EncyclopedieEphedra

Azarius

 • $

$ 0, -

US$ 0,00

Ephedra - Encyclopedie

Menu tonen Menu verbergen

Ephedra

8 Reacties

In de online winkel vind je Ephedra sinica zaden

Wat is Ephedra?

Ephedra Ephedra is ook wel bekend onder de Chinese naam Ma huang en wordt in China al meer dan 5000 jaar gebruikt voor de behandeling van symptomen van astma en infecties aan de bovenste luchtwegen. Het kruid behoort tot de Ephedraceae familie, waarvan verschillende varianten aangetroffen zijn in Europa, India, Noord-Amerika, Australië en Afghanistan. Amerikaanse ephedra, wat groeit in het droge zuidwesten, is bij de vroege immigranten gebruikt om thee van te maken; de zogenaamde mormonenthee of Indiaanse thee. Het werd ook gebruikt bij de behandeling van hoofdpijn, koorts, verkoudheid en hooikoorts. Vandaag de dag komen de actieve stoffen uit ephedrakruid voor in veel gangbare medicijnen voor verkoudheid of allergiëen.

Geschiedenis

Ephedra sinica wordt in de traditionele Chinese geneeskunde al meer dan vijf duizend jaar gebruikt. "De wortels van de Chinese geneeskunde zijn verloren in legendes, maar authoriteiten zijn het erover eens dat de artsen minstens rond 3000 v. Chr. ephedrathee begonnen voor te schrijven voor astma, verkoudheden en hooikoorts." (Castleman, 1995). Verwante soorten groeien op veel andere plaatsen ter wereld. Zo groeit Ephedra antisyphilitica bijvoorbeeld in Noord-Amerika, alwaar het door de inheemse bewoners bij de Mormoonse immigranten werd geintroduceerd, zij geloofden dat de thee die ze ervan maakten syphilis kon doen voorkomen (Taylor, 1965).

Terwijl ephedra in de Chinese geneeskunde dus al eeuwen gebruikt wordt, is het goed mogelijk dat er op andere plaatsen al lang voor die tijd gebruik van werd gemaakt. In Irak is de plant 60.000 jaar geleden gevonden op een oude begraafplaats, samen met nog zeven andere geneeskrachtige planten (Chevallier, 1996).

De eerste geschreven bron die het gebruik van ephedra sinica bewijst staat in de Pen Ts'ao van Shen Nung, een Chinese kruidkundige. Dit is 2800 v. Chr. geschreven en beschrijft 366 plantmedicijnen (Griggs, 1982). Het is mogelijk dat de oude Grieken eveneens kennis bezaten over ephedra en haar medicinale krachten. Een oude Romeinse schrijver genaamd Pliny beschreef een plant met de naam 'ephedron' die door de Grieken gebruikt zou worden. Zij zouden het kruid voor dezelfde doeleinden gebruiken als de Chinezen, maar het is niet bekend of zij deze kennis zelf verworven hebben of van de Chinezen hebben overgenomen (Schultes and von Reis, 1995).

De interesse vanuit het Westen begon pas in 1923, toen bewezen werd dat het geïsoleerde alkaloïde ephedrine een aantal farmacologische effecten heeft. Ephedrine werd gesynthetiseerd in 1927 en sindsdien zijn zowel ephedrine als pseudoephedrine veelvoudig verwerkt in medicatie ter bestrijding van allergie en verkoudheid.

Plantkundig

Ma Huang Ephedra maakt deel uit van de ephedra familie: Ephedraceae. Ephedra sinica is 30 tot 50 cm hoog, heeft lange smalle stammen/stelen met kleine blaadjes, die op de steel slechts als kleine knopjes zichtbaar zijn. Zij verliezen al snel hun functie en kleuren dan bruin. De groene stammen van de ephedraplant zijn de belangrijkste organen voor de fotosynthese. Deze beschikken over een goede weerstand, zijn relatief flexibel en hebben een aantal jaren nog geen schors. Op de bloemen zijn meeldraden aanwezig en zaadjes in kegelvormige omhulsels (Grieve, 1971). De plant ontspruit vanuit zo'n zaadje in de herfst, of ontstaat bij scheiding van de wortels in het voor- of najaar. De plant groeit voornamelijk in woestijnachtige gebieden en vraagt om droge grond (Chevallier, 1996). Het oogsten van de stengels voor medicinaal gebruik gebeurt in de herfst, voordat de eerste vorst plaatsvindt. Wanneer men dit later zou doen, zou dat afdoen aan de effectieve werking (Taylor, 1965).
De aanverwante soorten uit Noord-Amerika en India hebben een iets andere samenstelling, en daarom ook andere medicinale werkingen. Ephedra sinica groeit het beste in zanderige en steenachtige grond. Een warm klimaat en minder dan 20 cm regen per jaar zijn de beste groeiomstandigheden voor ephedra. Hiermee hoort ephedra tot de 'xerophytic plants', welke in staat zijn in semi-aride tot aride condities te leven.

Chemistry

De ephedra-alkaloïden zijn gelijk in structuur met epinephrine (of adrenaline). Ephedrine en pseudoephedrine worden verantwoordelijk gehouden voor de eigenschappen van het ephedrakruid. Ephedrine kan gebruikt worden voor de illegale synthese van methamfetamine. Ephedra soorten bevatten voor 0.5 tot 2.5% alkaloïden waarvan 30 tot 90% bestaat uit ephedrine. Farmaceutische standaarden geven aan dat gedroogde ephedra minimaal 1,25% ephedrine moeten bevatten. Deze alkaloïden hebben bewezen zeer stabiel te zijn.
Ephedrine is een sympathomimetische drug die zowel de A- als B-adrenergetische receptoren stimuleert. Bovenop de gewenste effecten, zorgt ephedrine ook voor het vrijkomen van door het lichaam opgeslagen norephinephrine.

Effecten

Dit gedeelte had wellicht beter 'bijwerkingen' genoemd kunnen worden, omdat deze effecten gebaseerd zijn op de eigenschappen die ephedra heeft behalve het verzachten van pijn en serieuze klachten. Enkele decennia geleden zijn deze bijwerkingen door veel mensen toegepasbaar gevonden bij hun lifestyle, zo zijn ze getransformeerd tot hoofdeigenschappen van ephedra. Er worden tegenwoordig veel verschillende kruidenpreparaten ontwikkeld met ephedra als basis. Allemaal bevatten ze ephedrine en worden ze gebruikt als voedingssupplementen om af te slanken of als stimulanten. Dit is mogelijk doordat ephedra eenzelfde effect heeft als het lichaamseigen adrenaline of het chemische amfetamine. Veel samenstellingen worden op de markt gebracht als legale en natuurlijke vervanger van XTC, onder de noemer 'smartdrugs' or 'herbal XTC'. Wat ephedrine doet is het centrale zenuwstelsel stimuleren, waardoor energie vrijkomt en alertheid verhoogd wordt. Een hogere dosis kan een aangenaam prikkelend gevoel over het hoofd geven en ook door de rest van het lichaam heen. Ephedra lijkt dus een beetje op XTC, maar is veel milder en geeft een minder speedy of opgefokt gevoel. Soms geeft ephedra ook hetzelfde empathische gevoel als XTC of MDMA. Soms, want net als bij veel andere natuurlijke en chemische drugs is het effect op ieders lichaam verschillend.

Ephedrine versnelt het metabolisme, waardoor het lichaam sneller en efficiënter vet en suiker gaat verbranden. Door opgeslagen vet en carbohydraten in beweging te brengen vermindert ephedrine de eetlust en het hongergevoel. De beste manier om ongewenst gewicht kwijt te raken blijft echter minder eten en dagelijks meer bewegen of sporten. En hoewel ephedra geen wondermiddel is, kan het waardevolle hulp bieden bij het volgen van een bepaald dieet en/of trainingsschema. Ephedrine functioneert ongeveer hetzelfde als adrenaline en dat gaat als volgt: bloedvaten worden wijder en de hartslag versnelt. Hierdoor wordt bloed sneller rondgepompt. De belangrijkste functie van bloed is het transporteren van zuurstof naar lichaamscellen. Hun functie is het vrijmaken van energie door lichaamsvet te verbranden, en hiervoor is zuurstof nodig. Hoe meer zuurstof, hoe meer vet er wordt verbrand.

Medisch gebruik

Het huidige gebruik van ephedra in Chinese geneeskunde is vrijwel gelijk aan het traditionele gebruik. Het meest frequent wordt het ingenomen om rillingen, koorts, hoest en kortademigheid te verminderen. Ook wordt het ingenomen in poedervorm in combinatie met Rehmannia glutinosa om disfunctioneren van de nieren te behandelen. In westerse landen wordt ephedra momenteel gebruikt als onderdeel van natuurlijke medicijnen tegen astma, hooikoorts, acute verkoudheden of griep, om de bloeddruk te verhogen en eventueel om menstruatie te initiëren (Chevallier, 1996). Ook is het terug te vinden in tinctuurvorm ter verlichting van rheumatische en andersoortige pijnen. Ephedra wordt soms gecombineerd met lobelia, orindelia en Symploarpus bij astma, met Echinacea en Uligiunosum bij hooikoorts en met Equisetum bij bedplassen.

Variaties

Ephedra is verkrijgbaar als kruid, extract, pillen en capsules. De concentraties ephedrine die deze bevatten varieren sterk.
Ephedra extract bevat gewoonlijk ongeveer 8% ephedrine (dit is sinds enige tijd in veel landen de maximale legale hoeveelheid). Om dit te consumeren voeg mix je een kwart tot een halve theelepel met wat heet water of voedsel.

Gebruik

Zoals gezegd variëren de hoeveelheden ephedrine in pillen en capsules vandaag de dag nogal van elkaar. Dit heeft ook te maken met de controversie rondom ephedra en haar mogelijke gevaren bij een overdosis. In verschillende landen zijn dus pillen met een verschillende sterkte te krijgen, en soms alleen op recept of het is zelfs helemaal verboden.
Voorheen waren de capsules met 850 mg ephedrine het meest voorkomend. Hiervoor geldt het volgende schema:
Als smartdrug / energizer: de aanbevolen hoeveelheid is 1 capsule per 24 uur.
Als afslankproduct: neem dagelijks 1 capsule voor lunch of diner. Om te zorgen dat je lichaam niet gewend raakt aan de actieve stoffen waardoor de effecten afnemen kun je het beste een on/off schema volgen: neem 5/6 weken lang ephedra, neem een pauze van 2/3 weken enzovoorts.

Bij verkoudheid en astma kunnen de capsules ook gebruikt worden, hoewel ze daarvoor behoorlijk sterk zijn en je dan de bijwerkingen voor lief moet nemen. Beter is het om om thee van het kruid te zetten. Voor twee kopjes neem je 10 gram kruid en laat je dit 10 minuten koken. Filter het bijvoorbeeld met een koffiefilter en voeg desgewenst honing of suiker toe.

Waarschuwingen

Neem nooit ephedra bij zwangerschap of diabetes, wanneer je last hebt van hartklachten of hoge bloeddruk. Combineer ephedra niet met astmamedicatie of MAO remmers zoals antidepressiva of yohimbe. Gebruik ephedra niet langer dan twee maanden aaneengesloten.

Bijwerkingen

Ephedrine kan rillingen, slapeloosheid, nerveusheid, hartkloppingen en hoge bloeddruk veroorzaken.

Combinaties

Om de stimulerende effecten te vergroten wordt ephedra vaak gecombineerd met guarana, cafeïne (bijvoorbeeld koffie of thee), kolanoot, groene thee, witte wilgenbast en yerba mate. Deze combinaties werken ook goed voor gewichtsverlies. Studies hebben bewezen dat het combineren van ephedra met aspirine zorgt voor meer gewichtsverlies op de korte termijn. Combinaties die als geneesmiddel dienen staan onder 'medisch gebruik'.

Kweken

Zie www.ephedra.nu for an extended report on growing ephedra.

Bewaren

Ephedrakruid kan jaren goed bewaard blijven, mits op een koele en donkere plaats.

Links / Verder lezen

TAC Etnobotanicals

Referenties

Dit artikel is gebaseerd op de volgende paginas:

Herbal Information Center
Ephedra.nu (inclusief onderste afbeelding)
Azarius over ephedra (inclusief bovenste afbeelding)Reacties

 • EPH2 04-10-2008 19:26:29

  There are many things to love about America. But want I don't like is the freedom to take ephedra and other herbs for healing and fitness. Please feel free to tell me where I can order ephedra. I know this is not information that one can give out freely. But there has to be a code word for where this herb may be purchased. Please help. Thanks in advance.

 • EPH2 04-10-2008 19:34:00

  What I meant was. I dislike not having the freedom to partake of ephedra if I so choose. It is a violation of my right to choose.

 • desertrat 05-07-2010 20:45:17

  by drinking mormon tea and a reasonable diet ie no 'goodies' I've lost 112 lbs and am off all blood pressure and diabetic meds.

 • ervarene 24-07-2011 00:53:08

  kijk uit met ephedra,
  ik slikte pillen waar het in zat, viel heerlijk af en had lekker energie bij het hardlopen tot dat ik bijna het leven liet.
  Kreeg hierdoor alle klachten van een hart aanval en had de volgende ochtend in rust een hartslag van boven de 200.
  Nu enige jaren later is mijn lichaam beschadigd door het gebruik van de pillen en heb ik diabetes type 1.

 • Robbie119 14-02-2013 02:11:57

  Ik heb net 1 of 2 kg E.poeder for tea in China geocht.
  Zal mij benieuwen ...
  A 1,25% efedrine, nog 1g!
  Zelk planten, ' t is moeilijke.
  Alles ok verder?
  CU

 • misterloco 20-07-2013 20:27:37

  zelf ephedra kweken is geen enkel probleem.alleen vrij droog houden,in vlakke namiddagzon zetten en in de winter binnen houden.optimale resultaten na vier jaar groeien.na een jaar ook reeds effect maar minder sterk.ikzelf trek er thee van en het is gewoon geweldig.wel oppassen want hartritme stijgt enorm.

 • Torchi 08-10-2016 14:58:04

  Yes my rights to grow a plant ma huang is destroyed,isaw police take a way 12 foot tree of the same descrition on the news.

 • acidtv 06-12-2016 14:01:00

  Good article, thanks!


Ben je 18 jaar of ouder?

Om onze webshop te kunnen bezoeken dien je te bevestigen dat je 18 jaar of ouder bent.