EncyclopedieKratom (Mitragyna speciosa)

Azarius

 • $

$ 0, -

US$ 0,00

Kratom (Mitragyna speciosa) - Encyclopedie

Menu tonen Menu verbergen

Kratom (Mitragyna speciosa)

13 Reacties

Je kunt diverse soorten kratom kopen in de online smartshop.

Wat is Kratom?

Kratom (Mitragyna speciosa) Kratom is de gangbare naam voor de plant Mitragyna speciosa Korthals, die uit Zuidoost-Azië komt. In Thailand worden de bladeren van deze boomachtige plant al eeuwenlang gebruikt vanwege hun medicinale en psychoactieve werking, die vergelijkbaar is met die van opiaten. Thaise arbeiders gebruikten de bladeren als stimulerend middel dat lichaam en geest activeert. Het wordt ook gebruikt om opiumverslaafden te laten afkicken. De laatste tijd is het gebruik van kratom als recreatieve drug ook in het Westen steeds populairder geworden.

Geschiedenis

Kratom, meer specifiek mitragynine genoemd, staat bekend om zijn positieve effect of de stemming van de gebruiker. Traditioneel werd kratom veel gebruikt door Thaise arbeiders, boeren en landarbeiders, die de plant gebruikten om het harde werken en hun moeilijke bestaan draaglijker te maken. Deze mensen gebruikten kratom op dagelijkse basis. Dit gebruik bestaat al zo lang, dat onduidelijk is wanneer men ermee is begonnen.
In de traditionele geneeskunde werd het gebruikt door de Thai om diarree mee te verhelpen. Een kleine groep gebruikers gebruikt kratom om seks mee te intensiveren of verlengen.
Hoe dan ook, de Thaise overheid heeft het gebruik van kratom verboden en de plant geclassificeerd als drug, in dezelfde categorie al cocaïne en heroïne. Het gevolg is dat de plant de dubieuze eer heeft verboden te zijn in het land waar het vandaan komt en waar het eeuwenlang op traditionele wijze gebruikt werd.

Plantkundig

Mitragyna speciosa

De Mitragyna soort, behorend tot de klasse van Rubiaceae, komt voor in de (sub-)tropische regio's van Azië en Afrika. Aziatische Mitragyna's groeien vooral in het regenwoud, terwijl Afrikaanse soorten (die soms worden ondergebracht in een eigen klasse, Hallea) in moerassig gebied voorkomen. Sommige exemplaren reiken tot bijna 30 meter. De soort heeft zijn naam te danken aan de plantkundige Korthals: de stampers van eerste Mitragyna's die hij bestudeerde hadden de vorm van een bisschopsmijter. De bloemen van deze planten groeien in een bolvorm met elk zo'n 120 bloemetjes. In de gebieden waar zij van nature voorkomen, worden Mitragyna-soorten voor medicinale doeleinden, maar ook vanwege voor hun fijne hout gebruikt. De laatste tijd is de ondersoort Mitragyna speciosa steeds populairder geworden als recreatieve drug.

Mitragyna speciosa kan ongeveer 15 meter hoog worden met een wijdte van meer dan 4,5 meter. De stam is recht met zijtakken, de bloemen zijn geel. De bladeren verkleuren niet en zijn ovaal van vorm en glimmend, donkergroen van kleur. Kratom is groenblijvend. De plant laat voortdurend bladeren vallen, maar er is wel een soort seizoensgebonden bladverlies die samenhangt met een verandering in de omstandigheden. In het droge seizoen verliest de plant meer bladeren en in het natte seizoen is de groei van nieuwe bladeren sterker. Wanneer de plant buiten een tropisch klimaat wordt gekweekt, verliest hij zijn bladeren bij lage temperaturen (4° C)

Chemie

Er zijn meer dan 25 alkaloïden geïsoleerd in Mitragyna speciosa. Daarvan zijn de volgende indolen het meest aanwezig: mitragynine (9-methoxy-corynantheidine, wat verantwoordelijk is voor de helft van de alkaloiden), paynanthine, en speciogynine. Van de eerste twee wordt aangenomen dat deze alleen in kratom voorkomen. Er zijn nog twee oxindolen, namelijk mitraphylline en speciofoline. Andere alkaloiden die in kratom voorkomen zijn ajmalicine, corynanthedine, mitraversine, rhychophylline en stipulatine.

Kratom effecten

De effecten van kratom worden omschreven als vergelijkbaar met die van opium-gebaseerde middelen, maar milder. De effecten zijn stimulerend en euforisch bij een lage dosis en neigen naar kalmerend en narcotisch bij een hogere dosis. De effecten zijn na 5 tot 10 minuten voelbaar en kunnen enkele uren duren. Kratom bevat een aantal actieve stoffen, zogenaamde alkaloïden, waarvan mitragynine vermoedelijk de belangrijkste effecten veroorzaakt. Mitragynine is een opiaat-agonist, d.w.z. dat het een effect heeft op de opiaat-receptoren in je hersenen. Deze receptoren beïnvloeden je humeur en angst. Mitragynine bindt zich aan deze receptoren en verbetert je humeur en geeft een euforisch gevoel, net als opiaten zoals heroïne en opium. Het grote verschil tussen kratom en opiaten is dat mitragynine vooral de zogenaamde delta-receptoren in de hersenen stimuleert, terwijl opiaten zich binden aan de mu-receptoren. In hogere doses stimuleert mitragynine steeds meer ook de mu-receptoren. Dit is waarschijnlijk de reden dat kratom in lage dosis een stimulerend effect heeft en in hogere dosis een narcotische werking, en dat het niet (sterk) verslavend is.
Sommige mensen hebben last van wat hoofdpijn en misselijkheid na het gebruik van de plant, maar dit verdwijnt gewoonlijk na een tijdje. Er zijn maar er weinig negatieve effecten, zeker niet bij een langere gebruiksperiode.

Medisch gebruik

In Oost-Azië is kratom een veelgebruikte vervanger voor opium, wanneer dit niet verkrijgbaar is. Ook wordt opiumverslaving ermee tegen gegaan. Mitragynine is een stof die gebruikers geleidelijk minder afhankelijk van narcotica kan maken. In een paar dagen tijd kan de verslaafde al stoppen met gebruik van het middel waaraan hij of zij verslaafd is, en het hunkeren ernaar en de gewenning zullen sterk verminderen doordat mitragynine zich bindt aan de delta-receptoren. Ook kan mitragynine dienen als vervangende drug voor mensen die niet zozeer van hun verslaving af willen.
Recentelijk is mitraynine gebruikt in Nieuw-Zeeland als ontwenningskuur voor methadonverslaafden. In 1999 heeft de directeur van het Nationaal Instituut voor Thaise Traditionele Geneeskunde in Bangkok, Pennapa Sapcharoen, gezegd dat kratom voorgeschreven mag worden aan opiumverslaafden en patienten die lijden aan depressies, maar benadrukte ook de verder onderzoek noodzakelijk is.
Het is algemeen bekend dat kratom een positief effect op je stemming en angsten kan hebben, maar er zijn nog geen studies gedaan naar het gebruik ervan op de lange termijn.

Variaties

Er zijn verschillende soorten kratom op de markt: bladeren, poeder en extract. Bladeren zijn de meest gangbare vorm van kratom. Kratompoeder bestaat over het algemeen uit gemalen bladeren en is iets sterker. Het extract is een kleverige substantie gemaakt van langdurig gekookte bladeren en is sterker dan de bladeren. Het belangrijkste is de kwaliteit van de bladeren die verkocht worden. Op internet wordt een mengsel van bladeren verkocht, wat inhoudt dat er bladeren van verschillende kwaliteit zijn gebruikt. Deze bladeren zijn minder sterk, maar wel zeer geschikt om je eigen extract te maken. Er worden ook geselecteerde bladeren en poeder van hoge kwaliteit verkocht. Deze zijn meestal duurder, maar je hebt er ook minder van nodig. Het is daarom moeilijk te zeggen welke nu het beste gebruikt kan worden.

Gebruik

Kratom hars

Kratom kan worden gekauwd, gerookt of als thee worden gedronken. Dit laatste is ongetwijfeld de smakelijkste manier. Doe voor regulier gebruik 5-10 gram gemalen bladeren in heet water en laat enige tijd trekken (dit kan ook in combinatie met een (kruiden)thee). Voeg eventueel honing of suiker toe. Een sterkere substantie kan als volgt worden verkregen:
1) Neem 50 gram gedroogde en vermalen kratombladeren en doe ze in een pan, voeg 1 liter water toe.
2) Kook dit 15-20 minuten.
3) Filter het zodat enkel de vloeistof overblijft en knijp ook de bladeren uit.
4) Doe de bladeren weer terug in de pan met nieuw water en herhaal stap 2 en 3 (pas daarna is alle werkzame stof eruit en kunnen de bladeren weggegooid worden).
5) Doe al het vocht bij elkaar en kook tot er ongeveer 100 ml van over is.

Het is mogelijk je eigen extract te maken dat je enige tijd kunt bewaren. Dit doe je door de gedroogde bladeren lang te laten inkoken tot een soort pasta. Kleine stukjes van dit extract (wat ook zo verkocht wordt in sommige winkels) kunnen doorgeslikt worden, of eventueel opgelost in heet water als thee gedronken.

Dosering: De hoeveelheid die je nodig hebt voor een trip is sterk afhankelijk van de sterkte van de kratom. Voor beginnende gebruikers zou 5-10 gram bladeren voldoende moeten zijn. Wanneer poeder of extract wordt gebruikt, moet je de dosering ongeveer halveren. Meer ervaren gebruikers zullen na enige tijd de behoefte voelen om de dosering te verhogen.

Bijwerkingen

Gezondheidsproblemen komen nauwelijks voor bij mensen die slechts af en toe kratom gebruiken. Sommigen zeggen wel wat last te hebben gehad van wat hoofdpijn of misselijkheid, vaker urineren en constipatie als neveneffecten. Zoals elke drug of medicijn variëren de reacties van mensen, en sommigen zijn mogelijk zelfs allergisch voor kratom, of vertonen een andere ongebruikelijke reactie, zelfs wanneer ze het verantwoordelijk gebruiken.

Waarschuwingen

Kratom is niet gevaarlijk of verslavend wanneer het op verstandige wijze wordt gebruikt. In Thailand zijn wel gevallen van verslaving bekend, maar het ging om mensen die langere tijd dagelijks een grote hoeveelheid gebruikten. De symptomen zijn spierpijn, irritatie, huilen, loopneus, diarree en samenstrekking van de spieren. Afhankelijkheid van kratom kan leiden tot gewichtsverlies, het donkerder kleuren van de gezichtshuid, en ontwenningsverschijnselen wanneer men stopt. De gezondheidsrisico's en de kans op verslaving zijn klein wanneer je kratom af en toe, als recreatieve drug, gebruikt.

Zoals voor elke drug geldt, is het gebruik niet geheel zonder risico's. Bestuur geen zware machines, ga niet autorijden en neem niet deel aan andere gevaarlijke activiteiten onder invloed van kratom. Wanneer je je energiek voelt, wees er dan op voorbereid dat er opeens slaperigheid zou kunnen optreden. Wees bedachtzaam.

Zwangere of borstvoedinggevende vrouwen en kinderen onder de 18 jaar mogen geen enkele drug of medicijn gebruiken, behalve op doktersadvies. We raden vrouwen die mogelijk zwanger zijn sterk aan om GEEN kratom te gebruiken.

Combinaties

Het combineren van drugs in normaalgesproken geen goed idee. Het wordt aangeraden kratom niet te combineren met yohimbine, cocaïne, amphetamine-achtige drugs of grote hoeveelheden cafeïne, omdat dit kans geeft op overstimulatie en verhoogde bloeddruk. Ook de combinatie met grote hoeveelheden alcohol, met benzodiazepinen, opiaten of andere drugs die het zenuwstelsel onderdrukken. Dit geeft een kans op over-kalmering en mogelijk zelfs luchtwegendepressie (niet meer adem kunnen halen). Ook kan kratom beter niet gecombineerd worden met MAO-remmers, zoals Syrische wijnruit (Peganum harmala, Banisteriopsis caapi, Passiebloem (Passiflora incarnata) en bepaalde anti-depressiva. Ernstige en mogelijk fatale reacties kunnen optreden wanneer men een MAO-remmer combineert met monoamine drugs. Naar de combinatie van MAO-remmende drugs met kratom, dat monoamine alkaloïden bevat, is nog geen onderzoek gedaan.

Kratom kweken

Kratom groeit bij voorkeur op een beschermde plek in natte, humusrijke aarde. De plant heeft veel voeding nodig en is gevoelig voor droogte en vorst. Voortplanting gebeurt door middel van verse zaden of stekjes. De succeskans is klein, omdat het bladvaatweefsel vaak wordt aangetast door een bepaalde schimmel.
Er is weinig bekend over het kweken van kratom. Zaden en stekjes zijn moeilijk te vinden. Kratomstekjes zijn bovendien nogal lastig om te kweken, hoewel de plant zelf, als deze eenmaal wortel heeft geschoten, redelijk stug is. Om deze reden experimenteren sommigen met het klonen van de plant. De twee grootste problemen met stekjes lijken te zijn dat ze of worden aangetast door een schimmel, of dat ze simpelweg nooit wortelen. Enkele suggesties om deze problemen te verminderen:

 • Het stekje bewaren in een laag water met een luchtpompje om het zuurstofniveau te verhogen;<.li>
 • Een klein beetje schimmelbestrijdingsmiddel aan het water toevoegen om schimmelvorming tegen te gaan;
 • Het water elke dag verschonen om schimmel geen kans te geven.

Volgens sommigen is de volgende methode succesvol: gebruik houtwol om het stekje vochtig te houden en er toch nog frisse lucht langs kan stromen, ververs het water elke dag en voeg voeding toe zodra de wortels beginnen te groeien. Er wordt gezegd dat de bladeren van de M. Speciosa het sterkst zijn in de late herfst, net voordat ze vallen. Planten die in een koud klimaat worden gekweekt zouden minder sterk zijn. Planten in een subtropisch klimaat zijn minder sterk in de late winter en in het voorjaar, en sterker in de late zomer, de herfst en begin winter. De meeste planten die in een kas worden gekweekt zijn ook minder sterk.

Bewaren

Kratomthee kan in de koelkast enkele dagen bewaard worden. Kratom extract kan voor enkele weken worden bewaard totaan gebruik.

Links / Verder lezen

Lycaeum Kratom Pages
The Kratom Users Guide
Erowids Kratom Vault

Referenties

Dit artikel is gebaseerd op:

Kratom.nlReacties

 • salviakindaguy 05-08-2007 16:21:17

  Great info page.keep up the good work

 • 123goazarius 16-12-2007 19:28:01

  thankyou so much for all the great info. i can learn more from reading your encyclopedia for ten minutes than a whole day in college.

 • Eric 05-04-2008 20:27:34

  Kratom can be stored for several decades if kept in a cool,dry place out of light (and I have confirmed this w/the leading authority,Mr. Daniel Seibert in email btw,not just from his website).
  I myself have kept both extract and raw material for up to two years in storage(air-tight bottles & Mason jars so far w/absolutely NO loss of potency whatsoever.
  As a reg Kratom user I wish I could confirm just how llong of a shelf-life she has but so far,bsed on what I have read everywhere on the net,my chips are w/Daniel Siebert as noone ele has gven Kratom more than a year shelf life (odd as I have found differently so far)

 • Eric 05-04-2008 20:31:19

  P.S. - "Experienced disputes" toward this claim may be emailed to [email protected] as I am always up for learning if there is anything to be learned.

 • someguy77892 02-02-2012 08:13:52

  I have been combining my much needed and legally prescribed amphetamine prescription with kratom for some time. I had been using kratom for years prior. I noticed the symptoms of dizziness and dehydration were a risk factor here, but since kratom has made me only relaxed for years I have no overstimulation. Other people may react differently. I drink from 1 gallon water jugs. The combo will make you super thirsty and therefore you will lose tons of vitamins. I also use anxiety medicine. No reaction has been noticed with kratom, but driving definetely could be a hazard depending on dosages and other factors. I don't recommend combining any of these medications with kratom, even if slowly working your way up from very small, small dosages over a period of time and observing effects to make sure that nothing is wrong.

 • @jantek 21-06-2012 08:47:43

  less than a month ago, my friend, who's a former substance abuser, recommended me kratom leave liquid for my hypertension which has been my tormentor in chief for the past 1 1/2 decades. The vendor said he had the leaves completely boiled i.e until te latex on the leaves has been sort of "neutralized". At the first I found the taste disgustingly bitter but subsequently I had no problem swallowing it.

  I consumed it over a 2 week period of about 1.5 litres. during that 2 weeks i thought it did good on my BP. It also has that feel good effect despite some mild giddiness. But one night, very recently, i transferred abt 100ml of the stuff from a plastic bottle to a metal flask & kept it in the fridge overnight. The next morning i took it with black coffee over breakfast. After half an hour I started to feel terrible..mild shortness of breath, chest pain & discomfort, nausea and general feeling of sickness, lasting for 7 hours. I also felt like I was having travel sickness. I had taken my last drop of kratom "juice". Now I feel sick whenever I think of that juice.

 • mom 13-09-2013 23:22:02

  17 year old son just received this Maeng Da Thai 100g in the mail - he doesn't know I've opened his mail - what could he be using this for ?

 • Kratom Lover 14-11-2013 04:12:28

  I've heard some good things about the Vietnam Kratom strain - will you try adding it?

 • Berkeley Chemist 15-12-2013 13:08:48

  @Mom

  Please do not unnecessarily freak out. The reason why your son would be using it depends on the pharmacological profile of the particular strain or mixture.

  It could be for a boost, in place of a Red Bull (kratom would be much healther if used sporadicallyóand 100mg is hardly ANY).

  Or it could be for extreme stress, which I can kinda of imagine him being under, seeing as youíre snooping in your almost adult sonís mail. Thatís completely uncalled for and a total invasion of privacy. Clearly your son is being smart about it; he didnít buy 100s of grams. He bought a fraction of a fraction of tható100mg! Almost nothing at all.

  So yes, do not worry. Hand him the package saying its ok and then APOLOGIZE to him for opening HIS mail without HIS permission.

  Iím a Ph.D. chemist working in the organic chemistry department at UC Berkeley. My parents never snooped on my mail, and I was ordering far worse as a kid. Thereís NOTHING bad about itóitís totally legal here. He could go to a health store and get it and completely avoid the possibility of a snoop of a mother looking in on him.

  No, heís safe. Totally. I promise. Iím sorry if I came off a little rude, and I knowww I did, but I get really offended when I hear about parents disrespecting the privacy of their children like that. Mine NEVER did it to me, and I graduated with AGREGIA cum laude with my undergraduate degrees. I didnít simply ďdualĒ major. I got two different degrees with two separate, complete majors, each with their own individual minor: English and business.

  I did well and I did actually scheduled and illegal drugs. IímÖ well, pretty well off right now. I can do anything I want. I have an two agregia cum laude bachelors with a minor on each, an MBA, and a Ph.D. where I graduated at the top of my class by the time I was 24.

  If I can do ALLLLLL that while using heroin? Your son can do more relaxing and remaining stress-free from parental intrusion.

  I respect my parents deeply for the trust the held in me. I told them about my usage eventually. I quit on my own as well. Good luck. Donít ruin your relationship with your son over a completely 100% legal herb. (Itís also quite good when it comes to pain relief, even mixed with a simple NSAID).

 • Amber 02-05-2014 18:29:12

  I am looking for Keaton seeds or a cutting. Can anyone help me? **

  [ Azarius: Please don't post email adresses here, thanks. ]

 • Amber 02-05-2014 18:30:24

  Damn spell check! Kratom is what I meant.

 • susan 15-08-2014 20:52:24

  I started ordering kratom and I love it. The price is unbeatable and I never have a problem with my order. They give me the FedEx tracking number and I know exactly when it will arrive. :)

 • Jess 18-01-2015 16:23:11

  Does kratom test positive in a drug test, one that would be sent to a lab?


Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.