EncyclopedieCalea Zacatechichi

Azarius

 • $

$ 0, -

US$ 0,00

Calea Zacatechichi - Encyclopedie

Menu tonen Menu verbergen

Calea Zacatechichi

0 Reacties

Calea Zacatechichi heet ook wel hondsdraf of bitterkruid. Het is een struik die onderdeel is van de Asteraceac familie en verwant is aan de zonnebloem. Calea valt in de subfamilie die bekend staat als Helianteae. De meeste planten in deze familie hebben uitgesproken bloemen zoals de zonnebloem ook heeft. Calea is hier echter een uitzondering op. Het is een gemiddeld hoge struik die trompetachtige gele bloemen heeft. De plant kan ongeveer anderhalve meter hoog worden. Hij verspreid zich via zaden en stekjes.

Oorspronkelijk komt calea in midden-Amerika voor, en dan vooral in Mexico op de hooglanden en Costa Rica. Het gebruik brengt niet direct bewustzijnsveranderingen teweeg, maar resulteert wel in heldere en sterke dromen. Hoewel de steel en de rest van de plant dezelfde stoffen bevat als de bladeren, worden vooral de bladeren geconsumeerd. In dit artikel wordt dieper ingegaan hoe dit droomkruid kan worden gebruikt, wat zijn geschiedenis is en welke andere medische toepassingen het heeft.

Geschiedenis

Calea droomkruid is slechts één van de planten die de sjamanen en droomwandelaars van de Chontal stam al eeuwenlang gebruiken om hun dromen te versterken. Het gebruik waarbij psychoactieve planten worden ingezet om levendige visionaire dromen op te wekken, heet ook wel  oneiromancy. Sjamanen gebruiken hun dromen om inzicht en leiding te krijgen van de geesten. Zo wordt er informatie gehaald uit het onbewustzijn, en kunnen ze sturing geven aan het volk in de bewuste wereld.

In 1882 werd calea voor het eerst onderzocht door het ‘Institute Medical Nacional of Mexico.’ Destijds werden lichte psychoactieve effecten gerapporteerd. Hierna duurt het nog ruim 80 jaar, eer door de wetenschap opnieuw aandacht wordt geschonken aan de plant. Onderzoeker Thomas MacDougall ontving in de jaren tachtig van de vorige eeuw informatie van een Chontal informant. Deze vertelde hem dat calea door de Native Americans werd gerookt. Tegelijkertijd werd volgens hem een thee van de bladeren gedronken, om zo visioenen op te wekken. Wanneer de Native Americans erachter wilden komen wat de oorzaak van een ziekte was, wanneer zij een bepaalde locatie wilden vinden, of een zoekgeraakt persoon wensten te lokaliseren, werd de plant ingezet zodat antwoorden werden gevonden in hun dromen. Dit wekte MacDougall zijn interesse. In 1978 nam hij deel aan een ceremonie bij de Chontal stam. MacDougall heeft zijn ervaring gerapporteerd.

Van 1975 tot 1979 kregen twaalf vrijwilligers calea toegediend, waarna men hen ondervroeg. De volgende effecten werden genoemd: verscherpte waarneming, vergrote verbeelding, een mild gevoel van discontinuïteit, het snel opkomen van ideeën en een verminderd geheugen. Na deze effecten volgden slaperigheid en het ondergaan van levendige dromen. Deze eerste observaties maakten calea interessant om verder te onderzoeken. Als namelijk blijkt dat een plant effect heeft op het bewustzijn, is het aannemelijk dat bepaalde substanties de bloed-hersenbarrière oversteken en zich daar hechten aan receptoren in het brein. Dergelijke eigenschappen zijn interessant voor farmacologisch onderzoek.

In 1986 is er daarom een dubbelblinde placebo-studie gedaan waarbij één groep calea kreeg. Een andere groep kreeg een placebo, en weer een andere groep diazepam. Het bleek dat degene die calea kregen significant meer meldingen deden over levendige dromen. Hiermee werd aangetoond dat calea daadwerkelijk de intensiteit van dromen beïnvloedt. Verder bleek dat bij een lage dosis het reactievermogen verbeterde, en ook was men bewuster van het verstrijken van de tijd. Zo werd vastgesteld dat calea een psychoactieve werking heeft, hoewel het anders werkt dan de meeste andere psychoactieve stoffen. [1]

Kweken van Calea

Het is niet moeilijk om calea te kweken. Het is echter wel erg lastig om de zaden te laten ontkiemen. Het werken met stekjes heeft daarom de voorkeur. In elk wortelmedium kunnen de stekjes worden geplaatst. Het is raadzaam om van doorzichtig plastic een soort tentje te maken en daar de plant in te zetten. Zorg dat er een paar gaatjes in zitten zodat er verse lucht in kan. Het tentje fungeert op die manier als een kleine broeikas en helpt daarnaast uitdroging voorkomen. Als het stekje wat groter is en voldoende wortels heeft, kan deze worden overgepot in elk soort aarde die te koop is in het tuincentrum. Calea heeft niet uitzonderlijk veel licht nodig, daarom doet deze het prima in het raamkozijn.

Chemische samenstelling

Helaas is er nog weinig onderzoek gedaan naar het werkingsmechanisme dat kan verklaren waarom calea resulteert in heldere en levendige dromen. Wel is reeds bekend dat calea een grote hoeveelheid flavonen en sesquiterpeenlactonen bevat. Waarschijnlijk zijn twee sesquiterpeenlactonen verantwoordelijk voor het geestverruimende effect. Deze heten caleicine en calechromene.

Medische toepassingen

Naast het opwekken van visioenen in dromen, werd calea door Native Americans ingezet tegen een aantal kwalen. Zo zou het werkzaam zijn tegen diarree, astma, koorts en maagpijn. Onderzoek op muizen heeft inderdaad uitgewezen dat het gebruik van de plant darmklachten kan verhelpen.[2]  Tevens blijkt dat calea in staat is om diabetes te verminderen, hoewel de effecten in dit geval mild zijn.[3]  Ook bleken bepaalde componenten van calea een ontstekingsremmend effect te hebben.[4][5][6] Andere substanties die voorkomen in calea zijn werkzaam tegen bepaalde bacteriën.[7] Een ander onderzoek op muizen wees uit dat de plant ook een pijnstillend effect heeft.[8]

Gebruik

Je kunt calea roken door een beetje van het kruid in een vloeitje te doen. Draai er vervolgens een joint van. De rook is scherp en smaakt niet lekker. Je kunt er ook thee van zetten. Het probleem is echter dat deze thee extreem bitter is. Calea wordt niet voor niets bitterkruid genoemd. Door wat suiker of honing bij de thee te doen kun je de smaak een beetje maskeren, maar echt lekker zal het niet worden. Daarom is het aan te raden de calea in een capsules te doen en deze in hun geheel door te slikken. Dit werkt goed.

Wetgeving

Ondanks dat calea in de waaktoestand een zeer geringe psychoactieve werking heeft, is dit kruid toch verboden in enkele staten in Amerika. Zo is het in Louisiana verboden om meer dan veertig van deze planten voor consumptie-doeleinde te hebben. Ze mogen daarentegen wel gehouden worden als decoratie. Ook in Polen en Australië is deze plant illegaal.

Dosering

Azarius verkoopt zowel het onbewerkte kruid als extracten ervan. Een dosis bevat drie- tot vijfentwintig gram. Kies je voor het extract, dan is deze tien keer sterker en heb je logischerwijs ook tien keer minder nodig. Zeker als je besluit te capsuleren is het handiger om te kiezen voor het extract.

Bestel Calea Zacatechichi kruid

Bestel Calea Zacatechichi extract

Effect

Calea heeft een geheel ander effect dan de andere psychoactieve kruiden die Azarius verkoopt. Wanneer je het neemt, zul je er in de waaktoestand weinig van merken. Je waarneming kan mogelijk iets verscherpen en kunnen kleuren intenser worden, maar je dient een zeer gevoelige psychonaut te zijn, wil je dit opmerken.

Het wordt een ander verhaal als je gaat slapen na inname van calea. Dan ervaar je levendige en heldere dromen. Ook kan een droom die in werkelijkheid maar tussen de zestig en negentig minuten duurt, voor je gevoel uren tot wel dagen beslaan. Tevens zijn dromen veel intenser en maak je wonderlijkere dringen mee. Zo rapporteren sommigen dat ze na gebruik gedurende de droomtoestand naar buitenaardse plekken zijn geweest of zich in een toekomstige maatschappij begaven.

Vooral voor personen die geïnteresseerd zijn in lucide dromen heeft calea veel te bieden. Tijdens een lucide droom ben je je ervan bewust dat je droomt. Zodra je weet dat je een lucide droom hebt, kun je die ook sturen. Het is echter een hele kunst om onderscheid te leren maken tussen werkelijkheid en de droomtoestand. Het lijkt soms wel alsof de menselijke geest een mechanisme bevat dat verhindert dat je je bewust wordt te dromen. Je zult bijvoorbeeld niet de eerste zijn die beseft te dromen, vervolgens wordt je wakker, tenminste dat denk je, maar in feite gaat de droom nog steeds door. Op deze manier wordt de illusie van het dromen in stand gehouden.

Wil je je toeleggen op lucide dromen, dan dien je langere tijd een droomdagboek bij te houden. Op die manier leer je bepaalde kenmerken van een droom herkennen. Ook overdag zul je oefeningen moeten doen. Zo kun je jezelf meerdere keren per dag vragen: “Droom ik?” Als je dit regelmatig doet, ga je dat ook in je dromen doen en leer je stil te staan bij de vraag: “Is dit echt of niet?”

Het ondergaan van lucide dromen kan iets heel magisch zijn. Je kunt dan immers van alles beleven in een wereld waar hele andere wetten gelden dan in de realiteit. Een lucide droom kan dan ook zeer heftig en spannend zijn.

Lees meer over lucide dromen

Bijwerkingen

Eenmaal is calea genoemd in de medische literatuur, waarbij het samen met een groot aantal andere kruiden mogelijk verantwoordelijk werd gehouden voor het ontstaan van trombose. [9] De persoon die in dit geval calea gebruikte, nam ook allerlei andere kruiden, waaronder klein hoefblad. Aangenomen wordt dat het vooral dit laatst genoemde kruid is, waardoor het persoon in kwestie trombose kreeg.

Er zijn verder geen gevaarlijke bijwerkingen bekend van dit middel. Besef echter wel dat wanneer je je gaat toeleggen op lucide dromen en calea gebruikt, je ’s nachts intense dingen meemaakt. Hierdoor kun je bij het ontwaken minder goed uitgerust zijn.

Contra-indicaties

Omdat er weinig bekend is over calea, weten we ook niet goed welke mogelijke contra-indicaties er zijn. Gebruik echter je gezonde verstand en neem nooit een psychoactief middel als je last hebt van psychische klachten. Als je last hebt van je hart of lijdt aan een hoge bloeddruk, gebruik calea dan niet. Tevens dienen vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven dit kruid niet te gebruiken.

Conclusie

Calea biedt de psychonaut een geheel nieuwe ervaring in de vorm van intense dromen, zonder een groot risico te lopen op bijwerkingen of overdosering. Het is daarom zeker het proberen waard.

Bestel Calea Zacatechichi droomkruid

Referenties

 1. Psychopharmacologic analysis of an alleged oneirogenic plant: Calea zacatechichi. Mayagoitia L, Díaz JL, Contreras CM. J Ethnopharmacol. 1986 Dec;18(3):229-43.
 2. Calea zacatechichi dichloromethane extract exhibits antidiarrheal and antinociceptive effects in mouse models mimicking irritable bowel syndrome.
 3. Sałaga M, Kowalczuk A, Zielinska M, Błażewicz A, Fichna J. Naunyn Schmiedebergs Arch Pharmacol. 2015 Oct;388(10):1069-77. doi: 10.1007/s00210-015-1142-1. Epub 2015 Jun 12.
 4. Hypoglycemic effect of plants used in Mexico as antidiabetics. Román Ramos R, Alarcón-Aguilar F, Lara-Lemus A, Flores-Saenz JL. Arch Med Res. 1992 Spring;23(1):59-64.
 5. Sesquiterpene lactone containing Mexican Indian medicinal plants and pure sesquiterpene lactones as potent inhibitors of transcription factor NF-kappaB.
 6. Bork PM, Schmitz ML, Kuhnt M, Escher C, Heinrich M, FEBS Lett. 1997 Jan 27;402(1):85-90.
 7. In vitro antiplasmodial investigation of medicinal plants from El Salvador.
 8. Köhler I, Jenett-Siems K, Siems K, Hernández MA, Ibarra RA, Berendsohn WG, Bienzle U, Eich E. Z Naturforsch C. 2002 Mar-Apr;57(3-4):277-81.
 9. Antiinflammatory activity of the aqueous extract of Calea zacatechichi.
 10. Venegas-Flores H, Segura-Cobos D, Vázquez-Cruz B, Proc West Pharmacol Soc. 2002;45:110-1.
 11. Antileishmanial Germacranolides from Calea zacatechichi., Wu H, Fronczek FR, Burandt CL Jr, Zjawiony JK., Planta Med. 2011 May;77(7):749-53. doi: 10.1055/s-0030-1250584. Epub 2010 Dec 2.
 12. Neuropharmacological characterization of the oneirogenic Mexican plant Calea zacatechichiaqueous extract in mice., Sałaga M, Fichna J, Socała K, Nieoczym D, Pieróg M, Zielińska M, Kowalczuk A, Wlaź P.
 13. Metab Brain Dis. 2016 Jan 28.
 14. Coltsfoot as a potential cause of deep vein thrombosis and pulmonary embolism in a patient also consuming kava and blue vervain., Freshour JE, Odle B, Rikhye S, Stewart DW, J Diet Suppl. 2012 Sep;9(3):149-54. doi: 10.3109/19390211.2012.708391. Epub 2012 Aug 10.


Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.