Morning Glory (Ipomoea Violacea)

ency-5-2-1600px-Gloria_de_la_manana_-_Manto_de_Maria_-Ipomoea_tricolor_-Heavenly_Blue-_-15475858186

Je kunt Morning Glory zaden bestellen in de online smartshop


 

Wat is Morning Glory?

De zaden van verschillende Morning Glory-varianten (Ipomoea violacea) bevatten van nature een tryptamine genaamd Lysergic Acid Amide (LSA), wat lijkt op LSD. De zaden worden in hun geheel gegeten of men extraheert de actieve alkaloiden.
Net als LSD, werkt LSA als een psychedelic of hallucinogeen dat sterke mentale effecten kan opleveren.


Geschiedenis

De Zapotec bereidden Morning glory door de zaden fijn te malen en ze in een doek te stoppen. Dit kon dan in koud water worden ondergedompeld en na het drinken daarvan kon men informatie uitvinden over de ziekte van een patient, iemand die problemen veroorzaakt onder de mensen of de plaats van een verloren object. De zaden werden tlitlitzin genoemd door de Azteken en ook zij gebruikten ze om de psychoactieve werking bij hun rituelen. Spaanse veroveraars deden halverwege de 16e eeuw verslag van het spirituele gebruik van de zaden. In Zuid-Mexico bleef men Morning glory gebruiken, hoewel pas in 1900 tlitlitzin als zodaning werd geïdentificeerd in de plantkunde.

Morning Glory Heavenly Blue Seeds


Plantkundig

Morning glory behoort tot de Convolvulaceae familie waartoe ook Baby Hawaiian woodrose behoort. Morning glory is ook vooral een tuinplant die zijn origine heeft in Mexico of Centraal Amerika. Nu groeit het overal ter wereld; favoriet is echter een tropisch warm klimaat.
Het is een struik van 4-10 voet lang, met bloemen in de kleuren rose, paars, blauw, wit en combinaties daarvan. De bloeiperiode is van juli tot oktober.


Chemistry

Actief bestanddeel: d-lysergisch amidezuur. De zaadjes bevatten ongeveer 0.1% ergot alkaloïden, waaronder ergotmetrine, chanoclavine en lysergol.


Effecten van Morning Glory zaden

Een ongeveer 6 uur durende LSD-achtige ervaring, maar met minder hallucinogene effecten. Misselijkheid komt geregeld voor, zelfs met pure, onbehandelde zaden. Morning glory geeft minder angsten en heeft een lagere intensiteit dan LSD in normale dosis.
Omdat het gebruik oraal is, hangt het begin ervan af van het ingenomen voedsel. Op een relatief lege maag beginnen de effecten ongeveer een uur na inname, echter voordat een piek ervaren wordt kunnen er enkele uren voorbij zijn. De primaire effecten houden 6-10 uur aan, en ook duurt het enkele uren voordat de gebruiker zich weer volledig normaal voelt.


Medisch gebruik

Een thee van de wortels werd door inheemse Amerikanen gebruikt als laxeermiddel, diuretisch- en slijmoplossend middel en bij hoest. Een thee gemaakt van de verpoederde bladeren werkte bij hoofdpijn en bij verstopping. Voor zover wij weten is Morning glory tegenwoordig niet in gebruik als medicijn.


Varianten

De meest gebruikelijke actieve variant onder de Morning glory's is Heavenly blue, andere soorten zijn Pearly gates, Flying saucers, Wedding bells, Blue star en Summer skies. Hoewel Heavenly blue het sterkst is, is deze variant makkelijker verkrijgbaar en zijn de andere soorten zeldzamer.

Wanneer we de zaden van Pearly gates en Heavenly blue vergeljiken met twee varianten van Hawaiian Baby woodrose, worden de volgende hoeveelheden alkaloïden gevonden (mg alkaloïde/gr zaden):

  • Heavenly Blue: 0.813
  • Pearly Gates: 0.423
  • Ipomoea tuberosa: [Geen]
  • Argyreia nervosa: 3.050

Morning Glory Blue Flower

Ololiuqhui (Rivea corymbosa of Turbina corymbosa) is een andere variant; geen synoniem. Ololiuhqui is de minst bekende hallucinogeen in de buitenwereld, terwijl het het meest bekend en meest gebruikt is bij de inheemse bevolking van Mexico. Slechts kleine hoeveelheden zijn nodig, en het kan beter enkel gebruikt worden door mensen met ervaringen met psychoactieve middelen.

Beeldbron


Gebruik Morning Glory

Morning glory doseringen (volgens Erowid):

Licht 50-100 zaden 1.5-3 gram
Medium 100-250 zaden 3-6 gram
Sterk 250-400 zaden 6-10 gram
Zeer sterk 400+ zaden 10+ gram

De zaden kunnen als volgt worden ingenomen:
- goed kauwen en doorslikken
- vermalen en een half uur laten weken in bronwater, daarna zeven en drinken
- zaden als geheel in bronwater laten weken (3-4 dagen en water vaak verversen), waarna het zachte, witte gedeelte van het omhulsel kan worden gescheiden en opgegeten. Dit is de beste methode om bijwerkingen te vermijden, hoewel er genoeg redenen zijn om aan te nemen dat hierdoor de effectiviteit ook vermindert

De bloemen van de Morning glory kunnen worden getrokken in bronwater gedurende 1-2 weken om zo een mild alcoholische wijn te produceren met een onderscheidende, prettige smaak en een heel mild psychedelisch effect, wat in dezelfde categorie valt als hennep. Ook hier kunnen kruiden of honing aan toegevoegd worden voor meer smaak of effect.
Voor deze bewerkingen moet koud en puur mineraalwater gebruikt worden. Kraanwater bevat chemicaliën die de gewenste alkaloïden afbreken, evenals heet water.


Waarschuwingen

Mag niet worden gebruikt door mensen met een verleden van leveraandoeningen of hepatitis. Inname moet ook vermeden worden door zwangere vrouwen. Individuen kunnen verschillend reageren op dezelfde dosering. Wat voor de één veilig is, kan voor een ander dodelijk zijn. Wees daarom voorzichtig en neem nooit teveel. Het beste is om een ervaren 'sitter' bij je te hebben die op je kan letten.


Bijwerkingen

- Bestuur geen zware machines. Neem geen deel aan het verkeer.
- Neem geen Morning glory zaden wanneer je recentelijk een MAO-remmer hebt gebruikt. MAO-remmers komen voor in de voorgeschreven anti-depressiva Nardil (phenelzine), Parnate (tranylcypromine), Marplan (isocarboxazide), Eldepryl (l-deprenyl), en Aurorex of Manerix (moclobemide). Ayahuasca bevat ook MAO-remmers (harmine en harmaline). Morning glory zaden (LSA) en MAO-remmers zijn een potentieel gevaarlijke combinatie. Raadpleeg een arts wanneer je niet zeker weet of je voorgeschreven medicatie een MAO-remmer bevat.
- Gebruik geen Morning glory tijdens zwangerschap. LSA is nauw verwant aan LSD wat de baarmoeder doet samentrekken; dit kan de kans op een miskraam tijdens de zwangerschap ernstig verhogen.
- Mensen met emotionele of psychologische problemen moeten voorzichtig zijn in hun keuze voor psychedelica als morning glory omdat deze nog meer moeilijkheden kunnen veroorzaken.
- Mensen die in hun familie een verleden hebben van schizofrenie of een vroeg begin van psychische aandoeningen moeten heel erg voorzichig omdat psychedelica erom bekend staan pyschologische en mentale problemen teweeg te brengen als hiervoor al een voedingsbodem bestaat.


Kweken

Hoewel deze soort een blijvende plant is, wordt deze vaak gekweekt als jaarlijkse plant. Morning glory's groeien in een stabiele, goed doorvoede bodem op een zonnige plaats, met voldoende water beschikbaar. Maar in principe kunnen ze het overal goed doen. De zaden hebben een hard omhulsel en moeten een paar uur worden geweekt voordat ze gezaaid kunnen worden. De struiken zullen al zo'n 6 weken na het inzaaien in bloei staan. De zaadjes moeten een halve tot een hele centimeter diep geplant worden en zeker 15 centimeter uit elkaar. Deze soort zal tot een flinke struik uitgroeien, behalve wanneer de wortels gehinderd worden. Dit kan gebeuren wanneer de struik in een pot groeit. Hoewel morning glory van veel water houdt, zal deze maar weining bloemen en zaad produceren wanneer de wortels voortdurend vochtig gehouden worden. Er zijn verschillende methoden geprobeerd om de hoeveelheid alkaloïden te verhogen door ander bodemmateriaal en hormonen te gebruiken. Een interessante uiteenzetting van deze methoden is te lezen in het boek Home Grown Highs van Jane Superweed.

Oogst: De zaden kunnen worden verzameld wanneer de peulen bruin en droog zijn. Onrijpe zaden zijn bitterder dan rijpe; en hoewel er gezegd wordt dat onrijpe zaden meer alkaloïden bevatten is dit nog niet bevestigd. De stam en bladeren bevatten ook alkaloïden. En omdat deze zuiverende kwaliteiten bezitten worden deze delen van de plant alleen via extractie gebruikt. Wanneer je deze wil gebruiken, pluk ze dan vers en droog ze direct en snel zonder te verhitten.


Links / Referenties

Dit artikel is gebaseerd op de volgende pagina's:

Erowid over het cultiveren van Morning glory
Erowids Morning Glory Vault


 

Alle psychedelische kruiden laten zien!