EncyclopedieFilm: Drugstore Cowboy

Azarius

  • $

$ 0, -

US$ 0,00

Film: Drugstore Cowboy - Encyclopedie

Menu tonen Menu verbergen

Film: Drugstore Cowboy

0 Reacties

Drugstore Cowboy poster

De buitenstaander en kleine crimineel kent een lange traditie in de Amerikaanse film. Soms zien ze er zelfs stijlvol uit. Gus Van Sant viel erg op met zijn tweede film Drugstore Cowboy die een karakteristiek hoofdstuk toevoegde aan deze traditie. De film is gebaseerd op een destijds ongepubliceerde roman van James Fogle, zelf een dealer en gebruiker die tijdens de opnames in de gevangenis zat. Wat maakt Drugstore Cowboy speciaal?

Een eerlijk kijk op drugs

In Drugstore Cowboy volgt de kijker de avonturen van een groep drugsgebruikers in het noordwesten van de V.S. rond 1971. De twee mannen en twee vrouwen die iets weg hebben van een familie, reizen van stad naar stad waar ze lokale apotheken en ziekenhuizen beroven door het gebruik van bedrog in plaats van geweld. Bob, de leider van de groep (gespeeld door Matt Dillon), is vrij pragmatisch over hun leven. Zijn stem is de enige voice-over, waarmee hij een aantal prachtige inzichten geeft over het leven van de gebruiker. Vroeg in de film begint een ongeduldige Bob alvast te gebruiken van hun nieuwe buit, wat resulteert in een van de klassieke inzichten over drugs:

"Na elke drugsbuit, deed iedereen in de bende mee. Ik moest lachen wanneer ik blauwe pillen en Dilaudid in zulke hoeveelheden op de lepel zag liggen dat het letterlijk overstroomde. Wanneer de drug mijn ader binnenging startte het een warme kriebel die zich uitbreidde totdat de hersens werden overgenomen in een zachte explosie. Het begon achter in de nek en kwam snel omhoog totdat ik zo'n genot voelde dat de complete wereld meeleefde en een zachte, serene aantrekkingskracht kreeg. Alles was dan geweldig. Je ergste vijand Ė hij was niet zo slecht. De mieren in het gras Ė deden, je weet wel, gewoon hun ding. Alles kreeg een rooskleurige tint van grenzeloos succes. Je kon niets fout doen, en zolang het aanhield, was het leven prachtig.Ē

Matt Dillon high

Drugsgebruik wordt in films bijna nooit als onproblematisch gepresenteerd en ook al maakt Van Sant geen gebruik van moralistische clichťs raakt Bob uitgekeken op zijn leven dat steeds van score naar score gaat. Na zijn beslissing om sober verder te gaan ontdekt hij hoe grauw het leven zonder het vangnet van drugs kan zijn. Hij komt er ook achter dat stoppen met gebruiken meer inhoudt dan alleen een bestaan zonder drugs, het leven moet opnieuw worden uitgevonden terwijl de oude levensstijl soms op onverwachte wijze terugkeert.

De stijl van Drugstore Cowboy

Traditioneel worden drugsgebruikers in films geportretteerd als viezige, gewelddadige buitenstaanders. Van Sant breekt met dit idee en al is de groep soms wat groezelig, ze zien er ook knap uit in een vreemd stilistisch mengsel van de jaren zeventig en tachtig. Matt Dillon was op dat moment dankzij een reeks succesvolle tienerfilms een grote ster. Kelly Lynch was het jaar daarvoor doorgebroken met haar rol in Cocktail en de jonge Heather Graham is een verrassende verschijning als het jongste lid van de bende. Drugs zijn een motivatie voor hen maar nemen ook niet hun complete leven over. In zekere zin hebben ze een alternatieve levensstijl die niet gedreven wordt door een aantal materialistische behoeftes, maar ook niet de gebruikelijke gevaren van het leven op straat kent.

Cinematografisch gezien is Drugstore Cowboy een rustige film. Van Sant maakt gebruik van een langzaam ritme zonder grote effecten of emotionele muziek. De hierboven genoemde monoloog wordt bijvoorbeeld begeleid door een subtiele hallucinatie. Dit geeft Drugstore Cowboy een vrij eigenzinnige, lome sfeer, zelfs de spannende momenten voelen afstandelijk.

William S. Burroughs

Een van de grootste verrassingen in Drugstore Cowboy is de verschijning van de schrijver William S. Burroughs. De auteur van Naked Lunch heeft een kleine rol als een bejaarde junkie die Bob af en toe bezoekt terwijl hij afkickt. Burroughs was de eeuwige Amerikaanse buitenstaander die door veel artiesten werd bewonderd maar zelf te cynisch was om de aandacht op te eisen. Dat hij meedoet aan de film is in die zin vrij speciaal. Met zijn kalme manier van doen en zijn karakteristieke stem voegt hij echt iets toe, waaronder een van de grappigste momenten in de film. Maar de samenwerking met Burroughs werkt ook als een soort goedkeuring van een kenner waardoor de film verzekerd is van het juiste gevoel van authenticiteit.

Drugstore Cowboy (1989)
Regie: Gus Van Sant
Acteurs: Matt Dillon, Kelly Lynch, Heather Graham, James LeGros
Speelduur: 102 minutenBen je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.