Encyclopedie5-HTP

Azarius

 • $

$ 0, -

US$ 0,00

5-HTP - Encyclopedie

Menu tonen Menu verbergen

5-HTP

20 Reacties

5-HTP supplementen zijn verkrijgbaar in de online Healthshop.

Wat is 5-HTP?

L-Tryptofaan en 5-HTP zijn aminozuren die als voedingssupplementen verkocht worden en door door het lichaam gebruikt worden als voorlopers voor de neurotransmitter serotonine (5-hydroxy-tryptamine). Zowel de 5-HTP als L-Tryptofaan zijn door bodybuilders gebruikt als een aminozuur. Tryptofaan wordt gebruikt om stemming te stabiliseren, als een steun bij het slapen en door sommige ecstasy en psychedelica gebruikers, omdat ze befaamd zijn om zowel de effecten van stoffen te verhogen en de uitwerking verlichten en helpen bij het stabiliseren van de stemming de dag na.

Historie

Tryptofaanpillen zijn is jarenlang gebruikt om slapeloosheid en depressie te behandelen en om de stemming te verbeteren. Dit aminozuur wordt omgezet in de hersenen naar serotonine, een belangrijke neurotransmitter die onder andere de stemming en slaap beïnvloedt. Maar in 1989 verbood de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) alle verkoop van tryptofaan als gevolg van een uitbraak van het eosinofiele myalgie syndroom (EMS, een zeldzame aandoening die de huid, bloed, spieren en organen aantast) onder duizenden mensen die de pillen namen. Ten minste 30 mensen kwamen om. De epidemie was te herleiden naar een slechte batch van tryptofaan, afkomstig van een Japanse fabrikant, die een onzuiverheid in de stof introduceerde als gevolg van een aanpassing aan het productieproces. Sindsdien is tryptofaan in de gezondheidswinkels en drogisterijen en op het internet vervangen door 5-HTP, een naast familielid.

Hoewel de productie van 5-HTP is heel anders dan die van tryptofaan, blijven zorgen over besmetting bestaan. Onderzoekers van de Mayo Clinic hebben een onzuiverheid gevonden die bekend staat als "piek X" in de commerciële monsters van 5-HTP; de FDA heeft tevens onzuiverheden gezien. Stoffen die op "piek X" lijken werden gevonden in het tryptofaan dat betrokken was bij de uitbraak van EMS in 1989. Tot nu toe, zijn er echter geen bevestigde gevallen van de ziekte door 5-HTP supplementen.

Chemie

5-HTP wat over de toonbank verkocht wordt, is gewonnen uit Griffonia zaad. De zaden zijn afkomstig van een Afrikaanse boom die meestal in Ghana en Ivoorkust voorkomt. 5-HTP kan ook synthetisch gemaakt worden in het laboratorium. Het uiteindelijke product is hetzelfde als de stof die door het lichaam aangemaakt wordt. Slechts een klein deel (3 tot 7 procent) van het Griffonia zaadje bestaat uit 5-HTP, dus is het consumeren van Griffonia zaden is geen efficiënte manier om 5-HTP binnen te krijgen.

Effecten van 5-HTP

Sommige mensen die 5-HTP gebruiken melden een betere stemmingsbalans, verminderde eetlust, verminderde onrust, betere impuls controle, en een betere slaapritme. Hoe werkt dit?

5-HTP (5-hydroxytryptofaan of 5-hydroxy-l-tryptofaan) is een natuurlijk supplement dat in de hersenen wordt omgezet in serotonine. Serotonine is een belangrijke stof in de hersenen die betrokken is bij stemming, gedrag, eetlust en slaap. Serotonine is ook betrokken bij impulscontrole. Zo kan een laag serotonine niveaus leiden tot verslavend gedrag zoals gokken of andere gewoonten veroorzaakt door verminderde wilskracht. Serotonine staat bekend als 5-H, of 5-hydroxytryptamine, en kan op veel plaatsen in het lichaam gevonden worden, met name in de hersenen, het gastro-intestinale systeem en in bloedcellen.

5-HTP wordt goed geabsorbeerd vanuit een oraal ingenomen dosering, ongeveer 70 percent eindigt in de bloedstroom. Het passeert gemakkelijk de bloed-hersenbarrière en verhoogt effectief de synthese van serotonine in het centrale zenuwstelsel.

Medische applicatie

Het voornaamste gebruik van 5-HTP is als antidepressiva. Verschillende kortlopende studies hebben aangetoond dat zo effectief kan zijn als gewone antidepressiva. Aangezien de reguliere antidepressiva ook worden gebruikt voor slapeloosheid en angst, is 5-HTP ook voorgesteld in de behandeling voor die aandoeningen, maar er is voorlopig onvoldoende bewijs dat het werkt.

Antidepressivia worden ook vaak gebruikt bij migraine. Een aantal studies suggereren dat het regelmatig gebruik van 5-HTP kan bijdragen tot het verminderen van de frequentie en de ernst van migraine, en kan helpen bij andere vormen van hoofdpijn. Bovendien zijn er voorlopige aanwijzingen dat 5-HTP de symptomen van fibromyalgie kan verminderen en kan helpen bij het afvallen.

Varianten

Ook L-tryptofaan is een voorloper van serotonine (en melatonine), maar alleen omdat het eerst deels omgevormd wordt tot 5-HTP. Tryptofaan is ook een aminozuur en essentieel in de menselijke voeding. Het is een van de 20 aminozuren in de genetische code.

Gebruik en dosering van 5-HTP

In sommige is gebruikt gemaakt van dosering van 300 mg per dag voor depressies, terwijl andere bronnen 50 tot 100 mg van 5-HTP als een hoge dosering beschouwen. Het merendeel van de 5-HTP producten die voor de consument verkrijgbaar zijn hebben dan ook capsules van respectievelijk 50 en 100 mg. In enkele gevallen kan er tijdelijk een dosering van 100 mg nodig zijn, maar over het algemeen moet 20-50 mg toereikend zijn.

Er is te weinig onderzoek gedaan naar 5-HTP om de ideale dosering en timing te weten. Het kan je slaperig maken, dus moet ieder voor zich uitmaken wanneer hij/zij het beste de stof kan innemen (ochtend,middag of avond) en in welke hoeveelheid.

Wanneer 5-HTP eenmaal begint te werken bestaat er de mogelijkheid om de dosering significant te verlagen en desondanks goede resultaten te behouden.

Waarschuwingen

Niet innemen met Monoamine oxidase remmers (MAO). Een hoge supplementatie van Tryptofaan bij drachtige dieren heeft geleid tot een vermindering van de worp en een toename van de sterftecijfers, versterkt door een eiwitrijke dieet.

Een excessief tryptofaan niveau in de hersenen kan leiden tot veranderingen in de waarneming en stemmingswisselingen. Dit is te verhelpen door een supplement van B3 en B6. Doseringen van meer dan 6 gram kunnen leiden tot zware belasting van de lever.

Zwangere vrouwen moeten hun arts raadplegen voordat zij 5-HTP innemen.

Contra-indicaties

De bijwerkingen van hoge doses 5-HTP (kan beschouwd worden als 100 mg en hoger) zijn misselijkheid en braken, maagkrampen, en nachtmerries. Tevens een verminderde zin in seks - serotonine heeft een remmend effect op seksueel gedrag. Vermoeidheid en slaperigheid kunnen optreden na enkele dagen of weken van gebruik, die zou kunnen aangeven dat er een pauze moet worden genomen wat betreft het 5-HTP gebruik.

Combinaties

De effecten van het nemen van 5-HTP, samen met een farmaceutisch antidepressivum zijn soms moeilijk te voorspellen. Aangezien de SSRI's, zoals Prozac, serotonine heropname blokkeren, en 5-HTP wordt omzet in serotonine, is het mogelijk dat gevaarlijk hoge niveaus van serotonine ontstaan. Deze aandoening wordt het serotonine-syndroom genoemd.

Het is moeilijk om de interactie van 5-HTP te voorspellen met lithium, MAO-remmers, bètablokkers, de anticonceptiepil of andere farmaceutische geneesmiddelen. Sommige artsen gebruiken een combinatie van twee of meer natuurlijke antidepressiva zoals 5-HTP, St. Janskruid of SAM-e. De interacties zijn niet geheel bekend en voorzichtigheid is geboden. 5-HTP mag alleen onder medische supervisie combineert worden met andere middelen.

Erowid heeft notities bijgehouden over de combinatie van 5-HTP met andere stoffen en een aantal gebruikerservaringen.

Links / literatuur

Tryptophan metabolism in humans

Eerlijke 5-HTP informatie door dr. Ray Sahelian, auteur van '5-HTP: Nature's Serotonin Solution' en 'Mind Boosters'.

Bronnen

Dit artikel is gebaseerd op volgende bronnen:

Erowid Tryptophan Vault
Eerlijke 5-HTP informatie door dr. Ray Sahelian, auteur van '5-HTP: Nature's Serotonin Solution' en 'Mind Boosters'Reacties

 • a normL 23-10-2007 22:57:42

  very to the point and informative. thank you for educating and sharing.

 • Phil 23-01-2012 03:28:58

  serotonin

 • Hendrik 18-06-2013 18:18:58

  Over de L-Tryptofaan: Zelf ben ik een experiment gestart met het gebruik van deze. Daarmee ook voortdurend allert op wat er gebeurd. Dit leidt ook tot onderzoek (steeds specifieker) naar dit middel. Daardoor mijn reactie op dit stuk.
  Er zijn weldegelijk bijwerkingen bekend zoals duizeligheid en een soort van elektroshocks door lichaam en hersens. Daarnaast, zeker bij het gebruik van andere middelen, is het goed om dit een arts voor te leggen. Ja! Het kan schadelijk zijn!! Gebruik google en zoek op: Tryptofaan bijwerkingen schadelijk en bepaal voor jezelf. Yep! Blijf onderzoeken (-;

 • suske 22-04-2014 11:00:18

  Ik heb enkele dagen 5 htp gebruikt in combinatie met sertraline (ssri) De bedoeling was om langzaam de sertraline af te bouwen en dit te vervangen voo. r 5 htp. Na 2 dagen gebruik werd ik snachts wakker met vreselijke spanningen wat over ging in een paniek aanval, vreselijk! Dit waren dezelfde symptomen die ik ervaarde voordat ik 10 jaar geleden met sertraline begon. ik ben 5 htp niet op eigen houtje gaan gebruiken, maar op advies van een psychiater. Het was prettig geweest als hij mij op de mogelijke bijwerkingen had gewezen, dan was ik er nooit aan begonnen!

 • mrray1983 02-08-2014 13:58:49

  Het zal best maar ik heb het maanden gebruikt en nog nooit een enkele bijwerking gehad.

  Geen misselijkheid enz.

  Wel had ik soms dat na bijvoorbeeld 2 weken niet gebruiken dat ik weer minder goed in slaap kwam.
  Maar das het enige :)

 • Unknown 23-10-2014 12:54:31

  Zeer misselijk geworden vannacht toen ik het middel voor het eerst gebruikte. Volgende keer 1 pil i.p.v. 2...

 • steshaster 22-04-2015 12:57:32

  @suske. Ik lees overal dat je SSRI's en 5-HTP niet samen mag gebruiken, dus ik vind dit gevolg niet zo vreemd. Met wie was dit plan bedacht, met je huisarts?

 • koekwaus 15-04-2016 12:41:34

  Normaal heb ik altijd al vreemde dromen dus ik was huiverig voor 5-htp griffonia extract. Maar ik slaap slecht dus wilde het toch proberen.

  Ik heb het pas 2 dagen gebruikt. Ik heb wel gemerkt dat het enkel helpt met slapen als ik het voor het slapen inneem. Ik kreeg er betere dromen van ipv slechter. Ik heb capsules met 500mg griffonia kruid, weet niet zeker hoeveel daadwerkelijke 5-htp dat is.mee. Ik heb tot nu toe geen slechte bijwerkingen gehad. Maar is een beetje moeilijk te oordelen na twee dagen gebruik. Ik heb het gewoon bij de DA-drogist gekocht.

 • Bacchus 16-09-2016 10:42:37

  Ja, een soort electrische "schok" heb ik ook wel eens, maar die had ik voor die tijd ook al, zelfs erger. Toen gebruikte ik NIETS, dus het hoeft niet aan htp te liggen.

 • A 03-12-2016 19:36:37

  Hallo,

  nog iemand die ook een week of ietsje langer zit minder goed voelde door de 5htp?
  Gebruik het nu 6 dagen. En heb de laatste 2 dagen savonds bij eten een pil gehad en voor het slapen gaan.
  Afgelopen nacht wakker gelegen van 22.30 tot 07.00, en toen tot 10.00 uur geslapen.
  Ik sliep nooit super goed (inslapen duurde lang) maar dit heb ik nog nooit meegemaakt.
  Wie herkent dit? Of had misschien andere klachten?

 • C 09-01-2017 08:14:24

  Hallo ik heb het middel verschillende keren gebruikt en gebruikt het huismerk van De Tuinen/ Holland & Barret 50 Mg. Toen het nog pillen waten ipv capsules werkte het voor mij beter heb ik het gevoel. Verder wel goede ervaring mee, wel soms rare dromen. Ik heb zelf een angststoornis welke voornamelijk s nacht optreedt. Met de pillen heb ik een stuk minder last, maar ik wil er niet afhankelijk van woorden dus neem ze niet te vaak. Wel een periode van 4 weken dagelijks gebruikt toen ik in een stressvolle situatie verkeerde, heeft mij destijd erg goed geholpen te slapen. Na die periode wel een aantal dagen licht depressief gevoeld, maar weet niet zeker of het lag aan het gebruik van 5htp. 1 pil is voldoende voor mij, ik weeg 64 kg. Mijn advies is om het een uur voor het slapen te gebruiken en niet al te vaak, max 3 keer per week ofzo, misschien eerst 1 week de hele week om wat rustiger te worden als je nerveus bent.

 • BL 24-01-2017 17:08:27

  Weet iemand hoelang je geen 5 HTP mag gebruiken voordat je ayahuasca gaat drinken (hierin zit een mao remmer)

 • Cinderella 30-05-2017 13:45:49

  Ik had het 1x voor het slapen gaan genomen 5htp van 200 Mg en heb heel da nacht wakker gelegen , doe ik nooit meer , neem nu 1 keer smorgens en heb energie voor heel de dag kan zelfs nog moeilijk in slaap geraken :-( heb wel pijn en druk in de borst streek zou het door die 5htp komen ? Iemand ook al ondervonden ?

 • Inez 01-06-2017 21:19:37

  Ik heb geen problemen met slapen of depressies, ik het het huismerk van de Tuinen gekocht met name voor de eetlustremmende werking. Iemand daar ervaring mee?

 • Inez 01-06-2017 21:20:24

  Oja en ik slik de pil. Hmm.

 • Jeroen 06-12-2017 19:50:07

  Ik heb nu twee keer door gebruik van 5-htp (time release 200mg variant) enorme last van angst- en paniekanvallen gekregen en last gehad van suicidale gedachten. De eerste keer dacht ik dat dit kwam doordat ik tegelijkertijd ook Concerta nam. De tweede keer echter nam ik dit niet meer. Pas na een week na het stoppen van gebruiken van 5-htp zijn de angst en spanningsklachten weer weg.

 • Guido 21-12-2017 02:53:56

  Nu voor de tweede keer 5-htp aangeschaft om het te proberen i.v.m. slapen en gemoedsrust. Mijn pillen van deze keer waren 200mg. Op moment van schrijven een behoorlijke onrust in m'n lichaam. Laat staan dat ik kan slapen. Toch heb ik onder L-tryptofaan 500 mg wel positieve effecten. Misschien de capsules breken en kleinere doseringen proberen.

 • Geejee 26-08-2018 13:19:24

  Ik was heel erg depressief, door een vervelende emotionele gebeurtenis waar ik geen vat op heb, en ben 5 htp gaan slikken. Ik gebruik het nu 2 weken, elke avond een uur voor het slapen gaan neem ik 2 capsules in van elk 100 mg. De depressie is behoorlijk verminderd. Vanochtend nam ik ook nog 2 tabletten in, maar die vallen verkeerd, daar word ik wat misselijk van. Ik moet het maar houden bij 2 capsules in de avond. Ik heb alleen geen flauw idee wanneer ik nu zou kunnen gaan stoppen. Voorlopig het zakje maar even opmaken en dan kijken hoe het dan zonder 5 htp gaat.

 • Tammie 16-09-2018 11:54:10

  Ik heb ruim 9 jaar geleden een hersenbloeding gehad en sta sindsdien letterlijf stijf van de stress. Ik zit in een stressloop waar ik niet uitkom. Heb veel pijn en word 's morgens uitgeput wakker. Op aanraden van een osteopaat ben ik 5-htp gaan slikken, 1 x 50 mg na het avondeten. Dat doe ik nu 5 dagen en tot mijn frustratie merk ik geen verschil. De eerste 2 dagen heb ik de pillen meteen voor het naar bed gaan geslikt en dit was denk ik te laat. Dus de 3e x pil genomen om 20.00 uur en om 22.00 uur naar bed. Niks. Gisteren om 21.00 uur eentje genomen en tegen 22.00 uur gaan slapen. Werd eerst om 1.15 helemaal verkrampt en met pijn wakker, met de gedachte dat het 6 uur 's ochtends was, want zo vroeg word ik meestal wakker, maar ik had dus pas net en paar uur geslapen. Ga het vanavond nog eens proberen om 21.30 en dan om 22.00 uur naar bed. Ik vraag me af of 5-htp wel voldoende is als je zenuwstelsel compleet op z'n gat ligt.

 • Stukadoor 13-12-2018 14:01:49

  Ik heb gisteren en vanochtend een capsule ingenomen en ga hier direct mee stoppen. Ontzettende last van mijn maag (misselijkheid, vol gevoel, gevoel dat ik moet braken) en kan dan niet meer eten de vier uur die daar op volgen en vandaag echt enorm duizelig. Het is alsof ik enorm stoned of dronken ben.
  Ik was opzoek naar antwoorden voor de plotselinge verandering, toen kwam ik hier. Ik heb wel voor het eerst in lange tijd in een keer doorgeslapen, maar dit is het me niet waard.


Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.