EncyclopedieTelevisie: Hollands Hoop

Azarius

  • $

$ 0, -

US$ 0,00

Televisie: Hollands Hoop - Encyclopedie

Menu tonen Menu verbergen

Televisie: Hollands Hoop

0 Reacties

Hollands hoop is een Nederlandse drama- en misdaad serie. Fokke Augustinus (Marcel Hensema) erft een boerderij van zijn overleden vader. Samen met zijn gezin vertrekt hij naar Groningen om de begrafenis te regelen. Enkele dagen na aankomst doet Fokke echter een schrikbarende ontdekking; midden in de maïsvelden treft hij een grote wietplantage aan. Voor hij het goed en wel weet, heeft hij de business overgenomen. Uiteraard loopt Fokke hierdoor al snel tegen allerlei moeilijkheden aan, vanuit waar spannende, dramatische en grappige scenes ontstaan.

Hollandse Hoop seizoen 2


Het eerste seizoen telde acht afleveringen en de eerste aflevering werd uitgezonden op 24 september 2014. De serie werd geregisseerd door Dana Nechushtan. Franky Ribbens was als scenario schrijver verantwoordelijk voor het spannende en meeslepende verhaal. In dit artikel zullen we stil staan bij de recensies, enkele bijzonderheden uit de serie en de verhaallijn. Natuurlijk verklappen we niet teveel, want mocht je deze serie nog niet gezien hebben, dan is het aan te raden er eens goed voor te gaan zitten. Helaas is Hollandse hoop niet op Netflix te bekijken, maar hij is wel te koop op dvd.

De titel Hollands hoop

Hollands hoop is een titel met twee lagen. Zo heet de boerderij van Fokke zijn vader ‘Hollands hoop’. Tegelijkertijd is het een naam van een zeer bekende wietplant. Bijna iedere wietzadenhandelaar biedt deze sterke nederwiet aan. ‘Hollands hoop’ kwam vanaf begin jaren tachtig op de markt en is speciaal ontwikkeld voor het Nederlandse vochtige en koele klimaat. Zo zijn de toppen begin oktober te oogsten, wat belangrijk is, want in oktober begint het in Nederland vaak harder te regenen. De regelval kan lijden tot toprot, vandaar dat de oogst voor de herfst moet plaatsvinden. Verder is deze wietplant extra schimmelbestendig. De wiet tussen de maisvelden in de serie is uiteraard ‘Hollands hoop’.

Het verhaal

Fokke Augustinus is een forensisch psychiater met een burn-out die is getrouwd met de mooie Machteld (Kim van Kooten). Zij hebben samen drie kinderen. Puberzoon Pepijn (Martijn Lakemij) begint net een beetje te ontsporen. Dit wordt duidelijk door een scène waarin hij zijn slaapkamer afbrandt als gevolg van kortsluiting in de mini-wietplantage in een computerkast. De iets jongere Lara (Megan de Kruijf) is daarentegen het braafste meisje van de klas, maar heeft ook een doortrapte kant, waardoor vooral haar broer het af en toe moet ontgelden. Dan is er nog de kleine Filipa (Amber Robin) van vier die altijd aan pappa vastgeplakt zit en nergens bang voor lijkt te zijn. In de eerste aflevering maken we kennis met dit doorsnee gezin.

In dezelfde aflevering krijgt Fokke ook een brief waarin staat dat zijn vader is overleden. Nu was het contact met zijn vader niet bijzonder goed, waardoor het hem schijnbaar nauwelijks raakt. Hij blijkt echter de Groningse boerderij van zijn vader geërfd te hebben, waarop Fokke besluit met zijn gezin naar het hoge Noorden te trekken.

Eenmaal daar aangekomen doet hij na enkele dagen een schokkende ontdekking; tussen de maisakkers staat een enorme wietplantage. In plaats van er melding van te maken, besluit Fokke het geheim nog even voor zich te houden. Al gauw komen enkele afnemers langs en blijkt hij geen keus te hebben, Fokke neemt de kwekerij over. Wat hij echter niet voorziet is dat de plantage onvermijdelijk leidt tot contact met een groot aantal criminelen, daarnaast moeten sommige mensen het zwijgen worden opgelegd en dienen nieuwsgierige buren vermeden te worden.

Verder moet Fokke de boerderij draaiende houden en krijgt hij het aan de stok met andere boeren uit de buurt. Het wordt er ook niet gemakkelijker op doordat Fokke de plantage geheim houdt voor Magteld. Pepijn heeft zijn vader echter snel door en besluit hem te helpen. Zo slaan zoon en vader hun handen in één om de vele problemen die ze tegenkomen het hoofd te bieden. Wil je weten hoe het afloopt, dan kun je de dvd’s aanschaffen of nog even wachten, want de kans is groot dat dit eerste seizoen binnenkort opnieuw op de Nederlandse televisie uitgezonden wordt.

Fokke in Hollands Hoop


Bijzonder karakter

Naast de problemen die de wietplantage oplevert, loopt Fokke tegen nog een probleem aan. De ontsnapte tbs-er Dimitri (Peter van den Begin) is Fokke achterna gereisd. Dimitri heeft vreemd genoeg diepere gevoelens voor Fokke. Hij zou de enige zijn die deze gevaarlijke man begrijpt. Gevaarlijk is Dimitri zeker, want hij zat in de kliniek vanwege de moord op zijn vader. Binnen de tbs-kliniek was Fokke zijn therapeut. Fokke kan Dimitri er echter niet ook nog eens bij hebben, maar hij weet ook niet wat hij met hem aan moet. De politie is in zijn situatie immers niet bepaald een vriend. Zo blijft Dimitri door het verhaal heenlopen. Op een gegeven moment woont hij zelfs in de wietkwekerij.

Het bijzondere van Peter van den Begin is zijn talent voor de imitatie van vele accenten. Zo sprak hij in de serie Matroeska’s haast (voor Nederlanders) onverstaanbaar Vlaams. In Hollands hoop spreekt hij met een Gronings accent en weer in andere series horen we hem plat Amsterdams of juist keurig ABN spreken. Zijn accent verraadt dus niet waar hij vandaan komt. Dimitri is echter een Vlaming.

Recensies

Wat meteen opvalt aan Hollands Hoop is de geweldige leader met donkere, intrigerende beelden en muziek van Janne Schra en De Staat. De serie bevat zowel drama als thrillermomenten. Daarnaast telt het een groot aantal komische en zelfs een paar absurdistische scènes. Voor een Nederlandse serie is deze mix absoluut uniek. Het verhaal is verder zo geschreven, dat je wel moet blijven kijken. De serie werd dan ook gekozen als opening van het Franse tv-festival Série Series, waar elk jaar de beste acht Europese series worden geselecteerd.

Tevens werd Hollands hoop genomineerd voor drie Gouden Kalveren. Eén voor de beste serie, één voor de beste acteur (Marcel Hensema) en één voor de beste actrice (kim van Kooten). Uiteindelijk werd één gouden kalf gewonnen en dat was die voor de beste Nederlandse dramaserie.

Toch hebben de makers een nog groter compliment gekregen. De serie is namelijk verkocht aan Amerika, om daar een Amerikaanse remake te ondergaan. De zender A&E en Oscarwinnaars Alexander Payne en Jim Taylor werken nu aan het script. Het is natuurlijk wel de vraag of de serie in Amerika ook zo een groot succes zal zijn. Het is immers een zeer typisch Hollands verhaal, verbonden aan een zeer bekend Hollands exportproduct. Daar komt bij dat wij in Nederland redelijk tolerant staan tegenover cannabisteelt. In Amerika zijn ze daarentegen (een paar staten uitgezonderd) veel conservatiever.

Dit kan problemen opleveren wat betreft recensies. Sommige Amerikaanse recensenten durven zich namelijk niet uit te spreken over een film of serie waarin veel narcotica voorkomt. Ze zijn bang dat zij worden uitgemaakt voor drugs-promotors. Wanneer een serie nauwelijks wordt meegenomen in de recensies, werkt dat sterk door op de kijkcijfers. Fear and Loathing in Las Vegas is hier een goed voorbeeld van. Series over drugs slaan in Amerika vooral aan, als het slechts afloopt met de ‘criminele’ hoofdrolspelers. Op die manier fungeert een dergelijke serie eigenlijk als een soort van waarschuwing. Dat is niet het geval met Hollands Hoop. Er gaan veel dingen verkeerd, maar er gaan ook veel dingen goed.

Vergelijking met Breaking bad

In de media werd Hollandse hoop regelmatig vergeleken met de immens populaire Amerikaanse serie Breaking bad. In Breaking bad begint een scheikundeleraar, Walter White, met het produceren van methamfetamine. Dit doet hij vanwege ernstige financiële problemen. Samen met een oud-leerling zetten ze een productielab op. Al snel heeft Walter een aanzienlijke hoeveelheid geld verdiend. Het grote geld heeft echter een sterke aantrekkingskracht, want Walter blijft maar doorgaan met produceren, ondanks dat er reeds genoeg verdiend is om de financiële problemen te boven te komen. Samen met zijn oud-leerling worden ze steeds dieper de misdaad in gezogen.

Breaking bad vertoont inderdaad veel overeenkomsten met Hollands hoop. Natuurlijk zijn er ook talloze verschillen, zoals het feit dat Fokke met zijn zoon samenwerkt en niet met een oud-leerling. Het gaat verder in Hollands hoop over de softdrugs cannabis dat is natuurlijk een stuk onschuldiger dan methamfetamine. De Nederlandse serie bevat tevens veel meer humor en valt daardoor in een ander genre. Ook de manier hoe Fokke in de situatie verzeild raakt is van een heel andere orde dan die van de Walter. Fokke overkomt het, Walter kiest er bewust voor.

Toch zien we ook een grote overeenkomst. Beide series gaan over een hoogopgeleide burger met gerespecteerde carrière die eerder niets met criminaliteit te maken heeft gehad. Plotseling slaat het noodlot toe en maken zij een carrière-switch. Voor ze het goed en wel weten zijn ze een topcrimineel. Daarnaast staat in beide series een bekende drug centraal, wat een grote aantrekkingskracht heeft op de kijkers. Mensen vinden het nu eenmaal spannend om de wereld van dealers, drugsproducenten en gebruikers in te duiken. Desalniettemin is Hollands Hoop in geen geval een Nederlandse versie van Breaking bad. Het feit dat Amerika de serie heeft gekocht voor een remake bewijst dat maar weer eens.

Seizoen twee

Begin december 2014 werd er vlak na het eindigen van het eerste seizoen bekend gemaakt dat een tweede seizoen zou volgen. In september 2016 werden de opnames gemaakt. Eind 2017 is het tweede seizoen te zien op de VARA. Waarom het zolang heeft geduurd is niet helemaal duidelijk. Of het tweede seizoen ook zo een groot succes wordt als het eerste blijft natuurlijk de vraag, daarvoor kun je het beste zelf gaan kijken.

Tot slot

Houd je van spannende series, met een beetje humor en een knipoog naar ons drugsbeleid? Dan is deze serie echt de moeite waard om eens goed voor te gaan zitten. Zoals eerder gezegd zal het eerste seizoen waarschijnlijk herhaald worden op de Nederlandse televisie. Via Uitzending Gemist kun je hem zien wanneer het jou uitkomt. Wacht echter niet te lang, want de serie staat maar enkele weken op Internet om er daarna weer vanaf gehaald te worden.Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.