EncyclopedieGuarana

Azarius

 • $

$ 0, -

US$ 0,00

Guarana - Encyclopedie

Menu tonen Menu verbergen

Guarana

9 Reacties

In de Azarius smartshop kun je zowel guarana poeder als guarana tabletten kopen.

Wat is Guarana?

Guarana bessen Guarana is een bessenstruik die in Venezuela en in de noordelijke delen van Brazilië groeit. De guaranaplant bevat cafeïne en werkt daardoor opwekkend. Zoals veel andere cafeïnebevattende planten, wordt deze gebruikt om dranken mee te maken. Vooral in Brazilië, waar deze meestal ook worden geproduceerd zijn ze erg populair.

Geschiedenis

De naam guarana komt van de Guaranistam die in Brazilië leeft. Guarana speelt een heel belangrijke rol in hun cultuur; van dit kruid wordt geloofd dat het magische krachten bezit, genezing biedt bij darmproblemen en een manier is om weer sterk te worden. Deze stam kent ook de mythe van het 'Goddelijke kind', dat werd gedood door een slang en uit wiens ogen een plant werd geboren. Plantkundigen denken dat de huidige planten, ook die in de dichte bossen werden gevonden, het resultaat zijn van inheemse cultivatie. Guarana werd gekweekt door de Maués, Andira en andere strammen van de 'lagere Amazone'.
De botanische naam van guarana, Paullinia cupana H.B.K soort sorbilis (Mart.) Ducke, is afgeleid van C.F. Paullini, een Duitse medisch plantkundige die leefde in de 18e eeuw.

Plantkundig

De plant Paullinia cupana heeft verdeelde samengestelde bladeren, een gele bloesem, peervormige knoppen en driecellige zaaddozen waarin ieder een vleeskleurig zaadje zit dat lijkt op een kleine paardenkastanje. Eenmaal gedroogd zijn ze gemakkelijk te verwijderen. De zaden van Paullinia sorbilis worden vaak verward met die van Paullinia cupana.
Guarana, in zijn meest bruikbare vorm zoals wij het kennen, wordt als volgt verkregen. Nadat de zaden van hun schil zijn ontdaan en zijn gewassen worden ze zes uur lang geroosterd. Daarna gaan ze in een zak en worden ze geschud totdat de buitenste schaal eraf komt, en vermalen tot fijn poeder. Dit wordt vaak tot een klei gemaakt met water, en in rolletjes neergelegd in de zon of op een laag vuurtje gedroogd. Ze worden dan heel hard en hebben een roodbruine kleur. De stukken breken in ongelijke stukken, ze hebben een lichte geur en smaken scherp en bitter zoals chocola zonder vet. Het poeder lijkt in kleur op cacaopoeder; het zwelt op en lost gedeeltelijk op in water.

Chemische eigenschappen

De belangrijkste stoffen die in guarana zijn gevonden zijn: adenine, allantoïne, alpha-copaeen, anethol, cafeïne, carvacrol, caryofylleen, catechines, catechu looizuur, choline, dimethylbenzeen, dimethylpropylfenol, estragol, glucose, guanine, hypoxanthine, limoneen, mucilage, nicotinezuur, proanthocyanidines, proteïne, hars, 2-hydroxybenzeencarbonzuur, zetmeel, sucrose, looizuur, tannines, theobromine, theofylline, timbonine, en xanthine.

Effecten

Er bestaan allerlei geruchten en verhalen over de effecten van guarana op het menselijk lichaam. Sommige zijn waar maar de meeste zijn fabeltjes. Verwacht bijvoorbeeld geen medische wonderen van het innemen van guarana in wat voor vorm dan ook. Guarana is geen medicijn, hoewel zich in sommige gevallen wel effecten voordoen die gunstig zijn voor een beperkt aantal medische condities. De xanthine alkaloïden (cafeïne, theophylline, theobromine) dragen aanzienlijk bij aan de therapeutische werking van guarana. In klinische studies is gebleken dat theofylline het hart en het centrale zenuwstelsel stimuleert, alertheid verhoogd en moeheid vermindert. Het heeft ook een sterke diuretische werking en vermindert beklemming van de luchtwegen, waardoor het bruikbaar is bij astma. Theobromine heeft gelijkwaardige effecten. De vele traditionele gebruiken van guarana kunnen het beste worden verklaard door cafeïne. Het helpt onder meer vet te verbranden en moeheid te verminderen. Het verschil met cafeïne in koffie, thee, chocolade en cola is dat de cafeïne in deze vorm beter en geleidelijker door het lichaam wordt opgenomen.

Medisch gebruik

Omdat het looizuur bevat is guarana te gebruiken bij lichte vormen van vaginale afscheiding, diarree etc, maar de het vaakst wordt het in Europa en Amerika gebruikt tegen hoofdpijn, vooral als deze reumatisch is. Het is een zachtaardige stimulant die heel bruikbaar is wanneer de hersenen geïrriteerd zijn of gedeprimeerd door veel mentale inspanning, of wanneer er sprake is van moeheid of uitputting vanwege warm weer. Het heeft dezelfde samenstelling als cafeïne, theïne en cocaïne en daarmee dezelfde lichamelijke werking. Het kan worden gebruikt bij spanningshoofdpijn, bij ongemakken die horen bij de menstruatie of bij uitputting gevolgd door verstrooidheid.

Varianten

Guarana is verkrijgbaar in vier vormen:
- Guarana em rama, geroosterde guarana. Enkel de geroosterde zaden, zoals ze worden verkocht door amazoneboeren aan samenwerkende groothandels, de lokale middenstand en de industrie.
- Guarana op een stokje. Na het roosteren wordt het zaad tot poeder vermalen, vermengd met water en soms op een stokje gedaan. Deze stokjes worden gedroogd totdat ze hard zijn.
- Guarana poeder. De is de vorm waarin het meestal verkrijgbaar is in winkels, zoals smartshops en gezondheidswinkels.
- De laatste vorm is siroop, die wordt gebruikt om er dranken van te maken, dit gebeurt echter alleen op industriële basis.

Gebruik

Guarana poeder Het poeder kan worden vermengd met water of vruchtensap en wat suiker. Je kunt guaranapoeder ook met heet water of melk vermengen en wat honing of suiker toevoegen voor een lekkere warme drank.
De siroop wordt gebruikt voor het fabriceren van frisdranken die in Brazilië vooral heel populair zijn. Het is typisch een van de dingen die Brazilianen missen wanneer ze in het buitenland zijn.
De stokjes werden oorspronkelijk gebruikt door de mensen van de Guarani-stam, die de guarana eraf raspten met de scherpe tong van de Pirarucu vis. Dit gruis werd dan met water en suiker ook tot een drankje gemixt.
Er bestaan ook guarana energiedrankjes en kauwgum; beiden worden gepromoot als energiegevend. Hier kan niet teveel van verwacht worden, de effecten zijn vergelijkbaar met die van een grote kop koffie.
Guarana is ook ruim verkrijgbaar in pil of capsulevorm. Gebruik ze in de voorgeschreven dosering.

Waarschuwingen

Theoretisch gezien is het mogelijk om een overdosis cafeïne of guarana binnen te krijgen. Een fatale dosis wordt geschat op 10 gram pure cafeïne/guaranine (in een keer ingenomen!). Guaranazaden bevatten hoogsten 10% cafeïne, dus wanneer je minstens 100 gram guaranazaden in een keer doorslikt kan het vervelend worden. Om dit alles in perspectief te plaatsen: een gemiddeld kopje koffie bevat 65-130 milligram cafeïne; en sommige hele sterke guarana siropen kunnen tot 350 milligram bevatten.
Mensen met hartproblemen of een hoge bloeddruk moeten guarana niet gebruiken (en ook geen koffie drinken of roken). Raadpleeg een dokter bij twijfel.
Zoals bij alle stimulanten, kan gewenning ontstaan.

Bijwerkingen

Beschouw guarana als cafeïne, want het heeft min of meer dezelfde 'bijwerkingen'. Daarom is het niet aan te raden voor mensen met chronische hoofdpijn of in gevallen waarbij het niet goed is dat de lichaamstemperatuur omhoog gaat of er meer druk komt op het hart of de slagaders.

Combinaties

Guarana wordt vaak gecombineerd met cafeïne, of cafeïnehoudende planten of vruchten om de effecten te versterken. Dit zijn bijvoorbeeld kolanoot, yerba mate, zwarte thee, cardamom, kaneel, nootmuskaat, gember en zwarte peper. Guarana en ephedra worden vaak in gelijke delen gemixt om gewichtsverlies in de hand te werken. Ze versterken beide elkaars werking, waardoor vetverbranding en extra energie gecombineerd worden.

Bewaren

Bewaar guarana op een koele, droge plaats.

Links / Verder lezen

Guarana.com
The Indian Myths on the origins of guarana

Referenties

Dit artikel is gebaseerd op de volgende pagina's:

The guarana homepage: What is guarana?
Botanical over guarana
Wikipedia over guarana inclusief afbeelding bovenaan
Rain-tree.com over guaranaReacties

 • goodchic 25-02-2008 20:38:20

  I took a diet pill that I ordered from an Internet website. One of the ingredients in the pill was Guarana - It did not say anything about caffeine being one of the things in Guarana - That pill made my blood pressure go so high that I almost died...It took 2 days and nights in the hospital to get my pressure back to normal.

 • pip 08-03-2015 10:22:00

  we hebben in brazilie 'pep'pillen gekocht met guarana en vitamines b. genaamd smartcaps. ze zijn super fijn; geven extra energie en helderheid in het hoofd zonder opgefokt te raken. we hebben geen enkele vervelende bijwerking vernomen. de ene pil is de andere niet, dus lees altijd eerst goed de ingredienten en zoek ze desnoods op als je ze niet kent!

 • Sundgod 24-06-2015 18:25:58

  Guarana is a good stuff to use to adjust when you drink alcohol. Woy are able to drink more without getting "pissed", unfortunately you just pay the price with gang overs at the "rigor mortis" level ;-)

 • stewart 22-03-2017 15:48:51

  how many hactar guarana farm in the world?

 • stewart 22-03-2017 15:51:33

  Where can i buy the seed and sell the seed?

 • nicky 17-09-2017 16:50:03

  waar kan ik het kopen in capsules en wat is de prijs?

 • jan 18-10-2017 20:21:49

  @nicky, je kan de capsules kopen bij De Tuinen!

 • emian 25-12-2017 20:14:45

  in mijn land in Turkije groeit deze struik ook in de natuur in bossen

 • bertje 02-03-2018 20:21:53

  naar spul die Guarayana, ik heb bij mini hoeveelheid binnenkrijgen erg last ervan ervaren toen het nog standaard in de energie dranken zat bij aantal merken in Nederland, van pafferig gezicht, moeheid, bonzende kloppende hoofdpijn en wazig gevoel en overkomen. Door iemand in de vriendenkring die mee had gedaan aan een sessie met onder andere Guarayana en andere geneeskrachtige middelen in kruidenvorm, de instabiliteit psychisch van deze persoon, het steeds in huilen of tranen uitbarsten, de opgezwollenheid van het uiterlijk direct na deze avond en Guarayana binnenkrijgen van deze persoon, de reacties van de persoon na drinken van koffie een standaard drankje in Nederland was dat ik het er met een van die vrienden uit de groep het erover had dat ik hoofdpijn had en me niet lekker voelde en zo een blikje energy drink bij mij had dat ik nog verder werd ingelicht over Guarayana, doe vooral je ding maar zelfs gebruik van vitamine supplementen even checken met je voor de rest binnenkrijgt op een dag en nacht en hoe je zelf in mekaar zit met overgevoeligheden, is gewoon een nare ervaring geweest voor mij, die ik je graag bespaar maar ook baat heb bij zelfzorgmiddelen zelf


Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.