Albert Hofmann

Albert Hofmann werd geboren in Baden, Zwitserland in 1906. In 1929 behaalde hij zijn diploma aan de Universiteit van Zürich, waar hij scheikunde studeerde. Na zijn studie begon hij te werken voor Sandoz Pharmaceutical in Basel. Het laboratorium had als doel de actieve stoffen van medicinale planten te isoleren. Hofmann werkte hierbij onder andere met Scilla Maritima, Claviceps purpurea (ergot) en ergot alkaloïden.

In de jaren die hierop volgden, onderzocht hij de derivaten van lyserginezuur. Dit leidde er in 1938 toe dat Hofmann voor het eerst LSD-25 synthetiseerde. Nog voor er verdere onderzoeken naar deze nieuwe stof werden gedaan, zette Hofmann LSD-25 opzij om verder te werken met andere derivaten. Vier jaar later, op 16 april 1943, synthetiseerde hij het opnieuw, omdat hij het gevoel had de eerste keer iets gemist te hebben. Die dag werd hij de eerste persoon ooit die de effecten van LSD ervoer, nadat hij per ongeluk een kleine hoeveelheid binnenkreeg. Het gevoel omschreef hij als “een opmerkelijke rusteloosheid, in combinatie met een licht gevoel van duizeligheid”. Zo vertelde Hofmann over die dag: “Toen ik thuiskwam besloot ik even te gaan liggen. Ik zonk weg in een bedwelmde, maar niet onprettige, toestand waarin mijn verbeelding extreem werd gestimuleerd. In deze droomachtige staat, met mijn ogen dicht (ik vond het daglicht te fel), zag ik een ononderbroken stroom aan fantastische beelden voorbijkomen, vol buitengewone vormen met intense en caleidoscopische kleuren. Na zo’n twee uur verdween dit gevoel.”

Drie dagen later, op 19 april 1943, besloot hij zijn eerdere bevindingen na te gaan door opzettelijk 250 microgram LSD in te nemen, wat naar zijn idee ongeveer de drempelwaarde moest zijn. Deze dag staat sindsdien bekend als ‘Bicycle Day’, door de ongelofelijke fietstocht die Hofmann meemaakte op zijn weg naar huis vanuit het laboratorium. Eenmaal thuis aangekomen, belandde hij in wat hij omschrijft als een “horrortrip”. Pas toen zijn huisarts hem had onderzocht en hem ervan verzekerde dat er geen fysieke problemen waren, maakte het verschrikkelijke gevoel ruimte voor genot. “Langzaamaan begon ik van de ongeëvenaarde kleuren en vormen die ik achter mijn gesloten ogen zag te genieten,” vertelde Hofmann hierover. “Caleidoscopische, fantastische beelden golfden in me op. Ze wisselden af, vervormden, openden en sloten in cirkels en spiralen. Ze schoten uiteen in kleurrijke fonteinen, en herschikten en hybridiseerden zich in een contante flux.” Na deze intense ervaring kreeg Hofmann het idee dat de drug een krachtig psychiatrisch middel kon worden.

Naast het ontdekken van LSD, was hij in 1958 ook de eerste die psilocybine (de actieve stof in paddo’s) synthetiseerde. Hofmann, die inmiddels bekendstond als ‘de vader van LSD, bleef voor Sandoz werken tot hij in 1971 als Director of Research for the Department of Natural Products met pensioen ging. Hij bleef echter schrijven en lesgeven, en bleef een leidende rol hebben binnen de psychedelische gemeenschap, tot hij op 102-jarige leeftijd plots overleed aan een hartstilstand.

In LSD: My Problem Child omschrijft Albert Hofmann zijn ongelofelijke ontdekking. Hij uit zich bovendien over zijn zorgen rond roekeloos gebruik en misbruik van LSD, en zijn kijk op de toekomst ervan. Het is een onmisbaar boek op de plank van iedereen die geïnteresseerd is in de psychedelische tegencultuur waar Hofmann deel van uitmaakte.

Bron: Erowid.org