Salvia divinorum

Salvia divinorum is te vinden in de online smartshop

Wat is Salvia?

Salvia Divinorum Salvia divinorum is een plant met zacht aanvoelende bladeren, die van origine in Mexico voorkomt en die de krachtige psychoactieve stof salvinorine bevat. In Mexico werd Salvia divinorum oorspronkelijk gebruikt bij genezing en waarzeggerij, en in de vroege jaren '90 is het verkrijgbaar geworden in de psychedelische undergroundcultuur. Binnen de plantensoort Salvia bestaan veel soorten en variaties, waaronder het in de keuken gebruikte salie; echter, planten uit het tuincentrum zijn vrijwel nooit Salvia divinorum behalve wanneer dit op het label staat.
Door enkel de bladeren te roken zal het moeilijk zijn om sterke psychoactieve effecten te genereren, maar extracten en speciaal gekweekte bladeren met een hogere potentie kunnen zorgen voor bijzondere, allesomvattende mind-states.

Geschiedenis

Salvia divinorum is een psychoactieve plant en behoort tot de Labitae familie (ook wel de 'mint' familie). Voor zover bekend is de plant enkel afkomstig uit het Mazatekengebied in het Sierra Madre gebergte in Oaxaca, Mexico, ook bekend als Sierra Mazateca (Ott 1996). Sommige Mazateekse curanderos en curanderas (medicijnmannen en -vrouwen, ook vaak sjamanen genoemd) gebruiken Salvia divinorum als hulpmiddel om voorspellingen te kunnen doen in genezende rituelen. De soortnaam van de plant, divinorum, betekent volgens velen 'van de ziener' en refereert aan het traditionele gebruik: door middel van rituelen inzicht geven in de oorzaak of het identificeren van ziekten.

Een grappig feit is opgemerkt door dr. Albert Hofmann, die samen met R. Gordon Wasson als eerste een stek van de plant meenam uit Mexico in 1962. Hij zei: "Salvia divinorum is een verkeerde naam, in slecht Latijn; het zou eigenlijk Salvia divinatorum moeten zijn. Ik was niet zo blij met deze naam want Salvia divinorum betekent 'Salvia van de geesten', terwijl Salvia divinatorum, de goede naam, 'Salvia van de priesters' betekent." (Grof & Hofmann 2001).

Hoe dan ook, Salvia divinorum heeft deze naam gekregen van de botanicus Carl Epling, die waarschijnlijk toch meer van het Latijn afwist dan Albert Hofmann. Hildegard von Bingens Liber divinorum operum laat zich namelijk vertalen als The book of divine works. Divine laat zich onder meer vertalen als 'geestelijke'.

Salvia divinorum werd voor het eerst opgenomen in de westerse literatuur in 1939 door Jean Basset Johnston die bezig was met onderzoek naar het gebruik van psilocybine-paddenstoelen in Mexico onder de Mazateken. R. Gordon Wasson is verder gegaan met het vastleggen van het gebruik tussen 1951 en 1962 en bevestigde de psychoactieve werking nadat hij zelf Salvia gebruikte. Het gebruik van Salvia gaat terug tot de vroege geschiedenis van Centraal Amerika, maar er is weinig over opgeschreven. Salvia is een min of meer obscuur geestverruimend middel gebleven totdat halverwege de jaren '90 Daniel Siebert en anderen zijn begonnen met experimenteren, documenteren en de verkoop via het internet.

Plantkundig

Salvia bloemen

Salvia divinorum behoort tot de plantensoort salie, en salie behoort tot de meer algemene soort Salvia. Er zijn ongeveer 900 verschillende soorten binnen de Salvia, waaronder de decoratieve salies voor in de tuin en Salvia officinalis, welke dikwijls in de keuken gebruikt wordt. Salvia is weer een soort die behoort tot de mintfamilie (Labiatae). De plant heeft dan ook een karakteristieke zachte muntgeur.

Chemistry

Salvinorine A en Salvinorine B zijn van nature voorkomende actieve stoffen die niet gelijk zijn van structuur aan wat voor andere psychoactieve stoffen dan ook. Alleen Salvinorine A is psychoactief gebleken, en werkt in op het kappa-opioide receptorstelsel. Mogelijk wordt de psychoactieve werking van deze substantie nog beïnvloed door andere minder belangrijke stoffen.

Effecten

Salvia divinorum geeft een uniek effect waarvan het moeilijk is een accurate beschrijving te geven, zeker wanneer je ze vergelijkt met de effecten van andere psychoactieve planten of drugs. De effecten variëren, afhankelijk van de dosering en de manier van consumptie, van heel licht bij lagere doses tot overweldigend sterk bij hogere doses. Hoewel de effecten van Salvia divinorum vaak worden gegroepeerd samen met die van andere visuele psychoactieven zoals gerookte DMT, zijn de effecten zo radicaal anders dat zulke vergelijkingen vaak tot misverstanden leiden. De volgende effecten zijn gerapporteerd:

Verlies van lichaamscoördinatie
Oncontroleerbaar lachen
Verandering van visueel waarnemen of visioenen
Waarneming van meerdere realiteiten
Een beschouwend gevoel van vrede / rust
Gevoel van diepgaand begrip
Een droomachtige waas die over alles heen ligt
Gevoel van totale verwarring of boosheid
Het zien of deel uitmaken van een tunnel
Verlies van bewustzijn als individu
Het ervaren van een onwerkelijke geometrie
Gevoel van vliegen, zweven of draaien
Het gevoel te worden opgenomen in een energieveld
Het gevoel te zijn verbonden met een groter 'geheel'
Het gevoel onder de grond of onder water te zijn
De mogelijkheid te reizen naar andere plaatsen en tijden
De gedaante van niet-levende objecten (de muur, een stoel) kunnen aannemen
Patronen zien die de vorm aannemen van een tunnel, buis, slang of worm
(Daniel Siebert)

Daniel Siebert heeft ook de 'S-A-L-V-I-A Experiential Rating Scale' ontwikkeld die de verschillende stadia weergeeft die voorkomen bij het gebruik van salvia.

Niveau - 1 "S" staat voor SUBTIEL effect. Het gevoel dat er ‘iets’ gebeurt, maar het is moeilijk te zeggen wat. Een relaxt gevoel en een verhoogde sensuele appreciatie kunnen worden waargenomen. Dit milde niveau kan geschikt zijn voor meditatie en kan seksueel genot eventueel verhogen.

Niveau - 2 "A" staat voor ALTERNATIEVE waarneming. Kleuren en texturen zijn meer uitgesproken. Muziek kan nog beter gewaardeerd worden. Ruimte kan groter of minder diep lijken dan normaal. Visioenen komen in dit stadium nog niet voor. Het denken wordt minder logisch en meer een spel, het korte termijn geheugen functioneert niet meer zo goed als voorheen.

Niveau - 3 "L" staat voor LICHTE visioenen. Visuele waarnemingen met gesloten ogen (heldere denkbeelden van allerlei (geometrische) patronen, visies op objecten en ontwerpen), waarbij het ingebeelde vaak tweedimensionaal is. Wanneer de zogenaamde open-ogen visuals voorkomen, zijn deze meestal vaag en vluchtig. Op dit niveau komen ervaringen voor die lijken op het hypnagogische fenomeen, dat sommige mensen ervaren tijdens het in slaap vallen. De visioenen die men op dit niveau heeft worden ervaren als ´eye candy´ en niet verward met de werkelijkheid.

Niveau - 4 "V" staat voor VISIOENEN. Een staat waarin levendige visioenen voor het oog verschijnen: complexe driedimensionale en realistische scenes. Ook kunnen er stemmen worden gehoord. Met open ogen zal het contact met de waarneembare werkelijkheid niet helemaal worden verloren, maar met gesloten ogen zou je deze zomaar kunnen vergeten en een totale droomachtige wereld binnengaan. Sjamanistisch reizen naar andere landen, het buitenland of denkbeeldige landen; ontmoetingen met entiteiten of geesten; of het ervaren van andere eeuwen of tijden kunnen voorkomen. Je kunt zelfs het leven van een andere persoon leiden voor heel even. Op dit niveau ben je in de wereld van sjamanen terechtgekomen. Met gesloten ogen kun je fantasieën ervaren (droomachtige gebeurtenissen met een verhaallijn), en zolang je je ogen dichthoudt zal je geloven dat ze echt gebeuren. Dit is het verschil met de 'eye candy' van niveau 3.

Niveau - 5 "I" staat voor IMMATERIËEL bestaan. Op dit niveau kan het zijn dat je je niet langer bewust bent van je lichaam. Het bewustzijn blijft achter en sommige denkprocessen zijn nog steeds helder, maar je wordt compleet in beslag genomen door de innerlijke ervaring en verliest alle contact met de waarneembare werkelijkheid. Individualiteit kan worden verloren; je kunt als het ware een worden met God of het goddelijke, de geest, het universele bewustzijn, maar ook bizarre mengvormen met andere objecten (echt of imaginair) ervaren. Op dit punt is het onmogelijk te functioneren in de aardse werkelijkheid, maar helaas gaan sommige mensen in deze staat bewegen en rondwandelen terwijl het sterk aangeraden wordt om te blijven zitten. Om deze reden is het belangrijk om een sitter te hebben; een nuchter persoon in de buurt die zorgt dat de trippende persoon in veiligheid blijft. Voor de persoon die de trip doormaakt kan de ervaring zowel ontzettend plezierig als angstaanjagend zijn; voor een outsider echter kan het individu nogal verward en gedisoriënteerd overkomen.

Niveau 6 - "A" staat voor AMNESIE, ofwel geheugenverlies. In dit stadium is iemand het bewustzijn verloren, of op zijn minst niet in staat om later te herinneren wat hij ervaren heeft. Het individu kan vallen, immobiel blijven of wild om zich heen gaan slaan. Hij of zij kan verwondingen oplopen zonder dat er pijn gevoeld wordt, bij het wakker worden zal het individu geen weten hebben van wat hij of zij gezegd, gedaan en ervaren heeft tijdens niveau 6. Daarvoor is deze staat van trance te diep. Dit niveau is onwenselijk.

De duur van de effecten hangt af van de methode van consumptie en de ingenomen hoeveelheid. Effecten kunnen tussen de vijftien minuten en drie uur aanhouden. In het algemeen geeft Salvia het snelst effect wanneer het wordt gerookt. De piek duurt dan tussen de vijf en twintig minuten, waarna de effecten weer afnemen. Het oraal of via het mondslijmvlies innemen vraagt meer tijd voordat de actieve stoffen gaan werken, maar de effecten duren langer. Hoewel er een kleine groep mensen is die effecten beschreven die langer dan vier uur duurden, verdwijnen ze bij de meerderheid binnen twee uur.

Medisch gebruik

Het traditionele gebruik van Salvia door de Mazateekse indianen, zoals het beschreven wordt in artikelen van Valdés et al., omvat zowel medisch gebruik als het meer bekende 'spirituele' gebruik. In Valdés et al. 1983, komen de auteurs met de volgende medische toepassingen:

-Het helpt het lichaam zuiveren en maakt urineren mogelijk. Het stopt diarree (er wordt aangenomen dat de plant de uitscheidingsfuncties van het lichaam reguleert).
-Het wordt gegeven aan zieken en ouderen om nieuw leven toe te dienen of ziekte te verminderen. Mensen die zo bleek zien dat ze bijna klaar zijn voor de dood (bloedarmoede) kunnen met behulp van Salvia herstellen.
-Het kan worden ingenomen om hoofdpijn en reuma te verlichten (echter, wanneer het in een hoge dosis wordt genomen zodat er visioenen zijn blijft er vaak de volgende morgen een lichte hoofdpijn hangen).
-Er is een semi-magische ziekte bekend onder de naam panzon de barrego (sic), ofwel gezwollen buik, wat vermoedelijk wordt veroorzaakt door een vloek van een brujo: een slechte tovenaar. De buik van het slachtoffer zwelt op als gevolg van een 'steen' die in hem is geplaatst. Het nemen van salvia zorgt voor verwijdering van deze 'steen' en de buik slinkt weer in tot het oorspronkelijke formaat. Onderzoekers hebben een oude sjamaan ontmoet die hen zijn slappe, gekreukelde buik liet zien en vertelde hoe hij zichzelf had genezen van de 'ziekte' met behulp van 'la María'. Don Alejandro bevestigde de 'ziekte' en de 'genezing'.

Salvia divinorum kan na meer onderzoek mogelijk worden gebruikt als hulp bij underground psychotherapie-methodes. Het is ook mogelijk dat de vondst van affiniteit met de kappa-opioide receptor leidt tot waardevol gebruik op andere medische terreinen. Op dit moment is er in het Westen nog geen geaccepteerde medische gebruikswijze bekend.

Variaties

Naast de gedroogde bladeren bestaan er (gestandaardiseerde) extracten van salvia. Een gestandaardiseerd extract wordt verkregen door de actieve stof - in dit geval salvinorine A - uit de plant te extraheren en te zuiveren en dan weer aan te brengen op gedroogde salviabladeren. Dit extract bevat puur kristallijn salvinorine A, een erg zeldzaam bestanddeel wat maar weinig mensen ooit hebben gezien en nog minder ooit hebben geproduceerd. Het vraagt veel scheikundige kennis en oefening om dit te produceren en daarom kost een gestandaardiseerd extract iets meer, maar het is het zeker waard. Veel van de andere extracten die worden verkocht zijn ruwe extracten. Deze worden gemaakt door salviabladeren te laten weken in een oplossing om de salvinorine A uit te bladeren te kunnen trekken. Het probleem hiermee is dat er ook nog andere stoffen dan salvinorine A loslaten, welke vervolgens ook in de extracten terechtkomen, en daarmee in de longen van de gebruiker.
Salvia extracten komen gewoonlijk in 5x en 10x concentraties (hoewel er ook andere zijn gesignaleerd). Dit betekent dat het 5x of 10x sterker is als het gedroogde blad. Om het eerste niveau op de salviaschaal te bereiken is een trekje van het extract met een van deze concentraties genoeg.

Gebruik

Salvia concentraat Veel mensen hebben er moeite mee het totale effect te bereiken door alleen de gedroogde bladeren te roken. Degenen die er wel in slagen doen dit dan door een aantal flinke trekken te nemen van een pijp of bong. Over het algemeen vindt men de bong het beste hulpmiddel om Salvia mee te consumeren, omdat zo een grote hoeveelheid bladeren tegelijk verbrandt en de rook snel de gebruiker bereikt. Een joint roken van Salviabladeren in een minder effectieve methode: er zijn erg veel bladeren voor nodig. Het is moeilijk te zeggen hoeveel er precies van nodig zijn, want zoals met de meeste andere psychoactieve planten verschilt dit van mens tot mens.
Vanuit dit punt kunnen we zeggen dat gestandaardiseerde extracten de beste tripresultaten geven, in tegenstelling tot verse bladeren, waarvan vast en zeker enorme hoeveelheden nodig zijn. Echter, wanneer de effecten daar zijn, kunnen wat verse bladeren gebruikt worden om deze te verlengen; wel tot 40-60 minuten in plaats van de gebruikelijke 15-20.
Bij gebruik van een bong, zou 50-500 mg gedroogde bladeren volgens Erowid voldoende moeten zijn. Wanneer je regelmatig Salvia rookt is minstens 1 gram nodig. Hoe dan ook, verwacht - met deze methode - niet veel meer dan een normale high.

Salvia extracten komen gewoonlijk in 5x en 10x concentraties. Dit betekent dat het 5x of 10x sterker is als het gedroogde blad. Om het eerste niveau op de salviaschaal te bereiken is een trekje van het extract met een van deze concentraties genoeg.

Bij het roken van Salvia is het belangrijk dat de rook zo lang mogelijk in de mond wordt gehouden, zodat de active stoffen hun werk kunnen doen. Hetzelfde geldt voor het kauwen van de bladeren: kauw er lang op, want de actieve stoffen worden via het mondslijmvlies in het lichaam opgenomen.

Waarschuwingen

Van Salvia divinorum is niet bekend dat het lichamelijk verslavend is of psychologische afhankelijkheid kan veroorzaken. Maar zoals met alle substanties zullen sommige mensen het vaker gebruiken dan dat eigenlijk prettig is. Er is geen tolerantie voor salvinorine A mogelijk, dus de ervaring kan verlengt worden door er meer van te roken.

-Gebruik geen Salvia wanneer wapens, messen of andere gevaarlijke objecten binnen handbereik zijn.
-Neem geen deel aan het verkeer wanneer je Salvia hebt genomen.
-Kies tijd en plaats voor de trip zorgvuldig. Privacy en veiligheid zijn heel belangrijk. Wees voorzichtig met hoogten en brandbare objecten, zoals kaarsen. Pleeg geen telefoontjes, bel mensen eventueel terug wanneer je weer nuchter bent.
-Denk goed na over hoe je de Salvia tot je neemt, en in welke hoeveelheid.
-Na het roken van Salvia kun je het beste gaan liggen, dit voelt veiliger en prettiger aan dan wanneer je gaat rondzwalken. Blijf gedurende de trip dus liggen. Trippen met je ogen dicht is ook aan te raden.
-Zorg dat er een sitter bij je is, iemand die zorgt dat je geen gekke dingen gaat doen en je gerust kan stellen mocht er iets mis gaan. (Dit is vooral belangrijk wanneer je voor het eerst Salvia gebruikt, een hoge dosis neemt, of een sterk overbrengingssysteem zoals verdamping.
-Bied ook aan om sitter te zijn voor ander.
-Wanneer je psychische problemen hebt, neem geen Salvia.
-Kies voor een verantwoordelijk gebruik van Salvia en wijs anderen hier ook op. Geef het niet aan minderjarigen, geweldadige of instabiele personen en deel het niet met vreemden. Weet aan wie je het geeft en weet waarom zij het willen gebruiken.
-Neem nooit Salvia op het werk of in het openbaar. Houd het prive, Salvia is zeker niet geschikt voor concerten, houseparties en feesten.
-Mix Salvia niet met alcohol. Vermijd combinaties met andere drugs.
-Wees extra voorzichtig met het verdampen van extracten, verdampte bladeren en speciaal voor het roken bewerkte salviabladeren.
-Gebruik nooit pure salvinorine, behalve wanneer je een ultra accurate weegschaal hebt zodat je de dosering in microgrammen kunt afwegen, en precies weet hoeveel je veilig kunt gebruiken. Zelfs wanneer dit mogelijk is, zou er een sitter aanwezig moeten zijn.

Bijwerkingen

Zoals bij het roken van veel plantmateriaal gebeurt, hebben sommige salviagebruikers last van keel- en longirritatie na afloop. Het is ook mogelijk dat je na het gebruik licht prikkelbaar bent of last hebt van hoofdpijn.

Kweken

Salviaplanten groeien voornamelijk vanuit stekjes met wortel die van een moeder Divinorumplant worden afgenomen. Dit omdat de Divinorum plant zelden of nooit levensvatbaar zaad produceert, en wanneer dat wel gebeurt groeit het bijna nooit uit tot een plantje. Er zijn maar enkele soorten van Salvia divinorum verkrijgbaar via internet en elke daarvan vertegenwoordigt een van de tien genetische soorten van de Salvia divinorum familie.

Het kweken van Salvia gaat het beste in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid, hiervoor worden vaak kweektenten gebruikt, evenals waterverstuivers. Lange dagen, indirect zonlicht en een hoge temperatuur worden ook gewaardeerd door dit Mexicaanse plantje.
Zolang Salvia in de goede omstandigheden staat, zal zij het hele jaar door groeien. Hoewel ze meestal buiten wordt gekweekt, kan de plant snel doodgaan wanneer de herfst en winter eraan komen. Daarom zijn kweekkasten en tenten zeer aan te raden om een ideale omgeving te creeren.

Een eenvoudige gids voor het kweken van een plant vanuit een stekje in de woonkamer kun je vinden op Goatrance.de.

Bewaren

Een extract, maar ook de gewone gedroogde bladeren, kunnen oneindig lang bewaard blijven, mits droog. Salvinorine A is erg stabiel en zal haar potentie niet verliezen naarmate de tijd verstrijkt. Het beste kan dit bewaard worden in een afgesloten glazen potje of buisje, en niet in direct zonlicht.

Wanneer je je eigen salvia hebt gekweekt kun je dit vervolgens op verschillende manieren drogen.
1. Op natuurlijke wijze. Wacht totdat de bladeren doodgaan of afvallen. Verzamel ze en leg ze op een bord in een ruimte met een lage vochtigheid. Regelmatig omdraaien. Wanneer ze droog zijn kun je ze luchtdicht bewaren.
2. Salvia tabak. Neem grote, pas geplukte bladeren en leg ze bovenop elkaar (als blaadjes papier). Snijd de stapel in reepjes van ongeveer een halve centimeter breed. Leg deze op een hoopje en draai ze nog regelmatig om, totdat ze droog zijn maar niet kruimelen. Voordeel: de tabak geeft zachtere rook dan op normale wijze gedroogde bladeren. Nadeel: het is mogelijk dat dit langzaam en gedeeltelijk drogen resulteert in minder sterke bladeren die minder goed houdbaar blijven dan - extreem droge - kruimelende blaadjes.
3. Drogen in een voedseldroger. Deze worden verkocht in winkels waar men kleine keukenbenodigdheden verkoopt. Deze methode is snel en grondig. Droog totdat de bladeren en ook de steeltjes verkruimelbaar zijn.
4. Met de oven gedroogde Salvia. Plaats de bladeren op een ovenbestendige schaal. Droog ze in de oven op niet meer dan 90 graden. Ook deze methode is snel en grondig. Zorg wel dat je de bladeren op tijd weer uit de oven haalt, ze verbranden snel.
Voor meer informatie, zie Salvia.net.

Links / Verder lezen

Salvia.net hoofdpagina Sagewisdom (afbeeldingen op deze pagina)
Erowid over Salvia
Ethnopharmacology of Ska María Pastora
Daniel Siebert's S-A-L-V-I-A Experiental Rating Scale
The latest research results on the chemistry of salvia

Referenties

Dit artikel is gebaseerd op de volgende pagina's:

Erowids Salvia Vault
Erowids Salvia FAQ
Sagewisdom Users Guide
Ethnopharmacology of Ska María Pastora