EncyclopedieEen Amanita muscaria ervaring

Azarius

 • $

$ 0, -

US$ 0,00

Een Amanita muscaria ervaring - Encyclopedie

Menu tonen Menu verbergen

Een Amanita muscaria ervaring

1 Reacties

Op een grote paddenstoel - Een Amanita muscaria ervaring

Er liggen drie grote vliegenzwammen op tafel. Eťn duidelijk met een grote hap eruit. Ben ik in een sprookje beland? Alice in Wonderland? Als ik goed om me heen kijk liggen er nog veel meer kleinere exemplaren te drogen op de kachel. Op matrassen op de grond liggen al enkele vrienden te spacen. Amanita muscaria, de beroemde paddenstoel Ė rood met witte stippen Ė groeit in onze streken gewoon in het bos, bij voorkeur onder berken- en dennenbomen. Vanaf juli kun je al exemplaren vinden, maar de meeste kans maak je in de herfst.

Kabouter Spillebeen

De Vliegenzwam spreekt tot de verbeelding en wordt geassocieerd met kabouters, elven en andere boswezens.

Hapje?

Ik neem een hap uit de verse paddenstoel die voor me ligt Ė gewoon omdat het kan. Het vruchtvlees is zompig en smaakt friszuur. Ik word een beetje misselijk. Een kopje paddenstoelenthee gaat beter. Ik plof neer op een matras in de warme, behaaglijke ruimte. Na een tijdje voel ik me wegzweven naar een meer dromerige staat van zijn. De trip is niet heel sterk, maar wel echt anders dan de psychedelica die ik tot nu toe gewend ben: een beetje onvoorspelbaar en bovendien zwaar op de maag.

Verhitten werkt beter

De belangrijkste alkaloÔden in Amanita muscaria zijn iboteenzuur en muscimol. Deze hebben beiden een psychoactieve werking.Iboteenzuur bindt zich aan dezelfde receptoren als de neurotransmitter glutamaat en heeft een licht stimulerend effect. Dit stofje is met name verantwoordelijk voor de onplezierige effecten waar de vliegenzwam om bekend staat: misselijkheid, overgeven, verwarring en vergeetachtigheid. Daarnaast kan het een gevoel van euforie oproepen en visuele en auditieve vervormingen veroorzaken.

In het lichaam wordt iboteenzuur deels omgezet in muscimol. Hetzelfde omzettingsproces vindt plaats tijdens het drogen of verhitten van de paddenstoel. Muscimol werkt op dezelfde receptoren als de neurotransmitter GABA. Het is de belangrijkste psychedelische stof in de vliegenzwam, daarnaast heeft het een verdovend en pijnstillend effect. Bij het drogen of verhitten ontstaat er meer muscimol en gaat de potentie van de paddenstoel dus omhoog.

Jonge amanita muscaria

Een jonge Amanita is eivormig. Pas in een later stadium strekt de hoed zich uit.

Experiment

Eigenlijk is het dus niet zoín goed idee de paddenstoel vers te eten! Je wordt er niet alleen misselijk van, maar zou ook nog eens een flinke hoeveelheid weg moet kauwen voor een redelijk effect.

Er thee van trekken werkt al een stuk beter. De actieve stoffen lossen op in het water. Nog slimmer is het de zwammen te drogen en eventueel zelfs alleen de vliesjes te consumeren: deze bevatten de meeste alkaloÔden. Roken is minder efficiŽnt. Sommige psychonauten zweren erbij. Wij hebben het ook geprobeerd, maar merkten daar nauwelijks iets van. Licht euforisch en Ö reinigend?

Over het algemeen komen de effecten na een half tot anderhalf uur op. De piek ligt rond de drie uur na inname en daarna vervaagt de trip geleidelijk. Een lichte desoriŽntatie en wazigheid kunnen wel een etmaal blijven hangen. Ik voel de effecten vrij snel, maar kom niet in compleet andere werelden terecht. Er zijn minder gedachten in mijn hoofd dan normaal. Ik voel me wazig, maar toch ook rustig, met op de achtergrond een lichte euforie. Kleuren zijn helderder en het is fijn om naar buiten, het bos in te kijken. Door een gaatje in het dak komt een eekhoorn gekropen. We blijven heel stil liggen en gefascineerd probeer ik me zijn wereld voor te stellen.

Dan komt er een joint voorbij. Ik neem een paar hijsjes. De vriendin die naast me ligt, klaagt dat ze zo misselijk is. Onbewust ga ik hierin mee Ė en wordt er helemaal ingezogen! De misselijkheid overvalt en overspoelt me. Ik heb moeite mijn evenwicht te bewaren en kan nog net op tijd buiten komen, waar ik een emmertje vind om in te kotsen.

Met de kots komt er ook verdriet naar boven, van een verliefdheid die een illusie bleek. Het komt er allemaal uit. Ik voel me ellendig en alleen. Maar ook sterk. Het is helend om de situatie onder ogen te zien zoals die is. Ik ga zelf mijn troep opruimen.

Het overgeven voelt Ė tsja Ė reinigend. Van ayahuasca moet ik grappig genoeg nooit overgeven, maar daar doet het me nog het meest aan denken. Ook voelt het als een opluchting. De frisse lucht doet me goed. Ik wandel door het prachtige dennenbos en besef me hoe bijzonder het is psychedelica van eigen grond tot je te nemen. Ik voel een sterke verbinding met de plek. En ik dank Amanita voor haar aanwezigheid en de kennismaking.

amanita muscaria

Een volgroeide vliegenzwam. Aangevreten exemplaren kun je beter laten staan.

De Amanita op bezoek

Een jaar later Ė het is weer herfst Ė staat er ineens een vriend op de stoep. Enkele weken daarvoor heeft hij vliegenzwammen gevonden in het bos. Een stuk of tien heeft hij geoogst en in een oven gedroogd op 50įC. Hij probeerde een klein beetje en is enthousiast over het effect: de rest wil hij graag met mij en nog een vriend delen.

Omdat we niet precies weten hoe sterk deze vliegenzwammen zijn, beginnen we met een lage dosering: elk een halve theelepel. We maken thee van het zwarte poeder, wat weer opzwelt tot kleine stukjes paddenstoelenvlees. Het heeft een bosachtige geur en smaakt een beetje naar champignonsoep.

Na een half uur voel ik het eerste effect: een beetje dromerig, een kriebel in mín buik. En dit keer ben ik helemaal niet misselijk! Na een uur besluiten we nog eens een iets groter lepeltje te nemen. Ik ga een stuk wandelen en kom in een hele ontspannen, meditatieve staat. Ik geniet van de zon en het wuivende riet. Weer zijn er nauwelijks gedachten, ook geen diepe inzichten, maar stilte.

Thuis probeer ik of een jointje het effect verder versterkt, maar nee: de Amanita lijkt het normale effect van de wiet juist af te zwakken. Een paar uur na inname concluderen we: dit is een lichte dosering. Ik heb behoefte om te gronden en eet wat soep en fruit.

ís Avonds proberen twee van ons een Ďhogereí dosering: een flinke eetlepel dit keer. Maar het effect is niet veel sterker dan ís middags: weer een beetje dromerig en meditatief. We stoken een vuurtje in de tuin en maken muziek, zijn super ontspannen en gaan vroeg slapen. Al met al een prettige ervaring, die nieuwsgierig maakt naar meer..

Zelf plukken

De vliegenzwam is zeer herkenbaar met haar rode hoed met witte stippen. Je hebt er vast wel eens eentje zien staan. Toch is het altijd opletten geblazen met paddenstoelen in het wild: eet nooit iets waarvan je niet zeker weet wat het is!

Amanita pantherina


De Amanita muscaria heeft vele broertjes en zusjes in de amanita-familie die op haar lijken. Zoals bijvoorbeeld de Panteramaniet (Amanita pantherina), die een vergelijkbare werking heeft. Maar ook de Groene knolamaniet (Amanita phalloides) en de Kleverige knolamaniet (Amanita virosa), die bekend staan als de meest dodelijke paddenstoelen ter wereld! Ze bevatten deels dezelfde stoffen als de Amanita muscaria, maar ook amatoxine en phallotoxines, die de lever ernstig kunnen beschadigen. Een ander familielid, de Keizeramaniet (Amanita caesarea), is niet-psychoactief en eetbaar: deze paddenstoel staat bekend als lekkernij in ItaliŽ en Mexico.

Amanita phalloides


De vliegenzwam wordt in Nederland niet bedreigd of beschermd, maar staat sinds 2008 wel op de Opiumlijst. Het bezit van een 0,5 gram gedroogde vliegenzwam of 5 gram vers is sindsdien strafbaar. Dit in tegenstelling tot de meeste andere landen, waar Amanitaís niet gereguleerd zijn.

Wil je paddenstoelen plukken? Wees dan voorzichtig dat je het mycelium niet beschadigt. Het mycelium is het ondergrondse netwerk van schimmeldraden en kan je zien als het eigenlijke organisme. De paddenstoelen zelf zijn slechts de Ďvruchtení. Bij de vliegenzwam kun je het best alleen de hoed afsnijden met een scherp mesje en de steel laten staan. Klop even op de hoed om een aantal sporen achter te laten. Dit zijn de Ďzadení van de paddenstoel, die ervoor zorgen dat de paddenstoel volgend jaar ook weer te vinden zal zijn! Let bij het plukken op eventuele wormpjes in het vlees. Vliegenzwammen die al te zeer zijn aangevreten, kun je beter laten staan.

Vliegenzwam: alleen voor gevorderde psychonauten

De vliegenzwam is lang niet zo toegankelijk als de psilocybine-houdende paddenstoelen. Niet alleen vanwege de zware lichamelijke effecten (waar je tijdens de bereiding nog wel wat aan kunt doen). Maar ook vanwege haar onvoorspelbaarheid. Het effect kan sterk per persoon, maar ook per keer verschillen.

Daarnaast is de concentratie werkzame stoffen per vliegenzwam moeilijk in te schatten. Dit is afhankelijk van allerlei omstandigheden, zoals het seizoen, het weer, het klimaat en de grondsoort.

Alice in Wonderland Caterpillar

In het beroemde verhaal neemt Alice meerdere keren hapjes van verschillende paddenstoelen waardoor ze van gedaante verandert (transformeert). Om welke paddenstoel het gaat, wordt niet gespecificeerd. Wel is bekend dat schrijver Lewis Carroll een warme belangstelling had voor bewustzijnsverandering.

Vliegenzwam: whatís in a name?

Waarom heet een vliegenzwam eigenlijk vliegenzwam? De meest voorkomende uitleg is: omdat ze vliegen aantrekt. Grootmoeders trucje tegen vliegenoverlast: leg stukken Amanita in een schaaltje melk te weken. De vliegen vallen dood neer als ze een slokje nemen.

Daarnaast zou Ďvliegení natuurlijk ook kunnen worden opgevat als een verwijzing naar Ďtrippení. Helemaal niet zoín gek idee, gezien de hallucinogene eigenschappen van deze paddenstoel. Wist je dat de vliegenzwam ook enkele malen wordt genoemd in middeleeuwse recepten van vliegzalf? Dergelijke zalf bevatte vaak ook planten uit de nachtschadefamilie en opium. Gesmeerd op de gevoelige huid van de slapen of genitaliŽn gaf het de gebruiker de indruk te vliegen.

Door Judith

Verder lezen?

Check ook ons andere encyclopedie-artikel over de Amanita muscaria.

Bronnen:

 • Christian Rštsch - Encyclopedia of Psychoactive Plants. 2005 (1998). Inner Traditions International.
 • Richard Evans Schultes, Albert Hofmann, and Christian Rštsch - Plants of the Gods. Their Sacred, Healing and Hallucinogenic Powers. 2001 (1992). Healing Arts Press.
 • Gerben Hellinga en Hans Plomp - Uit je bol, Gids voor bewust gebruik van drugs. 2013 (1994). Centraal boekhuis.
 • Drugsforum on Amanita muscaria
 • Mike Jay - ĎMushrooms in Wonderlandí. Over de culturele receptie van psychoactieve paddenstoelen
 • Erowid over Amanita muscaria
 • Wikipedia ver Amanita muscaria
 • Lycaeum information file over Amanita muscaria.


 • Reacties

  • opensourceinfected 30-10-2017 21:11:53

   niet dat ik het gebruikt heb hoor, maar er zitten vaak wormpjes in, en das smerig..
   en je word er ook misselijk van, heel ziek. drogen en op vodka zetten is heel erg de moeite waard...


  Ben je 18 jaar of ouder?

  Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.