Changa

ency-102-8-FileProxy-ashx

Bestel Changa ingrediënten


Wat is changa?

Changa is een rookbaar kruidenmengsel dat zowel een DMT-extract als een MAO-remmende plant bevat. Het veroorzaakt een korte, maar intense trip die lijkt op het roken van pure DMT. De MAO-remmer – meestal de ayahuasca-liaan Banisteriopsis Caapi – zorgt ervoor dat de trip rustiger opkomt, langer duurt en over het algemeen als meer gegrond ervaren wordt. Changa wordt ook wel ‘rookbare ayahuasca’ genoemd. Het is een relatief nieuw fenomeen, dat vooral voorkomt in de westerse psychedelische scene.

Changa mixture with Mullein, Blue lotus and Pao d’arco


Samenstelling

Changa kan een oneindige variëteit aan planten en kruiden bevatten. Het is bij uitstek een doe-het-zelf-project. Elke changa-alchemist ontwikkelt haar eigen ‘unieke’ recept, afhankelijk van beschikbare kruiden, specifieke wensen en creativiteit. In de basis bevat changa minstens één plant (of extract) met een MAO-remmende werking en een DMT-extract.

Banisteriopsis Caapi

De ayahuasca-liaan Banisteriopsis Caapi wordt gezien als hoofdbestanddeel van de mix. Zowel de bladeren als de liaan zelf worden gebruikt. Een extract van Syrische wijnruit (Peganum harmala) kan ter vervanging dienen. (De zaden hebben een sterke MAO-remmende werking, maar zijn minder plezierig om te roken.) Een andere mogelijke MAO-remmer is passiebloem (Passiflora incarnata): minder potent, maar toch een populair ingrediënt vanwege haar milde en kalmerende effect.

DMT wordt bij voorkeur uit natuurlijke bronnen gewonnen, hoewel het ook voorkomt dat een synthetisch DMT-extract wordt toegevoegd. In Australië, waar de acaciaboom in groten getale voorkomt, is dit de meest voorkomende bron van DMT. Het gaat dan om de Acacia obtusifolia, Acacia confusa of de Acacia acuminata. In de rest van de wereld is Mimosa hostilis favoriet. Andere DMT-bevattende planten - of een combinatie hiervan - zoals chaliponga (Diplopterys cabrerana), chakruna (Psychotria viridis) of rietkanariegras (Phalaris brachystachys of Phalaris arundinacea) zijn ook mogelijk.

Een grote diversiteit aan kruiden en planten kan - om verschillende redenen - aan het mengsel worden toegevoegd: soms om een bepaalde kwaliteit aan de ervaring te geven (zoals bijvoorbeeld de droomkruiden Calea zacatechichi en Silence capensis). Soms puur voor de smaak (munt, lavendel) of het uiterlijk (blauwe lotus). Zowel Deoxy als DMT-Nexus geven een overzicht van de verschillende changa kruiden.

Acacia obtusifolia

 

De DMT wordt meestal eerst uit plantmateriaal geëxtraheerd. Het extract wordt in een oplosmiddel (bijvoorbeeld alcohol of ethanol) gedrenkt en daar wordt het kruidenmengsel doorheen geroerd. Vervolgens laat men het oplosmiddel verdampen tot de kruiden helemaal droog zijn. Deze techniek staat bekend als de ‘enhanced-leaf methode’. Ook de andere planten en kruiden worden vaak op vergelijkbare wijze behandeld, om een rookbaar mengsel te krijgen dat sterker is dan het originele plantmateriaal. Julian Palmer, die de naam ‘changa’ introduceerde, geeft het volgende ‘originele’ recept:

Een DMT-extract, gewonnen uit Acacia obtusifolia wordt toegevoegd aan een kruidenmengsel van

  • 30% Banisteriopsis Caapi
  • 20% toorts (Verbascum Thapsus)
  • 20% passiebloem (Passiflora incarnata)
  • 20% pepermunt (Mentha piperita)
  • 5% goudsbloem (Calendula officinalis)
  • 5% blauwe lotus (Nymphaea caerulea)

Alle bestanddelen zijn met een factor 10 versterkt en de goudsbloem en blauwe lotus worden pas op het laatst toegevoegd om hun oorspronkelijke kleur en textuur te bewaren. Bij changa wordt meestal het percentage DMT vermeld. Voor een eerste ervaring raadt men changa met ongeveer 25% DMT aan. Dit betekent dat 1 gram changa 250mg DMT bevat. Voor de meer ervaren gebruiker kan dit oplopen tot 50% (500mg).

Bestel Changa ingrediënten


Geschiedenis van Changa

De combinatie van een DMT-bevattende plant met een MAO-remmende plant is niet nieuw. Het vormt de basis van ayahuasca: het bekende psychedelische drankje uit het Amazonegebied. Changa wordt dan ook wel ‘rookbare ayahuasca’ genoemd. In het ayahuasca-brouwsel is de MAO-remmer essentieel, omdat DMT op zichzelf niet oraal actief is. Als je het rookt, heeft DMT wel direct effect. Het roken van DMT-bevattende planten zoals Yopo (Anadenanthera peregrina) en Cebil (Anadenanthera colubrine) is een bekend traditioneel sjamanistisch gebruik bij inheemse volken in Latijns Amerika. In 1931 werd DMT voor het eerst gesynthetiseerd en in de jaren ’60 kreeg het bekendheid als de ‘businessmans lunchtrip’ vanwege het intense, maar kortdurende effect.

YopoJonathan Ott experimenteerde in de jaren ’90 al met de ‘enhanced leaf’-methode. Hij voegde DMT-extracties toe aan plantmateriaal zoals peterselie en andere rookbare kruiden. De combinatie met een MAO-remmer versterkt en verlengt de ervaring en is dus een voor de hand liggende ontwikkeling. Over de hele wereld werd hier door verschillende mensen mee geëxperimenteerd.</p.

In 1985 beschreven Gracie en Zarkov hun ervaring met het roken van extracten van passiebloem, Syrische wijnruit en Banisteriopsis Caapi in combinatie met synthetische DMT. Terence McKenna rookte de ayahuasca-liaan op het hoogtepunt van een paddo-trip (opgetekend in True Hallucinations, 1993). En D.M. Turner combineerde een orale MAO-remmer met het roken van tryptamines in The Essential Psychedelic Guide uit 1994.

In Australië begint Julian Palmer rond 2003 te experimenteren met het creëren van een rookbaar mengsel op basis van ayahuasca-ingrediënten. Tijdens een ayahuasca-ceremonie vraagt hij om een naam voor zijn creatie: ‘changa’ is het antwoord. In 2010-11 verspreidt hij informatie over de oorsprong van changa en langzaam begint het fenomeen zich door de psychedelische wereld te verspreiden.

Changa duikt eerst op in de Engelse rave scene, in 2006. Vanaf daar verspreidt het zich naar psychedelische festivals en feestjes over de hele wereld. In 2008 wordt voor het eerst melding gemaakt van changa op Boom festival in Portugal. Tegenwoordig is het changa populair onder psychonauten als natuurlijk alternatief voor synthetische DMT. Net als ayahuasca wordt changa vaak om spirituele of medicinale redenen geconsumeerd. In vergelijking met synthetische DMT, wordt het vaker als entheogen ervaren en in een rituele setting gebruikt.


Changa Chemie

Banisteriopsis Caapi bevat de β-carbolines harmine, harmaline en tetrahydroharmine. Ook Syrische wijnruit (Peganum harmala) en passiebloem (Passiflora incarnata) bevatten harmala alkaloïden die als mono-amine oxidase remmers functioneren. Dit betekent dat het enzym mono-amine oxidase, dat normaal gesproken substanties als dimethyltryptamine (DMT) afbreekt, wordt geremd en dat de DMT langer actief blijft.

Harmine structure

Mimosa hostilis, chakruna en de verschillende Acacia-soorten bevatten N,N-Dimethyltryptamine (chemische naam: N,N-Dimethyl-1H-indole-3-ethanamine). N,N-DMT is een afgeleide van tryptamine. Rietkanariegras bevat naast N,N-DMT ook MMT en 5-MeO-DMT. Chaliponga (Diplopterys cabrerana) bevat naast N,N-DMT ook N-methyltryptamine, 5-MeO-DMT en bufotenine (5-OHDMT).

Volgens Schwarz en collega’s (2003) kunnen hele kleine hoeveelheden harmine (chemische naam: 7-Methoxy-1-methyl-9H-pyrido[3,4-b] indole), wanneer het wordt gerookt, al MAO-remming geven. Volgens hen levert 100 microgram tot 1mg harmine al 50% MAO-A remming. Een Caapi extract is 100 tot 1000 keer zo potent als geïsoleerde harmine. Het effect treedt vrijwel onmiddellijk na consumptie op. De precieze samenstelling van changa verschilt per mengsel en dit geldt dus ook voor de alkaloïden die het bevat.

DMT structure


Effecten van Changa

Een changa ervaring duurt gemiddeld tussen de 10 en 15 minuten, met een afterglow van 20 tot 25 minuten. Hoe sterker de MAO-remmer, hoe langer de trip duurt, soms tot wel 40 minuten. De meeste gebruikers ervaren het effect van DMT als sterk visueel. De trip komt snel op, heeft een plezierige coming down en is fysiek ontspannend en kalmerend. De MAO-remmer zorgt ervoor dat de trip langer duurt en over het algemeen als meer gegrond wordt ervaren.

Changa visuals

De trip lijkt op een korte ayahuasca-ervaring, maar dan zonder onplezierige lichamelijke effecten als misselijkheid en overgeven. In tegenstelling tot het roken van synthetische DMT, heeft changa een prettige smaak en geur. Veel gebruikers ervaren een directe interactie met de spirits van de planten. Changa met Mimosa hostilis heeft dus een andere ‘spirit’ dan changa met Acacia obtusifolia.

Volgens naamgever Julian Palmer heeft changa een transformerend effect: “Je ogen worden geopend, ook al ben je er misschien niet klaar voor. Als de nieuwe manier om naar de wereld te kijken helder wordt, is er geen weg meer terug naar het oude perspectief.” Daarnaast beschrijft hij het effect van changa als ‘helend’: “de mind en het lichaam komen tot rust en contact met het onuitspreekbare is mogelijk. (…) Mensen kunnen weer door met hun leven, vaak met meer perspectief en motivatie.”

De inhoud van de ervaringen kan sterk uiteenlopen en is natuurlijk afhankelijk van de set en setting. Over het algemeen begint de trip met het binnengaan van een andere staat van bewustzijn. Het zicht wordt scherper en helderder. Vervolgens ontstaan er closed eyes visuals: voornamelijk geometrische patronen, zoals fractals. Deze kunnen overgaan in abnormale objecten en landschappen. De waarneming van de normale realiteit (met ogen open) is sterk vervormd. Bij een sterke trip ervaren changa-rokers vaak (telepathische) communicatie met wezens uit andere dimensies of interactie met een andere vorm van realiteit. De normale kaders van tijd en ruimte vervagen en de observator en het geobserveerde worden één.


Changa Gebruik

Changa wordt gerookt. Een speciale pijp is niet noodzakelijk, hoewel sommige mensen de voorkeur geven aan een glazen Vaporgenie. Je kunt ook een joint rollen van het mengsel, of het roken in een gewone pijp, waterpijp of vaporizer. In tegenstelling tot het roken van pure DMT, hoef je niet in één keer alles binnen te krijgen. Eén ervaringsdeskundige raadt aan om eerst een half pijpje te roken om op gang te komen. Pas bij de tweede hit vul je een volle pijpenkop. Met changa is het bovendien mogelijk om meerdere hits te nemen in intervallen van 5 tot 20 minuten om zo de piekervaring te verlengen - soms wel uren achter elkaar! 4 gram changa met 25% DMT (dus 1 gram DMT in totaal) is genoeg voor ongeveer 30 lichte ervaringen, 20 gemiddelde ervaringen of 10 sterke ervaringen.


Combinaties

Changa heeft puur het beste effect. De ervaring op zichzelf geeft al een intense trip. Zeker beginners wordt aangeraden changa niet met andere middelen te combineren.

Ervaren psychonauten rapporteren een interessante synergie met lsd: beide middelen versterken elkaar. De lsd-ervaring wordt intenser en de changa-ervaring duurt langer dan normaal. Een klein beetje changa tijdens een lsd-trip geeft al een sterk visueel en psychedelisch effect.

De combinatie met a ketamine is experimenteel en niet voor iedereen weggelegd. Ketamine heeft een dissociatief effect: het haalt je uit je lichaam. Het zorgt ervoor dat de changa langzamer en kalmer wordt ervaren. Hierdoor kun je de trip makkelijker verwerken en herinneren.

changa trip visuals

Over de combinatie met cannabis verschillen de meningen. Deze plant heeft een sterk karakter en zal de changa trip zeker veranderen. Sommige gebruikers ervaren dit als verstorend.

Changa combineren met mdma, 4-FA of kanna kan gevaarlijk zijn. In extreme gevallen kan dit leiden tot het serotoninesyndroom: oververhitting, uitdroging, bovenmatige transpiratie en een versnelde hartslag. In het ergste geval zelfs de dood. Dit geldt ook voor het gebruik van bepaalde medicijnen zoals antidepressiva. Overigens is het verstandig om uit te kijken met alle voedsel en middelen die met MAOI-remmers interacteren. Net als bij het gebruik van ayahuasca is het slim hier rekening mee te houden.


Juridische status

In de meeste landen is DMT geclassificeerd als illegale drug. Planten die DMT bevatten zijn dat echter niet en ook het cultiveren van deze planten is over het algemeen toegestaan.


Verder lezen:

Lees hier ons interview met changa expert Giorgia Gaia.


Bronnen:

Artwork by EnteogenoVisual.


 

Bestel Changa ingrediënten