EncyclopedieFilm: Requiem for a Dream

Azarius

  • $

$ 0, -

US$ 0,00

Film: Requiem for a Dream - Encyclopedie

Menu tonen Menu verbergen

Film: Requiem for a Dream

1 Reacties

Requiem for a Dream filmposter

Requiem for a Dream is een film uit 2000, gebaseerd op de gelijknamige roman van Hubert Selby Jr. uit 1978. Als kijker volg je een aantal personages die aan verschillende verslavingen ten onder gaan. De film portretteert het destructieve karakter van drugs en is krachtig in de weergave van het tragische plot.

Waar gaat het verhaal over?


Harry Goldfarb verpant regelmatig de televisie van zijn moeder om met zijn vriend Tyrone Love drugs te scoren. Om meer geld te verdienen verkopen ze heroïne in de straten van New York. Omdat ze niet weten hoe de drugs te versnijden proberen ze deze zelf uit. Sara, Harry’s televisie verslaafde moeder, krijgt een mysterieus telefoontje van iemand die haar vertelt dat ze een televisie optreden in een bepaalde show heeft gewonnen. Vanaf dat moment is ze geobsedeerd. Bang om te dik te zijn gaat ze op dieet, uiteindelijk met behulp van afslankpillen. Harry waarschuwt haar dat het speedpillen zijn, maar daar laat ze zich niet door weerhouden. Niks mag haar droom op televisie te verschijnen in de weg staan.

Harry, Tyrone en Marion Silver, de vriendin van Harry, voelen zich genoodzaakt creatieve oplossingen te bedenken voor hun geld- en drugstekort. Harry en Tyrone zijn naarstig op zoek naar drugs en drugsdeal, binnen en buiten de staat, terwijl Marion probeert aan drugs of geld te komen via haar psychiater en een dealer, beide geïnteresseerd in haar lichaam.

Terwijl Sara meer en meer gewicht verliest ontwikkelt ze tolerantie. Ze besluit op eigen houtje haar dosis op te voeren en krijgt last van hallucinaties, met alle gevolgen van dien.
Al naar gelang de film vordert groeit de verslaving van de karakters gestaag mee. Hun beslissingen worden steeds roekelozer en gebrek aan hun ´kick´, of juist een teveel daarvan, leidt tot wanhopige daden. Uiteindelijk hebben ze geen van allen meer controle over de gevolgen van deze keuzes. Als de film eindigt zijn ze er allemaal slecht aan toe: de verslaving heeft gewonnen.

De titel

Een requiem is een mis opgedragen aan de doden. In dit geval gaat het om een symbolische mis opgedragen aan verloren dromen. De personages hebben allen hun eigen dromen maar drugsverslavingen gooien roet in het eten. Uiteindelijk blijft er van de dromen niets over.

Propaganda: drugs zijn slecht

Je zou de film als moraliserend kunnen typeren: de donkere en gevaarlijke kant van drugs wordt met al haar ellende in kaart gebracht en ondertussen zien we stereotype beelden van de heroïnejunk. De ene keer spullen stelend, met familie als slachtoffer, de andere keer zichzelf prostituerend. Soms lijkt de film dan ook op regelrechte propaganda. Propaganda die goed past bij de Amerikaanse ‘war on drugs.’ Het is maar de vraag of het de bedoeling van deze film is om drugs als “slecht” neer te zetten.
Als het het doel van de regisseur is een duistere en tragische film te maken over verslaving moet je wel een film als deze maken. Toegegeven, de film is soms dramatisch, maar dat is ook haar kracht.

Een realistische vertoning?


Als je een film over de verwoestende werking van drugsverslaving wilt bekijken zit je bij Requiem for a Dream goed. Het gevaar van verslaving bestaat altijd en in feite kan het iedereen overkomen. Ook een personage als Sara, die in het begin van de film de meeste sympathie opwekt. Ook zij glijdt uiteindelijk af in een ernstige verslaving die haar leven verwoest. Requiem for a Dream is geen typische Hollywood film die de, soms lelijke, realiteit probeert te verdoezelen. Het is geen spectaculaire actiefilm of zoetsappig romantisch verhaal gemaakt om je tijdelijk de omgeving om je heen te laten vergeten. Als je dat soort film gewend bent kan Requiem nogal schokkend zijn. Maar daarin ligt nou juist ook de schoonheid van de film. De neerwaartse spiraal waarin ze terechtkomen lijkt onvermijdelijk en de wanhoop van de karakters grijpt je naar de keel. Je volgt ze naar de afgrond. Leuk is anders, maar indrukwekkend is het zeker.

Waarom de film zo sterk is


De film is sterk omdat het sympathie voor de, in het begin, onsympathieke Harry, Tyrone en Marion weet op te wekken. IJzersterk acteerwerk doet veel en laat de vier hoofdpersonages tot leven komen. Je krijgt daardoor het gevoel dichtbij ze te staan. Cinematografie doet de rest. Er wordt regelmatig gebruik gemaakt van close-ups, point-of- view shots, split-screen en quick-cuts. Deze filmtechnieken zijn bedoeld om bepaalde effecten teweeg te brengen. Darren Aronofsky de regisseur van de film, zegt ze te gebruiken om emoties van de karakter te versterken. En het werkt, je krijgt het gevoel dat ze levensecht zijn.

Conclusie

De film is als een emotionele, crashende rollercoaster te noemen. Als je drugs graag positief verbeeld ziet kan je Requiem maar beter overslaan. Als je interesse hebt in een krachtig, rauw drama is deze film een prachtige keus.

Requiem for a Dream (2000)
Director: Darren Aronofsky
Starring: Ellen Burstyn, Jared Leto, Jennifer Connelly, Marolon Wayans
Running time: 101 minutes 

 

 

 

 

 Reacties

  • Armtrack 10-03-2009 19:01:21

    een goede beginners uitleg voor buiten te kweken. thx


Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.