DMT

ency-17-2-Aya-preparation

Wat is DMT?

DMT is een witte, scherp ruikende kristallijne vaste stof met een smeltpunt van 49-50 graden Celsius. Het is onoplosbaar in water maar wel oplosbaar in organische stoffen en waterige zuren.

DMT is een ruim aanwezig bestanddeel in de bast van Virola calophylla en wordt ook gevonden in:

  1. de zaden van Anadenanthera peregrina
  2. de bast van Mimosa hostilis, gebruikt in het oosten van Brazilië om een drank genaamd ajuca of jurema te maken
  3. de bladeren van Banisteriopsis rusbyana, die worden toegevoegd aan harmaline drank, verkregen uit andere planten van het Banisteriopsis geslacht om oco-yage te maken
  4. de bladeren van Psychotria viridis, dat ook wordt toegevoegd aan Banisteriopsis dranken

DMT moet worden gecombineerd met monoamine oxydase remmers (MAO-remmers) om na inname via de mond actief te worden en hallucinaties te veroorzaken. Dit is het geval met het sjamanistische brouwsel ayahuasca. Kijk op onze ayahuasca pagina voor meer info.

Ayahuasca preparation

Beeldbron


Geschiedenis

DMT werd voor het eerst gesynthetiseerd in 1931, en aangetoond als zijnde hallucinogeen in 1956. Het bleek aanwezig te zijn in veel plantensoorten (Acacia, Anadenanthera, Mimosa, Piptadenia, Virola) en is een belangrijk bestanddeel van natuurlijke hallucinogene snuifmiddelen (cohoba, parica, yopo), zaden en dranken.


Chemische eigenschappen

DMT Molecule

Naam: N,N-Dimethyltryptamine
Chemische naam : N,N-Dimethyl-1H-indool-3-ethanamine
Alternatieve chemische namen : 3-[2-(dimethylamino)ethyl]indool, DMT
Chemische formule: C12H16N2

DMT is een afgeleide van tryptamine, die wordt gevormd door methylgroepen te vervangen door de twee hydrogene atomen die verbonden zijn aan het niet-aromatische nitrogene atoom in het tryptaminemolecuul.

Zowel het moederbestanddeel tryptamine als het N-methyltransferasesysteem dat tryptamine tot DMT kan omzetten, zijn gevonden in het menselijk lichaam. In 2013 werd er een wetenschappelijke studie gepubliceerd die de aanwezigheid van DMT in de pijnappelklier van knaagdieren aantoonde. Dit kan worden gezien als een eerste bevestiging van de vaker genoemde (bijvoorbeeld door Rick Strassman in 'The Spirit Molecule') hypothese dat de pijnappelklier de plek is waar DMT wordt gevormd in het menselijk lichaam. DMT is ook gevonden in het bloed en de urine van zowel gezonde mensen als schizofrenen, maar de precieze oorsprong en functies daarvan zijn nog onbekend.


Effecten

Effecten zijn als die van LSD maar vaak intenser. Omdat pure DMT niet oraal ingenomen kan worden komen de effecten plotseling op en deze kunnen zeer overweldigend zijn. De term 'mindblowing' had voor deze drug uitgevonden kunnen zijn. Gedachten en visioenen komen met grote snelheid langs; evenals het gevoel de tijd te overstijgen en een gevoel dat de dingen hun vorm hebben verloren en zijn omgesmolten in een spel van trillingen. Het kan een effect opleveren van directe transportatie naar een ander universum.

Een ongewone eigenschap van DMT is de snelle aanvang en korte duur van de trip. Binnen vijf minuten na inname worden de pupillen al groter en gaat het hart snel kloppen, is er een hogere bloeddruk meetbaar en aanverwante vegetatieve storingen die doorgaans tijdens de rest van de ervaring blijven duren.

Binnen 10-15 minuten is de ervaring op zijn hoogtepunt, wat gekarakteriseerd wordt door hallucinaties met open of gesloten ogen en uitdrukkelijke beweging van het gezichtsveld.

Het is dan moeilijk om je gedachten te kunnen uiten, om je te concentreren op een bepaald onderwerp. Er is ook een stemmingswisseling naar euforie met lachbuien, maar er kunnen ook momenten zijn met paranoïde ideëen, waarbij angsten kunnen ontstaan en gedachten die de voorbode van een staat van paniek kunnen zijn.

De gebruiker is grotendeels weer symptoomvrij na 60 minuten, hoewel er nog wat overgebleven effecten kunnen zijn tijdens het uur daarna.

Wanneer het via roken geïnhaleerd wordt is de tijdsduur nog korter en de aanvang van de trip nog eerder; al binnen 10 seconden. Daarop volgt een korte periode van volledige bedwelming van 2-3 minuten, en na 10 minuten is de toestand van de gebruiker weer volledig normaal.

Bij hogere doseringen zijn er nog meer lichamelijke symptomen, en deze overschaduwen zelfs de psychedelische ervaring bij meer dan 150 mg.


Gebruik

DMT is bij orale inname niet effectief; het moet worden gerookt of geïnjecteerd. Bij intramusculaire injectie komt heel plotseling activiteit op gang bij 30 mg, en een complete psychedelische ervaring wordt meegemaakt bij 50-70 mg (75mg geïnjecteerd, 30mg via inhaleren).

Herhaaldelijk gebruik leidt niet tot fysieke of psychologische afhankelijkheid.

Wanneer je DMT neemt zorg dan dat je in een comfortabele en vertrouwde omgeving bent, het beste is een verlichte kamer waarin je kunt liggen of zitten. Een shot DMT nemen terwijl je staat zal je welhaast zeker doen neervallen wanneer het inslaat.

De aangeraden dosering is 40-50 mg; deze moet worden afgewogen. Doses van minder dan 25 mg leveren alleen fysieke effecten op; terwijl je op de grens van de psychedelische effecten blijft. Doses tussen de 25-40 mg zijn gewoonlijk niet genoeg om de volledige reeks aan unieke DMT effecten zoals beschreven te ervaren.

Doses van meer dan 55 mg, vooral wanneer je goed en lang de damp in je longen houdt, kunnen HEEL erg sterk zijn en worden niet aangeraden aan mensen die voor de eerste keer DMT willen gebruiken.

De meest gebruikelijke manier om DMT te inhaleren is de volgende. Zorg dat je een 'freebase' pijp of bong hebt, met een zo lang mogelijke 'trechter'. Hier doe je een zo groot mogelijk fijnmazig filtertje in. De DMT mag niet aan de randen van het filtertje zitten, omdat het dan smelt en erover heen druppelt. Houd er een aansteker onder en inhaleer diep en langzaam. Zorg dat de vlam niet direct de DMT aanraakt want dit zal het vernietigen; het smelt en verdampt snel dus de truc is dat de hete lucht die vrijkomt door de pijp heen moet gaan. Het is niet moeilijk om dit te doen en de luchtkamer vol witte DMT damp te krijgen.

Bij iedere teug damp dien je je adem zo lang mogelijk in te houden. Adem uit en inhaleer direct opnieuw. De fysieke effecten verschijnen als eerste: er zal direct een trilling door het hele lichaam zijn.

De intensiteit van de effecten is geen betrouwbare maat voor de dosering DMT die je hebt genomen. Blijf het net zolang inhaleren totdat alle afgewogen DMT is verdampt.


Changa

DMT kan ook worden gerookt als deel van een mix met andere kruiden, van welke minstens één een MAO-remmer bevat. Een dergelijke mix wordt 'changa' genoemd. De MAO-remmer zorgt ervoor dat de trip zich geleidelijker ontwikkelt, daarnaast houden de effecten een stuk langer aan. Naast DMT en een MAO-remmer kunnen andere kruiden worden toegevoegd om de smaak te verbeteren.

Changa Mix


Waarschuwingen

Dit is geen partydrug: in een stille ruimte zijn de effecten het meest vermakelijk. Zorg ook dat er een of meer vrienden aanwezig zijn die je in de gaten kunnen houden en de pijp van je over kunnen nemen. Je zult namelijk sneller dan je beseft in trance zijn en dan is bewegen niet zo eenvoudig meer en heb je mogelijk je ogen al gesloten.

Probeer niet op te staan. Neem geen deel aan het verkeer. Bestuur geen zware machines.

Mensen die emotionele of psychologische problemen hebben moeten zich ervan bewust zijn dat DMT meer moeilijkheden kan veroorzaken.

Mensen met schizofrenie of mentale ziektes in de familie moeten weten dat psychedelica deze problemen kunnen veroorzaken.

Synthetische DMT is uitgebreid getest door medische autoriteiten in Europa en Amerika. Het is helemaal veilig met geen blijvende lichamelijke effecten bij bovenstaande doseringen. Echter, omdat gerookte DMT de bloeddruk heel snel omhoog brengt is dit niet goed voor mensen met een hoge bloeddruk.

De effecten van DMT zijn vele malen sterker wanneer het gelijktijdig ingenomen wordt met MAO-remmers. Medicijnen en voedsel kunnen deze bevatten; zie onze MAO-remmers pagina voor meer informatie. Kijk hier goed mee uit! Je kunt een MAO-remmer natuurlijk ook bewust toevoegen, zoals bij ayahuasca of changa.


Alternatieven

De korte duur van de ervaring maakt de intensiteit verdragelijk, en voor sommige mensen ook wenselijk. Er bestaan twee andere psychedelische synthetische drugs waarbij de methylgroep van DMT is vervangen door een hogere basis.

De drug DET is in dezelfde doses actief als DMT en de effecten duren iets langer; ongeveer anderhalf tot twee uur. DPT is ook langer actief en heeft minder bijwerkingen.


Combinaties

Het is niet aan te raden om DMT met andere drugs te combineren; helemaal clean zijn geeft de beste trip. Zelfs cannabis maakt de effecten minder aanwezig.


Links / Referenties

Dit artikel is gebaseerd op de volgende pagina's:

A1b2c3 over DMT
Erowids DMT Vault
Wikipedia over DMT
Ayahuasca-info.com