EncyclopedieFilm: A Scanner Darkly

Azarius

  • $

$ 0, -

US$ 0,00

Film: A Scanner Darkly - Encyclopedie

Menu tonen Menu verbergen

Film: A Scanner Darkly

0 Reacties

A Scanner Darkly poster


Als er ťťn film is die je een psychedelische ervaring geeft, zonder daarvoor drugs te gebruiken, dan is het A Scanner Darkly wel. In deze review leggen we je uit waarom. Let op: Het verhaal wordt besproken onder het kopje Ďwaar het verhaal over gaatí. Als je niet op spoilers zit te wachten, sla dan dit deel over!

Gebaseerd op het boek van Philip K. Dick

A Scanner Darkly is een film uit 2006, geregisseerd door Richard Linklater, een onafhankelijke Amerikaanse filmmaker. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Philip K. Dick uit 1977. Het is absoluut niet de eerste verfilming van een van zijn boeken, films zoals Paul Verhoevens Total Recall, Steven Spielbergs Minority Report en Ridley Scotts Blade Runner, gingen A Scanner Darkly al voor.

Volgens zowel critici als fans is A Scanner Darkly de meest waarheidsgetrouwe adaptatie van een van Dicks boeken. De film komt qua ervaring namelijk het dichtst bij de beleving in het boek, een wereld vol paranoia, psychedelische ervaringen, hallucinaties en complotten. Tegelijkertijd worden er ook filosofische vragen behandeld, zoals de identiteit van de mens en wat de werkelijkheid is. Daarnaast uit de film kritiek op de hedendaagse maatschappij, in het bijzonder op surveillance en spionage vanuit de staat.

Dit soort ervaringen en themaís keren in meer of mindere mate in bijna al Philip K. Dickís boeken terug. Dat heeft grotendeels met zijn eigen leven te maken. Dick staat erom bekend een fervente drugsgebruiker te zijn geweest. Hij experimenteerde in zijn leven met verschillende drugs. Bovendien heeft hij veel van zijn boeken onder invloed van drugs geschreven. Hij nam bijvoorbeeld regelmatig amfetamine tijdens het schrijven. Zijn eigen ervaringen met drugs zijn terug te vinden in een aantal boeken. A Scanner Darkly is daar een van de bekendste van. Het is ook een semi-autobiografisch verhaal. Philip K. Dick heeft in dit boek veel van zijn eigen ervaringen verwerkt en omgezet in een dystopisch science-fiction verhaal.

Waar het verhaal over gaat

De film speelt zich af in Amerika. Er is een nieuwe, uiterst sterke en gevaarlijke drugs, genaamd ĎSubstance Dí, die geleid heeft tot een ware drugsepidemie. Zoín 20% van de totale populatie is eraan verslaafd. A Scanner Darkly vertelt het verhaal van Bob Arctor, de hoofdpersoon. Hij leeft samen met een aantal drugsgebruikers, maar is tegelijkertijd een undercoveragent met de codenaam Agent Fred. Hij is door de politie ingezet om zijn huisgenoten te bespioneren en het drugsnetwerk te infiltreren. Op het kantoor van de politie weet niemand wie hij is. Hij draagt een Ďscramble suití die zijn ware identiteit verhuld. Ook de andere agenten dragen dit vest, waardoor niemand van elkaar weet wie ze werkelijk zijn. Bob is als undercoveragent zelf verslaafd geraakt aan Substance D en wordt verliefd op Donna, een drugsdealer. Hij hoopt door met haar om te gaan het drugsnetwerk verder te infiltreren.

Op het politiestation vertelt Hank, de leidinggevende van Fred (dus Bob), dat hij intensiever moet spioneren op Bob (zichzelf) en zijn vrienden. Het verhaal krijgt steeds bizardere wendingen. Op een gegeven moment gaat Barris, een van de huisgenoten van Bob, naar de politie, omdat hij Bob en Donna ervan verdenkt terroristen te zijn. Hij overhandigt de politie nepbewijs.

Hank laat hem vervolgens arresteren, omdat hij een valse verklaring aflegt. Hank legt vervolgens aan Fred uit dat hij erachter gekomen is dat hij Bob moet zijn. Maar Bobs verslaving speelt hem parten, de drugs leidt tot bizarre hallucinaties en zorgt ervoor dat de twee hersenhelften los van elkaar werken en met elkaar in conflict raken. Er ontstaat een soort gespleten persoonlijkheid en Bob herkent zichzelf nauwelijks als hij zichzelf op beelden ziet.

Hank is boos op Bob, omdat hij verslaafd is geraakt en regelt vervolgens met Donna (in werkelijkheid een andere undercoveragent) dat hij bij New-Path, een afkickkliniek, opgenomen wordt. Bob verlaat scheldend het kantoor. Vervolgens laat Hank zijn ware aard zien als hij zijn Ďscramble suití uitdoet; hij blijkt Donna te zijn.

Maar wacht, het wordt nog vreemder. Bob verandert meer en meer in een zombie vanwege de afkickverschijnselen en de hersenschade ten gevolge van zijn verslaving. Hij kan niet meer normaal functioneren. Maar wat blijkt? New-Path is de organisatie die Substance D produceert. Ze gebruiken de verslaafden om voor de bloemen waarmee Substance D wordt gemaakt te zorgen, omdat ze zo ver heen zijn dat ze nauwelijks weten wat ze doen. Het wordt tevens duidelijk dat de politie Bob expres heeft gebruikt Ė en verslaafd heeft laten raken Ė zodat hij hopelijk na zijn afkickperiode terug zou komen met genoeg bewijs dat New-Path achter de productie zit. We zien Bob, in de laatste scene, op een boerderij van New-Path. Hij is aan het werk in een maisveld, maar ziet op de grond de bloemen waarvan Substance D wordt gemaakt. Op het einde zien we dat Bob een van de bloemen in zijn schoen verstopt. Het is waarschijnlijk zijn bedoeling dit als bewijs te overhandigen aan de politie. Of dat ook gebeurt, weten we niet.

Keanu Reeves in A Scanner Darkly

Een echte psychedelische cultfilm

Je kunt je vast voorstellen dat de film overkomt als een trip. Er zijn allerlei bizarre verschijnselen, zoals Bob die zichzelf moet bespioneren, Hank die uiteindelijk Donna blijkt te zijn en New-Path die achter de productie van Subtance D zit. Vanuit Bob gezien, weet je vaak niet wat de werkelijkheid is en wordt je van het ene naar het andere perspectief geslingerd, zonder daar zelf controle over te hebben. Klinkt als een trip?

Een van de meest bijzondere aspecten van de film is de manier waarop alles in beeld is gebracht. De film is namelijk digitaal opgenomen, met echte acteurs zoals Keanu Reeves (Bob Arctor / Agent Fred) en Winona Ryder (Donna). Zelfs Alex Jones speelt een kleine rol.

De opnames zijn vervolgens bewerkt met een computerprogramma genaamd Rotoshop. Dit programma maakt gebruik van de rotoscooptechniek. Het resultaat? De film lijkt een kruising te zijn tussen een echte film en een tekenfilm. Soms lijkt alles getekend, maar op andere momenten lijkt het haast levensecht. De personages bewegen en gedragen zich als echte personen, maar zijn toch in een animatiestijl tot leven gebracht. Het is geen echte tekenfilm, je ziet de werkelijkheid erdoorheen schijnen. Bovendien beweegt en trilt de omgeving soms. Deze technieken geven de film echt een trippy effect.

De Ďscramble suití is helemaal een verhaal apart. Als je dit pak in werking ziet, zie je de gezichten van de personages continu veranderen. Het lijkt wel of ze tientallen verschillende gezichten hebben. Hartstikke trippy, toch? Kortom, dit is zeker een film om te kijken als je een psychedelische ervaring wilt beleven, zonder dat je daarvoor iets hoeft te gebruiken (het kan natuurlijk ook met). Het verhaal is erg somber en Substance D wordt absoluut niet als een leuke, recreatieve drug afgeschilderd, maar het kijken van deze film is een psychedelische ervaring op zichzelf en is het zeker waard.

Bovendien roept de film allerlei vragen op. Als je de film met vrienden kijkt, wees dan voorbereid op een aantal pittige discussies en/of filosofische gesprekken.

A Scanner Darkly (2006)
Regisseur: Richard Linklater
Hoofdrollen: Keanu Reeves, Winona Ryder, Robert Downey Jr. Woody Harrelson
Speelduur: 100 minutesBen je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.