Encyclopedie Dendrobium nobile extract

Azarius

 • $

$ 0, -

US$ 0,00

Dendrobium nobile extract - Encyclopedie

Menu tonen Menu verbergen

Dendrobium nobile extract

0 Reacties

Dendrobium nobile behoort tot de familie van orchideeën. Deze bestaat uit meer dan 1200 soorten. Binnen de ‘Traditional Chinese Medicine’ (TCM) behoort Denodribium nobile tot de vijftig meest ingezette middelen. Het heeft behalve een geneeskrachtige werking ook een licht stimulerend effect. Hoewel dit laatste niet wetenschappelijk is aangetoond.  

Behalve dat stimulerende kruiden recreatief worden gebruikt binnen de party-scene, vinden deze middelen ook gretig aftrek bij bodybuilders. Deze willen immers graag veel sporten en hun hongergevoel onderdrukken, om zo hun vetpercentage omlaag te brengen. Daarom is men binnen de bodybuilderswereld altijd opzoek naar legale stimulerende kruiden. Dendrobium nobile extract is om die reden een veel voorkomend ingrediënt in allerlei sport-formules.

In dit artikel wordt dieper ingegaan op de biochemische achtergrond, geschiedenis, medische toepasbaarheid en het effect van deze bloem.

Dendrobium nobile bloem


De plant

Dendrobium nobil is een rechtopstaande orchidee met verschillende overlangs geschroefde stengels. De bladeren zijn langwerpig en ovaal. De plant kan 30 tot 75 centimeter groot groeien. Zoals op de afbeelding te zien is, ziet deze eruit als een normale orchidee. Dendrobium nobile heeft koele nachten nodig om in bloei te komen. De plant kan groeien op bomen en zelfs op rotsen. Het hele jaar door maar vooral in de lente, kan deze geoogst worden. Dendrobium nobil komt van nature voor in Noordoost- tot West Guangxi, Guizhou, Hainan, Hongkong, West-Hubei, Taiwan, Zuidoost-Xizang, Yunnan, Bhutan, India, Laos, Myanmar, Nepal, Noord-Thailand en Vietnam.  

Geschiedenis Dendrobium nobil

Dendrobium nobil heet binnen de TCM ook wel ‘Shi Hu in Pinyin.’ Het gebruik gaat meer dan 2000 jaar terug. De oudste notitie over deze plant is terug te vinden in de ‘Shen Nong’s Herbal Classis.’ Dit werk werd tussen 800 en 300 jaar voor Christus geschreven. Binnen de TCM werd de orchidee ingezet tegen een groot aantal aandoeningen, zoals chronische keelontsteking, spijsverteringsproblemen, oogziektes, trombose, diabetes en artritus.  

Doordat de Westerse geneeskunde niet overal een antwoord op had, ging men vorige eeuw opzoek naar alternatieven. Vooral daar waar het om chronische aandoeningen gaat, schiet de Westerse geneeskunde vaak tekort. De TCM bleek vaak wel een oplossing te bieden voor chronische klachten. Zo kwam men vanuit het Westen in contact met de TCM en raakte men eveneens bekend met Dendrobium nobil extract.

De bodybuilderswereld

Zoals in de inleiding al werd uitgelegd, is men binnen de bodybuilderswereld altijd zoekende naar legale preparaten die de vetverbranding stimuleren. Eind jaren negentig werd daarom ephedra verwerkt in bepaalde formules. Dit is evengoed een bekend middel binnen de TCM. Ephedra bevat de bioactieve stof efedrine, dat zeer veel lijkt op amfetamine en een krachtig stimulerend effect heeft. Ondanks dat het al eeuwen werd ingezet binnen de TCM resulteerde de snelle stijging qua gebruik binnen de bodybuilderswereld in dodelijke overdoseringen. Dit was vooral te wijten aan de hoge doseringen in combinatie met een intensieve work-out. In de periode van 1993 tot 2003 nam het aantal ephedra-vergiftigen in tien jaar tijd zelfs toe met een veelvoud van tien. In totaal zijn er in Amerika in deze periode 21533 meldingen gedaan van gezondheidsproblemen als gevolg van ephedra. [1] Vooral beroertes, hartfalen en leverproblemen vormden de grootste gezondheidsrisico’s. Daarom is ephedra sinds 2004 verboden.

De behoefte naar legale stimulanten bleef echter bestaan en zo werd ephedra vervangen door geranium-extract. Dit kruid bevat de stof geranamine met de synthetische naam DMAA (1,3-dimethylamylamine ). Ook dit is een aan amfetamine verwante stof. DMAA is echter vier keer minder sterk dan ephedrine. [2] Nadat dit nieuwe middel de markt veroverde werd al snel in de VS melding gemaakt van twee overdoseringen, waarbij twee soldaten na het innemen van een hoge dosis DMAA tijdens een training overleden aan een hartaanval. In Nieuw-Zeeland stierven vervolgens een aantal mensen na het nemen van 150 mg DMAA aan een beroerte. Bewegingswetenschappers ontdekte dat de bloeddruk na gebruik van DMAA in combinatie met cafeïne wel met 20 % kon stijgen, wat in combinatie met zware fysieke inspanning mogelijk tot een beroerte leidt. [3] Uiteraard kregen de doden veel aandacht in de media. De FDA gaf aan dat ze 42 meldingen hadden ontvangen van DMAA-gebruikers met hartafwijkingen, neurologische aandoeningen en psychische schade. Daarom werd geranamine in 2012 verboden.

Natuurlijk ging men direct opzoek naar een vervangend middel en zo kwam Denodrobium nobile onder de aandacht. [4] Sinds 2012 kwam dit middel op de bodybuildersmarkt en is tegenwoordig sterk in opkomst. 

Vervaardigen extract

Door de stengels te extraheren in zuivere ethanol, worden de actieve stoffen uit het plantmateriaal getrokken. De ethanol kan eventueel verder ingedampt worden, waardoor een sterker extract ontstaat.

Status Dendrobium Nobile

Op dit moment is de status van Dendrobium nobile niet legaal. 

Biochemie

Dendrobium nobile bevat een groot aantal bioactieve stoffen, zoals alkaloïde, aromatische componenten, polysacharide en sesquiterpenoïden. [5] De grote vraag is echter welke component verantwoordelijk is voor het stimulerende effect. Fabrikanten die het middel aanbieden claimen dan wel dat het een goede vervanging is voor DMAA, maar kunnen niet aantonen welke stof uit Dendrobium nobile DMAA vervangt.

Medische toepassingen

Omdat het een veelgebruikt kruid is binnen de TMC, is er de laatste jaren ontzettend veel onderzoek gedaan naar dit middel. Het blijkt een zeer breed spectrum van geneeskrachtige eigenschappen te bezitten, waaronder immuunsysteemmodulatie, zenuwbescherming en antikanker-eigenschappen. [5] Hieronder een vijftal geneeskrachtige eigenschappen, om te benadrukken dat Dendrobium nobile veel meer is dan een stimulant:

 1. Binnen de TCM stond de bloem al eeuwenlang bekend om de eigenschappen lichaamssappen aan te maken. Via wetenschappelijk onderzoek op mensen is aangetoond dat degene die lijden aan Sjögren’s syndrome meer speeksel aanmaken. Sjögren’s syndrome is een auto-immuunstoornis die de aanmaak van speeksel tegengaat, Dendrobium nobile bleek daarom een effectief medicijn tegen deze aandoening. Met behulp van onderzoek op muizen hebben ze ook het biochemische mechanisme kunnen achterhalen. [6][7][8]
 2. Het blijkt dat bepaalde stoffen uit Dendrobium nobile fibrose in de lever tegengaan. Fibrose is een proces waarbij als gevolg van een ontsteking bindweefsel in de organen ontstaat, waardoor de orgaanfunctie afneemt. [9]
 3. Dendrobin is een stof die geëxtraheerd wordt uit Dendrobium nobile en antikanker-eigenschappen heeft. [10]
 4. Dendrobium nobile bevat een drietal stoffen die een gunstige uitwerking hebben op de bloedspiegel van muizen met diabetes. Daarnaast is aangetoond dat deze stoffen de pancreascellen regenereren. De pancreas faalt wanneer een ziekte als diabetes zich manifesteert. [11]
 5. Muizen met een maagzweer die Dendrobium nobile kregen toegediend, bleken hier goed op te reageren. [12]

Dosis

Voor recreatief gebruik wordt het pure kruid in smartshops niet aangeboden. Mocht je het pure kruid eens willen proberen, weet dat de dosis binnen de TCM is gesteld op zes tot vijftien gram gedroogd materiaal per dag. Het is daarom af te raden meer dan vijftien gram per keer te nemen, want er is geen onderzoek gedaan naar de toxiciteit van een hogere dosis. Gebruik je een extract, ga dan na hoe sterk het is en bereken hoeveel je in kunt nemen.

Effect dendrobium nobile

Na inname duurt het een half tot een heel uur, eer het stimulerend effect wordt waargenomen. De reacties op dit middel zijn over het algemeen genomen zeer positief. Men ervaart meer energie. Toch voelt het volgens de meesten anders dan een paar bakken koffie, want Dendrobium nobile zorgt naast een stimulerend effect ook voor een licht euforisch gevoel. Een klein percentage van de gebruikers neemt geen effect waar. Een dergelijke onverklaarbare uitblijvende reactie komt ook bij andere middelen voor. Zo zijn er ook mensen die niets voelen van truffels, terwijl dit voor anderen een overweldigende ervaring is. Het uitblijven van het effect kan te maken hebben met een volle maag, of een bepaald voedingsmiddel dat korte tijd daarvoor is geconsumeerd en dat interfereert met de bioactieve stoffen. Het kan simpelweg ook dat iemand ongevoelig is voor de stof. Zo worden sommigen helemaal hyper van slechts één kop koffie, anderen drinken per dag meer dan tien kopjes en voelen niets.

De werking van Dendrobium Nobile houdt ongeveer vier uur aan en hierna kun je gewoon slapen.

Contra-indicaties

Pas op met alcohol en andere medicijnen. Dendrobium nobile is als recreatief middel relatief nieuw. Er is daarom nog geen onderzoek gedaan naar de combinatie Dendrobium nobile en andere middelen, daardoor weten we niet wat de risico’s zijn. Neem het zekere voor het onzekere, en combineer niet met alcohol en andere verdovende of stimulerende middelen.

Gebruik dit middel ook niet tijdens zwangerschap of het geven van borstvoeding. Tevens dien je op te passen wanneer je lijdt aan een hoge bloeddruk, hart- en/of vaatzieken, aandoeningen aan de lever of schildklier, angstaanvallen, depressies of andere psychische problemen.  

Tot slot

Ondanks dat Dedrobium nobile extract al vele eeuwen binnen TCM wordt ingezet als geneesmiddel, is recreatief gebruik relatief nieuw. Wees je ervan bewust dat ephedra en geramine ook eeuwenlang binnen de TCM werden gebruikt. Toen men het echter op grote schaal hoog gedoseerd consumeerde in combinatie met een heftige workout (daaronder valt ook uren dansen) en daarnaast ook andere kruiden innam, bleken beide middelen tot gevaarlijke situaties te leiden.

 1. The Severity of Toxic Reactions to Ephedra: Comparisons to Other Botanical Products and National Trends from 1993–2002, Alan D. Woolf , M.P.H. , M.D., William A. Watson , Pharm.D., Susan Smolinske , Pharm.D. & Toby Litovitz , M.D, Pages 347-355 | Received 25 May 2004, Accepted 17 Mar 2005, Published online: 07 Oct 2008
 2. Scientific Opinion on the Regulatory Status of 1,3-Dimethylamylamine (DMAA), Venhuis, Bastiaan J, Kaste, Dries de
 3. Phys Sportsmed. 2011 Sep;39(3):111-20. doi: 10.3810/psm.2011.09.1927, Effects of 1,3-dimethylamylamine and caffeine alone or in combination on heart rate and blood pressure in healthy men and women, Bloomer RJ1, Harvey IC, Farney TM, Bell ZW, Canale RE.
 4. Meet DMAA’s replacement: Dendrobium extract Retrieved from http://newhope360.com/ 20. Feb 2013
 5. Phytochemistry Reviews, June 2013, Volume 12, Issue 2, pp 341–367, Chemistry, bioactivity and quality control of Dendrobium, a commonly used tonic herb in traditional Chinese medicine, Jun Xu, Quan-Bin Han, Song-Lin LiEmail author, Xiao-Jia Chen, Xiao-Ning Wang, Zhong-Zhen Zhao, Hu-Biao Chen
 6. Xiao L, et al. Dendrobium candidum extract increases the expression of aquaporin-5 in labial glands from patients with Sjögren's syndrome. Phytomedicine. (2011)
 7. Steinfeld S, et al. Abnormal distribution of aquaporin-5 water channel protein in salivary glands from Sjögren's syndrome patients. Lab Invest. (2001)
 8. Krane CM, et al. Salivary acinar cells from aquaporin 5-deficient mice have decreased membrane water permeability and altered cell volume regulation. J Biol Chem. (2001)
 9. Yang H, Sung SH, Kim YC. Antifibrotic phenanthrenes of Dendrobium nobile stems. J Nat Prod. (2007)
 10. Seco-Dendrobine-Type Alkaloids and Bioactive Phenolics from Dendrobium findlayanum.Yang D, Cheng ZQ, Yang L, Hou B, Yang J, Li XN, Zi CT, Dong FW, Liu ZH, Zhou J, Ding ZT, Hu JM J Nat Prod. 2018 Jan 17.
 11. Comparison of hypoglycemic and antioxidative effects of polysaccharides from four different Dendrobium species., Pan LH, Li XF, Wang MN, Zha XQ, Yang XF, Liu ZJ, Luo YB, Luo JP, Int J Biol Macromol. 2014 Mar;64:420-7.
 12. Protective effects of polysaccharide from Dendrobium nobile against ethanol-induced gastric damage in rats, Zhang Y, Wang H, Mei N, Ma C, Lou Z, Lv W, He G, Int J Biol Macromol. 2018 Feb;107


Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.