EncyclopedieBay Bean

Azarius

  • $

$ 0, -

US$ 0,00

Bay Bean - Encyclopedie

Menu tonen Menu verbergen

Bay Bean

0 Reacties

Bay bean is een snel groeiende plant met stengels die meer dan zes meter lang en tweeënhalve centimeter dik kunnen worden. De vleesachtige ranken vormen samen een dicht gebladerte dat woekert over de grond. Officieel heet de plant Canavalia Martima of Canavalia Rosa. Hij kent echter nog vele andere namen, zoals: beach bean, seaside bean, coastal Jackbean en MacKenzie bean.

Bay bean groeit - de naam ‘seaside bean’ of ‘beach bean’ zegt het al- op zanderige gronden, maar doet het ook goed op plekken waar meer aarde is. Hij heeft een voorkeur voor veel zon en kan goed tegen de droogte. De plant bevat paarse bloemen die bestaan uit drie losse bladeren. Deze vouwen open als er licht op valt en sluiten zich wanneer het donker wordt. De bladeren van bay bean hebben een licht psychedelische effect.

 

bay bean flower

 

Het mysterie van Bay bean

Doordat de zaden kunnen drijven, is bay bean wijdverspreid terug te vinden in de kustregio’s langs de Golf van Mexico, inclusief het schiereiland Yucatan. Ook komt deze voor in Australië, Azië en Afrika. Ondanks het feit dat bay bean op vele plekken op de wereld is aan te treffen, is er weinig over bekend. Dit maakt de plant mysterieus, zeker wanneer je beseft dat deze regelmatig teruggevonden is langs graven van oude beschavingen. Omdat bay bean er in gedroogde vorm zeer onaantrekkelijk uit ziet, zal hij waarschijnlijk een andere betekenis hebben gehad dan decoratie.

Omdat verondersteld werd dat bay bean geen enkel geneeskrachtige effect heeft, werd het niet onderworpen aan wetenschappelijk onderzoek. Dit in tegenstelling tot de meeste psychoactieve planten. Toch rapporteren sommige oude bronnen een geneeskrachtig effect. Als bay bean op de juiste manier werd bereid kon het worden ingezet tegen bepaalde kwalen. Vanwege dergelijke meldingen zijn de afgelopen tien jaar de eerste onderzoeken uitgevoerd naar de mogelijke geneeskrachtige werking van dit middel. Hieruit blijkt dat bay bean wel degelijk potentie heeft. Lees meer hierover in dit artikel. 

Geschiedenis

De zaden van bay bean zijn teruggevonden bij opgravingen van oude beschavingen in Oaxaca, Yucatan en Peru. De plant werd ook teruggevonden rond graven van de mazateken en andere stammen. Hieruit is te concluderen dat de plant al 300 jaar voor Christus gebruikt werd. Mogelijk gebruikte men bay bean als substituut voor marihuana. Verder aten Captain James Cook en zijn bemanning de bonen gedurende hun reis rond de wereld in de jaren 1768 tot 1771. Meer dan honderd jaar geleden heette de plant overigens Canavali. Pas in 1913 is de naam veranderd in Canavalia.

Traditioneel gebruik

De plant werd vroeger gebruikt als middel tegen reuma. Van de bladeren maakte men een infusie. Een infusie kun je maken door delen van een plant te laten trekken in heet water en daarna te zeven. Een dergelijke aftreksel van bay bean werd op de huid gesmeerd om reumatische pijnen tegen te gaan. In tegenstelling tot de meeste planten, heeft bay bean geen droge maar sappige wortels. Deze kunnen dan ook uitgeperst worden. Het sap van de wortels dient men te mengen met de infusie van de bladeren. Zo wordt het effect van het brouwsel sterker.

Ook werd bay bean vaak ingezet om voedingsarme en droge grond te bedekken. De plant kan namelijk extreme condities aan. Hij kan tegen hitte en heeft weinig water nodig. Doordat de wortels van de plant een sterk netwerk vormen, kan hij ook worden gebruikt om bodemerosie tegen te gaan.

bay bean plant

In zeer droge gebieden, zoals in Australië en Afrika, is bay bean ook ingezet als gewas. Daar waar bijna niets kan groeien, kan deze plant overleven en mensen van voedsel voorzien. Jonge bonen kunnen rauw gegeten worden. Volgroeide bonen moeten echter eerst ontdaan worden van hun schil en daarna gekookt of geroosterd worden. Zo worden ze zachter en daardoor makkelijker verteerbaar. Verder zijn ze na verhitting minder giftig, want volwassen rauwe bonen zijn licht toxisch.

De bonen bevatten een zeer hoog gehalte aan mineralen (kalium, mangaan, magnesium en zink) en antioxidanten. Tevens blijkt dat ze veel eiwitten, koolhydraten en vezels bevatten. Het probleem is echter de smaak die vrij bitter is. Deze kan eventueel gemaskeerd worden met bepaalde kruiden, maar echt lekker zal het nooit gaan smaken. Van de bonen kan ook eetbare olie worden gemaakt. In dat geval heeft men minder last van de bittere smaak en kan men toch profijt hebben van de voedzame effecten.

Vanwege het licht geestverruimende effect werden vroeger de bladeren gerookt. De gedroogde bladeren zien er echter onaantrekkelijk uit, maar als je ze verbrandt ruiken ze heerlijk. Ze zijn dan ook te gebruiken als wierook.

Chemische achtergrond

Bay bean bevat de stof L-Betonicine met de structuurformule  C7H13NO3. Deze stof is naar alle waarschijnlijkheid verantwoordelijk voor het psychoactieve effect, hoewel er nog geen onderzoek is gedaan wat dit bewijst. Deze veronderstelling vindt slechts plaats op basis van de interpretatie van de structuurformule. Een chemicus is in staat om te concluderen dat een dergelijke structuur zoals L-Betonicine mogelijk kan hechten aan receptoren in de hersenen en eveneens de bloed-hersenbarrière kan oversteken. Beide eigenschappen zijn noodzakelijk wil je een geestverruimend effect ervaren. Andere stoffen die in bay bean zijn aangetroffen hebben dit effect naar alle waarschijnlijkheid niet. Om die reden wordt het psychedelisch effect toegeschreven aan L-betonicine. Er is verder echter niets bekend over het werkingsmechanisme.

Medische toepassingen

Bay bean kan gebruikt worden voor een kalmerend effect. In dat geval moet het als thee gedronken worden. Ook kan een dergelijke thee de spijsvertering stimuleren en de bloedcirculatie laten toenemen. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat geëxtraheerde stoffen uit bay bean in ratten een vaatverwijdend effect heeft. [1]

Uitwendig gebruik zou volgens de traditionele kruidengeneeskunde pijn kunnen reduceren, ontstekingen tegengaan en de aanmaak van nieuw weefsel  stimuleren. Om die reden werd deze plant werkzaam geacht tegen reuma, huidproblemen en verstijfde spieren als gevolg van een verkoudheid. De aangedane plekken moeten worden ingesmeerd met een infusie, waarna de werkzame stoffen uit bay bean in de huid kunnen trekken.

De geneeskrachtige effecten tegen reuma, zouden mogelijk worden veroorzaakt door de sterke antioxidant werking van de bonen. Hier is reeds onderzoek naar gedaan. Het blijkt verder dat het gehalte anti-oxidanten nog eens sterk toeneemt wanneer de bonen gefermenteerd worden. [2] Tevens is bewezen dat de antioxidant werking van bay bean aanzienlijk versterkt, als deze wordt gecombineerd met resveratrol. Er ontstaat dan een synergetisch effect, dat betekent dat beide planten samen sterker werken dan de som van de losse delen doet vermoeden. [3] Verder blijkt dat bepaalde stoffen uit bay baen ontstekingen remmen in ratten. De stoffen met een ontstekingsremmende werking in bay bean heette lectinen. [4] Gezien de resultaten van verschillend wetenschappelijk onderzoek is het geen vreemde constatering dat deze plant inderdaad verlichting biedt bij reuma.

Het is eveneens bewezen dat bepaalde lectinen uit bay bean bacteriën doodt die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van gaatjes in tanden en kiezen. [5]  Ander in vitro-onderzoek (onderzoek in reageerbuisjes) heeft uitgewezen dat extracten van de plant een sterk antibacterieel effect hadden tegen de bacteriën Bacillus cereus, Bacillus megaterium, Bacillus stearothemophilus, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus en Streptococcus faecalis. [6] Mogelijk kunnen bepaalde componenten van bay bean daarom als basis dienen voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Verder onderzoek is hiervoor nodig.

Wat betreft de geneeskrachtige werking van bay bean is er nog geen enkel wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd op mensen. Wetenschappers hebben alleen onderzocht hoe bepaalde componenten van deze planten zich gedragen in reageerbuisjes. Daarnaast zijn er enkele onderzoeken op ratten uitgevoerd. Daarom valt er niet veel met zekerheid te zeggen, maar het idee dat deze veelvoorkomende plant geen enkele geneeskrachtige werking heeft, klopt waarschijnlijk niet.

Wetgeving

Er zijn geen landen waar bay bean verboden is. Ook de extracten zijn overal legaal. Het zou overigens erg moeilijk zijn om deze plant te verbieden, gezien het feit deze wijdverspreid voorkomt.  

bay bean 50x extract

Bereiding

Van bay bean kan thee getrokken worden. Laat het water echter niet koken met de planten erin, want dan breken de werkzame stoffen af. Giet in plaats daarvan heet water over de bladeren en verwarm enige tijd boven een theelichtje.

De bladeren roken is evengoed een optie. Verpulver daarvoor wat bladeren en draai er een joint van. Tevens verkoopt Azarius een sterk extract van dit middel, dat opgelost kan worden in heet water, om het daarna op te drinken. Hierdoor is een intensere ervaring mogelijk. De thee heeft echter een bittere smaak. Door er honing en citroen erbij te doen, is deze smaak te maskeren.

Dosering

Van het extract dat Azarius aanbiedt kan één tot drie gram worden geconsumeerd. Er is weinig bekend over mogelijke overdosering. Omdat het effect mild is, is de kans op een overdosis echter gering.

Effect

Door het drinken van een thee gezet van de bladeren ontstaat een ontspannen, licht euforisch effect, dat een beetje te vergelijken is met een lichte cannabistrip. Bij hoge dosering en op lege maag kunnen de effecten intenser worden. Zo rapporteerde iemand van het Azarius-testpanel dat hij het gevoel had dat hij zich door vloeistof bewoog nadat hij bay bean had geconsumeerd.

Combinaties

Zoals eerder uitgelegd heeft bay bean van zichzelf geen sterk effect. Wanneer het echter gecombineerd wordt, kan bay bean het effect van andere kruiden versterken. Hoewel er weinig bekend is over het mechanisme hierachter, kan het onder andere de effecten van kanna en salvia aanzienlijk versterken.

Veiligheid

Er zijn geen gevallen bekend waarbij het gebruik van bay bean heeft geleid tot een gezondheidsrisico. Ook zijn er tot nu toe geen bijwerkingen gerapporteerd. Het is echter af te raden dit middel lange tijd achter elkaar te gebruiken. We weten immers niet wat de lange termijn effecten zijn.

Contra-indicaties

Vanwege de onbekendheid van dit middel weten we ook niet goed welke contra-indicaties er zijn. Gebruik echter je gezonde verstand. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, moet je sowieso geen kruiden gebruiken waarvan je niet honderd procent zeker weet dat ze veilig zijn voor de baby. Combineer ook nooit met medicijnen.

Omdat het mogelijk de bloedcirculatie verbetert, is het af te raden dit middel te gebruiken bij een hoge bloeddruk. Verder remt het ontstekingen. Een ziekte die gepaard gaat met een chronische infectie, zal daarom bij langdurig gebruik niet goed op dit middel reageren. Als de ontstekingsreactie immers wordt geremd, hebben bacteriën meer kans.

Tot slot

Bay bean is een weinig bekende plant, toch lijkt het erop dat dit middel wel degelijk kan resulteren in een lichte psychedelische trip. De psychonauten onder ons zouden dit middel al dan niet in combinatie met andere kruiden zeker eens een kans moeten geven.

  1. Vasodilator effects of Diocleinae lectins from the Canavalia genus. Assreuy AM, Fontenele SR, Pires Ade F, Fernandes DC, Rodrigues NV, Bezerra EH, Moura TR, do Nascimento KS, Cavada BS. Naunyn Schmiedebergs Arch Pharmacol. 2009 Dec;380(6):509-21. doi: 10.1007/s00210-009-0465-1. Epub 2009 Oct 24.
  2. Antioxidant activity of raw, cooked and Rhizopus oligosporus fermented beans of Canavalia of coastal sand dunes of Southwest India. Niveditha VR, Sridhar KR, J Food Sci Technol. 2014 Nov;51(11):3253-60. doi: 10.1007/s13197-012-0830-9. Epub 2012 Sep 4.
  3. Structural basis of ConM binding with resveratrol, an anti-inflammatory and antioxidant polyphenol. Rocha BA, Teixeira CS, Silva-Filho JC, Nóbrega RB, Alencar DB, Nascimento KS, Freire VN, Gottfried CJ, Nagano CS, Sampaio AH, Saker-Sampaio S, Cavada BS, Delatorre P, Int J Biol Macromol. 2015 Jan;72:1136-42. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2014.08.031. Epub 2014 Sep 2.
  4. Interactions between indole-3-acetic acid (IAA) with a lectin from Canavalia maritima seeds reveal a new function for lectins in plant physiology. Delatorre P, Silva-Filho JC, Rocha BA, Santi-Gadelha T, da Nóbrega RB, Gadelha CA, do Nascimento KS, Nagano CS, Sampaio AH, Cavada BS.Biochimie. 2013 Sep;95(9):1697-703. doi: 10.1016/j.biochi.2013.05.008. Epub 2013 May 29.
  5. Effect of lectins from Diocleinae subtribe against oral Streptococci. Cavalcante TT, Anderson Matias da Rocha B, Alves Carneiro V, Vassiliepe Sousa Arruda F, Fernandes do Nascimento AS, Cardoso Sá N, do Nascimento KS, Sousa Cavada B, Holanda Teixeira E. Molecules. 2011 Apr 27;16(5):3530-43. doi: 10.3390/molecules16053530.
  6. S. Prabhu1 , L. Joelri Michael Raj1 , S. John Britto1 *, S.R. Senthilkumar2 1  Antibacterial activity and Preliminary phytochemical analysis of leaf extract of Canavalia rosea (Sw.) DC. (Beach Bean)

 

 

 

 

 Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.