Yopo

Yopo is de bekende naam voor de grote groene plant Anadenanthera peregrina, die tot wel twintig meter hoog kan worden. Deze komt voor in Caraïbisch gebied en Zuid-Amerika. De zaden bevatten drie verschillende psychoactieve stoffen: DMT, 5-Meo-DMT en HO-DMT. Ook de vruchten en de bast van de plant bevatten psychoactieve stoffen, zoals bufotenine, catechol, alpha-methyltryptamine en sarapontenine. Binnen sjamanistische ceremonies worden vooral de bewerkte zaden ingezet om zo een psychedelische ervaringen op te wekken. Het effect is bijzonder sterk.

Yopo plant

Ondanks dat de zaden in Nederland legaal verkrijgbaar zijn, is het gebruik van Yopo binnen onze eigen cultuur weinig bekend. Dit mag verwonderlijk heten, want een yopo-trip kan leiden tot diepe inzichten. In dit encyclopedie-item worden daarom de verschillende psychedelische stoffen die yopo bevat besproken en hoe deze elkaars effect versterken. Ook wordt stilgestaan bij de bereiding en de relatie tot ayahuasca en kikkerlikken.

De geschiedenis van Yopo

Het oudste bewijs van yopo-gebruik kwam van een oud poemabot met yopo resten. Deze werd gevonden in Argentinië. Koolstofdatering toonde aan dat het bot meer dan 4000 jaar oud was. Tevens zijn er in Peru yopo-snuifattributen gevonden waarvan is vastgesteld dat ze ruim 3000 jaar oud zijn. Ook is er archeologisch bewijs dat aantoont dat inheemse stammen dit middel gebruikten in de periode van 500 tot 1000 na Christus. In 1496 rapporteerde Friar Ramón Pané richting Christopher Columbus het gebruik van yopo door inheemse stammen uit Zuid-Amerika. Hierna volgen nog enkele rapportages door verschillende ontdekkingsreizigers.

In 1916 doet men onderzoek naar yopo en wordt de stof 5-Meo-DMT geïsoleerd. Het is Alexander Shulgin die in de jaren zeventig deze stof bij het grote publiek onder de aandacht brengt. Yopo bevat echter meerdere psychoactieve stoffen en heeft daardoor een ander effect dan het gebruik van zuivere 5-Meo-DMT. Tegenwoordig wordt yopo, net als ayahuasca en kambo, nog steeds door inheemse stammen in Zuid-Amerika ingezet tijdens sjamanistische ceremonies.

Biochemische werking

In de zaden zitten een drietal stoffen die een sterke psychoactieve werking hebben, dat zijn:

 • DMT, deze stof zit ook in de caapi liaan, dat is een ingrediënt voor het recept van ayahuasca.
 • 5-Meo-DMT, deze stof zit ook in het slijm van de Colorado pad. Daar komt het zogenaamde kikkerlikken vandaan.
 • Bufotenin (5-HO-DMT), deze stof zit eveneens in het slijm van de Colorado pad.

De drie psychoactieve stoffen uit de yopo-zaden hechten aan de serotoninereceptor, waardoor serotonine afkomstig uit de hersenen niet kan binden, wat ervoor zorgt dat de concentratie vrije serotonine in de hersenen stijgt.[1] De trace-amine-asociated receptor is waarschijnlijk ook van invloed op de hallucinogeneneffecten. Het blijkt namelijk dat meerdere hallucinogenen actief zijn op deze receptor.[2] Waarschijnlijk hechten 5-Meo-DMT, 5-HO-DMT en DMT ook aan trace-amine-asociated-receptor. Er moet echter meer onderzoek gedaan worden naar het exacte werkingsmechanisme.

Effect

De drie stoffen zijn nauw verwant aan elkaar. Anders gezegd, het zijn elkaars analogen. Toch verschilt de uitwerking onderling. Zo heeft DMT een visueler effect dan 5-Meo-DMT. Deze laatst genoemde is juist meer gericht op een verandering in bewustzijn en perspectiefverschuiving. 5-HO-DMT versterkt weer het visuele effect van de andere twee DMT-analogen en zorgt tevens voor een bepaald geluidseffect dat een interessante aanvulling vormt op de andere twee stoffen. Zo ontstaat een sterk psychedelisch effect dat kleurrijk, diepgaand en buitengewoon geestverruimend is.

Sommigen rapporteren na gebruik het betreden van een nieuwe dimensie, openbaring en totale gelukzaligheid. Het is ongeveer vijftien minuten werkzaam, daarna houden de mildere effecten nog zeker twee tot drie kwartier aan. Gebruik je het oraal dan duurt het langer, maar dan moet je wel een MAO-remmer erbij nemen, anders zijn de DMT-analogen niet actief. 

Bijwerkingen

Yopo heeft helaas ook bijwerkingen, het geeft een zware druk op het lichaam en vaak treed ook duizeligheid, overgeven en hoofdpijn op. Gelukkig zijn deze effecten slechts van korte duur.

Geneeskrachtig effect

Er is onlangs veel onderzoek gedaan naar het effect van 5-Meo-DMT op het psychisch welzijn. Het blijkt dat mensen met een depressie door slechts eenmaal zuivere 5-Meo-DMT te gebruiken enorm opknappen. Ook zijn er in de hersenen aantoonbare blijvende positieve fysische effecten waar te nemen. Wil je hier meer over weten? Lees dan hier het encyclopedie-item over 5-Meo-DMT.

Nichtje van Ayahuasca

Yopo wordt vaak het nichtje van ayahuasca genoemd. Dat komt ten eerste omdat het net als ayahuasca DMT bevat. Wanneer je yopo-zaden combineert met Syrisch wijnruit, dat is een plant die ook in het ayahuasca-mengsel zit, wordt het effect vele malen sterker. Dat komt omdat Syrisch wijnruit een MAO-remmer bevat waardoor de DMT ook oraal actief wordt. De bast van yopo bevat echter ook een MAO-remmer, maar deze is minder sterk dan die van het Syrische wijnruit. Zou je de bast en de zaden van yopo combineren dan heeft de plant op zichzelf ook al effect, maar minder sterk dan wanneer het met Syrisch wijnkruit wordt gecombineerd. 

Het gebruik van Yopo is tot op de dag van vandaag echter relatief onbekend binnen Europa en Noord-Amerika, zeker wanneer je dit vergelijk met het gebruik van ayahuasca. Het mag wonderlijk heten dat het ene medicijn uit het Amazonegebied wel ontdekt is door de moderne samenleving en het andere niet. Een yopo-ervaring beslaat namelijk een breder spectrum aan sensaties dan een ayahuasca-ervaring. Nu ayahuasca verboden is, kan het wellicht gebeuren dat erin Nederland binnenkort meer yopo-ceremonies zijn bij te wonen.

yopo zaden

Verwerken van de zaden

De zaden moeten eerst bewerkt worden zodat de psychoactieve stoffen beschikbaar worden voor opname in het lichaam.

 1. Verhit de zaden op laag vuur totdat ze openbarsten. Ze poffen net als popcorn. Ga door tot alles gepoft is.
 2. Verwijder de losgekomen schillen en gooi deze weg.
 3. Werk verder met het ontvelde zaad.
 4. Verhit opnieuw het binnenste deel van het zaad op een lage vlam.
 5. Stop met verhitten als de zaden hard en korrelig worden.
 6. Maal vervolgens de zaden met een koffiemolen of vijzel.
 7. Meng twee delen zaad, één deel calciumhydroxide en één deel bakpoeder (zonder hulpstoffen, gebruik dus zuiver sodiumbicarbonaat) met elkaar. Deze stoffen zorgen ervoor dat de DMT-analogen vrijkomen.
 8. Voeg aan het poeder een paar druppels water toe om zo een deegje te maken.
 9. Kneed goed, zodat het allemaal goed mengt en de psychoactieve stoffen vrijkomen.
 10. Verwarm opnieuw totdat het materiaal opdroogt.
 11. Vermaal opnieuw met een vijzel of koffiemolen tot er een zeer fijn poeder ontstaat.

Gebruik

Het verkregen poeder zoals boven beschreven kun je snuiven. Het is echter een onaangenaam gevoel. Om die reden blazen gebruikers het ook vaak in elkaars neus. Gebruik hiervoor een rietje, bijvoorbeeld een hol bamboestokje. Vul het met het mengsel om het daarna in de ander zijn neus te blazen. Dit zal een pijnlijk gevoel geven, maar het is te dragen. Vrijwel direct is het effect waar te nemen.

Het is ook mogelijk om de verwerkte zaden oraal in te nemen, maar dat moet dan gecombineerd worden met een MAO-remmer. MAO-remmers brengen echter een extra risico met zich mee, ook houdt de intense trip erg lang aan en dat kan niet altijd even wenselijk zijn.

Dosering

Per persoon dien je drie tot vijf zaden te nemen. Vijf zaden zal een sterk effect geven, heb je het nooit eerder gebruikt begin dan met hooguit drie zaden.

Risico’s

Gebruik psychedelica nooit wanneer je last heb van psychische klachten zoals een depressie, bipolaire stoornis of psychose. Hoewel een depressie kan verminderen, is het onverstandig om te experimenteren zonder professionele begeleiding.

Verder is het erg belangrijk dat iemand die nuchter is aanwezig is tijdens het gebruik. Je zal mogelijk ieder contact met de realiteit verliezen. Stel dat je een kaars omgooit of valt, het is dan niet mogelijk om te handelen tijdens je trip. Yopo dien je nooit te combineren met medicijnen, contra-indicaties zijn onbekend, maar niet uit te sluiten. Een MAO-remmer in combinatie met bepaalde antidepressiva is echter ronduit gevaarlijk.

yopo Azarius zaden

Tot slot

Yopo is absoluut een must-do voor de doorgewinterde psychonaut. Het is verkrijgbaar bij Azarius. Besef wel dat ondanks het feit dat het legaal is, het buitengewoon intens kan zijn en gebruik dit middel daarom nooit wanneer je niet goed in je vel zit of wanneer je alleen bent. Het effect is sterker dan dat van truffels en het mag daarom met recht een goed bewaard geheim worden genoemd. 

Referenties

 1. David E. Nichols, 2004, “Hallucinogens”, Parmacology & Therapeutics 101: 131-181
 2. J.V. Wallach, 2009, Medical Hypotheses, 72: 91-94