordt kan het 1 tot 2 uur duren voordat de effecten manifesteren, voornamelijk gebaseerd op de hoeveelheid voedsel in de maag.

De dosering is vrij eenvoudig te beheersen. Een goede methode om je dosis te bepalen is door een kleine hoeveelheid te roken (1 a 2 trekjes), 5 tot 15 minuten te wachten en dan door te gaan indien gewenst. Een enkele inhalering van de rook van een bong, waterpijp of joint wordt een hit of trek genoemd. Een gemiddelde hit van een pijp weegt rond de 1/20ste gram. Met redelijke sterke wietsoorten is slechts een klein aantal hits voldoende om het volledige effect te ervaren.

Cannabis wordt ook gegeten. De vermalen toppen of hasj wordt het meest gebruik in cake (de befaamde 'spacecake') of brownies ('hasjbrownies'). De aangeraden manier om marihuana te eten is door het te bakken met boter of margarine op een middelhoog vuur, vervolgens de overgebleven vaste resten te verwijderen en de boter te gebruiken om mee te koken.

Zie Erowid (Engelstalig) voor enkele recepten. Wanneer de cake of brownies klaar zijn, berg ze dan op op een veilige plek (m.a.w. buiten het bereik van kinderen en argeloze familieleden).

Waarschuwing

Verschillende studies hebben aangetoond dat het gebruik van cannabis (net als vele andere sterke psychoactieve stoffen) kan aanzetten tot neuroses of psychoses bij degenen die reeds dit risico lopen. Studies hebben ook aangetoond dat het gebruik van cannabis niet de kans op een psychose niet verhogen bij gezonde individuen.

Hoewel cannabis je reactiesnelheid kan reduceren, en zodoende je rijvermogen vermindert, maakt het je tegelijkertijd voorzichtiger en bedachtzaam wat je uiteindelijk een bewust vastbesloten maakt om veiliger te gaan rijden (in tegenstelling tot drugs zoals alcohol en stimulansen, die mensen juist overmoedig maakt). Veel frequente gebruikers rijden al jaren met de auto, zonder ongelukken. Het moet echter wel vermeld worden dat het illegaal is om onder de invloed van een psychoactieve stof te rijden, dus mocht er desondanks een ongeluk plaatsvinden dan ben jij de schuldige volgens de wet en verzekeringsmaatschappijen. Het blijft dus eigen risico!

Contraindicaties

Negatieve effecten zijn onder andere: paranoia, droge mond, koude handen, ademhalingsproblemen, nervositeit en een versnelde hartslag. Andere effecten kunnen door omstandigheden zeer ongemakkelijk zijn zoals verminderde concentratie en geheugen, moeheid en verwardheid.

Bij sommige mensen kan het regelmatig gebruik van cannabis leiden tot een psychologische gewenning, wat het onderbreken of stoppen van het gebruik moeilijk maakt. Volgens Erowid hebben onderzoeken geschat dat 5 tot 10% van de cannabis rokers een dagelijkse gebruiker wordt, met de kanttekening dat de meeste rokers deze gewoonte stoppen rond hun dertigste en slechts weinigen nog steeds dagelijks wiet roken na hun veertigste. De meeste mensen merken geen tekenen van fysieke verslaving, maar met regelmatig, dagelijks gebruik kunnen milde tot gemiddelde ontwenningsverschijnselen aanwezig zijn. Doorgaans duurt dit minder dan een week maar het kan langer worden (tot 6 weken).

De meest voorkomende negatieve gevolgen voor de gezondheid van het regelmatig roken van cannabis zijn de long- en keelproblemen, waaronder: kuchen, verhoogde frequentie van keel- en longinfecties, en verminderde longcapaciteit. Tabaksrook bevat kankerverwekkende stoffen, maar geen enkel geval van longkanker is gekoppeld aan het gebruik van cannabis. Dit kan zijn omdat de cannabis zelf anti-carcinogene stoffen bevat, die schadelijke effecten van rook neutraliseren.

Het moet ook opgemerkt worden dat er de afgelopen jaren veel gebruikers zijn overgestapt van het roken (met een joint, pijp of bong), naar het gebruik van een vaporizer. Een vaporizer gebruik hitte in plaats van vuur om de actieve, heilzame stoffen te extraheren. Het produceert een wolk dampen in plaats van rook, dat derhalve geen kankerverwekkende stoffen bevat welke wel in rook aanwezig zijn.

Combinaties

Cannabis is verrassend goed te combineren met een uitgebreid aantal natuurlijke en synthetische psychedelica. Het heeft de neiging de misselijkheid van ayahuasca te verminderen, Amanita Muscaria (inmiddels illegaal) en cactussen. Het staat er tevens om bekend dat het de intensiteit en duur van paddo trips versterkt.

Cannabis / Wiet kweken

Een aantal artikelen omtrent het kweken van wiet zijn te vinden in de Azarius encyclopedie, waaronder de Sea of Green methode en tips over het buiten kweken van wiet

Voor uitgebreide instructies verwijzen wij naar de boekenafdeling van onze webshop: Cannabis kweek boeken.

Opslag

THC breekt na verloop van tijd af en een aantal tests hebben aangetoond dat na een jaar in een plastic zak, ongeveer de helft van de actieve Delta-9 THC wordt afgebroken in andere verbindingen. De meeste gebruikers melden dat de leeftijd van cannabis de kwaliteit niet ten goede komt.

Het gaat langer mee zolang het zorgvuldig bewaard wordt. Plastic zakken laten veel lucht door en zijn niet de ideale opslag manier. Goed gesloten glazen potten of plastic potten van laboratorium kwaliteit met goed sluitende deksel (niet tupperware) bewaren de kwaliteit van de cannabis beter dan dun plastic, mits bewaard in de vriezer of elders op een koele plek.

Naast de problemen van oxidatie en afbraak van de toppen, is er ook een schimmelprobleem. Cannabis zal gaan schimmelen net als andere plantaardige materialen. Hoe droger en beter afgedicht het plantmateriaal is, des te minder waarschijnlijk is het om schimmels te zien groeien. Veel voorraden gaan verloren door schimmel, die de cannabis onaangenaam maakt om te roken en die giftige bijproducten kan bevatten vanwege de schimmel. Dit kan ernstige allergische reacties veroorzaken bij sommige mensen. De algemene opvatting is dat beschimmelde toppen niet gerookt moeten worden. Als het ruikt naar schimmel of duidelijke tekenen laat zien, gooi het dan gewoon weg.

Links / Leesvoer

Cannabis gerelated artiklen van de Schaffer Library of Drug Policy
Nederwiet - hoe kun je thuis wiet kweken (Nederlands)
NORML - Organisatie in de V.S. die zich inzet voor aanpassingen in het Amerikaanse cannabisbeleid.

Referenties

Dit artikel is gebaseerd op de volgende bronnen:

Erowid over cannabis
Wikipedia over hasjiesj
Erowid over het opslaan van cannabisReacties

 • Schoschana 09-09-2015 09:01:27

  Gebruik nu 1 gram cannabisolie per dag. Ik vermeng de olie met kokosboter en maak er zetpillen van. Ik functioneer normaal. Ik doe mijn werk, slaap, eet normaal. Ik heb ook geen pijn meer van de uitzaaiing op mijn rib. Ik heb longkanker met uitzaaiing op rib en heup. Voor de klassieke geneeskunde ben Ik ongeneeslijk ziek, en is er chemotherapie en radiobestraling om mijn leven met een paar jaar te verlengen.

  Dit zonder garantie,en zonder garantie van kwaliteit van leven. Ik gebruik de cannabisolie nu voor een paar maanden en mijn longtumor is gestagneerd, zelfs een paar MM verkleint. Naar mijn gevoel helpt de cannabisolie perfect.

  Ik ben 62 jaar en heb nooit ervaringen gehad met cannabis,tot een paar maand geleden.Ik weet niet of iedereen de effecten met de olie zal hebben die ik heb. Maar voor mij Is het een wonderlijke plant.

 • opensourceinfected 30-10-2017 21:30:25

  gebruik nu alleen dagelijks cbd, omdat ik het nodig heb. heb dagelijks veel geblowd en was een hel..

 • angi 23-07-2018 00:40:15

  Do you sell actual buds?

 • Azarius 23-07-2018 09:13:54

  No, If only. Ask again in about 5 years. ;)


Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.