EncyclopedieKolanoot

Azarius

 • $

$ 0, -

US$ 0,00

Kolanoot - Encyclopedie

Menu tonen Menu verbergen

Kolanoot

5 Reacties

Kolanoot is verkrijgbaar in de webshop, zowel in poedervorm als volledige noten.

Wat is Kolanoot?

Kolanoot poeder Kolanoot is de zaadkern van een grote Afrikaanse boom die commercieel gekweekt wordt op veel plaatsen ter wereld, met name in Nigeria, Sri Lanka, Indonesië, Brazilië en andere delen van Zuid-Amerika. De noten zijn erg populair onder de inwoners van deze landen als caffeïne-houdende stimulant. Ze worden in het geheel gegeten of verpoederd en vermengd met een vloeistof tot drankje gemaakt. Kolanoot is nog steeds een ingrediënt in Coca Cola.

Geschiedenis

Kolanoot is in de traditionele geneeskunde gebruikt als afrodisicum, voor het tegengaan van hongergevoelens, om ochtendmisselijkheid, migraine, hoofdpijn en indigestie te behandelen. Ook wordt het direct toegepast op de huid bij wonden en verbranding. De bittere twijgen van de boom werden ook gebruikt, namelijk om de tanden en tandvlees schoon te houden.
Eeuwen geleden verhandelden de Arabieren goudpoeder voor kolanoten vlak voordat ze een lange trektocht door de Sahara gingen maken. Al sinds lange tijd speelt de kolanoot een centrale rol in veel Afrikaanse maatschappijen, en dat is nog steeds zo. Ze dienen als bruidsschat, en ze symboliseren gastvrijheid. Een bezoeker krijgt altijd kolanoten aangeboden.
Ook vandaag de dag worden de zaden nog veel gebruikt als specerij door de inheemse bewoners van West- en Centraal tropisch Afrika, en ook bij de bevolking van "West-indië" en Brazilië, die de bomen hier ook introduceerden. Cola acuminata, of Gurrunoten, werden op dezelfde manier gebruikt als kolanoten; ze komen van een boom die in Kameroen en Congo groeit, ze worden minder hoog geacht maar vooral gebruikt als een cafeïnestimulant.

Plantkundig

Kolanoot in delen

Cola nitida behoort tot de Sterculiaceae; Tribus Sterculiae, subtribus Sterculiinae. Het is een altijd groene boom met glanzende bladeren, paarsgestreepte bloemen en stervormige vruchten. De boom kan 25 meter hoog worden en vermeerdert zichzelf via zaden. Cola nitida en Cola acuminata worden gauw verward met andere Cola soorten (zoals Cola vera, welke dan weer het meest geschikt is voor medicinaal gebruik). In westelijk Afrika worden deze bomen vooral gevonden bij de kust, en er is een levendige handel in ontstaan onder de bewoners van het binnenland. Een klein stukje kan worden gekauwd voor iedere maaltijd om de spijsvertering te bevorderen; ook denkt men dat het de smaak verbetert van alles wat daarna gegeten wordt en mogelijk zelfs afvalwater drinkbaar maakt.

Chemistry

De belangrijkste bestanddelen zijn cafeïne, theobromine, tannines en fenolen, waaronder d-catechine, l-epicatechine, kolatine, and kolanine. Ook bevat het phlobaphenen, het antocyanine pigment kola red, betaïne, proteïne en zetmeel.

Effecten

In Afrika en de Americaanse tropen worden de noten gekauwd om moeheid en honger tegen te gaan. Kolanoten hebben in de eerste plaats een bittere smaak, en zijn daarna zoet en maken ook elk voedsel of drinken zoet dat vervolgens ingenomen wordt. De eigenschappen van kola zijn hetzelfde als die van cafeïne; ze veranderen enkel naar gelang de bindmiddelen die aanwezig zijn. Verse kolanoten hebben een stimulerende werking die losstaat van de cafeïne die ze bevatten, maar toen ze op de Europese markt verschenen, werden ze als ononderscheidbaar van andere cafeïnedrugs en cola red gezien.

Medisch gebruik

Kola heeft een stimulerend effect op het menselijke bewustzijn. In het kort kan het worden gebruikt bij een staat van zwakte. Ook kan het gebruikt worden bij diarree ontstaan door stress. Ook kan het helpen bij lichte depressie en bij sommige mensen kan dit zelfs leiden tot een staat van euforie. Omdat het cafeïne bevat kan kolanoot migraine of hoofdpijn wat verlichten. Door de fenolen en anthrocynine vindt ook een werking als antioxidant plaats.
Historisch gebruik van kolanoot omvat ook het vergroten van de capaciteit voor fysieke inspanningen en voor het verdragen van vermoeidheid zonder voedsel; het stimuleren van een zwak hart en het behandelen van zenuwzwakheid, slapte, gebrek aan emoties, spanningsdiarree, depressie, moedeloosheid, piekeren, angst en zeeziekte.

Varianten

Behalve de noten, heel of verpoederd, is kolanoot ook verkrijgbaar als extract en geurolie.

Gebruik

Behalve wanneer anders omschreven is de geadviseerde dosis voor gedroogd poeder 1-3 gr, twee tot drie keer per dag. Ook kan een decoctie gemaakt worden: doe hiervoor 1-2 theelepels poeder in een kop water, breng het aan de kook en laat het zachtjes borrelen gedurende 10-15 minuten. Dit kan gedronken worden wanneer men het nodig acht.

Waarschuwingen

Kolanoot wordt niet aanbevolen aan individuen met maagklachten die te maken hebben met cafeïne en de tannine bestanddelen daarin. 5,6 tannines, aangetroffen in veel planten, zijn substanties die de maag kunnen irriteren. Hoewel enkele bijwerkingen kunnen optreden, zoals bij het drinken van koffie, is kolanoot verder veilig.

Bijwerkingen

Mogelijke bijwerkingen zijn: slaapstoornissen, over-activiteit, gespannen rusteloosheid en maagirritaties kunnen voorkomen.

Combinaties

Kolanoot versterkt de werking van psychoanaleptische drugs en cafeïnebevattende dranken. Voor medische doeleinden kan het gecombineerd worden met haver, damiana en scullcap.

Bewaren

Kolanoot kan lang bewaard worden, zij het op een koele en droge plaats.

Links / Referenties

Dit artikel is gebaseerd op de volgende pagina's:

Herbalgram.org over Kolanoot
Viable herbal over Kolanoot
Botanical over Kolanoot
Africa Speaks
Holistic online over Kolanoot
About.com: Herbal stimulant - Abuse
Afbeelding: WikipediaReacties

 • rwpm 13-11-2012 00:48:55

  Has anyone heard of kola being used in a medical vaporizor, for lung problems?

 • pip 08-03-2015 10:29:35

  hallo, heeft iemand een idee hoe ik mijn kolanoten het best kan vermalen tot poeder? ik ben in bezit van een elektrische koffiemolen, maar ben bang dat de noten daar te hard voor zijn. ik begreep al ergens dat raspen ook geen optie is... misschien eerst weken? of met een hamer bewerken... ik hoor het graag als iemand er ervaring mee heeft.

 • brinta 26-07-2015 23:09:16

  In spanje dronken we Colacao; warme chocolademelk met colanoot. Heerlijk. Nu maak ik dat zelf thuis door een (paar) gram gemalen colanoot door m'n choco te roeren. Ik kan het van harte aanbevelen!

 • Rao 03-12-2016 23:46:29

  No thats bitter kola
  Thats a difernt nut

 • MaDn 02-03-2017 11:40:13

  It is also known to yellow teeth over time when chewed often


Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.