Veilig Trippen

890-1-Morning-glory-C6295b

Veilig Trippen

 

Hallucinogenen
Do's & don'ts
Doseringen
Waarschuwingen
In geval van crisis
Links / Verder lezen

Om maar direct met een uitspraak van Dr. Timothy Leary te beginnen:

Acid is not for every brain - only the healthy, happy, wholesome, handsome, hopeful, humorous, high-velocity should seek these experiences. This elitism is totally self-determined. Unless you are self-confident, self-directed, self-selected, please abstain.

Dit artikel zal niet over drugs als acid (LSD) gaan; we zullen alleen ingaan op de psychedelica die direct uit de natuur komen. Maar dit citaat geldt evenzeer voor degenen die graag natuurlijke psycho-actieve producten willen gaan gebruiken. Over het algemeen versterken deze je stemming, dus die stemming moet vooral positief zijn! Houd dit altijd in gedachten wanneer je gaat trippen.


 

Hallucinogenen

Psychoactieve middelen (of psychedelica, hallucinogenen, entheogenen, tripmiddelen, of hoe je ze ook wil noemen) zijn in te delen in verschillende categoriën, welke ieder weer een aantal varianten in zich hebben. Hun effecten verschillen steeds iets van elkaar, en daarbij verschillen de effecten vaak ook nog eens van mens tot mens. Daarom is het nogal moeilijk de do's en don'ts op te noemen, of om regels op te stellen die ervoor zorgen dat iedereen zijn trip enkel op een leuke manier beleeft en een bad trip kan vermijden. Maar voor ieders veiligheid zullen we toch een poging doen. En om het nog completer te maken, volgt nu eerst een lijst van specifieke, veelgebruikte hallucinogenen, zodat niemand de meest essentiële informatie over het product van zijn of haar keuze zal mislopen.

Paddestoelen

Liberty Caps Mushrooms

De Psilocybe cubensis (de "paddo"), Philosopher's stones en Amanita muscaria (de Vliegenzwam) zijn de bekendste psychoactieve paddenstoelen.

Zorg dat je maag zoveel mogelijk leeg is, dus probeer niet te eten gedurende 4 uur voor de trip. Drink tijdens het trippen genoeg water, vruchtensap of cafeïnevrije thee. Gebruik paddenstoelen in een rustige, vertrouwde omgeving en met mensen waarbij je je op je gemak voelt. Tijdens het eerste uur na inname kun je je misselijk of ziek voelen. Dit gevoel verdwijnt echter wanneer de actieve stoffen hun werking gaan doen.

De piek van een paddo trip duurt meestal tussen de vier en zes uur. De werkzame stoffen in paddo's zijn psilocybine en psilocine, die chemisch verwant zijn aan dimethyltryptamine (DMT), een stof die van nature in de hersenen voor komt. Vanuit fysiek oogpunt zijn psilocybine en psilocine veilig en niet belastend voor het lichaam. Psilocybine veroorzaakt soms een sterke drang tot gapen zelfs als men zich niet moe voelt, of laat tranen uit de ogen stromen zonder dat men zich verdrietig voelt.

Hoewel niet verslavend, is de Psilocybe cubensis geen paddenstoel die je heel vaak kunt gebruiken. Vanwege de opwinding over de trip zullen veel mensen de neiging hebben het snel weer te doen. Maar zo kun je een tolerantie ontwikkelen. Vooral als je ze al binnen een week opnieuw zou gebruiken, is de werking beduidend minder sterk, wat dan een minder indrukwekkende ervaring oplevert. Wanneer je het paddogebruik beperkt tot enkele malen per jaar zal de spirituele reis steeds een nieuwe en frisse ervaring opleveren.

De werking van Amanita muscaria berust op geheel andere stoffen dan de Psilocybe cubensis en Philosophers stones. Maagklachten treden vaker op, en het effect duurt in de regel langer. Misselijkheid kan in veel gevallen met cannabis verminderd worden.

Salvia divinorum

Het is belangrijk dat Salvia Divinorum gebruikt wordt in een rustige, niet te lichte omgeving. Van alle entheogenen is vooral salvia geen partydrug! Ook televisie kijken kan angstwekkend en overweldigend zijn. Wanneer je geen ervaring hebt met salvia of andere psychoactieve stoffen, is het absoluut aan te raden om een sitter bij je te hebben.

Sommige mensen geven aan een lichte hoofdpijn te hebben, irritatie aan de longen, slapeloosheid of geïrriteerdheid. Deze symptomen lijken vaker voor te komen bij mensen die salvia roken dan bij degenen die erop kauwen.

Ayahuasca

Ayahuasca kan van verschillende planten gemaakt worden. De potentie van dit brouwsel kan per keer enorm variëren, zowel in sterkte als in de aard van de psycho-actieve effecten. Dit heeft te maken met de wijze waarop de sjamaan het klaarmaakt, en met de toevoegingen die gedaan worden. Ayahuasca leent zich niet zozeer voor simpel tripplezier (de smaak van de drank is zeer bitter, en braakneigingen zijn vrij algemeen), maar wordt door de meeste mensen gebruikt voor het verkrijgen van inzichten.

Elke trip kan weer een totaal nieuwe richting aannemen. Wanneer je, zogezegd, andere dimensies binnengaat kan dit voelen alsof je je fysieke lichaam verlaat en zo kan bijvoorbeeld het gevoel door de lucht te vliegen optreden. De meest algemene en wellicht bevredigende manier van gebruik vindt plaats midden in de natuur. Veel gebruikers hopen bepaalde antwoorden te ontvangen, om dan met behulp van de verworven inzichten hun levens te verbeteren.

Ayahuasca bevat MAO-remmers en kan daarom niet worden gecombineerd met andere drugs, medicijnen en bepaalde voedingsmiddelen. Lees hierover onze MAO-pagina.

Morning Glory en Hawaiian baby woodrose zaden

Morning Glory

Deze zaden bevatten LSA, een stof die sterk verwand is aan LSD. Probeer 4-6 uur voor het innemen van de zaadjes niet te eten. De (vermalen) zaden moeten zo lang mogelijk worden gekauwd, omdat de actieve stoffen via het mondslijmvlies het lichaam binnendringen. Combineer LSA niet met alcohol, medicijnen en MAO-remmers.

Cacti

Van alle psychedelica zijn cacti als de San Pedro en Peyote degenen waarvan de sterkte onderling het meest varieert. Daarom is het beter om niet de hele dosis in een keer te nemen, maar deze stapsgewijs op te bouwen. Neem eerst de helft van de gewenste dosering, wacht 60 tot 90 minuten om te zien hoe de uitwerking is, neem dan desgewenst nog de helft van de overgebleven hoeveelheid en herhaal dit eventueel.

Cacti kunnen ook wat misselijkheid veroorzaken voorafgaand aan de trip, dit is volkomen normaal en verdwijnt zodra de mescaline de trip in gang zet.
Combineer een cactus niet met alcohol, MAO-remmers of andere drugs.

Kratom

Kratom (Mitragyna speciosa) is geen plant die hevige hallucinaties veroorzaakt, maar is wel psychoactief. Houd in gedachten dat het, volgens horen zeggen, stimulerend werkt in lagere doseringen en kalmerend in hogere doses. We adviseren je kratom niet te vaak te gebruiken: niet meer dan eens per week en bij voorkeur niet meer dan een of twee keer per maand. Dit voorkomt gewenning, waardoor je meer van de werking van de plant kunt genieten. Gebruik kratom niet in combinatie met MAO-remmers.

Iboga

Wanneer het de eerste keer is dat je iboga neemt, neem dan een kleine dosering (0,5 - 1 gram) om je gevoeligheid ervoor te testen. Een ibogatrip kan heel intens zijn en mensen reageren er verschillend op. Het nemen van dit kruid is veiliger met een nuchtere en bij voorkeur ervaren sitter, die ervoor kan zorgen dat er geen ongelukken gebeuren.


 

Do's & don'ts

Wanneer je depressief bent, boos, ziek of enkel je zorgen wil vergeten, neem dan geen psychoactieve middelen. LSD-achtige substanties en ook psilocybine zijn als mentale vergrootglazen, wanneer je je al slecht voelt wordt dit tijdens de trip vaak alleen maar erger, waardoor je je nog vreselijker gaat voelen. De ervaren psychonaut zal misschien in staat zijn om dit in zijn voordeel te laten werken en het probleem op te lossen met de trip als hulpmiddel. Dit is echter geen plezierige ervaring en is niet aan te raden voor beginners.

Als je daarentegen gezond en gelukkig bent, en uitziet naar de trip als zijnde een interessante reis naar een land ver weg dat je altijd al eens had willen bezoeken, dan ben je goed in vorm.

De groep mensen die samen gaat trippen mag niet te groot zijn; dit zou spanningen en conflicten veroorzaken. Twee tot vier personen is ideaal. In het algemeen is alleen trippen is niet aan te raden, al zijn er ook mensen die juist liever alleen trippen. De mensen met wie je bent hoeven niet persé ervaren te zijn. Ook is het niet altijd nodig dat een van jullie geheel nuchter blijft; meestal is het beter wanneer iedereen meereist naar de andere dimensie. Wel is het verstandig als één persoon een lagere dosis neemt dan de rest.

Het belangrijkste is dat alle mensen elkaar vertrouwen. Wanneer er een beslissing genomen wordt, moet iedereen het er mee eens zijn. Bijvoorbeeld: wanneer iemand voorstelt om muziek aan te zetten kan hij het niet doen wanneer één persoon zich er niet prettig bij voelt. Het is verstandig om dit soort dingen van tevoren te bespreken.

De locatie moet ook vertrouwd zijn: veilig en prettig voor iedereen. Voor een eerste keer is de huiskamer perfect, maar ook buiten in de tuin, een park of weiland kan erg leuk zijn. Het liefst ver weg van de geluiden en drukte van de stad, zodat je in staat bent om van de natuur te genieten. Wij raden niet aan om, zeker voor een eerste trip, contact te maken met de 'buitenwereld', zoals in het openbaar verschijnen, vrienden opbellen of emails versturen. Het beste kan men de telefoon en deurbel uitschakelen.

Overweeg 'packing' enkele dagen voor de trip: je brein opvullen met leuke en interessante informatie zoals documentaires, films of boeken. Probeer tot rust te komen en stressvolle situaties te vermijden. Maak meer boswandelingen of leer bijvoorbeeld te mediteren. Dit kan je trip allemaal positief beïnvloeden, waardoor deze nog fascinerender wordt.

Eet geen zware en vette dingen in de uren voorafgaand aan je inname, en drie uur van te voren kun je beter helemaal niets meer eten. Zorg dat er wat te drinken en te eten klaarstaat om tijdens het trippen of na afloop te gebruiken.

Doe voor een optimale visuele ervaring (closed eye visuals) alle lichten uit. Dit is vooral belangrijk bij hogere doseringen.

Trippen vergt voor een optimale ervaring enige ervaring en oefening. Je moet leren welke dingen je wel, en welke dingen je niet kunt beïnvloeden. Het is zinloos jezelf te verzetten tegen dat wat niet beïnvloed kan worden, en het is zonde als je kansen om de trip te sturen niet aan zou grijpen. Werkt een psychedelicum eenmaal, dan kun je het effect niet stoppen. Zodra je bewustzijn overspoeld wordt door levendige beelden en overweldigende gedachten, raak dan niet in paniek. Blijf niet wanhopig naar de klok staren om te kijken wanneer je weer nuchter zult zijn, en laat de telefoon uitgeschakeld. Het is vaak juist verstandiger om je toch zoveel mogelijk aan je oorspronkelijke plan te houden, bijvoorbeeld de lichten uit te laten, te blijven zitten of liggen, rustig te blijven ademhalen, en de schoonheid te herkennen in de dynamische beelden die je ziet, zelfs als die je aanvankelijk verontrusten of bang maken. Soms kan een wandeling opluchten, maar dat hangt natuurlijk van de omgeving af. Vaak werken externe indrukken juist extra verwarrend en verontrustend. Blijf je toch de behoefte voelen om hulp in te roepen, doe dat dan bij iemand die ervaring heeft met psychedelica. Ga niet rechtstreeks familie of EHBO bellen, aangezien deze mensen in de regel niet weten hoe ze je het beste kunnen helpen.

Tijdens de trip kan het gebeuren dat je de signalen van je lichaam anders interpreteert dan gebruikelijk. Dus wanneer je je geïrriteerd voelt of ontevreden bent, probeer dan naar het toilet te gaan of iets te drinken. Maar ga ook niet voortdurend "dingen uitproberen" zoals het hoger of lager zetten van de verwarming, de lichten aan doen, andere muziek opzetten enz.

Gebruik geen andere drugs tijdens het trippen. Slechts één uitzondering is het waard hier te noemen, en dat is cannabis. Het roken ervan tijdens de trip kan drie effecten hebben: van te voren of vlak na inname van het hallucinogeen haalt dit het scherpe randje eraf. Tijdens de piek maakt het de trip nog iets sterker. En na de piek zorgt het dat de trip nog eventjes vrij heftig terugkomt. Denk eraan dat dit de gebruikelijke effecten zijn, individuele reacties kunnen hier van af wijken. Een welkome bijwerking van cannabis is dat het de misselijkheid die vaak optreedt bij natuurlijke psychedelica sterk vermindert.

Volg je al deze aanbevelingen op, dan kan het toch zijn dat je zo nu en dan minder plezierige momenten beleeft, en omgekeerd hoeft het in de wind slaan van deze do's en don'ts ook zeker niet tot een bad trip te leiden. Elke trip is een uitdaging, en bestaat in de regel uit zowel plezierige als onaangename momenten. Denk dus ook niet bij elk verontrustende moment dat je in een bad trip terecht bent gekomen die pas bij het uitwerken van het middel zal beëindigen! Meestal duren de paniekaanvallen maar een paar minuten, tenzij je je natuurlijk blijft verzetten tegen de ervaring, en dat is iets wat je in grote mate zelf in de hand hebt (voorbereiding, een goede begeleider enz.). Je overgeven aan de ervaring, ook al voelt dat vreemd omdat je gebruikelijke zelfbeeld oplost ("ego-dood"), is de beste manier om uit een "bad phase" te komen.

Gebaseerd op The Psychedelic Experience FAQ - Erowid.


 

Dosering

Erowid zegt hierover: "Het bepalen van de juiste dosis kan het verschil zijn tussen een positieve en een negatieve ervaring. Een te lage dosis nemen kan irritatie veroorzaken en oncomfortabel zijn. Een te hoge dosis kan angstwekkend en mogelijk gevaarlijk zijn. Elk individu reageert anders op verschillende substanties en doseringen: het vinden van de geschikte hoeveelheid die voor jou goed werkt is de truc.

Bovendien, sommige mensen houden nou eenmaal van een iets hogere dosis dan anderen. Daar is ook niets mis mee zo lang ze met verantwoordelijkheid bepaald zijn. Lagere doseringen zijn natuurlijk goedkoper, veiliger en er is minder kans dat de ervaring je overweldigt. Ze zijn in elk geval meer geschikt voor het openbaar of wanneer je nog steeds goed met anderen wil kunnen communiceren op wat voor manier dan ook. Hogere doseringen zijn in het algemeen meer intens en er is minder kans op een onder-reactie of geen enkele reactie. Veel mensen geven de voorkeur aan een hogere dosis omdat ze een 'ontdekkingsniveau' willen bereiken. Dit kan beter gedaan worden in een veilige omgeving, waar je direct kunt gaan zitten of liggen wanneer je dat nodig lijkt.

Bij het kiezen van de dosis, denk erover waar je heen wil gaan tijdens de duur van de trip, wat voor 'state of mind' je zou willen bereiken en naar wat voor ervaring je zoek bent. Lichaamsgewicht, geslacht, de medicijnen die je inneemt en je algemene gezondheid kunnen allemaal van invloed zijn op de effecten, evenals wat, wanneer en hoeveel je die dag gegeten hebt."

Gebaseerd op Psychoactive Dosages - Erowid.


 

Waarschuwingen

  • Bedien geen zware machines. Neem geen deel aan het verkeer.
  • Gebruik geen psychoactieven tijdens zwangerschap.
  • Mensen die in een emotionele of psychologische omslag in hun leven zitten moeten extra voorzichtig zijn, aangezien dit problemen kan veroorzaken.
  • Mensen met schizofrenie of andere psychische aandoeningen in de familie moeten uitermate voorzichtig zijn, omdat ondeskundig gebruik van psychedelica erom bekend staat deze problemen juist op te wekken.
  • Niet gebruiken wanneer je jonger bent dan 18 jaar.
  • Raadpleeg altijd een arts wanneer je twijfelt over de toestand van je gezondheid voor of na het gebruik van hallucinogenen.

 

In geval van crisis

Deze gids heeft alleen betrekking op het gebruik van natuurlijke en semi-synthetische psychedelica. Wanneer je chemische substanties gebruikt is de kans op een emotionele of fysieke crisis groter. Lees voor alle zekerheid hier wat te doen wanneer zoiets gebeurt.

Deze video van de Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies toont hoe gebruikers van psychedelica risico's kunnen minimaliseren:


 

Links / Verder lezen

Tot slot nog een advies: lees je in voordat je begint. Het is goed om alvast kennis te maken met het fenomeen trippen, voordat je het echt gaat doen. Hiervoor kun je terecht bij de links hieronder. Kennis over het onderwerp maakt je rijker en kan je eventueel redden uit moeilijke situaties. En, hoe meer je over trippen weet, hoe beter je het zal begrijpen...en er meer van zult genieten.

Dit is een trip! Website met tips en trucs voor het thuis beleven van een entheogene ervaring

The psychedelic experience - Timothy Leary
Verplichte kost: Leary was de goeroe van de LSD, en heeft veel boeken geschreven. "The Psychedelic Experience" is het triphandboek voor alle psychonauten ter wereld.

Boeken van Terence McKenna
Net als Leary, was Terence McKenna een bekend psychedelisch filosoof en sjamaan. Hij gebruikt een minder eenvoudige benadering dan Leary, en in zijn boeken en toespraken behandelt hij vaak moeilijkere onderwerpen.

The Doors of Perception - Aldous Huxley
Een poëtische kijk op de mescalinetrip zoals intellectueel Aldous Huxley deze ervaren heeft. Een wonderlijke introductie in de psychedelische gedachtegang.

Spiritual & ritual use of psychoactives
Erowids Vaults over veel verschillende psychoactieven.

D.M. Turner's Essential psychedelic guide
Dade Murphy: "Ik vond deze praktische gids erg informatief en accuraat. Hij is eenvoudiger te begrijpen en beknopter van structuur dan, laten we zeggen, de Vaults of Erowid of de boeken van Shulgin. Natuurlijk laat hij hierbij wel punten achterwege die de uitgebreidere bronnen vast wel zullen behandelen."


 

Bekijk onze selectie van psychedelische kruiden