EncyclopedieCoca bladeren

Azarius

 • $

$ 0, -

US$ 0,00

Coca bladeren - Encyclopedie

Menu tonen Menu verbergen

Coca bladeren

8 Reacties

Wat zijn coca bladeren?

Het blad van de coca plant (Erythroxylum coca) wordt in verschillende landen in Zuid-Amerika al eeuwenlang gebruikt tegen diverse kwalen, en verwerkt in gerechten en producten. Traditioneel kauwt men op het blad, wat een licht stimulerend effect geeft (vergelijkbaar met koffie). Het is tevens de grondstof voor cocaïne.

Geschiedenis

Voordat Zuid-Amerika werd ontdekt door Columbus was het coca blad exclusief bestemd voor gebruik van leden van de koninklijke Inca familie. Inboorlingen gebruikten het blad voor mystieke, religieuze, medicinale en sociale redenen, en vanwege de voedingswaarde. Veroveraars maakten gebruik van de stimulerende eigenschappen en zagen het als een prima middel om vermoeidheid en honger tegen te gaan, om uithoudingsvermogen te vergroten, en voor het oproepen van een algeheel gevoel van welzijn. Coca werd eerst verboden door de Spanjaarden. In 1551 besloot de Bischop van Cuzco hiertoe, omdat het 'een kwaadaardig middel van de duivel' zou zijn. 16de eeuwse orthodoxe katholieke kunstenaar Don Diego de Robles verklaarde destijds: "coca is een plant van de duivel, uitgevonden om de inboorlingen uit te roeien." Maar de veroveraars ontdekten al snel dat het voor de oorspronkelijke bewoners moeilijk was om zonder hun 'gift van de goden' behoorlijk door te werken op akkers en in de mijnbouw. Het duurde dan ook niet lang voordat de bladeren werden verbouwd door de Katholieke kerk. Tijdens korte pauzes werden de bladeren zo'n 3 a 4 keer per dag uitgedeeld aan arbeiders.

Spaanse veroveraars die terugkeerden naar Europa namen het blad mee. Zelfs Shakespeare zou het hebben gerookt. Blad van de coca plant verliest snel zijn potentie en was derhalve moeilijk om over lange afstanden mee te nemen. Toch werd coca destijds geroemd als een 'levens elixer'. In 1814 verscheen een artikel in Gentleman's Magazine dat onderzoekers aanspoorde om te experimenteren met coca zodat het gebruikt kon worden als 'voedselvervanger, waardoor mensen zo nu en dan een maand zonder voedsel zouden kunnen overleven..."

De werkzame stof van de coca plant werd in 1855 voor het eerst geisoleerd door Duitse scheikundige Friedrich Gaedcke. Hij noemde het 'Erythroxyline'.

Coca-cola verscheen in 1886 voor het eerst op de markt, en werd aangeprezen als 'een voor de hersenen waardevol middel om alle zenuw kwellingen te genezen'. Coca-cola werd ingezet als drankje dat 'alle deugden van coca biedt, zonder de ondeugden van alcohol.' Het nieuwe drankje was verkwikkend en sloeg direct aan. Tot 1903 bevatte een normaal glas coca-cola ongeveer 60 milligram pure cocaïne. Vandaag de dag is dat vervangen door een extract van coca bladeren, zonder de werkzame stof erythroxyline. Het bedrijf Coca-Cola Company importeert jaarlijks zo'n 8 ton coca bladeren uit Zuid-Amerika.

Links

Uitjebol - Coca
Wikipedia over cocaReacties

 • Tess 24-10-2007 17:43:09

  Hehe, eindelijk nuttige info over drugs!

  danku zeer:)

 • tobias 13-12-2007 21:04:34

  heel heel goed uitgelegd allemaal echt grandioos, voor een mooie trip kan ik je persoonlijk het stille/naakt strand aanraden hier heb ik igg me mooiste trip beleeft

 • Guus 28-07-2008 12:43:51

  zijn toch wel een klein aantal dingen die ik hier wel graag aan zou willen toevoegen;

  Een nuchter persoon erbij is toch wel heel erg handig omdat die je kan vertellen hoe de werkelijkheid nog in elkaar zit.
  het kan namelijk heel storend zijn dat niemand weet hoe iets daadwerkelijk zit. want je kunt bij trippen de complete werkelijkheid kwijtzijn. Dan is het toch handig dat er iemand is die je de benodigde informatie kan geven.

  Ook zou ik zelf iedereen op het hart willen drukken dat mits er een nuchter persoon bij zit (de trip sitter) die wel ervaring met de desbetreffende drug heeft, of wel enige ervaring met drugs, een tripsitter die nerveus, onrustig, onzeker is of onwetend is, kan een hele nare invloed op de trip hebben. Daarom vind ikn het toch zeker aan te raden (vooral bij mensen die iets voor de eerste keer nemen) dat er ervarign is.

  verder een heel goed verhaal!

 • tripsalon 28-11-2012 19:00:04

  ik rook al meerde jaren wiet en wil ook een keer iets anders proberen zoals trippen. alleen ik heb nog nooit getript en wil het liefst iets doen wat legaal is maar toch wel echt laat trippen

 • whynot 24-09-2013 19:47:01

  kun jullie geen bladeren in vorm van thee verkopen naar schijnt zijn dees legaal in europa ofwel heb ik het mis kan zijn ...

 • Mate de Coca 25-10-2013 21:26:57

  where is coca leaves?
  i want to buy.

 • VAPE420 26-11-2015 13:45:08

  EXACTLY, I REMEMBER WE HAD COCA SEEDS! PLEASE BRING THEM BACK!

 • Fred 06-03-2016 02:00:02

  Alkaloid extraction, cocaine!


Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.