EncyclopedieBlauwe Lotus

Azarius

  • $

$ 0, -

US$ 0,00

Blauwe Lotus - Encyclopedie

Menu tonen Menu verbergen

Blauwe Lotus

0 Reacties

Er was eens, in het oude Egypte, een exquisiete waterplant. Deze plant groeide in het wild in de ondiepe wateren van de Nijl. De plant werd ook door mensen gekweekt in kunstvijvers, vanwegen haar schoonheid en symboliek, en waarschijnlijk ook vanwege haar bedwelmende werking. Deze prachtige blauwe waterlelie, ook wel blauwe lotus genoemd, opent haar blaadjes bij zonsopgang en sluit ze bij zonsondergang. Dankzij deze eigenschappen werd de bloem in het oude Egypte een symbool voor de zon, voor eeuwigheid en voor wederopstanding.

Blauwe lotus in Egypte

De lotusbloem als symbool

Toen Toetanchamonís tombe werd ontdekt in 1922, trof men het lichaam van de farao bedekt onder een laag van 3000 jaar oude blauwe lotusblaadjes. Wat men ook aantrof was een geschilderd portret van Toetanchamonís hoofd dat uit een blauwe lotusbloem tevoorschijn komt.
De heilige blauwe lotus van de Nijl was in het oude Egypte een symbool voor verschillende godheden zoals Osiris, Nefertem en Ra, de Brenger van het Licht. Afbeeldingen in graftombes, beeldhouwwerken en tempelmuren zijn de belangrijkste informatiebronnen die ons iets kunnen leren over de traditionele betekenissen en gebruiken van de blauwe lotusplant.
Veel historici geloven dat de plant in deze cultuur een zuiver symbolische waarde had, maar er is allerlei bewijsmateriaal dat aantoont dat de oude Egyptenaren de plant gebruikten om in een staat van extase, sedatie of opwinding te komen, en ook als medicijn.

Psychoactieve drank met blauwe lotus

De blauwe lotus werd namelijk vaak afgebeeld in relatie tot belangrijke spirituele en magische rituelen, zoals het ritueel van de overgang naar het hiernamaals, maar ook in feestelijke sociale- en dansrituelen. Zowel de levenden als de doden droegen daarbij kransen van deze plant. Blauwe lotus werd gewoonlijk geweekt in wijn en er bestond zelfs een specifieke drinkbeker voor deze drank.
Onderzoekers troffen de blauwe lotus aan op veel afbeeldingen naast de mandragoravrucht en de papaver (klaproos). Volgens hen zouden deze afbeeldingen een psychoactieve drank aanduiden, gemaakt van lelieknoppen, mandragora en papaverbollen.

Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten

In de documentaireserie Sacred Weeds (1998) werd het gebruik van Blauwe lotus als psychoactief middel ook onderzocht. Een team van plantkundigen, antropologen, Egyptologen, archeologen en farmacologen voerde het allereerste wetenschappelijke onderzoek uit op twee proefpersonen. Dit team concludeerde vervolgens dat het inderdaad een psychoactieve plant betreft en dat de toegeschreven effecten een nieuwe basis hebben gelegd voor onze kennis over de oorsprong van de filosofie en religie van het oude Egypte.
In een andere documentaireserie, The Private Lives of the Pharaohs (de aflevering heet Sex, Death and the Lotus) kun je zien hoe in de tempel van Horus verschillende afbeeldingen zijn van de koning die lotusbloemen offert aan de goden. De teksten die erbij staan suggereren dat de lotus narcotische effecten heeft. Na diverse proeven en analyses, komen de experts in deze aflevering tot de volgende conclusie: ďGedrenkt in wijn, geeft de lotus geen instant boost (Ö) maar op de lange termijn zou de bloem seksuele energie en algemene gezondheid brengen voor hen die de bloem consumerenĒ.

Blue Lotus gravure

Andere culturen

Verschillende culturen uit de oudheid, zoals de Mayaís, zouden blauwe lotus hebben gebruikt voor hetzelfde doeleinde, al is het niet duidelijk of dit Nymphaea caerulea betreft, of andere Nymphaea soorten.
De licht kalmerende effecten van de plant maken haar ook een potentiŽle kandidaat voor de lotusplant die werd gegeten door het mythische volk de Lotophagi, oftewel de Lotuseters uit Homerusí Odyssee. Dit is een volk dat volgens de verhalen in een luie, gedrogeerde staat verkeerde door het eten van de lotus.

Een moderne kijk op de effecten

Nymphaea caerulea bevat apomorphine, een niet-selectieve dopamineagonist, en ook nuciferine, nufarine en nufaridine. De bloemen bevatten ook veel alkaloÔden, waaronder kaempferol, wat MAO-remmende eigenschappen heeft.
Blauwe lotus wordt meestal bereid door de bloemen (of een extract) enkele dagen in wijn te drinken, of ze tot wel drie weken laten trekken in alcohol. Alcohol versterkt de effecten van de actieve stoffen.
Over de effecten van blauwe lotus zijn de meningen erg verdeeld. Sommige mensen voelen een warme high, een ontspannen en blije stemming, anderen vinden het Ďteleurstellendí, te subtiel of in het geheel niet effectief. Zou het dan toch een mythe zijn? Een duizend-en-een-nachtvertelling, met in werkelijkheid niet meer effect dan een biertje?
Andere gebruikers beschouwen blauwe lotus als een zwakkere versie van MDMA, in staat om bepaalde empathische gevoelens teweeg te brengen, en een meerderheid ervaart een van de volgende effecten: ontspanning, socialer worden, meer comfortabel zijn met jezelf, opgewondenheid of overspoeld worden door een gevoel van welzijn en prettige loomheid. Blauwe lotus wordt ook aangeduid als een activator, die goed combineerbaar is met andere middelen en daarbij zorgt voor meer helderheid.

Blue Lotus Hortus Bonaticus

Leer de plant kennen

Om de effecten van blauwe lotus te kunnen ervaren, zouden wij juist aanraden om het niet te combineren met iets anders, maar eerst de blauwe lotus volledig te leren kennen.
Helaas zijn wij tegenwoordig niet meer de Ďonvervuildeí mensen die in het oude Egypte leefden Ė wij consumeren allerlei stimulerende stoffen in het dagelijks leven, waarvan de meeste sterker zijn dan blauwe lotus. Koffie, thee, alcohol, suiker, wiet, pijnstillers, party drugs, ze hebben allemaal effecten die kunnen interfereren met de effecten van deze bijzondere plant.
Het zou ook kunnen dat de huidige variŽteiten van de blauwe lotus die tegenwoordig worden gekweekt, zwakker zijn dan de vroegere plant uit het oude Egypte. Bovendien is het erg moeilijk geworden om deze plant nog in het wild tegen te komen. Een goede reden om haar op te zoeken in botanische tuinen! De foto bij dit artikel maakten wij in de Hortus Botanicus in Amsterdam.

Witte lotus en roze lotus

Azarius verkoopt verschillende blauwe lotusproducten, zoals gedroogde bloemen, extracten en harsextracten en het is zeker de moeite waard om deze eens te proberen, zodat je je eigen conclusies kunt trekken over de effecten. Je kunt ook kiezen voor de witte lelie (Nymphaea alba), ook wel witte lotus genoemd. Deze komt voor in zoet water in heel Europa, het Midden-Oosten en delen van Afrika. De witte lotus bevat ook de alkaloÔden nuferine en nymfaeine, maar het zou minder krachtig zijn dan de Egyptische lotus.
We verkopen ook roze lotus (Pink lotus, Nelumbo nucifera), een compleet andere plantsoort die heel vaak wordt aangezien voor een Nymphaea leliesoort. Sommige mensen denken dat dit het oorspronkelijke ingrediŽnt was voor de entheogene drank Soma, maar dat verhaal bewaren we voor een volgende keer.Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.