EncyclopedieTelevisie: Breaking Bad

Azarius

 • $

$ 0, -

US$ 0,00

Televisie: Breaking Bad - Encyclopedie

Menu tonen Menu verbergen

Televisie: Breaking Bad

0 Reacties

Breaking Bad intro


Breaking Bad is een Amerikaanse criminele dramaserie waarin scheikunde leraar Walter White (Bryan Cranston) een oplossing zoekt voor onvoorziene financiŽle problemen. Al zoekende komt Walter op het idee om methamfetamine te produceren. Samen met oud-leerling Jesse Pinkman (Aaron Paul) begint hij aan dit avontuur. Ze brengen een bijna 100% zuiver product op de markt in de vorm van blauwkleurige meth. Omdat de meeste straat methamfetamine slechts 70% zuiver is, stijgt de vraag naar dit magische blauwe middel zeer snel. Verblind door het vele geld dat ze verdienen, veranderen de twee heren stap voor stap in topcriminelen.

De serie telt vijf seizoenen en was van 2008 tot 2013 te zien op AMC Network. Breaking Bad ontving, ondanks het controversiŽle onderwerp, lovende kritieken. In dit artikel zullen we stilstaan bij de bijzondere loop van het verhaal, de diepere laag van de serie, de recensies en een paar interessante details. Natuurlijk verklappen we niet teveel over de inhoud, want dat zou het kijkplezier bederven voor degene die deze serie nog niet hebben gezien.

De titel

Breaking Bad is volgens Bryan Cranston een synoniem voor Ďvan het juist pad afwijken.í In de pilotaflevering wordt naar de pakkende titel verwezen door Jesse die tegen Walter zegt: "Nah, come on, man. Some straight like you, giant stick up his ass all a sudden at age, what, 60, he's just gonna break bad?Ē

Het logo van de titel is zeer treffend. De ĎBrí van ĎBreakingí en ĎBaí van ĎBadí worden gepresenteerd als twee hokjes uit het chemische periodieke systeem. Br staat voor broom en Ba staat voor barium. Broom en Barium staan in het echt niet schuin onder elkaar, toch is de vormgeving goed bedacht, want het periodieke systeem is onlosmakelijk met een scheikundeleraar, zoals Walter White, verbonden.

Het verhaal

Walter was, voordat hij begon met lesgeven, mede-eigenaar van een chemisch bedrijf. Het bedrijfsleven trok hem echter niet en hij besloot een nobele baan als leraar aan te nemen. Zo stond hij jaren voor de klas als overgekwalificeerde scheikundeleraar. Met zijn mooie vrouw Skyler kregen ze samen een licht lichamelijk gehandicapte zoon Walter jr. In dit artikel zal worden stilgestaan bij het soort handicap dat Walter jr. heeft en wat de achterliggende gedacht daarvan was.

In de eerste aflevering leren we Walter kennen als een nette burger die hard werkt en het redelijk voor elkaar heeft. In deze eerste aflevering slaat echter gelijk het noodlot toe; zijn vrouw raakt onverwachts zwanger en tegelijkertijd krijgt Walter te horen dat hij terminaal longkanker heeft. Zijn ziektekostenverzekering dekt echter de behandeling niet. Om zijn levensverlengende behandeling te betalen en om ervoor te zorgen dat hij zijn familie na zijn dood niet met geldproblemen achterlaat, gaat hij op zoek naar een oplossing.

Als Walter niet veel later een dagje met zijn zwager meegaat die werkt bij de DEA, is hij getuige van het oprollen van een methlab. Walter ziet tot zijn grote verbazing tijdens de inval een oud-leerling van hem, Jesse Pinkman, vluchten via het dak. In plaats van dat hij hem aangeeft, polst Walter bij zijn zwager hoeveel een methlab eigenlijk opbrengt. Dit blijkt aanzienlijk te zijn en zo komt Walter op het idee om samen met Jesse methamfetamine te gaan produceren, waardoor hij zijn ziektekosten kan dekken.

Walter zoekt Jesse op, die echter niet direct overtuigd is. Jesse stemt uiteindelijk toch in, omdat Walter beweert de beste meth te kunnen maken die ooit in Amerika op straat is aangetroffen. Walter gebruikt zijn chemische kennis en Jesse zijn connecties van de straat. Beide heren zijn op een bepaalde gebied superieur aan elkaar. Dit maakt hen een komisch duo. Het blijkt dat Walter niet heeft overdreven, want hij is in staat om 99% zuivere meth te synthetiseren. Zijn product heeft een typische blauwe kleur, waardoor het goed te onderscheiden is van de andere op straat verkrijgbare meth. De vraag naar hun product stijgt vanwege de goede kwaliteit snel en ze verdienen binnen zeer korte termijn veel geld.

Langzaam worden beide heren echter meegezogen in de aantrekkingskracht van geld en gaan steeds meer produceren. Ze komen daardoor ook in contact met steeds zwaardere criminelen, wat resulteert in een heel scala aan problemen. Doordat Walter met zijn achtergrond als academicus zijn problemen op een heel andere manier oplost dan je zou verwachten van een crimineel, bevat de serie veel onverwachte wendingen. Al gauw blijkt echter dat het produceren van meth veel meer voor Walter betekent dan enkel geld verdienen voor zijn behandeling en zijn familie. Op den duur heeft hij namelijk genoeg geld, maar kan hij toch niet stoppen met produceren. Het grote geld haalt zijn slechtste kanten naar boven. Per seizoen zien we Walter verder afzakken en steeds meer van zijn waardigheid als gerespecteerd leraar, echtgenoot en vader verliezen. Wil je weten hoe het verder gaat dan kun je de serie bekijken op Netflix.

The American Dream

Breaking Bad brengt een indringende boodschap over. Wanneer je er namelijk voor kiest om nobel werk te doen, zoals Walter met zijn werk als leraar, kan het toch zomaar gebeuren dat je op een dag tegen de grenzen aanloopt van het Amerikaanse systeem. Breaking Bad laat zien in welke wanhoopstoestand men terecht kan komen, hoe slecht het sociale vangnet binnen de Amerikaanse samenleving is en welke gevolgen dat kan hebben voor iemands moraal.

Verandering van het personage Walter

In eerste instantie lijkt het erop dat Walter geen keus heeft. Hij gaat methamfetamine produceren om zijn familie goed achter te laten en een levensverlengende behandeling te kunnen financieren. Walter komt in de eerste aflevering dan ook over als een nette beheerste man die slachtoffer is van het Amerikaanse systeem. Al gauw blijkt hij echter tot veel meer criminaliteit instaat te zijn dan je zou verwachten. Voor zijn chemokuren scheert hij zijn haar af. Hierdoor ziet hij eruit als een zware crimineel. Wanneer de kuren echter klaar zijn, blijft hij echter zijn hoofd kaalscheren. Deze verandering van zijn uiterlijk sluit perfect aan bij de verandering van zijn karakter.

In sommige series kunnen karakters soms zeer onrealistisch veranderen. Het ene moment is iemand bijvoorbeeld the good guy, het andere moment de bad guy, vaak wisselt dit zelfs nog een paar keer. In Breaking Bad zie je juist hoe Walters donkere kant langzaam, als gevolg van de vele tegenslagen die hij ondergaat, naar bovenkomt, waardoor hij stap voor stap een grote karakterverandering ondergaat. Dit proces van verandering is zeer realistisch in beeld gebracht.

Chemische trucs

Walter gebruikt niet alleen zijn chemische kennis om meth te maken, maar maakt ook zijn eigen chemische wapens en haalt andere chemische trucs uit om zijn belagers te slim af te zijn of om problemen op te lossen. Hieronder een zevental voorbeelden:

 1. In de eerste aflevering trekken Jesse en Walter in een camper de woestijn in. De camper is omgebouwd tot verrijdbaar lab. Tijdens het produceren van de eerste batch worden ze echter overvallen door andere producenten die willen weten wat Walters recept is. Terwijl hij onder schot wordt gehouden, doet Walter alsof hij begint met meth produceren om dan opeens een pot rode fosfor op het open vuur te gooien. Dit zorgt voor een explosie. Walter maakt gebruik van de verwarring en rent naar buiten, houdt de deur gesloten en de heren sterven door de rode fosfordamp.
 2. Als de accu van de camper leeg is en Jesse en Walter midden in de woestijn komen vast te zitten, bouwt Walter van draden en sponsen een elektromagnetische cel. Hierdoor kunnen ze de accu weer opladen en verder rijden.
 3. Walter stopt de lijken van de fosforaanval in vaten met waterstoffluoride. Zo lossen ze op en kunnen ze gemakkelijk gedumpt worden. Deze truc wordt meerdere keren ingezet in de serie.
 4. Wanneer Walter voor het eerst op bezoek gaat bij een grote dealer, laat hij een klein blokje kwikfulminaat vallen. Het gevolg is een hevige explosie. Hiermee maakt hij grote indruk op de meth-dealers en ze komen tot een overeenkomst.
 5. Uit wonderbonen extraheert Walter de stof ricine. Deze stof is al bij zeer lage dosis, een speldenknopje (0,3 mg) dodelijk. De symptomen lijken op een normale griep, maar zijn niet te behandelen. Daarnaast is ricine moeilijk aan te tonen in het bloed. Op die manier kun je iemand vermoorden, terwijl het lijkt alsof iemand sterft aan een zeer hevige griep. Walter beschouwt dit daarom als een perfect wapen en vergiftigt enkele tegenspelers door ricine in hun eten te doen.
 6. In een opslag liggen bepaalde chemicaliŽn die Walter en Jesse nodig hebben voor de productie van zeer grote hoeveelheid meth. Deze opslag is echter beveiligd met een sterke metalen deur. Walter gebruikt termiet om de deur op te blazen en de opslag leeg te roven.
 7. Om Jesse te manipuleren, vergiftigt Walter het zoontje van Jesse zijn vriendin. Het lijkt op een ricine-vergiftiging. Uiteindelijk gaat het jongetje niet dood, want deze bleek niet met ricine vergiftigd te zijn, maar met het gif van lelietjes-van-dalen wat ongeveer eenzelfde effect heeft. Het is echter minder dodelijk en komt vaker voor, waardoor men eerder een tegengif kan toedienen. Waarom Walter het jongetje probeert te vergiftigen, zal duidelijk worden als je de serie zelf bekijkt.

Recensies

De recensies over Breaking Bad waren nagenoeg allemaal zeer lovend. TV Guide plaatste deze serie op nummer negen van de beste series aller tijden. Rolling Stone plaatste Breaking Bad zelfs op de derde plaats van de grootste TV shows aller tijden. De waardering steeg overigens per seizoen. Zo was de score van het eerste seizoen op Metacric 73 uit 100. Het laatste seizoen scoorde Breaking Bad echter 99 uit de 100. Van seizoen vier naar vijf verdubbelde dan ook het aantal kijkers en het werd daarmee de meest bekeken show van Amerika. De serie heeft verder zes Grammy Awards gewonnen.

Het stijgende succes van Breaking Bad heeft onder andere te maken met het feit dat de serie van begin tot het einde ťťn logisch afgerond verhaal vormt. De spanning neemt daardoor alleen maar toe. Van te voren is duidelijk bepaald dat er vijf seizoenen zouden worden geproduceerd en hoe deze losse delen met elkaar verbonden zijn. Hierdoor vormen de verschillende seizoenen ťťn duidelijk verhaal. Het is gebruikelijker dat, op basis van de kijkcijfers, men ieder jaar evalueert of het zin heeft om een nieuw seizoen te schrijven. Hierdoor is de verhaallijn tussen de seizoenen van de meeste series vaak zwak en zakt de kwaliteit in, waardoor de kijkcijfers ook steeds lager worden. Breaking Bad weet zich hierin duidelijk de onderscheiden doordat duidelijk een vaststaand aantal seizoenen van te voren is bepaald met ťťn doorlopende verhaallijn. Daarnaast is het een zeer origineel maar ook spannend onderwerp, met goede acteurs, special effects en mooie decors.

Bijzonderheden: gehandicapte jongen

Acteur Jr Mitte, de zoon van Walter, is lichamelijk gehandicapt. Hij heeft een milde vorm van hersenverlamming waardoor hij moeite heeft met lopen en spreken. Het is bijzonder dat ze een gehandicapte acteur een grote rol gaven, want in feite is zijn aandoening niet echt van belang. Het maakt wel het plaatje van Walters moeilijke situatie compleet. JR speelt echter ook deze rol om meer bewustzijn te creŽren rond mensen met een handicap. In het dagelijks leven zien we immers regelmatig mensen met een beperking, maar in series zelden. Er wordt in de serie nauwelijks aandacht geschonken aan zijn handicap. Walter Jr. is even normaal als ieder ander en dat is ook de boodschap die ze willen uitdragen.

Wat niet klopt

Donna Nelson is een organische chemieprofessor aan de universiteit van Oklahoma. Zij zorgde ervoor dat alle chemische formules en chemisch gerelateerde uitspraken klopten. Zo ontstond een realistisch beeld. Toch zitten er een aantal grappige fouten in de serie, veelal is dat bewust gedaan omdat hierdoor het verhaal sprekender werd. Hieronder de grootste fouten op een rij:

 • Zuivere meth is nooit een blauw, maar een wit poeder. Als het blauw is duidt dit juist op de aanwezigheid van andere stoffen, waardoor het uiteraard niet meer zuiver is.
 • Het is niet mogelijk om direct vanuit een productieproces, zoals Walter dat hanteert, 99% zuivere meth te verkrijgen. Wil je het opzuiveren dan heb je hele dure apparatuur nodig.
 • De zuiverheid van de meth wordt gemeten in een machine die haast direct een antwoord geeft. De meth wordt ingebracht in een klein vierkant apparaat en vervolgens zie je een teller oplopen tot 99%. Dit is onzin, want een dergelijke analyse kost zeker twee uur en wordt met een groter en vooral complexer apparaat uitgevoerd.
 • Ricine is inderdaad dodelijk, maar niet wanneer je een speldenknop eet, zoals in de serie gebeurt. In dat geval wordt een groot deel afgebroken in het spijsverteringssysteem, waardoor je veel meer nodig hebt, wil men eraan sterven. Een speldenknop kan echter wel dodelijk zijn als je het injecteert.

Tot slot

Ondanks het feit dat bepaalde dingen niet helemaal kloppen, blijft Breaking Bad een geweldig meeslepend verhaal, dat je zeker eens gezien moet hebben. Deze serie is zonder twijfel een must watch.Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.