EncyclopedieJack Herer: een briljant cannabisactivist

Azarius

  • $

$ 0, -

US$ 0,00

Jack Herer: een briljant cannabisactivist - Encyclopedie

Menu tonen Menu verbergen

Jack Herer: een briljant cannabisactivist

0 Reacties

Jack Herer (1939 tot 2010) is één van de meest invloedrijkste personen geweest binnen de beweging voor de legalisering van cannabis. Hij werd ook wel de keizer van de hennep genoemd en is vooral zeer bekend geworden door zijn boek The Emperor wears no clothes. De inhoud van dit boek zal in dit artikel uitgebreid worden besproken. Tevens is er een documentaire over zijn leven gemaakt met de titel Emperor of hemp. Deze was te zien op vele Amerikaanse televisiekanalen en is vertaald in het Frans en Spaans. Daarnaast was Jack oprichter en voorzitter van de organisatie Help and End Marijuana Prohibition (HEMP). De legalisering van cannabis is nog steeds in volle gang en voor een groot deel hebben we dat aan hem te danken. 

Biografie

In tegenstelling tot wat je zou verwachten, was Jack geen geboren hippie. Sterker nog, pas toen hij dertig jaar oud was, rookte hij voor het eerst marihuana. Daarvoor was hij overtuigd republikein en diende als militairpolitieagent gedurende de Koreaanse Oorlog. Hij stond, zoals zijn politieke voorkeur doet vermoeden, in zijn jongere jaren zeer negatief tegenover cannabis. Op een dag ontdekte hij dat zijn vrouw cannabis rookte. Dit was voor hem zelfs een reden om haar te verlaten.

In 1967 rookte hij voor het eerst cannabis, waarna zijn leven een radicale wending nam. Het was een vrouw op wie hij verliefd was die hem hiertoe aanzette. In tegenstelling tot wat hij lange tijd dacht, vond hij de uitwerking zeer aangenaam en zag vele voordelen. Hierdoor veranderde zijn gehele kijk op het roken van cannabis.

Er wordt wel eens beweerd dat bekeerlingen de meest ijverige zijn in het verspreiden van het woord. Dit gold zeker voor Jack Herer. Na zijn eerste ervaring met wiet startte hij vrij snel een diepgaande studie over alles wat met cannabis te maken had. In 1973, nog geen zes jaar na het roken van zijn eerste joint, was hij medeontwikkelaar van het GRAS. Deze afkorting stond voor Great Revolutionary American Standard System. Volgens dit systeem was de kwaliteit van wiet te classificeren in een schaal van één op tien. Daarnaast vond Jack allerlei rookaccessoires uit en opende samen met Ed Adair de eerste hennepwinkel op Venice Beach. In datzelfde jaar begon hij samen met Ed een campagne om marihuana te legaliseren.

Gedurende zijn gehele leven bleef Jack een man van tegenstellingen. Zo kleedde hij zich als een hippie en hield van de Grateful Dead, maar tegelijkertijd respecteerde hij evengoed de dakloze veteranen die leefden onder de bruggen in LA. Het waren onder andere deze veteranen die hem hielpen aan genoeg handtekeningen, zodat hij zijn initiatieven qua legalisatie kon doorvoeren.

In 1983 weigerde Jack Herer een boete van vijf dollar te betalen, waardoor hij voor korte tijd naar de gevangenis werd gestuurd. Zijn gehele leven heeft hij overigens geweigerd belasting te betalen. Gedurende zijn verblijf in de gevangenis begon hij met het schrijven van zijn boek The Emperor wears no clothes, uiteraard werd het op henneppapier gepubliceerd. Dit boek maakte hem wereldberoemd.

In 1988 en in 1992 deed Jack zelfs mee aan de verkiezingen voor het presidentschap. Hij kreeg maar een paar duizend stemmen. Zijn doel was echter niet winnen, maar een punt maken als activist. Volgens zijn vrouw Jeannie, met wie hij in 2000 trouwde, was Jack er heilig van overtuigd dat Amerika het beste land ter wereld was met de beste mensen. Ze hadden volgens hem alleen wat educatie nodig en dan vooral degene die in de politiek zaten.

In juli 2000 onderging Jack een lichte hartaanval en een relatief zware beroerte. Hierdoor kreeg hij moeilijkheden met spreken en het bewegen van zijn rechterzijde. Gelukkig herstelde hij voor het groot deel. In 2004 claimde hij dat de vliegenzwam – een psychoactieve paddenstoel – hem had geholpen bij zijn herstel. Helaas onderging hij in 2009, terwijl hij aanwezig was op de backstage van het Hempstalk festival in Portland, weer een hartaanval. Hier is hij nooit geheel van hersteld en in 2010 stierf hij op zeventigjarige leeftijd. Jack Herer werd begraven op het Eden Memorial Park Cementery in Mission Hills.

Jack Herer schrijver van het boek The Emperor wears no clothes

De titel van het boek verwijst naar het sprookje De nieuwe kleren van de keizer, geschreven door Hans Christiaan Andersen. Het verhaal van Andersen wordt in het boek van Jack als een allegorie gebruikt voor het huidige verbod op cannabis. In 1985 vond de eerste druk plaats. De elfde editie werd in 2000 gepubliceerd. In totaal zijn er meer dan 600.000 stuks uitgegeven. Tegenwoordig wordt het boek regelmatig geciteerd en is nu gratis te downloaden op http://www.jackherer.com/.

Jack Herer vintage book cover

Jack Herer is twaalf jaar bezig geweest met het verzamelen van informatie voor zijn besteller. Het was zijn vriend Ed Adair, zijn compagnon, die hem in 1973 aanspoorde deze diepgaande studie te starten. Jack onderzocht onder andere de vele toepassingen van hennep. Zo ontdekte hij dat hoogwaardig papier en textiel van hennep kan worden gemaakt. Evengoed kan het dienen als bouwmateriaal voor huizen. Het is zelfs mogelijk (mits goed bewerkt) om er auto’s van te maken. Daarnaast is hennepolie een goede energiebron. Verder zijn de zaden zeer voedzaam. Uiteraard schenkt Jack in zijn boek ook aandacht aan wiet als geestverruimend middel. Kortom, hennep was volgens hem veelzijdig. Daar komt nog eens bij dat hennep overal ter wereld kan groeien.

Jack beweerde dat de hennepplant de gehele wereld kon voorzien van textiel, papier en energie. Wanneer we geheel overstappen op de hennepteelt, gaat dit het broeikaseffect tegen, vermindert de milieuvervuiling en voorkomt men dat er nog meer bossen gekapt worden. Dit is overigens niet een utopische samenleving, maar een samenleving zoals we die in het verleden ook kenden. Vroeger was hennep namelijk een hele belangrijke grondstof. Helaas kwam honderd jaar geleden de industrie op gang. Deze vond winstbejag belangrijker dan algemeen welzijn. Daardoor is hennep onterecht gecriminaliseerd. Jack was ervan overtuigd dat de overheid bewust de teelt van hennep tegenging, puur omdat de voordelen te groot waren en de industrie daardoor minder omzet realiseerde.

De Organisaties HEMP (Amerika), Hanf Haus (Duitsland), Sensi Seeds/Hasj, Marihuana & Hennep museum in Amsterdam en T.H.C. (Texas Hemp Campaign) hebben 100.000 dollar aangeboden aan degene die kan bewijzen dat Jack ernaast zit. Er is nog steeds niemand die aanspraak op dit bedrag heeft gemaakt.

Kritiek op zijn boek

Ondanks dat er niet direct aanspraak is gemaakt op de 100.000 dollar, is er wel degelijk kritiek geuit Jack zijn boek. Zo zijn er twee Europese hennepexperts, Dr. Hayo M.G. van der Werf en Dr. Ivan Bûcsa, die van mening zijn dat Jack onrealistische claims maakt. Jack zou volgens hen ernaast zitten met zijn bewering dat hennep lijdt tot grotere oogsten dan ieder ander gewas. Mais, suikerbieten en aardappelen leveren volgens van der Werf  en Bûcsa per akker meer voeding op dan hennep.

Verder beweert Jack dat hennep 77% cellulose bevat. Ook dit is volgens van der Werf niet waar. Dit zou slechts 32 tot 38% procent zijn. Jack vergistte zich mogelijk in de kern en de bast van de hennepplant. De bast bevat namelijk wel veel vezels waarvan textiel kan worden gemaakt. Tevens ging Jack er van uit dat Europa miljoenen tonnen hennep kan produceren als het eenmaal legaal zou zijn. Hierdoor zou er een groot economisch voordeel te behalen zijn. In Europa is de teelt van hennep tegenwoordig legaal, mits deze een zeer laag THC-gehalte bevat. Toch is de hennepteelt geen commercieel succes geworden. Mogelijk komt dit omdat de industrie niet inspeelt op de vele toepassingen die hennep heeft.

De moeder van Jack Herer en dementie

Jack Herer beschrijft verder een wonderlijk verhaal over zijn moeder. In 1983 kwam zij een week bij hem logeren. Hij had haar een jaar niet gezien. Zij was toen 75 jaar oud en zat in het eerste stadium van Alzheimer. Op dit moment wordt geschat dat er ongeveer 140.000 Nederlanders lijden aan deze ziekte. Omdat de ziekte slopend is en velen treft, wordt er veel onderzoek gedaan naar het vinden van een goed medicijn.

Toen Jack zijn moeder ophaalde van het vliegveld, was ze al dermate verward dat zij haar kleinzoon – de zoon van Jack - niet herkende. Op dat moment was hij net begonnen met het schrijven van zijn boek The Emperor Wears No Clothes. Hij had een groot aantal medische toepassingen van cannabis bestudeerd, inclusief de eerste rapporten van de effecten van cannabis op Alzheimer. Eén van die rapporten beschreef dat wanneer zowel in de morgen, middag, als avond cannabis wordt gerookt de ziekte tot stilstand komt. Soms bleek zelfs verbetering mogelijk.

Zijn moeder had nooit eerder wiet gerookt, maar begon op zijn advies cannabis te consumeren, zowel rokend als etend, in de morgen, middag en avond. Jack beweerde dat hij voor het eerst in zijn leven met haar over van alles kon praten, zoals politiek, familie en over de tijd toen zij als jonge vrouw vanuit Polen naar Amerika emigreerde. Het was voor hem een wonderlijke ervaring en het speet hem dat hij zijn moeder niet eerder cannabis had gegeven.

Nog wonderlijker was echter dat zijn moeder na zes weken geen symptomen van Alzheimer meer vertoonde. Helaas was toen de tijd aangebroken dat ze weer terug naar huis ging. Jack wilde haar iedere maand 60 voorgedraaide joints toesturen, maar toen zijn stiefvader daarvan hoorde, voorkwam deze dat. Ook al beweerde ze er baat bij te hebben, het was bij wet verboden en dat was voor haar man reden om haar dit medicijn te ontzien. Twee jaar later was zijn moeder er zo slecht aan toe dat ze niemand van de familie meer herkende.

Jack bleef geloven dat cannabis een remedie is tegen Alzheimer. Haast iedereen verklaarde hem voor gek. Onderzoek uit 2015 uitgevoerd op muizen heeft echter uitgewezen dat THC en CBD – dit zijn stoffen die in wiet zitten - de aantasting van hersenweefsel tegengaan. Zo hebben de onderzoekers vastgesteld dat het gehalte van schadelijk eiwitten daalt na toediening van deze twee stoffen. Daarnaast bleken THC en CBD een herstellende uitwerking op de hersenen te hebben. Ze stimuleren namelijk de aanmaak van bepaalde eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van hersenweefsel. Het blijkt verder dat beide stoffen ook een ontstekingsremmend effect hebben. Kortom, THC en CBD hebben een breed spectrum aan positieve effecten waar Alzheimerpatiënten mogelijk baat bij hebben. De positieve effecten blijken het grootst wanneer beide stoffen tegelijkertijd worden ingezet. Afzonderlijk is de werking beduidend minder. [1] Onderzoeken uit 2015 tonen aan dat het gebruik van cannabis ervoor zorgt dat de cognitieve vermogens van Alzheimerpatiënten verbeteren. [2][3]

Zo komt er steeds meer bewijs dat cannabis inderdaad de achteruitgang van Alzheimerpatiënten remt en soms zelfs lijdt tot verbetering. Er moet nog wel meer onderzoek gedaan worden, willen we meer zekerheid hebben over de effecten van cannabis op Alzheimer. Het is echter wel duidelijk dat de beweringen van Jack helemaal niet zo vreemd waren.

De Jack Herer wietplant

Wanneer je Jack Herer intoetst in de Google zoekmachine zul je talloze links vinden die rechtstreeks verwijzen naar een zeer sterke wietplant die dezelfde naam draagt. Het was daarom nog best lastig om tussen al die links informatie over Jack Herer de activist te vinden. De plant is misschien nog wel beroemder dan de persoon. De Jack Herer wietplant is als eerbetoon naar hem vernoemd. Het is kruising tussen skunk, haze en northern light. Genetisch gezien bestaat deze voor 30% uit sativa en 70% indica. Het is één van de sterkste wietplanten. Deze plant heeft van alle wietplanten de meeste cannabiscup-prijzen gewonnen. Mits goed verzorgd, kan de Jack Herer leiden tot een enorme oogst.

Jack Herer wietzaadjes bij Azarius

Ook bij Azarius verkopen we een flink aantal Jack Herer wietzaden en hybriden van verschillende merken, zoals:

Referenties

1.     Cannabis-based medicine reduces multiple pathological processes in AβPP/PS1 mice. Aso E, Sánchez-Pla A, Vegas-Lozano E, Maldonado R, Ferrer I. J Alzheimers Dis. 2015;43(3):977-91. doi: 10.3233/JAD-141014.

2.     Safety and Efficacy of Medical Cannabis Oil for Behavioral and Psychological Symptoms of Dementia: An-Open Label, Add-On, Pilot Study. Shelef A, Barak Y, Berger U, Paleacu D, Tadger S, Plopsky I, Baruch Y. J Alzheimers Dis. 2016 Jan 12;51(1):15-9. doi: 10.3233/JAD-150915.

3.     Cannabinoids in late-onset Alzheimer's disease. Ahmed A, van der Marck MA, van den Elsen G, Olde Rikkert M. Clin Pharmacol Ther. 2015 Jun;97(6):597-606. doi: 10.1002/cpt.117. Epub 2015 Apr 17. Review.Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.