EncyclopedieKhat

Azarius

 • $

$ 0, -

US$ 0,00

Khat - Encyclopedie

Menu tonen Menu verbergen

Khat

11 Reacties

Wat is Khat?

Khat op het land Khat (Catha edulis) komt van een blijvend groene boom die op grote hoogtes groeit, in een gebied dat zich uitstrekt van oost tot zuidelijk Afrika. De belangrijkste werkzame stof in deze boom is cathinone. In Afrika worden de verse bladeren door veel mensen gekauwd om het leven plezieriger te maken, op het platteland begint het kauwen al na het ontbijt en gaat de hele dag door. Zelfs kinderen kauwen khat. Ook wordt het in verschillende ceremonies gebruikt zoals trouwerijen. De actieve stof verdwijnt weer binnen 48 uur, maar gedroogde khat heeft evengoed stimulerende kwaliteiten. Het bevat looizuur, thiamine, niacine, riboflavine en caroteen, evenals ijzer en aminozuren.
Volgens L. Lewin (Phantastica, Narcotic and Stimulating Drugs, 1931) werd en wordt het in een sociale setting genomen voor meer opwinding in het dagelijks leven, om slaap tegen te gaan en communicatie te vergemakkelijken. Het werd ook gebruikt als een stimulant om gevoelens van honger en moeheid tegen te gaan.

Geschiedenis

In Yemen kauwden de inwoners al lang geleden jonge knoppen en verse bladeren van Catha edulis (Celastrus edulis). Het werd al gebruikt voordat koffie de intrede deed en het was immens populair. Lewin schreef over khat markten waar khat direct vanuit de bergen in grote bossen werd binnengebracht.

In het oude Egypte werd Catha edulis beschouwd als een zeer heilige plant, een 'goddelijk voedsel' zoals het door bijenkoninginnen geproduceerde royal jelly, die in staat zou zijn om de ontluikende goddelijkheid in mensen te bevrijden. De Egyptenaren namen khat niet om 'high' te worden, maar 'om het metamorfische proces op gang te brengen, dat je menselijke natuur transformeert naar een goddelijke status'. Dit maakt het voor de sterfelijke mens mogelijk om 'vergottet' te worden: als een god. De plant was in de oudheid zo belangrijk dat deze 'DE plant' werd genoemd; de specifieke naam is helaas verloren gegaan.

Op dit moment komt het gebruik voor in vrijwel heel oostelijk Afrika, van het Midden-Oosten tot ver in het zuiden. Met name in Yemen, Somalië en Ethiopië is het nog steeds populair.

Plantkundig

Khat bladeren

Het is een grote struik die tot boomformaat kan uitgroeien. Hij bereikt een hoogte van 10 tot 20 voet en heeft zwakke blaadjes die kunnen lijken op basilicum. Verse khatbladeren zijn bruin en glanzend maar worden geelgroen en leerachtig wanneer ze ouder worden. Ze hebben ook een sterke geur. Het meest bruikbare deel van de bladeren zijn de jonge scheuten bij de top van de plant. De bladeren en stelen in het midden en onderin worden echter ook gebruikt.
De bomen worden veelal gekweekt en daarbij tussen de koffiebomen geplant.

Chemische eigenschappen

Gebleken is dat het effect van het kauwen van verse khat niet enkel komt door de werking van d-norpseudoephedrine. Lange tijd werd gedacht dat dit namelijk de enige stimulant in khat was. Een studie naar de chemische samenstelling van khat, uitgevoerd door het United Nations Narcotics Laboratory, moest de stoffen die zorgen voor de plant zijn werking op het centrale zenuwstelsel isoleren en karakteriseren.
Dit resulteerde in de isolatie van cathinone, een fenylalkylamine, gekarakteriseerd als (-)-a-aminopropiofenone. Het is het belangrijkste fenylalkylaminebestanddeel in verse khat, en farmacologische studies wezen uit dat dit het bestanddeel is dat verantwoordelijk is voor de karakteristieke stimulerende werking. Waardoor de plant overigens ook misbruikt kan worden. Er zijn nog enkele andere transformatiesubstanties gevonden, zoals norpseudoephedrine, orephedrine, 3,6-dimethyl-2,5-difenyipyrazine en 1-fenyl-1,2-propanedione.

Effecten

Khat is een stimulant die een gevoel van verhevenheid produceert, het gevoel boven tijd en ruimte uit te stijgen. Het kan mensen extreem praatgraag maken, heel erg lacherig en mogelijk zelfs licht comateus. Het consumeren van khat maakt de gebruiker euforisch en kan leiden tot een chronische vorm van delirium tremens. Bij het voor de eerste keer kauwen van khat kunnen de primaire effecten onplezierig zijn: duizeligheid, vermoeidheid, versnelde hartslag en eventueel darmkrampen. Langzaamaan zullen deze syptomen vervangen worden door meer plezierige gevoelens. Uiteindelijk zullen de meeste mensen bij het gebruik van khat gevoelens van geluk, helder denken en euforie ervaren en zich overmatig energiek voelen. Soms kan khat echter zorgen voor depressiviteit, slaperigheid gevolgd door diepe slaap. Chronische gebruikers zullen de hele tijd euforisch zijn. Onderzoek van Galkin en Miroychev (1964) heeft dit bewezen, maar heeft ook aangetoond dat in zeldzame gevallen een gebruiker overmatig opgewonden kan zijn en zelfs agressief.
De hartslag en ademhaling zullen in elk geval versnellen en ook de bloeddruk zal stijgen.

Medisch gebruik

Voorstanders van khatgebruik zeggen dat het de symptomen van diabetes, astma en maag- en intestinale klachten verlicht. Tegenstanders vinden weer dat khat de gezondheid schaadt, eetlust onderdrukt en slaap bevordert.

Variaties

Khat is in Afrikaanse landen vers verkrijgbaar, maar wordt ook vaak verkocht als gedroogde of vermalen bladeren, of in poedervorm.
Er zijn illegale laboratoria ontdekt waar een synthetische vorm van khat's meest actieve ingrediënt gebruikt werd, onder de naam 'methcathinone', in de scene bekend als 'cat'.

Gebruik

Een kauwsessie begint met licht euforisch gedrag en een vriendelijke humor. De bladeren worden van de twijgjes geplukt, gekauwd en in door de gebruiker in de wang 'bewaard'. Het mengsel van speeksel en bladerextract wordt doorgeslikt. Steeds als er nieuwe bladeren worden genomen, worden deze ook in de wang gestopt, die zo een steeds grotere bult vertoont. De euforische effecten beginnen kort nadat het kauwen is begonnen, de sessie duurt ongeveer twee uur. Omdat er geen fysieke afhankelijkheid ontstaat, en omdat er grenzen zijn van hoeveel men door te kauwen in kan nemen, zijn er geen fysieke ontwenningsverschijnselen.

Warnings

MAO-remmers kunnen om de gebruikelijke redenen niet samen met khat gebruikt worden. Khat wordt licht gevaarlijk bevonden met name voor kinderen, mensen ouder dan 55 en degenen die voor langere tijd grotere hoeveelheden dan gebruikelijk is tot zich nemen.

Bijwerkingen

De ademhaling en hartslag gaan omhoog en de bloeddruk zal stijgen. Bij frequente gebruikers zal de capaciteit van het functioneren van de bloedsomloop verkleinen.

Kweken

Het is nogal moeilijk om khat te kweken vanuit zaad, maar wanneer je eenmaal een plant heb is het eenvoudig hiervan stekken te maken. Catha edulis groeit op veel verschillende gronden en bij allerlei bodemcondities (bij Harar, waar de meeste khat groeit, is de grond neutraal tot licht zuur, en bezit deze veel calcium maar weinig nitrogeen). Er wordt zelfs gesuggereerd dat watertoevoer belangrijker is dan bodemtype, vooral aan het begin van de groeiperiode.
Catha edulis groeit nauwelijks wanneer de drainage slecht is, evenals op heel vochtige gronden.
De boom groeit in de volle zon, bij gedeeltelijke zon, en eventueel in de schaduw.
In Ethiopië wordt khat niet vanuit zaad gegroeid, maar ongeveer 30 cm hoge stekken of takken worden geplant.
De planten worden uitgezet wanneer het regenseizoen begint. Wanneer het gaat vriezen zullen de hogere plantdelen erafgehaald worden, en de planten zullen vanaf de wortels opnieuw uitgroeien (behalve wanneer deze ook bevroren zijn). Gebleken is dat meststof de groei sterk bevordert. Nitrogeentoevoegingen zorgen dat khat sneller groeit en het gewas groter wordt.

Bewaren

Cathinone is alleen aanwezig in versgeplukte bladeren (tot 48 uur na oogsting). Daarom wordt het vaak verpakt in plastic zakken of bananenbladeren om zo het vocht en de versheid te conserveren. Ze worden tijdens het vervoer vaak nog met water besprenkeld. De andere substanties blijven aanwezig.

Links / Verder lezen

Chemistry and extraction of the active compounds of khat
Study on the social use of kath

Referenties

Dit artikel is gebaseerd op de volgende bronnen / pagina's:

- Lewin, L., 1931, "Phantastica, Narcotic & Stimulating Drugs", Routledge en Kegan Paul, London
- Galkin, V.A., en Mironychev, A.V., 1964, Federation Proc., 23: suppl., T741.

Erowids Kath Vault
B-and-t-world-seeds.com over KathReacties

 • mattymat 02-10-2008 17:51:45

  it's black or white for the sex ...

 • Azarius 03-08-2011 08:52:01

  Khat is helaas niet meer in ons kruidenassortiment vanwege de legaliteit.

 • Vandan 17-07-2012 19:42:37

  I want to breed my khat plants, how long dose it take until the plants start to go into flower?

 • hjalmar 17-03-2013 12:56:59

  Best way to reproduce is to take a rooted cutting in spring. Just a couple of cm of root attached to a small fresh shoot is ideal and foolproof. I've never succeeded in taking plain cuttings, rooting hormone or not. And growing from seeds is in the category of Calea zacatechichi: nigh to impossible. In 15 years I have not once succeeded germinating the seeds and haven't heard from anyone that did. That's probably why seeds are so plentiful and cheaply available. I know that coca seeds need to be planted within a couple of weeks after harvest or they'll die, I suspect something similar for khat and calea. A good idea for cultivators who harvest seed would perhaps be to put them directly in dampened soil and sell them like that? (just thinking out loud here). Rooted cuttings are the way to go here folks. Khat is an ideal houseplant, my 3 years old shrub (2 meters high) tolerated down to 5°C in the veranda in the winter.

 • dylan 01-07-2013 10:33:10

  This is a strong drug and I was in the jail . Dont try to take abroad .They will catch you and put u in the jail like me.

 • Hugo 31-08-2015 22:50:55

  Is de temperatuur belangrijk en zouden ze ook in nl buiten kunnen groeien

 • heds 21-09-2016 19:26:28

  Please send me photo of setup of a small modern khat plantaton
  Thanxs e.mall [email protected]

 • maarten 12-05-2017 19:15:57

  hjalmar hasn't heard of anyone who succeeded in germinating the seeds. I had no problem with it. I kept the seeds between two sheets of wet paper until some fungi developed on the seeds. Then I kept the seeds between two sheets of paper soaked in 3% peroxidesolution. The peroxide preveted further fungalgrowth. It took a while but they germinated and I planted them very carefully in some soil. I used a very coarse mixture of soil with a lot of pumice and a little vermiculite. At least good drainage.

 • Je jey 29-07-2018 23:12:57

  Iemand weet aub welk stad kan je vinden precies in israel .
  Thanks alvast

 • Ganjafarmer 10-08-2018 11:41:28

  I orderd 10 seeds . 4 of them rooted. 2 survived. After 3 years still have them. Last year the almost died because of frost (stupid mistake to put them early in the spring outside..)This year they came back up from the root luckaly. Today they measure 50 cm and i took 10 leaves from the bottom. I gaved me a light euforic rush. I have grown plants my hole life . I see and feel what plants need. That's why i succeed. Not for beginners .

 • RCHDomnerbEJ 28-10-2018 09:26:39

  - , 7 .

  , , ? . . .

  .

  . , . 1 7 . , .


  : [url=https://engine.russiachampion.ru/] champion [/url]


Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.